Ο Νίκος Δένδιας στον Πάπα -  Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος και  μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συζήτησης
Διεθνή

Ο Νίκος Δένδιας στον Πάπα - Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συζήτησης

Από τον Πάπα Φραγκίσκο έγινε δεκτός ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Από τον Πάπα Φραγκίσκο έγινε δεκτός, σε εγκάρδιο κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Βατικανό, σε μια επίσκεψη που αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Βατικανού, αξιοποιώντας τα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής τους.

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Βατικανού, αρχιεπίσκοπο Edgar Peña Parra, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Αγίας Έδρας, αρχιεπίσκοπο Paul Richard Gallagher. Οι συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε φιλικό κλίμα και ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές, εστιάστηκαν σε ζητήματα διμερούς αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αμοιβαία τους επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων με συχνότερες διαβουλεύσεις και ανταλλαγές απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, το μεταναστευτικό και προσφυγικό, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις και απόψεις για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας για την προώθηση της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Επανέλαβε την στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, η οποία λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ευημερίας, φέρνοντας τις χώρες της περιοχής εγγύτερα στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Περαιτέρω, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος, σχετικά με την οποία ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στην τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

 

Ως προς το μεταναστευτικό και προσφυγικό, οι δύο πλευρές εξέφρασαν ανησυχία για τις αυξανόμενες ροές και τις δυσκολίες που αυτές συνεπάγονται για την αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ταχύτερη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, τονίζοντας παράλληλα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος. Προσέθεσε δε, ότι το ζήτημα αυτό αφορά την Ευρώπη συνολικά και πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά, με ισομερή κατανομή βαρών.

 

Τόσο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού αναφέρθηκαν στην επίσκεψη του Ποντίφικα στη Λέσβο και αναγνώρισαν το δυσανάλογο βάρος που επωμίστηκε η χώρα μας, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Βατικανού να στηρίξει τις σχετικές προσπάθειες της Ελλάδας.

 

Τέλος, συζητήθηκε το επίκαιρο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ζήτημα για το οποίο ο Πάπας έχει επιδείξει αυξημένο ενδιαφέρον, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Ο κ. Δένδιας ανέπτυξε την ελληνική πρωτοβουλία, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

 

Όπως σημείωσε, η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον άνω των 60 μελών των Ηνωμένων Εθνών και πλειάδα διεθνών οργανισμών, ενώ εντός του 2020 θα συγκληθεί σχετική διάσκεψη στην Αθήνα. Πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι είναι σημαντικό που η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση και επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές προσκήνιο.

 

O υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Βατικανό και τη Ρώμη με ομιλία του στο Κολλέγιο Αμύνης του ΝΑΤΟ, με θέμα την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τον ρόλο του ΝΑΤΟ και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη Νότια Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: «Νεκρή» 85χρονη επέστρεψε ολοζώντανη στο γηροκομείο, 9 μέρες μετά την κηδεία της

Διεθνή Ισπανία: «Νεκρή» 85χρονη επέστρεψε ολοζώντανη στο γηροκομείο, 9 μέρες μετά την κηδεία της

24.1.2021
Πορτογαλία: Επανεκλογή του ντε Σόουζα από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δείχνουν τα exit poll

Διεθνή Πορτογαλία: Επανεκλογή του ντε Σόουζα από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δείχνουν τα exit poll

24.1.2021
Ο Μπέρνι Σάντερς γελά με τα meme για τα γάντια του και προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για καλό σκοπό

Διεθνή Ο Μπέρνι Σάντερς γελά με τα meme για τα γάντια του και προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για καλό σκοπό

24.1.2021
Η Tesla έκανε μήνυση σε πρώην, πλέον, υπάλληλό της για «κλοπή» 26.000 εμπιστευτικών φακέλων

Διεθνή Η Tesla έκανε μήνυση σε πρώην, πλέον, υπάλληλό της για «κλοπή» 26.000 εμπιστευτικών φακέλων

24.1.2021
Ολλανδία: Επεισόδια και συλλήψεις σε συγκεντρώσεις κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Διεθνή Ολλανδία: Επεισόδια και συλλήψεις σε συγκεντρώσεις κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας

24.1.2021
Μισέλ: Δύσκολο να εμβολιαστεί το 70% έως το καλοκαίρι- Politico: Μάρτιο του 2024 θα επιτευχθεί ο στόχος με τον τωρινό ρυθμό

Διεθνή Μισέλ: Δύσκολο να εμβολιαστεί το 70% έως το καλοκαίρι- Politico: Μάρτιο του 2024 θα επιτευχθεί ο στόχος με τον τωρινό ρυθμό

24.1.2021
Αυστραλία: Αγνοούμενος βρέθηκε στην ύπαιθρο έπειτα από 18 ημέρες, έζησε «τρώγοντας μανιτάρια»

Διεθνή Αυστραλία: Αγνοούμενος βρέθηκε στην ύπαιθρο έπειτα από 18 ημέρες, έζησε «τρώγοντας μανιτάρια»

24.1.2021
Βέμπερ: Η ΕΕ πρέπει να τιμωρήσει τον Πούτιν για τη σύλληψη Ναβάλνι, χτυπώντας εκεί που «πονάει»

Διεθνή Βέμπερ: Η ΕΕ πρέπει να τιμωρήσει τον Πούτιν για τη σύλληψη Ναβάλνι, χτυπώντας εκεί που «πονάει»

24.1.2021
Στα «λευκά» η Βρετανία από τα χιόνια- «Περπατήστε σαν πιγκουίνοι» συμβουλεύει το NHS

Διεθνή Στα «λευκά» η Βρετανία από τα χιόνια- «Περπατήστε σαν πιγκουίνοι» συμβουλεύει το NHS

24.1.2021
Ν. Ζηλανδία: Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην κοινότητα έπειτα από δύο μήνες

Διεθνή Ν. Ζηλανδία: Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην κοινότητα έπειτα από δύο μήνες

24.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια