Βαρύτατη ήττα Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο - Πιθανές πρόωρες εκλογές
Διεθνή

Βαρύτατη ήττα Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο - Πιθανές πρόωρες εκλογές

328 βουλευτές έναντι 301 τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία

328 βρετανοί βουλευτές (έναντι 301) τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, οδηγώντας σε μεγάλη ήττα το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή των Κοινοτήτων τον πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. 

 

Ειδικότερα, 21 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος τάχθηκαν στο πλευρό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που είχαν σαν στόχο να οδηγήσουν σε ήττα την κυβέρνηση και σύμφωνα με όσα μεταδίδει δημοσιογράφος του BBC, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, αποπέμπονται από τις τάξεις του κόμματος.

 

Στους 21 αντάρτες συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς, ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

 

Πλέον οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να εισαγάγουν στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου εκτός κι αν οι βουλευτές εγκρίνουν μια νέα συμφωνία ή ψηφίσουν υπέρ μιας εξόδου χωρίς συμφωνία το αργότερο έως τις 19 Οκτωβρίου.

 

Ως απάντηση ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θα καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση. Κατηγόρησε επίσης τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες.

 

Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

 

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

 

Είχε προηγηθεί η έκτακτη τρίωρη συζήτηση που ενέκρινε ο πρόεδρός της Τζον Μπέρκοου έπειτα από πρόταση βουλευτών που αναζητούσαν τρόπους να μπλοκάρουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς μια συμφωνία.

 

Οι Βρετανοί βουλευτές είχαν σήμερα την τελευταία ευκαιρία για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου, προειδοποιούσε νωρίτερα ο Συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν, κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συζήτησης.

 

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του κοινοβουλίου να μπλοκάρει μια έξοδο χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Αν η Βουλή ψηφίσει απόψε αυτήν την πρόταση, θα δώσει στον εαυτό της τη δυνατότητα να ψηφίσει την Τετάρτη για το νομοσχέδιο που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit για τρεις μήνες αύριο (...) Είναι ώρα αποφάσεων», τόνισε ο Λέτουιν.

 

Δείγμα των προθέσεων του Τζόνσον είχε δώσει από το απόγευμα της Τρίτης ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ανακοινώνοντας ότι «ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ ενάντια στην κυβέρνησή του, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Είχε αποσαφηνίσει δε ότι όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

 

Νωρίτερα το απόγευμα, η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού απώλεσε την οριακή πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

 

Ο Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

 

«Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (...) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς», πρόσθεσε.

 

Ο Φίλιπ Λι συγκαταλεγόταν μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον μετά την ήττα:

 

«Ας μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις συνέπειες αυτής της ψηφοφορίας απόψε.

Το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να καταστρέψει κάθε συμφωνία που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε στις Βρυξέλλες.

Το αυριανό νομοσχέδιο θα παραδώσει τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει περισσότερη καθυστέρηση και μεγαλύτερη σύγχυση.

Και αυτό θα σήμαινε ότι η ίδια η ΕΕ θα αποφασίσει πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή τη χώρα στην ΕΕ.

Και επειδή αρνούμαι να ακολουθήσω αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να κάνουμε μια επιλογή. Δεν θέλω εκλογές. Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές. Αν όμως το Σώμα ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο αύριο, οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες τη 17η Οκτωβρίου για να λύσει αυτό το πρόβλημα και να πάει τη χώρα μπροστά.

Όλοι ξέρουν ότι αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο πρωθυπουργός, που θα πάει στις Βρυξέλλες, θα παρακαλέσει για παράταση και θα δεχθεί οποιεσδήποτε απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Αντίθετα, όλοι θα ξέρουν ότι αν είμαι πρωθυπουργός, θα πάω στις Βρυξέλλες, και θα απαιτήσω μια συμφωνία. Ωστόσο, αν δεν συμφωνήσουν θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου, όπως και να έχει.

Ο λαός αυτής της χώρας θα πρέπει να επιλέξει. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ζητάει εκλογή για δύο χρόνια.

Δεν θέλω πρόωρες εκλογές, αλλά αν οι βουλευτές ψηφίσουν αύριο να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και να επιβάλουν ακόμα μια άσκοπη καθυστέρηση στο Brexit, ενδεχομένως για χρόνια, τότε αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί αυτό».

Κόρμπιν: Εκλογές μόνο αν περάσει το νομοσχέδιο κατά του άτακτου Brexit

Παίρνοντας τον λόγο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, υπογράμμισε πως αν ο Μπόρις Τζόνσον θέλει εκλογές, θα πρέπει να το αίτημά του να υπερψηφιστεί από τα 2/3 του κοινοβουλίου.

Υπογράμμισε επίσης, πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ των εκλογών, μόνο αφού περάσει ο νόμος που θα αποτρέπει το άτακτο Brexit.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Τζέρεμι Κόρμπιν:

 

Χαιρετίζω την σημερινή απόφαση. Ζούμε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν έχουμε προεδρία αλλά πρωθυπουργό.

Οι πρωθυπουργοί κυβερνώνται με τη συγκατάθεση της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία εκπροσωπεί τους ανθρώπους στους οποίους στηρίζεται η κυριαρχία.

Δεν υπάρχει έγκριση από το κοινοβούλιο να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Όπως είπα και προηγουμένως: αν ο πρωθυπουργός έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική του για το Brexit -όταν έχει μια που μπορεί να προτείνει- θα πρέπει να το θέσει ενώπιον του λαού με δημόσια ψηφοφορία.

Και έτσι, θέλει να καταθέσει μια πρόταση για γενικές εκλογές, αυτό θα γίνει αφού πρώτα περάσει το νομοσχέδιο που αποτρέπει το άτακτο Brexit.

 

 

Με στοιχεια ΑΠΕ, Καθημερινή

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: Τσαγκάρης φτιάχνει παπούτσια Νο 75 - Για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας

Διεθνή Κορωνοϊός: Τσαγκάρης φτιάχνει παπούτσια Νο 75 - Για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας

30.5.2020
Σουηδία: Επιτροπή για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού ζητά η αντιπολίτευση

Διεθνή Σουηδία: Επιτροπή για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού ζητά η αντιπολίτευση

30.5.2020
Βέλγιο: Ρομπότ κατά του κορωνοϊού - «Μιλούν» 53 γλώσσες και εντοπίζουν τον πυρετό

Διεθνή Βέλγιο: Ρομπότ κατά του κορωνοϊού - «Μιλούν» 53 γλώσσες και εντοπίζουν τον πυρετό

29.5.2020
Τραμπ: Οι ΗΠΑ διακόπτουν κάθε σχέση με τον ΠΟΥ

Διεθνή Τραμπ: Οι ΗΠΑ διακόπτουν κάθε σχέση με τον ΠΟΥ

29.5.2020
Η Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα - «Καθ' οδόν προς μια επανεκκίνηση»

Διεθνή Η Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα - «Καθ' οδόν προς μια επανεκκίνηση»

29.5.2020
Η ανάρτηση Ομπάμα για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ: Δεν μπορεί να θεωρείται «φυσιολογικό»

Διεθνή Η ανάρτηση Ομπάμα για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ: Δεν μπορεί να θεωρείται «φυσιολογικό»

29.5.2020
Μινεάπολη: Για ανθρωποκτονία διώκεται ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

Διεθνή Μινεάπολη: Για ανθρωποκτονία διώκεται ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

29.5.2020
Γαλλία: Το Λούβρο ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του για το κοινό

Διεθνή Γαλλία: Το Λούβρο ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του για το κοινό

29.5.2020
Ρωσικά μαχητικά σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν αμερικανικά βομβαρδιστικά στη Μαύρη Θάλασσα

Διεθνή Ρωσικά μαχητικά σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν αμερικανικά βομβαρδιστικά στη Μαύρη Θάλασσα

29.5.2020
Αγία Σοφία: «Φιέστα» με αποσπάσματα από το κοράνι και προσευχές για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Διεθνή Αγία Σοφία: «Φιέστα» με αποσπάσματα από το κοράνι και προσευχές για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια