Γκρέτα Τούνμπεργκ:«Αν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες, τότε μπορούμε και τον κόσμο»

Γκρέτα Τούνμπεργκ:«Αν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες, τότε μπορούμε και τον κόσμο»

H 16χρονη ακτιβίστρια ετοιμάζεται για την κορύφωση των διαδηλώσεων

«Αν μπορούμε να σώζουμε τις τράπεζες, τότε μπορούμε να σώσουμε και τον κόσμο». Με αυτή τη φράση η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, έδωσε τον τόνο για την εβδομάδα κατά την οποία αναμένεται η κορύφωση των διαδηλώσεων.

 

Έχοντας στο πλευρό της την συγγραφέα Ναόμι Κλάιν, η Τούνμπεργκ, η οποία έχει συμπαρασύρει στο σκοπό της εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους, απάντησε με το παράδειγμα των τραπεζών στην κριτική για το πόσο ακριβή είναι η λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για την κλιματική αλλαγή.

 

Όμως η Τούνμπεργκ είναι αποφασισμένη και δείχνει πως θα φτάσει μέχρι τέρμα στον αγώνα της ο οποίος θα κορυφωθεί σε λίγες μέρες. Στις 20 Σεπτεμβρίου, εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βγουν στους δρόμους 150 πόλεων προκειμένου να υψώσουν τη φωνή τους για το κλίμα, την ημέρα που ξεκινά η σύνοδος του ΟΗΕ.

 

Χθες, η 16χρονη έφτασε στο κατώφλι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με μια κινητοποίηση έξω από τον Λευκό Οίκο έχοντας στο πλευρό της εκατοντάδες νέους, αλλά δεσμεύθηκε πως η διαδήλωση στις 20 του μήνα θα είναι το σημείο αιχμής για το κίνημά της.

 

Για την ώρα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ πραγματοποιεί εξαήμερη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον με σκοπό να ασκήσει πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση ενόψει της συνόδου όπου θα ζητηθεί από τους ηγέτες όλου του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

Ο Τραμπ είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που αμφισβητούν ανοιχτά την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής. Έχει ήδη ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ότι θα μεγιστοποιήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.Η 16χρονη Γκρέτα έχει πει ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να πείσει τον Τραμπ ή τους άλλους αμφισβητίες ότι η υπερθέρμανση είναι γεγονός, όμως ελπίζει ότι οι ηγέτες θα ακούσουν τους "πραγματικούς επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα".

 

Η Τούνμπεργκ είναι υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, αφού ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν πλέον στις "Παρασκευές για το Μέλλον", τις κινητοποιήσεις που οργανώνει εδώ και έναν χρόνο, ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια σε 135 χώρες. 

Διεθνή
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Ιούλιο του 2021 πιθανώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες - Βαρύ πλήγμα για την Ιαπωνία η αναβολή τους

Διεθνή Τον Ιούλιο του 2021 πιθανώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες - Βαρύ πλήγμα για την Ιαπωνία η αναβολή τους

29.3.2020
Αποθεραπεύτηκε η σύζυγος του Τζάστιν Τρουντό: «Δεν είναι εύκολο να είσαι μόνη»

Διεθνή Αποθεραπεύτηκε η σύζυγος του Τζάστιν Τρουντό: «Δεν είναι εύκολο να είσαι μόνη»

29.3.2020
Η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής γαντιών προεξοφλεί ελλείψεις: «Κάνουν παραγγελίες πανικού»

Διεθνή Η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής γαντιών προεξοφλεί ελλείψεις: «Κάνουν παραγγελίες πανικού»

29.3.2020
Προειδοποίηση Τζόνσον στους Βρετανούς: «Τα πράγματα θα χειροτερέψουν»

Διεθνή Προειδοποίηση Τζόνσον στους Βρετανούς: «Τα πράγματα θα χειροτερέψουν»

29.3.2020
ΗΠΑ: Νεκρό βρέφος που μολύνθηκε από κορωνοϊό - Πάνω από 2.000 θάνατοι στην χώρα

Διεθνή ΗΠΑ: Νεκρό βρέφος που μολύνθηκε από κορωνοϊό - Πάνω από 2.000 θάνατοι στην χώρα

29.3.2020
Γερμανία: Πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού ο σύντροφος του πρώην Δημάρχου του Βερολίνου Κ. Βόβεράιτ

Διεθνή Γερμανία: Πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού ο σύντροφος του πρώην Δημάρχου του Βερολίνου Κ. Βόβεράιτ

28.3.2020
Ινδία: Σε καραντίνα 15.000 άνθρωποι - Ήρθαν σε επαφή με γκουρού που μετά πέθανε από κορωνοϊό

Διεθνή Ινδία: Σε καραντίνα 15.000 άνθρωποι - Ήρθαν σε επαφή με γκουρού που μετά πέθανε από κορωνοϊό

28.3.2020
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 119.000 τα κρούσματα, πάνω από 1.900 οι νεκροί του κορωνοϊού

Διεθνή ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 119.000 τα κρούσματα, πάνω από 1.900 οι νεκροί του κορωνοϊού

28.3.2020
Νότια Αφρική: Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες σε πελάτες σουπερμάρκετ εν μέσω lockdown

Διεθνή Νότια Αφρική: Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες σε πελάτες σουπερμάρκετ εν μέσω lockdown

28.3.2020
Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 30.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο - Πάνω από 640.000 τα κρούσματα

Διεθνή Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 30.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο - Πάνω από 640.000 τα κρούσματα

28.3.2020
2 Σχόλια
WLGFQ 15.9.2019 | 09:14
Είμαι περίεργος να δω πότε κάποιος θα διατυπώσει την προφανή απαίτηση να πληρώσει τον λογαριασμό για όσες υποδομές θα κριθούν απαραίτητες για την απορρύπανση του περιβάλλοντος, το 1% του πληθυσμού που κατέχει περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 50% (τουλάχιστον) του υπόλοιπου πληθυσμού.
Haifischnet 17.9.2019 | 12:13
Στην Φινλανδία, λέει, κάθε πολυκατοικία πληρώνει τον λογαριασμό για τα σκουπίδια της ανάλογα με το βάρος, καλώντας την αποκομιδή μόλις γεμίσουν οι –δικοί της- κάδοι. Δεν πετάνε τα σκουπίδια τους σε όποιον κάδο βρουν, όπως εδώ (ξέρετε, από αυτούς τους που βρωμοκοπάνε και δεν πλένονται ποτέ).
Επιπλέον, οι πλαστικές συσκευασίες (όλα αυτά τα μπουκάλια από τα απορρυπαντικά και τα αφρόλουτρα κ.λπ.) αγοράζονται πίσω από τα σούπερ μάρκετ έναντι σεβαστού αντιτίμου (λ.χ. 25 σεντς, όχι 1 σεντ όπως στα "σπιτάκια") ούτε με δωροεπιταγή προς εξαργύρωση ("δεν θέλω να ψωνίσω, βρε αδελφέ!") όπως κάνουν - και μάλιστα με εξαργύρωση αυθημερόν - για τα γυάλινα μπουκάλια. Αυτό θα ήταν μεγάλο κίνητρο για τα πιτσιρίκια εδώ, αφενός να εξασφαλίζουν χαρτζιλίκι προσφέροντας ουσιαστικά στο περιβάλλον, αφετέρου εκπαιδεύοντας εαυτούς (και άλλους) στην σημασία της απορρύπανσης από τα πλαστικά. Ωστόσο, πρέπει να πειστούν και οι εταιρείες (δηλαδή, να υποχρεωθούν δια νόμου) να αγοράζουν πίσω τις συσκευασίες τους.

Ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει, λέει, μηχάνημα όπου τοποθετείς πλαστικά μπουκάλια του νερού μέχρι να σου βγάλει εισιτήριο για το μετρό.

Εδώ οι κουκουέδες αντιδρούν στην ανακύκλωση επειδή την έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, οι σταρχιδιστές δεν ενδιαφέρονται και έχουμε απομείνει μερικοί που στεναχωριόμαστε για την σκουπιδολαίλαπα και τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε να πλένουμε και να διαχωρίζουμε συσκευασίες, και στο σπίτι και στην δουλειά.