Ο Νίκος Δένδιας στον Πάπα -  Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος και  μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συζήτησης
Διεθνή

Ο Νίκος Δένδιας στον Πάπα - Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συζήτησης

Από τον Πάπα Φραγκίσκο έγινε δεκτός ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Από τον Πάπα Φραγκίσκο έγινε δεκτός, σε εγκάρδιο κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Βατικανό, σε μια επίσκεψη που αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Βατικανού, αξιοποιώντας τα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής τους.

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Βατικανού, αρχιεπίσκοπο Edgar Peña Parra, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Αγίας Έδρας, αρχιεπίσκοπο Paul Richard Gallagher. Οι συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε φιλικό κλίμα και ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές, εστιάστηκαν σε ζητήματα διμερούς αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αμοιβαία τους επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων με συχνότερες διαβουλεύσεις και ανταλλαγές απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, το μεταναστευτικό και προσφυγικό, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις και απόψεις για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας για την προώθηση της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Επανέλαβε την στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, η οποία λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ευημερίας, φέρνοντας τις χώρες της περιοχής εγγύτερα στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Περαιτέρω, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος, σχετικά με την οποία ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στην τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

 

Ως προς το μεταναστευτικό και προσφυγικό, οι δύο πλευρές εξέφρασαν ανησυχία για τις αυξανόμενες ροές και τις δυσκολίες που αυτές συνεπάγονται για την αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ταχύτερη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, τονίζοντας παράλληλα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος. Προσέθεσε δε, ότι το ζήτημα αυτό αφορά την Ευρώπη συνολικά και πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά, με ισομερή κατανομή βαρών.

 

Τόσο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού αναφέρθηκαν στην επίσκεψη του Ποντίφικα στη Λέσβο και αναγνώρισαν το δυσανάλογο βάρος που επωμίστηκε η χώρα μας, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Βατικανού να στηρίξει τις σχετικές προσπάθειες της Ελλάδας.

 

Τέλος, συζητήθηκε το επίκαιρο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ζήτημα για το οποίο ο Πάπας έχει επιδείξει αυξημένο ενδιαφέρον, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Ο κ. Δένδιας ανέπτυξε την ελληνική πρωτοβουλία, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

 

Όπως σημείωσε, η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον άνω των 60 μελών των Ηνωμένων Εθνών και πλειάδα διεθνών οργανισμών, ενώ εντός του 2020 θα συγκληθεί σχετική διάσκεψη στην Αθήνα. Πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι είναι σημαντικό που η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση και επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές προσκήνιο.

 

O υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Βατικανό και τη Ρώμη με ομιλία του στο Κολλέγιο Αμύνης του ΝΑΤΟ, με θέμα την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τον ρόλο του ΝΑΤΟ και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη Νότια Ευρώπη.

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανθρωποκτονία ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ- Η έκθεση του ιατροδικαστή

Διεθνή Ανθρωποκτονία ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ- Η έκθεση του ιατροδικαστή

2.6.2020
ΗΠΑ: Άλλος ένας νεκρός στις διαδηλώσεις- Από αστυνομικά πυρά

Διεθνή ΗΠΑ: Άλλος ένας νεκρός στις διαδηλώσεις- Από αστυνομικά πυρά

2.6.2020
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τραμπ απειλεί με στρατό - Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη

Διεθνή Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τραμπ απειλεί με στρατό - Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη

2.6.2020
Βρετανία: «Απαγορευτικό» στο σεξ για ζευγάρια που δεν μένουν μαζί - Λόγω κορωνοϊού

Διεθνή Βρετανία: «Απαγορευτικό» στο σεξ για ζευγάρια που δεν μένουν μαζί - Λόγω κορωνοϊού

2.6.2020
Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη - Με απόφαση ντε Μπλάζιο

Διεθνή Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη - Με απόφαση ντε Μπλάζιο

1.6.2020
Μεταλλευτική εταιρεία ζήτησε «συγγνώμη» που ανατίναξε ιερό τόπο ιθαγενών ηλικίας 46.000 ετών

Διεθνή Μεταλλευτική εταιρεία ζήτησε «συγγνώμη» που ανατίναξε ιερό τόπο ιθαγενών ηλικίας 46.000 ετών

1.6.2020
Τραμπ: Τρομοκρατική οργάνωση κηρύχθηκε το «Antifa» - Νέες δυνάμεις στις Πολιτείες

Διεθνή Τραμπ: Τρομοκρατική οργάνωση κηρύχθηκε το «Antifa» - Νέες δυνάμεις στις Πολιτείες

1.6.2020
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ασφυξία δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή

Διεθνή Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ασφυξία δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή

1.6.2020
Η κόρη του δημάρχου της Νέας Υόρκης συνελήφθη στις διαδηλώσεις: «Νιώθω περήφανος»

Διεθνή Η κόρη του δημάρχου της Νέας Υόρκης συνελήφθη στις διαδηλώσεις: «Νιώθω περήφανος»

1.6.2020
Θάνατος Τζόρτζ Φλόιντ: Σκηνικό «πολέμου» στις ΗΠΑ - Συνεχίζονται επεισόδια, διαδηλώσεις και λεηλασίες

Διεθνή Θάνατος Τζόρτζ Φλόιντ: Σκηνικό «πολέμου» στις ΗΠΑ - Συνεχίζονται επεισόδια, διαδηλώσεις και λεηλασίες

1.6.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια