Η Γαλλία αποφασίζει αν θα επιτρέψει σε λεσβίες και single γυναίκες τις εξωσωματικές και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Διεθνή

Η Γαλλία αποφασίζει αν θα επιτρέψει σε λεσβίες και single γυναίκες τις εξωσωματικές και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ένα νομοσχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις θέτει τέλος σε διακρίσεις για γυναίκες που θέλουν την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Το γαλλικό κοινοβούλιο ξεκινά σήμερα τη συζήτηση σχετικά με την πρώτη σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν: το νόμο για τον τερματισμό των διακρίσεων όσον αφορά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών επιτρέποντας σε ζευγάρια λεσβιών και μονογονεϊκές γυναίκες πρόσβαση σε ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως η εξωσωματική και η δωρεά σπέρματος.

 

Σύμφωνα με τον ισχύοντα γαλλικό νόμο, μόνο τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί ή ζουν μαζί για περισσότερα από δύο χρόνια, έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε τέτοιες διαδικασίες. Η κεντρώα κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει αυτό το δικαίωμα σε όλες τις γυναίκες με τη θέσπιση ενός νέου νόμου, πριν από το καλοκαίρι.

 

Αλλά, το κοινοβούλιο ενδέχεται να βιώσει σκηνές έντασης εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης από συντηρητικές ομάδες, δεξιούς πολιτικούς και Καθολικούς εκπροσώπους. Οι διαδηλωτές θα βγουν στους δρόμους στο Παρίσι στις 6 Οκτωβρίου, σε μια πορεία που διοργανώνεται από συντηρητικές ομάδες που λένε ότι ο νέος νόμος θα «στερήσει τον πατέρα από τα παιδιά». Ο επικεφαλής της γαλλικής διάσκεψης των Καθολικών επισκόπων υποστήριξε ότι είναι καθήκον όλων των πολιτών να σταθούν ενάντια στο νομοσχέδιο.


Ο νέος νόμος θα ευθυγραμμίσει τη Γαλλία με πολλές γειτονικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και το Βέλγιο της Ισπανίας όπου οι ιατρικές αυτές διαδικασίες είναι ανοικτές σε όλες τις γυναίκες. Οι γαλλικές ομάδες ισότητας γυναικών έχουν αγωνιστεί για χρόνια εναντίον του νόμου που χαρακτηρίζουν ως μια καταφανώς σεξιστική διάκριση. Ο ίδιος ο Μακρόν δεν μίλησε δημοσίως για το θέμα από τότε που έγινε πρόεδρος το 2017, αφήνοντας τον πρωθυπουργό και τους ανώτερους υπουργούς να επιμείνουν ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για την αλλαγή.

 

Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στους νομοθέτες του κόμματός του La République En Marche ότι το σχέδιο νόμου ήταν γεμάτο με κινδύνους για την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος έχει καθυστερήσει επανειλημμένα την εισαγωγή της νομοθεσίας τα τελευταία δύο χρόνια υπό το φόβο μαζικών διαμαρτυριών από συντηρητικούς αγωνιστές.


Το 2013, η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στη Γαλλία ήταν μοναδική μεταξύ των ευρωπαίων γειτόνων της και πυροδότησε μήνες διαδηλώσεων με βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις ακροδεξιές ομάδες και την αστυνομία, ενώ σημειώθηκε και άνοδος των ομοφοβικών επιθέσεων. Αυτό το Σαββατοκύριακο, το συμβούλιο δεοντολογίας της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας της Γαλλίας δημοσίευσε μια έκθεση που προειδοποιεί ότι «η σύλληψη ενός παιδιού χωρίς πατέρα δεν είναι χωρίς κίνδυνο για την ανάπτυξη του παιδιού». Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης αντέδρασαν ότι αυτό ήταν λάθος. Η υπουργός Υγείας, Agnès Buzyn, δήλωσε ότι είναι ψευδές να ισχυρίζεται κανείς ότι υπάρχει σχέση μεταξύ προβλημάτων σε ένα παιδί με το να μεγαλώνει σε μονογονεϊκή οικογένεια.

 

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν είναι μεγάλος πολέμιος του νομοσχεδίου και ζήτησε να τεθεί το θέμα σε δημοψήφισμα. Τα κόμματα της Αριστεράς έχουν υποστηρίξει το νομοσχέδιο, το οποίο οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τον Μακρόν να ανακτήσει κάποια χαμένη στήριξη από την αριστερά, ειδικά μερίδας που έχασε καθώς προχώρησε  σε μια σειρά φορολογικών περικοπών κατά το πρώτο εξάμηνο της πενταετούς θητείας του.

 

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει επίσης στα παιδιά που έχουν γεννηθεί με σπέρμα δότη να μάθουν την ταυτότητα του δότη όταν γίνουν 18, δίνοντας τέλος στην ανωνυμία που μέχρι τώρα είχαν οι δότες στη Γαλλία. Για τα ομόφυλα ζευγάρια, το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού θα αναφέρει τα ονόματα της «μητέρας και της μητέρας» αντί της «μητέρας και πατέρα». Ο νόμος θα επιτρέπει επίσης στις γυναίκες που είναι πάνω από 30 την κατάψυξη ωαρίων, μια διαδικασία που είναι σήμερα διαθέσιμη μόνο σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους, όπως η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία για καρκίνο.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Reuters: Ο Τραμπ διέταξε την Marriott Int. να παύσει τη λειτουργία της στην Κούβα, σύμφωνα με την εταιρεία

Διεθνή Reuters: Ο Τραμπ διέταξε την Marriott Int. να παύσει τη λειτουργία της στην Κούβα, σύμφωνα με την εταιρεία

5.6.2020
BBC: Ποιες μάσκες προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και γιατί

Διεθνή BBC: Ποιες μάσκες προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και γιατί

5.6.2020
Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά Μπολοσονάρου: Απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση του κορωνοϊού

Διεθνή Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά Μπολοσονάρου: Απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση του κορωνοϊού

5.6.2020
Φωτιά σε αποθήκες της Amazon στην Καλιφόρνια - Στις φλόγες φορτηγά της εταιρείας

Διεθνή Φωτιά σε αποθήκες της Amazon στην Καλιφόρνια - Στις φλόγες φορτηγά της εταιρείας

5.6.2020
Αίγυπτος: Με πρόσχημα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, έκανε κλειτοριδεκτομή στις τρεις κόρες του

Διεθνή Αίγυπτος: Με πρόσχημα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, έκανε κλειτοριδεκτομή στις τρεις κόρες του

5.6.2020
Υπόθεση Μαντλίν: Ύποπτος και για την εξαφάνιση ενός ακόμα κοριτσιού ο Γερμανός κρατούμενος

Διεθνή Υπόθεση Μαντλίν: Ύποπτος και για την εξαφάνιση ενός ακόμα κοριτσιού ο Γερμανός κρατούμενος

5.6.2020
Φινλανδία: Παραιτείται η υπουργός Οικονομικών για σκάνδαλο 50 χιλ. ευρώ

Διεθνή Φινλανδία: Παραιτείται η υπουργός Οικονομικών για σκάνδαλο 50 χιλ. ευρώ

5.6.2020
Κορωνοϊός: Η Ευρώπη θα ανοίξει πλήρως τα εσωτερικά της σύνορα ως το τέλος Ιουνίου

Διεθνή Κορωνοϊός: Η Ευρώπη θα ανοίξει πλήρως τα εσωτερικά της σύνορα ως το τέλος Ιουνίου

5.6.2020
Αυστραλία: Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις του «Black Lives Matter» με δικαστική εντολή

Διεθνή Αυστραλία: Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις του «Black Lives Matter» με δικαστική εντολή

5.6.2020
Οργή για το νέο βίντεο αστυνομικής βίας: Έριξαν κάτω 75χρονο και τον άφησαν αιμόφυρτο

Διεθνή Οργή για το νέο βίντεο αστυνομικής βίας: Έριξαν κάτω 75χρονο και τον άφησαν αιμόφυρτο

5.6.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια