Which?: Οι fake κριτικές του TripAdvisor είναι πολλές - Μια απλή έρευνα τους «ξεμπρόστιασε»
Βίντεο

Which?: Οι fake κριτικές του TripAdvisor είναι πολλές - Μια απλή έρευνα τους «ξεμπρόστιασε»

Στις ψεύτικες κριτικές στο TripAdvisor, που ενισχύουν το στάτους των ξενοδοχείων ανά τον κόσμο, εστίασε η έρευνα του Which?

Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα TripAdvisor αποτυγχάνει να εμποδίσει τις ψεύτικες κριτικές που ενισχύουν τις κατατάξεις κορυφαίων ξενοδοχείων, αναφέρει η έρευνα του Which?.

 

Η οργάνωση των καταναλωτών ανέλυσε σχεδόν 250.000 κριτικές στα κορυφαία 10 ξενοδοχεία με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε 10 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, και βρήκε πως ένα στα δέκα είχε κραυγαλέες περιπτώσεις με ψευδείς κριτικές.

 

Ο φορέας ανέφερε 15 περιπτώσεις στο TripAdvisor και ισχυρίστηκε ότι ο ιστότοπος αναγνώρισε ότι 14 από τα ξενοδοχεία είχαν ήδη βρεθεί με ψεύτικες θετικές κριτικές κατά το τελευταίο έτος. Είπε ότι το TripAdvisor αποκάλυψε ότι έξι από αυτά τα ξενοδοχεία είχαν τιμωρηθεί επειδή παραβίασαν κατευθυντήριες γραμμές και δύο είχαν προηγουμένως λάβει μια κόκκινη σήμανση ως προειδοποίηση για ύποπτη δραστηριότητα.

 

Το Which? αναφέρει ότι το TripAdvisor διέγραψε εκατοντάδες κριτικές μετά από την έρευνά του. Συγκεκριμένα, ένα ξενοδοχείο στη Μέση Ανατολή, που είχε χαρακτηριστεί ως «το καλύτερο ξενοδοχείο» της Ιορδανίας συγκέντρωσε έναν μεγάλο αριθμό από ύποπτες πανομοιότυπες κριτικές. Το Which? ανέφερε ότι το ξενοδοχείο, το οποίο δεν κατονομάστηκε, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή ωστόσο το TripAdvisor αφαίρεσε 730 από τις πεντάστερες κριτικές που είχαν αναρτηθεί. 

 

Στο «καλύτερο ξενοδοχείο του Καΐρου», το 79% των πεντάστερων κριτικών αναρτήθηκαν από χρήστες οι οποίοι δεν είχαν κάνει καμία ανάρτηση σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα. Σύντομα, μετά τα ευρήματα της έρευνας του Which?, το TripAdvisor αφαίρεσε τις κριτικές αυτές με αποτέλεσμα το ξενοδοχείο να χάσει το στάτους του. 

 

Στο Λας Βέγκας υποψίες εγείρει το γεγονός ότι οι κριτικές σε δύο από τα ξενοδοχεία που με την υψηλότερη βαθμολογία έγιναν από χρήστες που δεν είχαν κάνει καμία άλλη δραστηριότητα στο TripAdvisor. Στον αντίποδα ωστόσο, σε ένα άλλο ξενοδοχείο του Λας Βέγκας, μόνο το 3% από τις 2.000 πεντάστερες κριτικές, έγιναν από χρήστες που έγραψαν στη σελίδα μία και μόνο φορά. 

 

Τα ευρήματα έρχονται ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα της επιτροπής Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας, για την καταπολέμηση του προβλήματος των ψευδών και παραπλανητικών κριτικών. 

 

Εκ μέρους του Which? η Naomi Leach ανέφερε ότι η αποτυχία του TripAdvisor να σταματήσει τις ψευδείς κριτικές και να πάρει μέτρα ενάντια στα ξενοδοχεία που κάνουν κατάχρηση του συστήματος κριτικών, παραπλανά τους ταξιδιώτες και δυνητικά μπορεί να καταστρέψει τις διακοπές τους. «Σελίδες όπως το TripAdvisor πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες στις πλατφόρμες τους είναι αξιόπιστες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. 

 

 

 

Εκπρόσωπος του TripAdvisor ανέφερε από την πλευρά του ότι είναι υπεραπλουστευτικό να θεωρούμε πως όλες οι κριτικές από χρήστες που γράφουν για πρώτη φορά είναι ψεύτικες.

 

«Η ακριβής ανίχνευση της απάτης απαιτεί ανάλυση μεγάλου εύρους δεδομένων, όπως πληροφορίες για το IP, δεδομένα για την τοποθεσία ή τη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε όταν κατατέθηκε η κριτική. Αυτά τα σημαντικά δεδομένα δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα του Which?», υπογράμμισε εκπρόσωπος του TripAdvisor αναφέροντας πως ειδική ομάδα της εταιρείας δουλεύει συστηματικά για να προστατέψει τη σελίδα από τις ψευδείς κριτικές. 

 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 50 χιλ. οι θάνατοι παγκοσμίως - Σε κατ' οίκον περιορισμό 3,9 δισ. άνθρωποι

Διεθνή Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 50 χιλ. οι θάνατοι παγκοσμίως - Σε κατ' οίκον περιορισμό 3,9 δισ. άνθρωποι

2.4.2020
Στους 356 οι νεκροί του κορωνοϊού στην Τουρκία - 2.456 κρούσματα σε μία μέρα

Διεθνή Στους 356 οι νεκροί του κορωνοϊού στην Τουρκία - 2.456 κρούσματα σε μία μέρα

2.4.2020
Την αποβολή του κόμματος Όρμπαν ζητούν Μητσοτάκης και 12 Ευρωπαίοι ηγέτες

Διεθνή Την αποβολή του κόμματος Όρμπαν ζητούν Μητσοτάκης και 12 Ευρωπαίοι ηγέτες

2.4.2020
Πτώση στην παγκόσμια εναέρια επιβατική κίνηση - «Η μεγαλύτερη από την 11η Σεπτεμβρίου»

Διεθνή Πτώση στην παγκόσμια εναέρια επιβατική κίνηση - «Η μεγαλύτερη από την 11η Σεπτεμβρίου»

2.4.2020
Ιταλία: 760 νεκροί και 4.668 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Διεθνή Ιταλία: 760 νεκροί και 4.668 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

2.4.2020
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ζητά από το Πεντάγωνο 100 χιλ. σάκους πτωμάτων για τις υπηρεσίες υγείας

Διεθνή ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ζητά από το Πεντάγωνο 100 χιλ. σάκους πτωμάτων για τις υπηρεσίες υγείας

2.4.2020
Ανοίγουν συνεχώς τάφους στο μεγαλύτερο νεκροταφείο της Βραζιλίας - Αποκαλυπτικές εικόνες από drone

Διεθνή Ανοίγουν συνεχώς τάφους στο μεγαλύτερο νεκροταφείο της Βραζιλίας - Αποκαλυπτικές εικόνες από drone

2.4.2020
ΠΟΥ: Κινδυνεύουν εξίσου και οι νέοι από τον κορωνοϊό

Διεθνή ΠΟΥ: Κινδυνεύουν εξίσου και οι νέοι από τον κορωνοϊό

2.4.2020
WSJ: O αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερος

Διεθνή WSJ: O αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερος

2.4.2020
Πορτογαλία: Παράταση 15 ημερών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού

Διεθνή Πορτογαλία: Παράταση 15 ημερών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού

2.4.2020
1 Σχόλια
avatar
Μαύρος Γάτος 6.9.2019 | 16:54
Είναι αδύνατον να έχεις πλέον εμπιστοσύνη στα σχόλια και στις επιδοκιμασίες κάτω από ιστοσελίδες.
Μάλιστα, αυτές οι απάτες έχουν εξελιχθεί πολύ. Πριν μερικά χρόνια, η γαλλική αστυνομία εντόπισε μια μεγαλοφυή επιχείρηση διαδικτυακής απάτης, η οποία είχε προσλάβει πλήθος φιλολόγων: καθένας από αυτούς είχε δημιουργήσει 20-30 διαφορετικές περσόνες που κάλυπταν όλη την γκάμα των κοινωνικών τύπων (από νοικοκυρά ή υδραυλικό έως γιάπη), με ψεύτικα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι αναλάμβαναν να γράφουν υμνητικές κριτικές και να καταβαραθρώνουν ανταγωνιστές.
Μάλιστα, όντας φιλόλογοι, οι απατεώνες της εταιρίας έκαναν αυτές τις περσόνες απόλυτα πιστευτές και αξιόπιστες, καθώς καθεμία από αυτές έγραφε και εκφραζόταν με τον τρόπο ακριβώς που θα περίμενες από άτομο της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασής της...