Σάλος στο Ισραήλ καθώς ξεκινά καμπάνια προώθησης της κάθαρσης των γυναικών μετά την περίοδο
Διεθνή

Σάλος στο Ισραήλ καθώς ξεκινά καμπάνια προώθησης της κάθαρσης των γυναικών μετά την περίοδο

Η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενέκρινε εκστρατεία για την προώθηση της τελετής καθαρμού των γυναικών

Με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές προ των πυλών στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να δρομολογεί μία θεσμική εκστρατεία για την προώθηση της ιεροτελεστίας του καθαρμού των γυναικών μετά την περίοδό τους.

 

Το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, επικεφαλής του οποίου είναι ο υπερορθόδοξος Ισαάκ Βανκίν, του θρησκευτικού σεφαραδίτικου κόμματος Σας, ανέθεσε στην κρατική διαφημιστική εταιρεία την παραγωγή ενός διαφημιστικού βίντεο για την τηλεόραση και τις ψηφιακές πλατφόρμες, προκειμένου να «καταστήσει πιο ελκυστική την αντίληψη για τις ιεροτελεστίες καθαρμού», όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας Haaretz.

 

Για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί η εικόνα διάσημων γυναικών της χώρας, που θα προτρέπουν τις Ισραηλινές να βυθίζονται στο νερό τελείως τρεις συνεχόμενες φορές, γυμνές και όρθιες, επτά ημέρες μετά την έμμηνο ρύση. Ο εβραϊκός θρησκευτικός νόμος θεωρεί πως εκείνη την περίοδο οι γυναίκες είναι «ρυπαρές» και για τούτο τους απαγορεύεται να έχουν ερωτικές σχέσεις με τους συζύγους τους εάν δεν περάσουν πρώτα από την τελετή αποκαθαρμού τους στην μικρή δεξαμενή «μικβέ», που περιέχει βρόχινο νερό και βρίσκεται στις συναγωγές, ή σε κάποιο θρησκευτικό κέντρο.

 

Οι κοσμικές οργανώσεις θεωρούν, σύμφωνα με τη Haaretz, πως τούτη τη φορά το υπουργείο έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα όσον αφορά τις νόμιμες αρμοδιότητές του, που συνίστανται στην παροχή θρησκευτικών υπηρεσιών και για την έκδοση διαζυγίων (σημειωτέον στο Ισραήλ δεν αναγνωρίζεται ο πολιτικός γάμος, αν και γίνονται ανεκτοί όσοι πολιτικοί γάμοι έχουν γίνει στο εξωτερικό). Φρονούν επίσης πως με αυτήν την εκστρατεία, το υπουργείο επιδιώκει να επιβάλει την ιδέα της τέλειας υπακοής των γυναικών στον Ιουδαϊκό Νόμο.

 

Η συμφωνία για την προώθηση του καθαρμού στη «μικβέ» εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Νετανιάχου για συνεργασία με τα θρησκευτικά κόμματα, που το 2015 του επέτρεψε να συγκροτήσει την πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ. Οι σφυγμομετρήσεις για τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου προβλέπουν την επανάληψη του πολιτικού αδιεξόδου που δεν επέτρεψε τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τη δεξιά να έχει συγκεντρώσει 65 έδρες και την αντιπολίτευση (κέντρο, αριστερά, άραβες) 55.

 

Το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων έχει προκαλέσει και άλλη αντιπαράθεση, όταν δημοσίευσε διαφημίσεις για την αναθεώρηση των διαδικασιών για την προσηλυτισμό στον Ιουδαϊσμό, με στόχο την επιστροφή στην πιο ορθόδοξη και τυπική διαδικασία.

Την περασμένη εβδομάδα, νέα πολεμική είχε ξεσπάσει μετά την απόφαση των αρχών της πόλης Αφούλα, στο βόρειο Ισραήλ, να διαχωρισθούν γυναίκες από άνδρες στο κοινό μίας ανοικτής συναυλίας σε δημόσιο χώρο. Όπως τόνισε η αρθρογράφος Ίρις Λεάλ, «ήταν μία μαύρη ημέρα για την ισότητα των φύλων στο Ισραήλ. Δεν επρόκειτο για μία τελετή στη συναγωγή, ούτε για μία ιδιωτική εκδήλωση και παραβιάσθηκαν τα θεμελιώδη δικαιώματα»

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέλυσε έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του

Διεθνή Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέλυσε έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του

19.2.2020
Ουάσινγκτον: Σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

Διεθνή Ουάσινγκτον: Σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

18.2.2020
Ντουμπάι: Ένας κεραμικός ουρανοξύστης που «αναπνέει»

Διεθνή Ντουμπάι: Ένας κεραμικός ουρανοξύστης που «αναπνέει»

18.2.2020
Το Ισραήλ αίρει τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη Γάζα μετά τη «σχετική ηρεμία»

Διεθνή Το Ισραήλ αίρει τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη Γάζα μετά τη «σχετική ηρεμία»

18.2.2020
Λονδίνο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι θέμα προς συζήτηση στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Διεθνή Λονδίνο: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι θέμα προς συζήτηση στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

18.2.2020
Μυστήριο στη Βρετανία: Αφήνουν μαξιλαροθήκες γεμάτες φίδια, έξω από την πυροσβεστική

Διεθνή Μυστήριο στη Βρετανία: Αφήνουν μαξιλαροθήκες γεμάτες φίδια, έξω από την πυροσβεστική

18.2.2020
Επιμένει η Τουρκία: Ρατσιστική συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική μειονότητα της Θράκης

Διεθνή Επιμένει η Τουρκία: Ρατσιστική συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική μειονότητα της Θράκης

18.2.2020
Μεξικό: Δεκάδες διαδηλώτριες έξω από το προεδρικό μέγαρο - Οργή για το θάνατο της 7χρονης

Διεθνή Μεξικό: Δεκάδες διαδηλώτριες έξω από το προεδρικό μέγαρο - Οργή για το θάνατο της 7χρονης

18.2.2020
Τραγικό δυστύχημα σε χιονοδρομικό: Σκιέρ κρεμάστηκε με το μπουφάν του από λιφτ

Διεθνή Τραγικό δυστύχημα σε χιονοδρομικό: Σκιέρ κρεμάστηκε με το μπουφάν του από λιφτ

18.2.2020
Πέταξε πάνω από το Ντουμπάι σαν «Iron Man»- Με jetpack, έφτασε στα 1.800 μ.

Διεθνή Πέταξε πάνω από το Ντουμπάι σαν «Iron Man»- Με jetpack, έφτασε στα 1.800 μ.

18.2.2020
8 Σχόλια
WLGFQ 20.8.2019 | 10:12
Το πολίτευμα του Ισραήλ εξελίσσεται ολοταχώς σε θεσμοθετημένη θεοκρατία.
Αναμενόμενο, αφού το Ισραήλ δημιουργήθηκε από τη διεθνή κοινότητα με σκοπό οι Εβραίοι να έχουν δικό τους κράτος στο οποίο να αισθάνονται ασφαλείς.
Γι’ αυτό και οι εξωφρενικές για 21ο αιώνα παρενέργειες, που ακούγονται φρικτότερες ακόμη και μπροστά στις αδιανόητες μπαρούφες του Αμβροσίου και του Νεοφύτου, δεν θα έπρεπε να σοκάρουν.
avatar
pane 20.8.2019 | 10:47
δεν πάμε καλά, παγκοσμίως
avatar
pane 20.8.2019 | 14:10
οι ραβίνοι θα πέρνουν μάτι ή θα εμπιστευτούν τις γυναίκες να καθαρθούν μόνες τους;;
avatar
Μαύρος Γάτος 20.8.2019 | 16:42
Να προσθέσουμε -μεταξύ πολλών άλλων- και την κάλυψη των πολιτικών από τα υπερορθόδοξα κόμματα και των υπερορόρθοξων φανατικών ραβίνων στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική (και θανατηφόρος) επιδημία ιλαράς στο Ισραήλ και αυτή να έχει μεταφερθεί στις ΗΠΑ, κυρίως στη Νέα Υόρκη, στους κύκλους της εκεί υπερορθόδοξης παροικίας Εβραίων, με κίνδυνο περεταίρω εξάπλωσής της. Ευτυχώς αρκετοί σοβαροί υψηλόβαθμοι μη φανατικοί ραβίνοι του Ισραήλ έσωσαν την τιμή του εβραϊκού κλήρου, απευθύνοντας εκκλήσεις για εμβολιασμό και χαρακτηρίζοντας τους φανατικούς αντιεμβολιαστές "εν δυνάμει δολοφόνους".
avatar
Μαύρος Γάτος 20.8.2019 | 16:53
Η παντοδυναμία των ραβίνων στο Ισραήλ αποτελεί μεγάλη τύχη για την οικονομία της Κύπρου, καθώς εκεί τελούνται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί γάμοι μεταξύ Ισραηλινών Εβραίων και αλλοθρήσκων [μερικές φορές μάλιστα μεταξύ Ισραηλινών Εβραίων και Ισραηλινών Αράβων (ναι, παρόλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπάρχουν μικτοί γάμοι)], αλλά και μεταξύ Εβραίων Ισραηλινών που για τους ραβίνους "δεν είναι και τόσο Εβραίοι" [πρόκειται κυρίως για Εβραίους που μετανάστευσαν από τη Ρωσία και τις πρώην Ανατολικές χώρες και τους οποίους το ραβινάτο θεωρεί "αποκομμένους" από την εβραϊκή παράδοση, αλλά και συχνά για νεαρούς οι οποίοι θεωρούνται ότι διάγουν υπερβολικά Δυτικό βίο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση για πιστοποιητικό "εβραϊκότητας" δεν απορρίπτεται, αλλά παραμένει επ' άπειρον σε εκκρεμότητα, "υπό εξέταση" ή κολλημένη στα γρανάζια της ραβινικής γραφειοκρατίας. )
Η Κύπρος που βρίσκεται ακριβώς απέναντι αποτελεί τον ιδανικό τόπο για να συνδυαστούν οι διακοπές και ο γάμος.
avatar
Ανώνυμος/η 20.8.2019 | 19:30
Τονίζεται "μίκβε" , όχι "μικβέ". Και είναι συνέχεια μιας παναρχαιας παράδοσης εξαγνιστικών τελετών που αντλει τις ρίζες της στους Μεσοποτάμιους πολιτισμούς και την αρχαία Αίγυπτο. Επίσης δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αφορά και τους άντρες. Ενίοτε και τα οικιακά και θρησκευτικά σκεύη. Και δεν αφορά μόνο την έμμηνο ρύση. Είναι μια τελετή εξαγνισμού που λαμβάνει χώρα κατα κορον πριν τους γάμους , πριν τις κηδείες , πριν τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές , μετά το σεξ κλπ κλπ. Εξαιρετικά ενδιαφέρον για την πολιτισμική συνέχεια στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.
βλαχάκι (το) 21.8.2019 | 03:03
..."Κάθαρση", δεξαμενές, καταβυθίσεις σε βρόχινα ύδατα και λοιπά τρωγλοδυτικά μπαρουφομπάρουφα για το "ταμπού της εμμηνόρροιας".

...Μα, κάντο, σωστά, όπως στο Νεπάλ, βρε Ισραήλ! Chhaupadi βλ. https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/world-asia-47112769

και ας χορέψουμε, σχεδόν μεσαιωνικά:
https://youtu.be/M9U0l1GA37g
Ugg-α-μπ-Uggas 22.8.2019 | 20:58
Η Γκίλιαντ είναι πολύ πιο κοντά απ' όσο νομίζουμε!