Γερμανία: Ο Ζεεχόφερ συνέδεσε την επίθεση στο Χάλε με τους gamers - Οργή στα social media
Διεθνή

Γερμανία: Ο Ζεεχόφερ συνέδεσε την επίθεση στο Χάλε με τους gamers - Οργή στα social media

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών προκάλεσε αντιδράσεις με την δήλωση πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να είναι αυτά που δίνουν μορφή σε επιθέσεις

Μετά την αντισημιτική επίθεση όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι έξω από συναγωγή στην πόλη Χάλε, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ προκάλεσε αντιδράσεις υποστηρίζοντας πως η «σκηνή των gamers» αποτελεί πηγή τέτοιων επεισοδίων.

 

«Πολλοί από τους δράστες ή τους δυνητικούς δράστες προέρχονται από τη σκηνή αυτή», είναι δηλαδή λάτρες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τόνισε ο Ζεεχόφερ το Σαββατοκύριακο, σε δηλώσεις του στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ARD.

 

Η τοποθέτησή του προκάλεσε κύμα κατακραυγής και χλευασμούς σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κι η ετικέτα #Gamerszene ήταν ανάμεσα στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες στις γερμανόφωνες αναρτήσεις στο Twitter χθες.

 

Η επίθεση στη Χάλε αναμεταδόθηκε απευθείας, με αφηγητή τον δράστη, μέσω μιας πλατφόρμας που χρησιμοποιούν λάτρες των ηλεκτρονικών παιγνιδιών. Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεαρός οπλοφόρος είχε επίσης προετοιμάσει ένα σχέδιο της επίθεσής του φτιαγμένο κατά τρόπο που θύμιζε ηλεκτρονικό παιχνίδι.

 

Ο δράστης ομολόγησε ότι είναι οπαδός της άκρας δεξιάς και είχε αντισημιτικά κίνητρα.

 

«Ορισμένοι βλέπουν τις προσομοιώσεις σαν έμπνευση», επιχειρηματολόγησε ο Ζεεχόφερ, «τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να είναι αυτά που δίνουν μορφή σε επιθέσεις στον πραγματικό κόσμο. Γι' αυτό χρειάζεται να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τη σκηνή του gaming», πρόσθεσε.

 

Πολλοί αντέδρασαν με αναρτήσεις στα social media που επισήμαιναν πως η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών μάλλον αποσκοπούσε να εκτραπεί η προσοχή από το πρόβλημα του ακροδεξιού εξτρεμισμού, δημιουργώντας κλίμα καχυποψίας έναντι του οποιουδήποτε ασχολείται με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

 

«Τηλεφώνησε η δεκαετία του 1990 και θέλει να ξαναρχίσει η συζήτηση για το ότι τα ηλεκτρονικά παιγνίδια δημιουργούν δολοφόνους», σχολίασε ειρωνικά ο Κονσταντίν Κίλε, υπεύθυνος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. «Για να σοβαρευτούμε, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός στον ψηφιακό κόσμο είναι τεράστιο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

 

«Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο, να μελετήσουμε το πρόβλημα» σχολίασε η Ρενάτε Κίναστ των Πρασίνων. «Ας μην επιτρέψουμε στον Ζεεχόφερ να μας παραπλανά με τη φράση του για τη σκηνή του gaming. Δεν είναι αυτό το θέμα», συμπλήρωσε.

 

Αντιδρώντας στην τοποθέτηση του Ζεεχόφερ κατά την οποία τα ηλεκτρονικά παιγνίδια ενδέχεται να εμπνέουν βίαιες επιθέσεις, ο Φέλιξ Φαλκ, επικεφαλής της Game, ένωσης των παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρονικών παιγνιδιών στη Γερμανία, έκρινε πως «θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο στους πάντες εδώ και πολύ καιρό το ότι, όπως δεν μπορεί κανένας να κατηγορεί κινηματογραφικές ταινίες ή βιβλία για το μίσος και τη βία, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι κοινότητες όσων ασχολούνται με αυτά δεν είναι η αιτία» της επίθεσης στη Χάλε.

 

Αργότερα, ο Ζεεχόφερ επανήλθε για να διευκρινίσει πως αυτό που τον ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο η άκρα δεξιά να χρησιμοποιεί πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιγνιδιών για τους δικούς της σκοπούς. «Βλέπουμε ότι εξτρεμιστές της άκρας δεξιάς καταχρώνται το διαδίκτυο και πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιγνιδιών, [τα θεωρούν] πλατφόρμες για τα παράνομα μηνύματά τους», εξήγησε μέσω Twitter.

 

Ο Στέφαν Κράμερ, επικεφαλής της διεύθυνσης της υπηρεσίας πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας στη Θουριγγία, επίσης προειδοποίησε πως ακροδεξιοί εξτρεμιστές χρησιμοποιούν πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιχνιδιών για να «δικτυώνονται και να παρακινούν ο ένας τον άλλο, να καλλιεργούν το μίσος — από την άνεση των καναπέδων τους στα σπίτια τους».

 

Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει να τροποποιηθεί η γερμανική νομοθεσία ώστε να εξασφαλιστεί πρόσβαση των υπηρεσιών ασφαλείας σε πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιγνιδιών ώστε να ελέγχουν μηνύματα που ανταλλάσσονται ανάμεσα σε χρήστες, καθώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όπως ο ιστότοπος Telegram.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα για την παραπομπή Τραμπ: «Σταματήστε αμέσως το κυνήγι μαγισσών», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή Έρευνα για την παραπομπή Τραμπ: «Σταματήστε αμέσως το κυνήγι μαγισσών», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος

20.11.2019
Βολιβία: Οκτώ νεκροί από τις ταραχές ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές

Διεθνή Βολιβία: Οκτώ νεκροί από τις ταραχές ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές

20.11.2019
Ο Λούις το κοάλα συνάντησε τη γυναίκα που το έσωσε

Διεθνή Ο Λούις το κοάλα συνάντησε τη γυναίκα που το έσωσε

20.11.2019
Ο Ντόναλντ Τουσκ εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Διεθνή Ο Ντόναλντ Τουσκ εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

20.11.2019
Αυτή η γάτα χάθηκε πριν από πέντε χρόνια και βρέθηκε 1.200 μίλια μακριά. Σήμερα συνάντησε ξανά τον ιδιοκτήτη της

Διεθνή Αυτή η γάτα χάθηκε πριν από πέντε χρόνια και βρέθηκε 1.200 μίλια μακριά. Σήμερα συνάντησε ξανά τον ιδιοκτήτη της

20.11.2019
«Θύελλα» στο Παλάτι -  Ο πρίγκιπας Άντριου παραιτείται από τα δημόσια καθήκοντά του

Διεθνή «Θύελλα» στο Παλάτι - Ο πρίγκιπας Άντριου παραιτείται από τα δημόσια καθήκοντά του

20.11.2019
Vegan πελάτης μήνυσε εστιατόριο γιατί έψησε το γεύμα του στην ίδια σχάρα που ψήνεται κρέας

Διεθνή Vegan πελάτης μήνυσε εστιατόριο γιατί έψησε το γεύμα του στην ίδια σχάρα που ψήνεται κρέας

20.11.2019
O Bear, ένας σκύλος με OCD, διασώζει κοάλα στις καμένες εκτάσεις της Αυστραλίας

Διεθνή O Bear, ένας σκύλος με OCD, διασώζει κοάλα στις καμένες εκτάσεις της Αυστραλίας

20.11.2019
O Σασόλι έθεσε στον Τσαβούσογλου το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Διεθνή O Σασόλι έθεσε στον Τσαβούσογλου το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

20.11.2019
Κωνσταντινούπολη: Διάρρηξη στην οικία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Διεθνή Κωνσταντινούπολη: Διάρρηξη στην οικία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

20.11.2019