Παρέμβαση Γκορμπαρτσόφ: «Ο κόσμος είναι σε κολοσσιαίο κίνδυνο»
Διεθνή

Παρέμβαση Γκορμπαρτσόφ: «Ο κόσμος είναι σε κολοσσιαίο κίνδυνο»

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποίησε για έναν τεράστιο κίνδυνο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ «όσο υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής»

Με μια ακόμη παρέμβασή του, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης που προσπάθησε να μετριάσει τις εντάσεις με τη Δύση, προειδοποίησε για έναν τεράστιο κίνδυνο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ «όσο υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής».

 

«Όλα τα έθνη πρέπει να δηλώσουν ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταστραφούν», δήλωσε ο 88χρονος Γκορμπατσόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το BBC. «Αυτό πρέπει να γίνει για να σώσουμε τον εαυτό μας και τον πλανήτη μας». «Όσο υπάρχουν τέτοια όπλα ο κίνδυνος είναι κολοσσιαίος», τόνισε.

 

Ο Γκορμπατσόφ προειδοποιεί εδώ και πολλά χρόνια εναντίον των πυρηνικών όπλων και πέρυσι αμφισβήτησε το σχέδιο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συνθήκη ΙΝF για τα πυρηνικά όπλα που υπέγραψε ο Γκορμπατσόφ με τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1987.

 

«Δεν καταλαβαίνουν πραγματικά την Ουάσιγκτον, σε τι μπορεί να οδηγήσει αυτό..,» δήλωσε ο Γκορμπατσόφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Interfax News. «Όλες οι συμφωνίες που αποσκοπούν στον πυρηνικό αφοπλισμό και τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων πρέπει να διατηρηθούν, για χάρη της διατήρησης της ζωής στη γη», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ ο οποίος επαναλάβει αυτό το μήνυμα την Κυριακή.

 

«Σε διάφορα μέρη, υπάρχουν αψιμαχίες, υπάρχουν πυροβολισμοί, αεροπλάνα και πλοία στέλνονται εδώ, εκεί και παντού. Αυτό δεν είναι το είδος της κατάστασης που θέλουμε», δήλωσε ο πρώην ηγέτης.

 

 

Πριν από λίγες μέρες, εξέφρασε το πόσο ανήσυχος είναι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σχέσεις «Ανατολής» και «Δύσης», με γραπτή του δήλωση στο πρακτορείο Reuters με αφορμή την επερχόμενη 30η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου.

 

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF υποστηρίζοντας συγκεκριμένα πως «η απόφαση αυτή δεν είναι έργο ενός τρομερού μυαλού», ενώ όπως σημείωσε: «Κάθε τείχος είναι μια προσπάθεια να κλείσει κάποιος τον εαυτό του μακριά από ένα πραγματικό πρόβλημα αποφεύγοντας να το λύσει. Γι' αυτό είμαι εναντίον οποιουδήποτε τείχους. Και στην Ευρώπη είμαι εναντίον κάθε διαχωριστικής γραμμής ή οποιουδήποτε «Σιδηρούν Παραπετάσματος»».

 

Ο Γκορμπατσόφ υποστήριξε μεταξύ άλλων σχετικά με την αντιπαράθεση μεταξύ «Δύσης» και Ρωσίας ότι: «Όσο επικίνδυνη κι αν είναι η κατάσταση, δεν πιστεύω ότι ζούμε ξανά έναν Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία ιδεολογική διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της «Δύσης». Υπάρχουν όμως οικονομικοί δεσμοί, ελευθερία μετακίνησης, επικοινωνία και πολιτισμική σύγκλιση. Έτσι είμαι πεπεισμένος ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί».

 

 

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Οργή για την παρέλαση «Ναζί αξιωματικών» σε καρναβάλι

Διεθνή Ισπανία: Οργή για την παρέλαση «Ναζί αξιωματικών» σε καρναβάλι

26.2.2020
Ινδία: Τουλάχιστον 20 νεκροί στα βίαια επεισόδια στο Νέο Δελχί

Διεθνή Ινδία: Τουλάχιστον 20 νεκροί στα βίαια επεισόδια στο Νέο Δελχί

26.2.2020
Κοροναϊός: Ποιες χώρες ανακοίνωσαν περιορισμούς στην κυκλοφορία πλοίων, αεροπλάνων και επιβατών

Διεθνή Κοροναϊός: Ποιες χώρες ανακοίνωσαν περιορισμούς στην κυκλοφορία πλοίων, αεροπλάνων και επιβατών

26.2.2020
«Σε βοηθάει η Ρωσία» -Ομαδικά πυρά των Δημοκρατιών υποψηφίων κατά Μπέρνι Σάντερς

Διεθνή «Σε βοηθάει η Ρωσία» -Ομαδικά πυρά των Δημοκρατιών υποψηφίων κατά Μπέρνι Σάντερς

26.2.2020
Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τα 1.100 τα κρούσματα στη Ν. Κορέα -Μείωση των θανάτων στην Κίνα

Διεθνή Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τα 1.100 τα κρούσματα στη Ν. Κορέα -Μείωση των θανάτων στην Κίνα

26.2.2020
Μπαμπουίνοι δραπέτευσαν από εργαστήριο στο Σίδνεϊ

Διεθνή Μπαμπουίνοι δραπέτευσαν από εργαστήριο στο Σίδνεϊ

25.2.2020
Guardian: Τα χλωριωμένα κοτόπουλα στο επίκεντρο των συζητήσεων Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή Guardian: Τα χλωριωμένα κοτόπουλα στο επίκεντρο των συζητήσεων Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου

25.2.2020
Μπαρνιέ για Brexit: Δεν θα υπάρξει συμφωνία «με κάθε τίμημα»

Διεθνή Μπαρνιέ για Brexit: Δεν θα υπάρξει συμφωνία «με κάθε τίμημα»

25.2.2020
ΗΠΑ: 19χρονος επιχείρησε να ανατινάξει αυτοκίνητο έξω από το Πεντάγωνο

Διεθνή ΗΠΑ: 19χρονος επιχείρησε να ανατινάξει αυτοκίνητο έξω από το Πεντάγωνο

25.2.2020
Στη φυλακή ο βιβλιοπώλης του Χονγκ Κονγκ που είχε «εξαφανιστεί» το 2015

Διεθνή Στη φυλακή ο βιβλιοπώλης του Χονγκ Κονγκ που είχε «εξαφανιστεί» το 2015

25.2.2020
1 Σχόλια
Αριάνα Γράνδε 4.11.2019 | 20:00
Καλέ δεν πειράζει αν οι ΗΠΑ έχουν όπλα μαζικής καταστροφής. Είναι άλλωστε ένα τόσο φιλειρηνικό κράτος που στα τόσα χρόνια ιστορίας του βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο με κάποιο άλλο κράτος. Αλλά προς θεού, μην κατέχει κάποιος άλλος όπλα μαζικής καταστροφής και απειληθεί η ανθρωπότητα.