Ο Μητροπολίτης Μόρφου απαλλάσσεται από τις κατηγορίες
Διεθνή

Η δικαιοσύνη στην Κύπρο απάλλαξε τον Μητροπολίτη Μόρφου για το ομοφοβικό παραλήρημα

Απαλλάχθηκε ο Μητροπολίτης Μόρφου που είχε κατηγορηθεί για ρητορική μίσους μετά τα ομοφοβικά σχόλιά του

Ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο οποίος είχε εξαπολύσει ένα ομοφοβικό παραλήρημα και κατηγορήθηκε για ρητορική μίσους, απαλλάχθηκε σήμερα από την κυπριακή δικαιοσύνη, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας απεφάνθη ότι δεν στοιχειοθετείται η διάπραξη ποινικού αδικήματος.

 

Στη διάρκεια μιας ομιλίας που βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε στα social media, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ανέφερε τον Ιούνιο ότι αν μια γυναίκα κάνει πρωκτικό σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ομοφυλοφιλία μπορεί να «μεταδοθεί» στο παιδί της. Ο Μητροπολίτης είπε ακόμη ότι οι ομοφυλόφιλοι «μυρίζουν άσχημα». «Βρωμάνε», είπε, διηγούμενος μια συνάντηση ανάμεσα σε έναν μοναχό και έναν νεαρό ομοφυλόφιλο που «έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά».

 

Όμως όλα αυτά δεν έπεισαν τη δικαιοσύνη και σήμερα έγινε γνωστό πως ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος είχε διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για την διάπραξη ενδεχόμενου ποινικού αδικήματος, με ανακοίνωσή του είπε ότι ο Μητροπολίτης απαλλάχθηκε καθώς η έρευνα της αστυνομίας κατέληξε ότι οι δηλώσεις του δεν αποτελούν ποινικό αδίκημα με βάση την κυπριακή νομοθεσία για την «ρητορική μίσους».

 

«Παρά το γεγονός ότι οι μεμονωμένες αναφορές του Μητροπολίτη είναι άξιες κριτικής...δεν ισοδυναμούν με προσπάθεια υποκίνησης βίας, ή μίσους λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, ούτε δύνανται να χαρακτηρισθούν ως ρητορική μίσους κατά την έννοια του νόμου», σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες, ανάμεσα και εκείνοι της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, πρέπει να «αποφεύγουν αδέξιες και ακατανόητες εκφράσεις». Πρόσθεσε ότι δεν επίκεινται επιπλέον νομικές ενέργειες κατά του Μητροπολίτη.

 

Πρωτάκουστο αλλά Κυπριακό: Αθώος ο Μητροπολίτης Μόρφου

 

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε εκφράσει  τον «βαθύ προβληματισμό και τη θλίψη» της για τα σχόλια του Μητροπολίτη Μόρφου που «θίγουν την αξιοπρέπεια και την ισότητα» των Κυπρίων.

 

Η απόφαση έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις. Την έντονη απογοήτευση και τον προβληματισμό της εκφράζει η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Σε ανακοίνωση η οργάνωση δηλώνει την ανησυχία της για τις συνέπειες που φαίνεται ήδη να επιφέρει η ατιμωρησία τέτοιων συμβάντων και σημειώνει πως η ευθύνη για περαιτέρω συνέπειες θα θεωρηθεί πως πέφτει στους ώμους των αρμόδιων αρχών.

 

Η πλήρης ανακοίνωση:

 

Πρωτάκουστο αλλά Κυπριακό: Αθώος ο Μητροπολίτης Μόρφου, αφού σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, δε στοιχειοθετείται παραβίαση του Άρθρου 99Α του Ποινικού Κώδικα περί υποκίνησης Μίσους λόγω Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πιο πάνω Νόμος είναι ουσιαστικά ανενεργός! Από το 2015 που ψηφίστηκε, ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ενώ ρητορική μίσους υπήρξε αρκετές φορές και η Accept κατέφυγε και στο παρελθόν σε καταγγελία. Ακόμη ένας νόμος για τα μάτια του κόσμου δηλαδή.
Η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου, εκτός από την έντονη της απογοήτευση, εκφράζει και τον έντονο της προβληματισμό για τη δυσλειτουργικότητα του εν λόγω νόμου. Ο νόμος αυτός, αποτελεί τη δύναμη της ελευθερίας του λόγου των ευάλωτων ομάδων. Δικαίως ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πρόσφατα κάποιοι έβγαλαν φωνή και «ξετσιπώθηκαν».


Η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου, ανησυχεί για τις συνέπειες που ήδη φαίνεται να επιφέρει αυτή η απόφαση, επιστήνει την προσοχή και επιβάλλει την ευθύνη στους αρμόδιους, για όποια περεταίρω συνέπεια της ατιμωρησίας ατόμων που παράγουν και αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα για μειονότητες. Ως εκ τούτου, ζητά επειγόντως ΔΙΑΛΟΓΟ για τη λειτουργικότητα του άνωθεν Νόμου, ούτως ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο ένα πρόσωπο, τον Γενικό Εισαγγελέα. Περί τούτου, απευθύνει επίσημα πρόσκληση στην Επίτροπο Διοικήσεως, τα Πολιτικά Κόμματα και τον Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Costa Gavrielides.


Ταυτόχρονα, ενημερώνει το κοινό της ότι, η οργάνωση εξετάζει την απόφαση και μελετά τις επόμενες της κινήσεις.
Καλούμε επίσης τον κόσμο να δώσει τέρμα στην ανοχή και την ατιμωρησία τέτοιων περιστατικών. Αν θέλουμε να αποκαλούμαστε κράτος δικαίου, πρέπει να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε ως τέτοιο!»

 

 

 

Η Κύπρος αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1998 υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία της είχε απευθύνει σχετικό τελεσίγραφο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξής της στην Ένωση. Η Εκκλησία ήταν αντίθετη με την αποποινικοποίηση αυτή.

 

Το 2004 η Κύπρος κατάργησε επίσης κάθε σεξουαλική διάκριση και το 2015 επέτρεψε την πολιτική ένωση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση Τουσκ: Θα προτείνει στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα για αναβολή του Brexit

Διεθνή Παρέμβαση Τουσκ: Θα προτείνει στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα για αναβολή του Brexit

22.10.2019
Πρόβλημα με το Yahoo - Οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στα email τους

Διεθνή Πρόβλημα με το Yahoo - Οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στα email τους

22.10.2019
Τζόνσον για Brexit: Αναστέλλεται η εξέταση της συμφωνίας έως ότου η ΕΕ αποφασίσει για την αναβολή

Διεθνή Τζόνσον για Brexit: Αναστέλλεται η εξέταση της συμφωνίας έως ότου η ΕΕ αποφασίσει για την αναβολή

22.10.2019
«Πράσινο φως» από αμερικανική Γερουσία για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Διεθνή «Πράσινο φως» από αμερικανική Γερουσία για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

22.10.2019
Brexit: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά καταψήφισε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

Διεθνή Brexit: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά καταψήφισε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης

22.10.2019
Ασυνήθιστο θέαμα στη Γερμανία: Χιλιάδες αγρότες βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ

Διεθνή Ασυνήθιστο θέαμα στη Γερμανία: Χιλιάδες αγρότες βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ

22.10.2019
Συμφώνησαν Πούτιν - Ερντογάν για Συρία: 150 ώρες για να φύγουν οι Κούρδοι από τη ζώνη ασφαλείας

Διεθνή Συμφώνησαν Πούτιν - Ερντογάν για Συρία: 150 ώρες για να φύγουν οι Κούρδοι από τη ζώνη ασφαλείας

22.10.2019
Έλεγε ψέματα πως η 7χρονη κόρη της πάσχει από θανατηφόρα ασθένεια - Τώρα κατηγορείται για την δολοφονία της

Διεθνή Έλεγε ψέματα πως η 7χρονη κόρη της πάσχει από θανατηφόρα ασθένεια - Τώρα κατηγορείται για την δολοφονία της

22.10.2019
ΗΠΑ: Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Διεθνή ΗΠΑ: Οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία

22.10.2019
Το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι διχάζει: «Μοιάζει με φλόγα ή με σάιτ γνωριμιών;»

Διεθνή Το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι διχάζει: «Μοιάζει με φλόγα ή με σάιτ γνωριμιών;»

22.10.2019
10 Σχόλια
Cogito ergo sum 9.9.2019 | 22:55
Ανεξάρτητα από την απόφαση της δικαιοσύνης και τη νομική διάσταση της υπόθεσης, η απορία μου πάει πιο βαθιά. Γιατί ανεχόμαστε αποβράσματα σαν αυτά; Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι με τα μαύρα ράσα και τα μούσια που απολαμβάνουν αξιώματα και τιμές και μπορούν έτσι απλά να προσβάλουν συνανθρώπους μας χωρίς να τρέχει τίποτα; Τι πάει να πει "δεν είναι αυτή η επίσημη στάση της εκκλησίας"; Φυσικά και είναι. Τέτοιοι είναι, υπάρχει κάλυψη πάντα σε όλους αυτούς. Τι παραπάνω χρειάζεται για να τους ακυρώσουμε;

Ρητορικές ερωτήσεις πάντα...
βλαχάκι (το) 10.9.2019 | 07:51
...Εδώ, καλέ μου άνθρωπε, έσπευσαν να αγιοποιήσουν ένα άτομο, όπως τον Crimson (όχι King) που δεν πήγε ούτε δημοτικό αλλά στους καλόγερους από παιδί (...ποιος ξέρει τι και πώς) και που, εκτός από quotable material στον ογκόλιθο Μόρφου, έδινε συμβουλές σε μανάδες τύπου: "τα παιδιά προκύπτουν με ομοσεξουέλ τάσεις λόγω τριβής του ποπουδακίου με το χαρτί υγείας, γι' αυτό πρέπει να κάνουν μπιντέ" και ΟΧΙ δεν σου κάνω πλάκα. Φαντάσου ψυχικά τραύματα που έχουν προκαλέσει σε κόσμο αυτές και χειρότερες αηδίες.

Σε κάθε stand με βιβλία, εντωμεταξύ, θα δεις τις βιογραφίες των σύγχρονων άγιων μεγαθηρίων που έχει να επιδείξει η Εκκλησία (Ρastichio, Crimson)

#pneumatikipenia
#kathreptakiagiatousithagenis
βλαχάκι (το) 9.9.2019 | 23:07
(για τον serial killer Ν. Μεταξά)

"Ξέρω ότι πήγε και εξομολογήθηκε. Εκάλεσε ένα φίλο μας πνευματικό, διακριτικό, συμπονετικό και πήγε και εξομολογήθηκε. Τούτο είναι κάτι που τιμά την Κύπρο ότι ακόμα και ο πιο ακραίος δολοφόνος που ακούστηκε μέσα στους τελευταίους αιώνες θα έλεγα, έχει αυτή τη διάθεση της εξομολόγησης. "

"Πως είπαμε στον ομοφυλόφιλο προηγούμενως ότι του εμφανιζόντουσαν όλοι οι άνδρες που πήγε μαζί τους και έπρεπε και αυτούς να τους σώσει και για αυτούς να προσεύχεται ε πρέπει του Νικόλα να του διδάξει κάποιος τώρα για όλες αυτές τις καημένες υπάρξεις που εσκότωσε να προσεύχεται για κάθε μια ξεχωριστά."

"Είπα και αλλού, δεν επιτρέπεται η Κύπρος να έχει τόσο υψηλό ποσοστό εκτρώσεων και να μαραζώνουμε για τα δύο παιδάκια που εσκότωσε ο δολοφόνος. Ρε εσού έκαμες 3 εκτρώσεις, τα μωρά σου και τώρα Υποκριτή και Φαρισαίε κατακρίνεις τον Νικόλα;
Και αυτό είναι σε πάρα πολλά σπίτια που έχει συμβεί σε πάρα πολλές οικογένειες που έχει συμβεί η έκτρωση δεν είναι κάτι μεμονωμένο. 
*****Μια χώρα που έχει τόσες εκτρώσεις και δολοφονούμε τα παιδιά μας είναι δυνατόν να μην γεννήσει ένα τέτοιο δολοφόνο;"*****

"Να μετανοούμε και για τον Νικόλα και θα βοηθήσουμε και το παιδί να έχει βαθύτερη μετάνοια και εσείς οι πατέρες να γράψετε το όνομά του και να το μνημονεύεται και ξέρω πολλούς ιερείς που έκαναν αυτό το πράγμα για αυτό και εύκολα οδηγήθηκε, δεν λέω στην μετάνοια, στην μεταμέλεια."

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/o-metameleimenos-metaxas-kai-oi-ektroseis-poy-gennoyn-dolofonoys-binteo

.....
πάλι καλά που δεν προέβησε σε ικασίες για το πώς έκαμνε σεξ η μάνα του εν λόγω, όταν τον συνέλαβε.
Das Ohr 11.9.2019 | 00:20
Σε βρίσκω εδώ, διότι θα με χάσεις πάλι.
Οι Σωπικιώτες είναι (θάλεγα καλύτερα "ήταν", καθότι οι νεότερες γενιές είναι κυρίως ελληνόφωνες) τω όντι κυρίως αλβανόφωνοι (ουσιαστικά είναι δίγλωσσοι-both my grandparents understood and spoke Greek!), αλλά ελληνικότατοι τη εθνική συνειδήσει.
Τα πλείστα δε επώνυμα είναι χαρακτηριστικά ηπειρωτικά: Δήμας, Νίκας, Δέδες, Τζάμος, Τσέπος, Νάστος, Μήτρος, κτλ.
Οι δε γάμοι με κοπέλια και κοπελούες γειτονικών ελληνόφωνων χωριών ήταν ο κανόνας κι ουχί η εξαίρεση.
Η Ήπειρος από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε ο τόπος συνάντησης των Ελλήνων και των Ιλλυρίων, οπότε η γλώσσα δεν λέει και πολλά.
Πίστεψέ με, υπάρχουν Ελληνόφωνοι που ομοιάζουν μ' Αλβανούς κι Αλβανόφωνοι που νομίζεις ότι είναι ζωντανά αρχαιοελληνικά αγάλματα.
Σημασία, λοιπόν, έχει η συνείδηση κι ως εκ τούτου οι Σωπικιώτες είναι Έλληνες, ό,τι κι αν πει ο Καλλιβρεττάκης κι ο κάθε Καλλιβρεττάκης.

(Κι επειδή έριξες μια ματιά στα επώνυμα που αναγράφονται στην αλβανική wiki, γιατί άραγες σε όλα τα υπόλοιπα χωριά πλην Παντελεήμονος δεν αναγράφονται;
Quiz- άκι!)
βλαχάκι (το) 11.9.2019 | 12:04
…Κανονικά θα έπρεπε να σου ρίξω δούλεμα που τσιμπάς, αλλά διαθέτω κι ένα Ήθος που δεν μου το επιτρέπει!

Δεν έχεις πιάσει το πνεύμα: Δεν αντιλέγω και δεν έχω απολύτως κανένα λόγο να ισχυριστώ ότι το οποιοδήποτε χωριό στην Αλβανία έχει "αλβανικιά" συνείδηση εθνικιά, ανεξάρτητα απ' την ομιλούσα γλώσσα αν κι εφόσον δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Απάντησα, απλώς, στον ισχυρισμό σου ότι κουόταρα άσχετα απ'την βίκι, which is not the case απλά ήθελες να πεις την κακιούλα σου. Η αντιπρόταση μου, όμως, θα ήταν να φτιάξεις ένα λήμμα στην ελληνική (και την αγγλική) για το Σωπίκι, στη wiki, για να μην σας ...παρεξηγούνε και να μην σας συγχέουν με την Σωπική.

Υγ.
"Πίστεψέ με, υπάρχουν Ελληνόφωνοι που ομοιάζουν μ' Αλβανούς κι Αλβανόφωνοι που νομίζεις ότι είναι ζωντανά αρχαιοελληνικά αγάλματα".

...Spare me, please!
Das Ohr 11.9.2019 | 14:41
Αχ, αχ, αχ, τέτοιο πείσμα.
Βρε, μπας κι είσαι αρβανιτόβλαχο κι όχι σκέτο βλαχάκι;

Μην μου τα γυρίζεις τώρα, αδέρφι.
Εσύ αντιπαρέβαλες το Σωπίκι, για να μας πεις ότι, βρε αδερφέ, δεν ζουν μόνο Έλληνες στην περιοχή. Να έχει και Αλβανούς!
Έπαιξες κι έχασες!
Tut mir leid...

Παρ' ότι επανειλημμένα σούχα πει ότι ρίχνεις το επίπεδό σου με τις αναφορές στη βίκι, εσύ τον χαβά σου...

No, I don't.
Τον κάλο τον έχεις εσύ, αγκάπε. Not me!

Φιλάκια!!!
Das Ohr 11.9.2019 | 16:10
*won't
βλαχάκι (το) 11.9.2019 | 18:01
Απολύτως καμία σχέση με Αρβανίτες, καλώς ή κακώς :-)

Πάντως, δεν έχεις τόσο δίκαιο όσο θεωρείς και θα στο κάνω λίγο πιο λιανά:

i. εγώ ανέφερα το x, με βάση την καταχώρηση στο τάδε βιβλίο.
ii. Ανεξάρτητα απ' το αν η αναφορά είναι μάλλον εσφαλμένη (θεωρείς ότι είναι πολύ λογικό να μου λες ότι η καταγωγή της μάνας σου είναι από εκεί κι εγώ να επιμένω ότι ξέρω καλύτερα;FYI δεν έχω τέτοιες grandiose τάσεις).
iii. εσύ έχει ήδη βγάλει ένα λαθεμένο συμπέρασμα, απ' το πού έχω τσιμπήσει αυτήν την πληροφορία και μάλιστα σε κραξικοματικό mode, γιατί είσαι αυτός που είσαι, άλλωστε.
iv. Σου αναφέρω το βιβλίο και τον ιστορικό και εμμέσως πλην σαφώς σου λέω ότι εφόσον η πληροφορία είναι εσφαλμένη το πρόβλημα το έχεις με το εν λόγω βιβλίο και τον συγγραφέα του (που τυγχάνει μάλλον έγκριτος ιστορικός γενικώς, με επιτόπια έρευνα στο συγκεκριμένο…τι να πω...)
v. κι όχι με την wiki (αχυράνθρωπος).

Παρεμπιπτόντως, spare me (δις) τον «ελιτισμό» σου αγκαπέ, που θα ανατρέξουμε και στα συγγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης για να προβούμε σ’ ένα σχόλιο.

Sopik (Sarandë) it is then μόνο αλβανιστί και οι αγγλόφωνες δημοσιεύσεις εκ Αλβανίας, για την εν λόγω είδηση, να αναφέρουν το χωριό σου ως αμιγώς αλβανικό. Εμένα τι με νοιάζει; Σάμπως αφορά στα δικά μου χωριά; Don’t/Won’t …me da igual, hombre.

Σε φιλώ και σε αποχαιρετώ.
Das Ohr 11.9.2019 | 20:42
Αν είχες τον Καλλιβρεττάκη ως αναφορά, όλα καυλά.
Όμως, εν τον είχες, αγκάπε.
Ο συγκεκριμένος, δε, ταυτίζει την ντοπιολαλιά με το εθνικό φρόνημα, που φυσικά δεν ισχύει πάντα!
Ο πρώην μου (ο Β., αν θυμάσαι) κατάγεται από αλβανόφωνο χωριό της Φλώρινας. Με τους Αλβανούς οι αλβανόφωνοι Φλωρινιώτες έχουν τόση σχέση, όση έχω εγώ με έναν Βούλγαρο... μικρή (σαν το πουλί του• μπουαχαχαχα).

Το τι γράφεται στην αλβανική βίκι ποσώς μ' ενδιαφέρει! Τα διαβάζω τα σκιπτάρικα, ιδίως όταν θέλω να γελάσω. Αχ, κρίμα που δεν είσαι αρβανιτόβλαχο. Να γελούσες κασύ!

Είμαι εξ ημισείας Σωπικιώτης. Ταυτίζομαι περισσότερο, όμως, με το χωριό του παππού μου, το Κρόγγι, για δύο λόγους (να μην με πεις και σεξιστή!): α) επειδή φέρω το όνομα κι επώνυμό του και β) επειδή την ευφυΐα μου μάλλον την οφείλω σ' αυτόν (την ευμορφία και στα δύο γένη• μπουαχαχαχα).
Και για να σε προλάβω, το Κρόγγι είναι ελληνόφωνο!
Συνεπώς, δεν καίγομαι να αποκαταστήσω την αλήθεια. Ούτως ή άλλως, η συντριπτική πλειονότητα των Σωπικιωτών στην Ελλάδα ζει. Κι Αλβανοί να ήταν, πλέον οι περισσότεροι μάλλον Γραικοί λογιούνται (μέλλοντας μέσης φωνής).

Υγ. Δίκιο έχω και το ξέρεις, αλλά σ' αρέσει να υποφέρεις.

Μουατς!
βλαχάκι (το) 12.9.2019 | 10:07
Στα πλαίσια αυτής της charming ethnologie θα έλεγα ότι το μέγεθος του ψώνιου σου είναι σαν Κονγκολέζικη σε ανόρθωση, αλλά δεν θα ήθελα να κατηγορηθώ για ομπτζεκτιφικασιόν αφρικαίν (δεν είναι του στυλ μου u see) κι αφετέρου σα να σε βλέπω να κορδώνεσαι και να γουργουρίζεις, ήδη, σαν υπερτροφικό γαλόπουλο, περί του άξονός σου.
:-Ρ