Σάλος στη Γερμανία μετά από βίντεο που αποκαλύπτει κακομεταχείριση ζώων σε εργαστήριο
Βίντεο

Σάλος στη Γερμανία μετά από βίντεο που αποκαλύπτει κακομεταχείριση ζώων σε εργαστήριο

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από εργαστήριο στη Γερμανία που κακομεταχειρίζεται μαϊμούδες, σκύλους και γάτες

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μετά από βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και στο οποίο φαίνονται οι τεχνικοί ενός εργαστηρίου να συμπεριφέρονται βάναυσε σε μαϊμούδες και σκύλους. 

 

Υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας από την Cruelty Free International την Soko Tierschutz, δείχνει τεχνικούς, στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας (LPT) κοντά στο Αμβούργο, να πιάνουν από τον λαιμό μαϊμούδες με μεταλλικά δίκρανα και να τις δένουν με λουριά κατά τη διάρκεια των πειραμάτων. Στο βίντεο φαίνονται και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά που πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης. Οι μαϊμούδες φαίνονται να είναι κλεισμένες σε κλουβιά μικρότερα του ενός κυβικού μέτρου, ενώ στριφογυρίζουν σε κύκλους. Σύμφωνα με αναφορές τα ζώα υποχρεώνονται να στέκονται όρθια για μεγάλα διαστήματα. Στο βίντεο φαίνονται και σκυλιά μέσα σε δικά τους αίματα και περιττώματα. Ένα μπιγκλ σε ένα κλουβί φαίνεται να αιμορραγεί ενώ το προσωπικό εμφανίζεται να κακομεταχειρίζεται και γάτες. 

 

Το βίντεο προκάλεσε την οργή ακτιβιστών. Εκ μέρους της Humane Society International, η Kate Willett, έκανε λόγο για βάρβαρο περιορισμό των ζώων και για φριχτές συνθήκες κράτησης. «Οι τεχνικοί συμπεριφέρονται με βία στα ζώα» αναφέρει, κάνοντας λόγο για ηθικά απαράδεκτη και πιθανότατα παράνομη συμπεριφορά. Παράλληλα είπε πως οι φριχτές αυτές συνθήκες είναι κάτω από τα πρότυπα των ΗΠΑ και της Βρετανίας και προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα των επιστημονικών αποτελεσμάτων. Όσα δεδομένα μαζεύτηκαν από τα ζώα θα είναι «σχεδόν άχρηστα», αναφέρει καθώς η φυσιολογία τους θα έχει επηρεαστεί από το άγχος που βιώνουν. Η ίδια υποστήριξε ότι έχει έρθει η εποχή για να περάσει στην ιστορία αυτός ο τρόπος πειραμάτων προσθέτοντας ότι υπάρχουν μέθοδοι που δεν εμπλέκουν ζώα. Η Kate Willett συμπλήρωσε πως μία τέτοια κακοποίηση στο όνομα της επιστήμης τον 21ο αιώνα είναι απαράδεκτη. 

 

Από το 2015 έχουν γίνει εννιά επιθεωρήσεις στην μονάδα εκ των οποίων οι εφτά πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Μία τέτοια επιθεώρηση έγινε στις 8 Οκτωβρίου, όταν τα περιστατικά καταγγέλθηκαν στις αρχές, και μία ακόμα μια εβδομάδα μετά. Οι επιθεωρητές σημείωσαν πως οι 44 μαϊμούδες ήταν σε «πολύ μικρά κλουβιά» και έκαναν λόγο για μακροπρόθεσμες βλάβες και μεγάλη κακουχία. Στις μαϊμούδες δεν πραγματοποιήθηκαν πειράματα όσο οι επιθεωρητές ήταν εκεί. Στο παρελθόν είχε επιβληθεί πρόστιμο στην μονάδα καθώς εισήγαγε νέα σκυλιά χωρίς σχετική άδεια. 

 

Από την πλευρά της η Cruelty Free International ανέφερε πως το εργαστήριο «σαφώς παραβιάζει» τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κάλεσε για το κλείσιμό του. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό. Κάνουμε έκκληση για να κλείσει αυτό το εργαστήριο και για να ερευνηθεί πλήρως η υπόθεση από τις γερμανικές αρχές», σημείωσε. Με τη σειρά της η Soko Tierschutz, οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, έκανε λόγο για ένα τρομερό μείγμα πόνου και σκληρότητας και υποστήριξε ότι οι πρακτικές αυτές παραβιάζουν τόσο τη γερμανική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

«Είναι αδιανόητο ότι αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που έχει κατοχυρώσει συνταγματικά την προστασία των ζώων», αναφέρει ο επικεφαλής της οργάνωσης Friedrich Mülln. «Καλούμε την γερμανική κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, να κλείσει το LPT, και να δώσει ένα τέλος σε αυτές τις σκληρές και παρωχημένες δοκιμές». 

 

 

 

Η LPT που διατηρεί το εργαστήριο πειραμάτων κοντά στο Αμβούργο είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες αυτού του κλάδου στη Γερμανία, ενώ απασχολεί 174 άτομα. Στη σελίδα της αναφέρει ότι εναρμονίζεται με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα. Το υλικό λήφθηκε από έναν ακτιβιστή που δούλευε εκεί. Η μονάδα, που μεταξύ άλλων πραγματοποιεί δοκιμές τοξικότητας εκ μέρους φαρμακευτικών εταιριών ώστε να εξακριβώνει την ασφαλή δόση των φαρμάκων για τους ανθρώπους, έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ακτιβιστών. Μία νέα διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

 

Με πληροφορίες από Guadian

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορονοϊός: Πάνω από 350.000 νεκροί παγκοσμίως - Ποιες χώρες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο

Διεθνή Κορονοϊός: Πάνω από 350.000 νεκροί παγκοσμίως - Ποιες χώρες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο

27.5.2020
Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει να ορίσει υπουργό Εξωτερικών τον γαμπρό του

Διεθνή Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει να ορίσει υπουργό Εξωτερικών τον γαμπρό του

27.5.2020
ΗΠΑ: Διαδηλώσεις, χημικά & πλαστικές σφαίρες μετά τον θάνατο μαύρου που είχε συλληφθεί από λευκούς αστυνομικούς

Διεθνή ΗΠΑ: Διαδηλώσεις, χημικά & πλαστικές σφαίρες μετά τον θάνατο μαύρου που είχε συλληφθεί από λευκούς αστυνομικούς

27.5.2020
Η Κλοέ Καρντάσιαν πουλά την εντυπωσιακή της έπαυλη για 18,95 εκατομμύρια δολάρια

Διεθνή Η Κλοέ Καρντάσιαν πουλά την εντυπωσιακή της έπαυλη για 18,95 εκατομμύρια δολάρια

27.5.2020
Malka Leifer: Σε δίκη η καθηγήτρια που κακοποιούσε σεξουαλικά μαθήτριες - «Ψέματα οι κρίσεις πανικού»

Διεθνή Malka Leifer: Σε δίκη η καθηγήτρια που κακοποιούσε σεξουαλικά μαθήτριες - «Ψέματα οι κρίσεις πανικού»

27.5.2020
Ιαπωνία: Συνελήφθη ο δράστης της πυρκαγιάς σε στούντιο animation στο Κιότο

Διεθνή Ιαπωνία: Συνελήφθη ο δράστης της πυρκαγιάς σε στούντιο animation στο Κιότο

27.5.2020
Τα 124 υποψήφια εμβόλια στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Διεθνή Τα 124 υποψήφια εμβόλια στη μάχη κατά του κορωνοϊού

27.5.2020
Γερμανία: Απειλητικά πακέτα σε επιστήμονες που είναι επιφυλακτικοί για την χαλάρωση των μέτρων

Διεθνή Γερμανία: Απειλητικά πακέτα σε επιστήμονες που είναι επιφυλακτικοί για την χαλάρωση των μέτρων

27.5.2020
Μετά τον Τραμπ και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ παίρνει υδροξυχλωροκίνη

Διεθνή Μετά τον Τραμπ και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ παίρνει υδροξυχλωροκίνη

27.5.2020
Νορβηγία: Τεχνητή γονιμοποίηση και για γυναίκες που θέλουν μονογονεϊκή οικογένεια

Διεθνή Νορβηγία: Τεχνητή γονιμοποίηση και για γυναίκες που θέλουν μονογονεϊκή οικογένεια

27.5.2020
1 Σχόλια
avatar
Virnaki 17.10.2019 | 13:12
Μάτωσε καρδιά μου μάτωσε
Αυτοι γυρίζουν σπίτι το βράδυ και αγκαλιάζουν τρυφερά τα παιδιά τους ταχα?
Αυτά δεν ειναι παιδιά??? Τι στο καλό?
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια