ΗΠΑ: Πιο πολλοί ασθενείς, αλλά κανείς δεν λέει με σιγουριά αν φταίει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πιο πολλοί ασθενείς, αλλά κανείς δεν λέει με σιγουριά αν φταίει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα

Στις ΗΠΑ ακόμη ερευνούν τους ασθενείς ατμιστές

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση προς τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν αγαθά αγνώστου προελεύσεως που αγοράζονταν στο δρόμο και να σταματήσουν να τροποποιούν συσκευές ατμίσματος και ηλεκτρονικά τσιγάρα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα κρούσματα της ασθένειας, που αυξήθηκαν.

 

Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που υποδεικνύουν πως ένα συγκεκριμένο ελαττωματικό προϊόν ή συσκευές ατμίσματος, συνδέονται με τους ασθενείς που εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα, σε μια ασυνήθιστη κίνηση ο οργανισμός εξέδωσε αρκετές συστάσεις. Σε αυτές, περιλαμβάνεται και η γενική οδηγία που αναφέρει πως όσοι ενδιαφέρονται για την υγεία τους, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και πως πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό αν προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα.

 

Επιπλέον, ο φορέας δήλωσε πως τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από νέους, έγκυες γυναίκες, καθώς και ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν σήμερα προϊόντα καπνού. Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου, να είστε σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια, πόνος στο στήθος και αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε ανησυχίες για την υγεία σας.

 

Ο αριθμός των αναφερόμενων  περιπτώσεων με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ανέρχεται πλέον σε 215 άτομα σε 25 Πολιτείες από τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με αξιωματούχους. Την περασμένη εβδομάδα ήταν κάτω από 200 οι περιπτώσεις. Πολλοί έχουν νοσηλευθεί, μερικοί με παρατεταμένα προβλήματα σε πνεύμονες  που απαιτούσαν τη χρήση αναπνευστήρα ή εκτεταμένη παρακολούθηση σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ασθενής 30 ετών πέθανε στο Ιλινόις. Η περίπτωση αυτή ενέτεινε την ανησυχία και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας δήλωσαν ότι εξακολουθούν να περιμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις για να καθορίσουν την αιτία θανάτου.

 

Σε μερικές περιπτώσεις, οι ασθενείς ανέφεραν τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιείχαν την ουσία T.H.C., το χημικό τετραϋδροκανναβινόλη, ουσία της ινδικής κάνναβης. Ορισμένοι γιατροί ανέφεραν ότι τα έλαια κανναβινοειδών που εξατμίζονται στις συσκευές μπορεί να προκαλέσουν κάποια φλεγμονή των πνευμόνων. Αλλά, άλλοι ασθενείς δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιείχαν μόνο νικοτίνη. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς ανέφεραν σταδιακή εμφάνιση συμπτωμάτων πριν από τη νοσηλεία.

 

«Παρόλο που οι περιπτώσεις φαίνονται παρόμοιες, δεν είναι σαφές εάν έχουν κοινή αιτία ή αν είναι διαφορετικές ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, γι 'αυτό και η τρέχουσα έρευνα μας είναι κρίσιμη», ανέφεραν οι οργανισμοί.

 

Λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των χημικών ουσιών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και δεν περιέχουν την πίσσα και άλλους καρκινογόνους παράγοντες των παραδοσιακών προϊόντων καπνού. Όμως, το κενό έχει τις δικές του προκλήσεις και κανείς δεν είναι σε θέση να χαρακτηρίσει ακίνδυνα για την υγεία τα προϊόντα.

 

Εκτιμήσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα κρούσματα, αναφέρουν πως πιθανότατα συνδέονται με παράνομα προϊόντα που διακινούνται στην αγορά. «Είναι πιθανόν κάτι νέο που έχει εισαχθεί στην αγορά από έναν παράνομο κατασκευαστή, είτε με μια νέα γεύση να προκαλεί τα προβλήματα», λέει ο Dr. Scott Gottlieb, πρώην αξιωματούχος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναλύει περίπου 80 δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς, αλλά δεν δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ, οι οργανισμοί δήλωσαν: «Εάν ανησυχείτε για αυτούς τους συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία, εξετάστε το ενδεχόμενο να μην κάνετε καθόλου χρήση των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου».

 

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει τον Νοέμβριο δοκιμή πειραματικού εμβολίου σε ανθρώπους

Διεθνή Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει τον Νοέμβριο δοκιμή πειραματικού εμβολίου σε ανθρώπους

12.7.2020
Υπόθεση Μαντλίν: Η πορτογαλική αστυνομία διερευνά πηγάδια

Διεθνή Υπόθεση Μαντλίν: Η πορτογαλική αστυνομία διερευνά πηγάδια

12.7.2020
Το Μόντρεαλ ζητά από όσους έχουν πάει σε μπαρ να κάνουν τεστ για κορωνοϊό

Διεθνή Το Μόντρεαλ ζητά από όσους έχουν πάει σε μπαρ να κάνουν τεστ για κορωνοϊό

12.7.2020
Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως με μάσκα

Διεθνή Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως με μάσκα

12.7.2020
Κλειστή η Αγία Σοφία για τους επισκέπτες - Η Τουρκία προχωρά στο επόμενο βήμα παρά την κατακραυγή

Διεθνή Κλειστή η Αγία Σοφία για τους επισκέπτες - Η Τουρκία προχωρά στο επόμενο βήμα παρά την κατακραυγή

12.7.2020
Οργή στο Ισραήλ: Χιλιάδες στους δρόμους κατά των κυβερνητικών χειρισμών στην πανδημία

Διεθνή Οργή στο Ισραήλ: Χιλιάδες στους δρόμους κατά των κυβερνητικών χειρισμών στην πανδημία

11.7.2020
Πάνω από μισό εκατομμύριο νεκροί λόγω κορωνοϊού - Στη Βραζιλία οι περισσότεροι θάνατοι

Διεθνή Πάνω από μισό εκατομμύριο νεκροί λόγω κορωνοϊού - Στη Βραζιλία οι περισσότεροι θάνατοι

11.7.2020
Άνοιξε ξανά η Walt Disney World: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και ο Μίκυ Μάους σε απόσταση

Διεθνή Άνοιξε ξανά η Walt Disney World: Υποχρεωτική χρήση μάσκας και ο Μίκυ Μάους σε απόσταση

11.7.2020
Η Τουρκία ξεκίνησε προετοιμασίες για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί

Διεθνή Η Τουρκία ξεκίνησε προετοιμασίες για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί

11.7.2020
Αίγυπτος: Κατασχέσεις εκατοντάδων χαρταετών για λόγους ασφαλείας - Πρόστιμα στους «παραβάτες»

Διεθνή Αίγυπτος: Κατασχέσεις εκατοντάδων χαρταετών για λόγους ασφαλείας - Πρόστιμα στους «παραβάτες»

11.7.2020
3 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 31.8.2019 | 13:06
Εταιρείες κολοσσοί βρίσκονται πίσω από ένα προϊόν με τοξικές,χημικές ουσίες που το παρουσιάζουν ως υγιέστερη επιλογή για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν το σπορ.Στα πρόσφατα δημοσιεύματα και στα περιστατικά ,προφανώς και θα κάνουν λόγο για ελαττωματικές παρτίδες ή υπερβολική χρήση απο την μερία των καταναλωτών.Ουσιαστικά θα ψάξουν για πάτημα.Αν ένας καταναλωτής αδυνατεί να καταλάβει οτι μακροπρόθεσμα ενδέχεται να παρουσιάσει προβλήματα υγείας ,τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά και αποτελεί ένα λόγο που μας πλασάρουν ότι γουστάρουν.Το κακό της υπόθεσης είναι όταν ο χρήστης του ηλεκτρονικού φυσάει προς κάθε κατεύθυνση και μας δίνει μια γερή δόση από την γεύση καρύδας ,κεράσι,μέντα κτλ.Έχει την εσφαλμένη αντίληψη ότι ακόμα και σε δημόσιο χώρο έχει αυτό το δικαίωμα.Λάθος.
Shady_forest 31.8.2019 | 14:36
Δεν ξέρω για ποιες εταιρίες λες αλλά οι συγκεκριμένοι κάνανε υγρά με μπάφο από ντιλεράδες, και προφανώς δεν θα το παραδεχτούν όλοι
avatar
ΟtemporaΟmores 1.9.2019 | 00:59
Ακριβώς αυτό. Φτάνει πια με την τρομοκρατία. Τα ηλεκτρονικα τσιγάρα είναι 95% λιγότερο βλαβερά απο τα κανονικά. Η εξίσωση μεταξύ τους είναι άκυρη.
Και η γνώμη ενός ειδικού https://www.youtube.com/watch?v=Y6nG3QO6p30
Άτμιζαν οι άλλοι ναρκωτικά "φταίει το ηλεκτρονικό τσιγάρο". Θα ατμίζουν αύριο μεθάυριο χλωρίνες και ποντικοφάρμακα, θα έχουμε νεκρούς, άρα "φταίει το ηλεκτρονικό τσιγάρο". Ναι, σίγουρα
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια