Which?: Οι fake κριτικές του TripAdvisor είναι πολλές - Μια απλή έρευνα τους «ξεμπρόστιασε»
Βίντεο

Which?: Οι fake κριτικές του TripAdvisor είναι πολλές - Μια απλή έρευνα τους «ξεμπρόστιασε»

Στις ψεύτικες κριτικές στο TripAdvisor, που ενισχύουν το στάτους των ξενοδοχείων ανά τον κόσμο, εστίασε η έρευνα του Which?

Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα TripAdvisor αποτυγχάνει να εμποδίσει τις ψεύτικες κριτικές που ενισχύουν τις κατατάξεις κορυφαίων ξενοδοχείων, αναφέρει η έρευνα του Which?.

 

Η οργάνωση των καταναλωτών ανέλυσε σχεδόν 250.000 κριτικές στα κορυφαία 10 ξενοδοχεία με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε 10 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, και βρήκε πως ένα στα δέκα είχε κραυγαλέες περιπτώσεις με ψευδείς κριτικές.

 

Ο φορέας ανέφερε 15 περιπτώσεις στο TripAdvisor και ισχυρίστηκε ότι ο ιστότοπος αναγνώρισε ότι 14 από τα ξενοδοχεία είχαν ήδη βρεθεί με ψεύτικες θετικές κριτικές κατά το τελευταίο έτος. Είπε ότι το TripAdvisor αποκάλυψε ότι έξι από αυτά τα ξενοδοχεία είχαν τιμωρηθεί επειδή παραβίασαν κατευθυντήριες γραμμές και δύο είχαν προηγουμένως λάβει μια κόκκινη σήμανση ως προειδοποίηση για ύποπτη δραστηριότητα.

 

Το Which? αναφέρει ότι το TripAdvisor διέγραψε εκατοντάδες κριτικές μετά από την έρευνά του. Συγκεκριμένα, ένα ξενοδοχείο στη Μέση Ανατολή, που είχε χαρακτηριστεί ως «το καλύτερο ξενοδοχείο» της Ιορδανίας συγκέντρωσε έναν μεγάλο αριθμό από ύποπτες πανομοιότυπες κριτικές. Το Which? ανέφερε ότι το ξενοδοχείο, το οποίο δεν κατονομάστηκε, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή ωστόσο το TripAdvisor αφαίρεσε 730 από τις πεντάστερες κριτικές που είχαν αναρτηθεί. 

 

Στο «καλύτερο ξενοδοχείο του Καΐρου», το 79% των πεντάστερων κριτικών αναρτήθηκαν από χρήστες οι οποίοι δεν είχαν κάνει καμία ανάρτηση σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα. Σύντομα, μετά τα ευρήματα της έρευνας του Which?, το TripAdvisor αφαίρεσε τις κριτικές αυτές με αποτέλεσμα το ξενοδοχείο να χάσει το στάτους του. 

 

Στο Λας Βέγκας υποψίες εγείρει το γεγονός ότι οι κριτικές σε δύο από τα ξενοδοχεία που με την υψηλότερη βαθμολογία έγιναν από χρήστες που δεν είχαν κάνει καμία άλλη δραστηριότητα στο TripAdvisor. Στον αντίποδα ωστόσο, σε ένα άλλο ξενοδοχείο του Λας Βέγκας, μόνο το 3% από τις 2.000 πεντάστερες κριτικές, έγιναν από χρήστες που έγραψαν στη σελίδα μία και μόνο φορά. 

 

Τα ευρήματα έρχονται ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα της επιτροπής Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας, για την καταπολέμηση του προβλήματος των ψευδών και παραπλανητικών κριτικών. 

 

Εκ μέρους του Which? η Naomi Leach ανέφερε ότι η αποτυχία του TripAdvisor να σταματήσει τις ψευδείς κριτικές και να πάρει μέτρα ενάντια στα ξενοδοχεία που κάνουν κατάχρηση του συστήματος κριτικών, παραπλανά τους ταξιδιώτες και δυνητικά μπορεί να καταστρέψει τις διακοπές τους. «Σελίδες όπως το TripAdvisor πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες στις πλατφόρμες τους είναι αξιόπιστες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. 

 

 

 

Εκπρόσωπος του TripAdvisor ανέφερε από την πλευρά του ότι είναι υπεραπλουστευτικό να θεωρούμε πως όλες οι κριτικές από χρήστες που γράφουν για πρώτη φορά είναι ψεύτικες.

 

«Η ακριβής ανίχνευση της απάτης απαιτεί ανάλυση μεγάλου εύρους δεδομένων, όπως πληροφορίες για το IP, δεδομένα για την τοποθεσία ή τη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε όταν κατατέθηκε η κριτική. Αυτά τα σημαντικά δεδομένα δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα του Which?», υπογράμμισε εκπρόσωπος του TripAdvisor αναφέροντας πως ειδική ομάδα της εταιρείας δουλεύει συστηματικά για να προστατέψει τη σελίδα από τις ψευδείς κριτικές. 

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερουσία καλεί για εξηγήσεις Facebook και Twitter - Για μεροληψία σε δημοσιεύματα

Διεθνή Η Γερουσία καλεί για εξηγήσεις Facebook και Twitter - Για μεροληψία σε δημοσιεύματα

22.10.2020
Το TIME άλλαξε το λογότυπό του για πρώτη φορά σε έναν αιώνα κυκλοφορίας: «ΨΗΦΙΣΤΕ»

Διεθνή Το TIME άλλαξε το λογότυπό του για πρώτη φορά σε έναν αιώνα κυκλοφορίας: «ΨΗΦΙΣΤΕ»

22.10.2020
Η Coca-Cola ετοιμάζει το πρώτο της μπουκάλι από χαρτί

Διεθνή Η Coca-Cola ετοιμάζει το πρώτο της μπουκάλι από χαρτί

22.10.2020
Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα -Τριπλάσιο πληθωρισμό δείχνει μοντέλο ερευνητών

Διεθνή Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα -Τριπλάσιο πληθωρισμό δείχνει μοντέλο ερευνητών

22.10.2020
O Μακρόν μιλά συγκινημένος για τον δολοφονημένο δάσκαλο

Διεθνή O Μακρόν μιλά συγκινημένος για τον δολοφονημένο δάσκαλο

22.10.2020
Γαλλία: Εκκενώνεται σιδηροδρομικός σταθμός στη Λυών -Πληροφορίες για βόμβα

Διεθνή Γαλλία: Εκκενώνεται σιδηροδρομικός σταθμός στη Λυών -Πληροφορίες για βόμβα

22.10.2020
ΗΠΑ: Αποζημιώσεις για τους απογόνους σκλάβων;

Διεθνή ΗΠΑ: Αποζημιώσεις για τους απογόνους σκλάβων;

22.10.2020
Κύπρος: Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 23:00 σε Λεμεσό και Πάφο

Διεθνή Κύπρος: Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 23:00 σε Λεμεσό και Πάφο

22.10.2020
Πολωνία: Συνταγματικό δικαστήριο εξετάζει την καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Διεθνή Πολωνία: Συνταγματικό δικαστήριο εξετάζει την καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

22.10.2020
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν απέκτησε άδεια μόνιμης παραμονής στη Ρωσία

Διεθνή Ο Έντουαρντ Σνόουντεν απέκτησε άδεια μόνιμης παραμονής στη Ρωσία

22.10.2020
1 Σχόλια
avatar
Μαύρος Γάτος 6.9.2019 | 16:54
Είναι αδύνατον να έχεις πλέον εμπιστοσύνη στα σχόλια και στις επιδοκιμασίες κάτω από ιστοσελίδες.
Μάλιστα, αυτές οι απάτες έχουν εξελιχθεί πολύ. Πριν μερικά χρόνια, η γαλλική αστυνομία εντόπισε μια μεγαλοφυή επιχείρηση διαδικτυακής απάτης, η οποία είχε προσλάβει πλήθος φιλολόγων: καθένας από αυτούς είχε δημιουργήσει 20-30 διαφορετικές περσόνες που κάλυπταν όλη την γκάμα των κοινωνικών τύπων (από νοικοκυρά ή υδραυλικό έως γιάπη), με ψεύτικα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι αναλάμβαναν να γράφουν υμνητικές κριτικές και να καταβαραθρώνουν ανταγωνιστές.
Μάλιστα, όντας φιλόλογοι, οι απατεώνες της εταιρίας έκαναν αυτές τις περσόνες απόλυτα πιστευτές και αξιόπιστες, καθώς καθεμία από αυτές έγραφε και εκφραζόταν με τον τρόπο ακριβώς που θα περίμενες από άτομο της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασής της...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια