Τζο Λόου: Ο μεγαλοαπατεώνας Κροίσος και το «χρώμα του χρήματος»
Το πρόσωπο της ημέρας

Τζο Λόου: Ο μεγαλοαπατεώνας Κροίσος και το «χρώμα του χρήματος»

Έκανε άνω-κάτω την Κύπρο όπου ψάχνονται τώρα να βρουν αν καλώς του χορηγήθηκε διαβατήριο τον Σεπτέμβριο του '15

Ποιος: Τζο Λόου ή Λόου Τάεκ Τζο, διάσημος μαλαισιανός κινεζικής καταγωγής, χρηματιστής, μεγιστάνας, «χρυσοκάνθαρος», εξπέρ στο «ξέπλυμα» χρήματος επίσης όντας «εθισμένος» στη συσσώρευση ολοένα περισσότερου πλούτου.


Πού: «Βάση» του είναι το Χονγκ Κονγκ αλλά φυσικά, όπως το χρήμα «δεν έχει πατρίδα», το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους του. Διαθέτει εξάλλου τρεις υπηκοότητες, τη μαλαισιανή, την κυπριακή και αυτή των Νήσων Σεντ Κιτς και Νέβις – τις δύο τελευταίες τις «αγόρασε» («χρυσές» βίζες για «χρυσές» δουλειές όπως οι real estate επενδύσεις).


Γιατί: Διότι κοντά στα άλλα έκανε άνω-κάτω την Κύπρο όπου ψάχνονται τώρα να βρουν αν καλώς του χορηγήθηκε διαβατήριο τον Σεπτέμβριο του '15 αφού παρότι δεν είχε ακόμα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του για το «σκάνδαλο 1MDB», την αποκαλούμενη και «απάτη του αιώνα», η ανακριτική διαδικασία και οι έρευνες είχαν ήδη ξεκινήσει. Το εν λόγω σκάνδαλο αφορά στο «κούρσεμα» κρατικών κονδυλίων της Μαλαισίας μέσω της κρατικής της εταιρίας επενδύσεων. Μέσα από ένα πολύπλοκο πλέγμα χρηματοεπενδυτικών συμβάσεων, τη γνωριμία του με τον θετό γιο του τότε πρωθυπουργού και χρησιμοποιώντας την προνομιακή του σχέση με την 1MDB, ο Λόου καταχράστηκε ποσά άνω των 4 δισ. δολαρίων με την εμπλοκή μάλιστα μεγάλων επενδυτικών οίκων όπως η Goldman Sachs – η συνολική ζημιά για τη Μαλαισία που τώρα «τρέχει και δε φτάνει» ανέρχεται στα 12 δισ. Ποινικές διώξεις έχουν ασκήσει εναντίον του τόσο η μαλαισιανή όσο και η αμερικανική κυβέρνηση.

 

Ο Τζο Λόου στη δεξίωση του Angel Ball 2014


Δια ταύτα: Γόνος ιδιαίτερα ευκατάστατης οικογένειας, σπουδαγμένος στο Harrow, το London School of Economics και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, γνωστός όχι μόνο για τις πολύ υψηλές διασυνδέσεις του αλλά και για τις απίστευτες σπατάλες, τις χλιδάτες δεξιώσεις και τα τρικούβερτα πάρτι που διοργάνωνε με τη συμμετοχή μοντέλων και διασημοτήτων όπως η Πάρις Χίλτον, η Αλίσια Κιζ και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο του οποίου μάλιστα συγχρηματοδότησε την ταινία «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» – σίγουρα βρήκε πολλά κοινά στοιχεία με τον πρωταγωνιστή! -, ο 38χρονος σήμερα Τζο Λόου που από μικρός ονειρευόταν, λέγεται, να αποκτήσει όσα περισσότερα χρήματα και φήμη μπορούσε και που ακόμα και στη διάρκεια των ονομαστών του πάρτι δεν έπαυε να μιλάει διαρκώς στο κινητό του για μπίζνες, είναι η επιτομή του "Homo Economicus" κι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελίτ του 1%. Πιθανότατα δε θα συνέχιζε απρόσκοπτα τις επενδυτικές του δραστηριότητες εξακολουθώντας να απολαμβάνει άπειρο σεβασμό και τιμές αν δεν ήταν τόσο εξώφθαλμα άπληστος. Ένα πρώτο καλό ερώτημα είναι κατά πόσο «φταίει» ο ίδιος ή ένα ολόκληρο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ειδικά το «άυλο», το μεταφυσικό σχεδόν και ουσιαστικά ανεξέλεγκτο κομμάτι του που φύσει ευνοεί τέτοια κερδοσκοπικά φαινόμενα. Ένα δεύτερο αφορά τις λεγόμενες «χρυσές βίζες» σαν αυτή που απέκτησε στην Κύπρο μέσα σε 24 ώρες(!) με την πίεση μάλιστα της εκεί Εκκλησίας - προγραμμάτιζαν βλέπεις «δουλειές» μαζί - και το γεγονός ότι οι χώρες που τις παραχωρούν, «μαγεμένες» από το χρώμα του χρήματος, σπανιότατα φιλοτιμούνται να εξετάσουν το «ποιόν» του εκάστοτε αιτούντος. Έτσι βέβαια καταρρακώνεται διεθνώς και η δική τους αξιοπιστία, με αποτέλεσμα η ζημιά να καταλήγει πολλαπλάσια από τα προσδοκώμενα οφέλη.

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες πεινασμένες πολικές αρκούδες δέχονται τροφή από χωρικούς στη Ρωσία καθώς ο πάγος δεν σχηματίζεται

Διεθνή Δεκάδες πεινασμένες πολικές αρκούδες δέχονται τροφή από χωρικούς στη Ρωσία καθώς ο πάγος δεν σχηματίζεται

6.12.2019
Ισπανία: Γυναίκα σώθηκε έπειτα από καρδιακή ανακοπή διάρκειας 6 ωρών

Διεθνή Ισπανία: Γυναίκα σώθηκε έπειτα από καρδιακή ανακοπή διάρκειας 6 ωρών

6.12.2019
Αυστραλία: Αγωνιώδης μάχη με 150 πυρκαγιές - Σύννεφα καπνού κάλυψαν στο Σίδνεϊ

Διεθνή Αυστραλία: Αγωνιώδης μάχη με 150 πυρκαγιές - Σύννεφα καπνού κάλυψαν στο Σίδνεϊ

6.12.2019
ΗΠΑ: Γυναίκα έριξε μπουνιά σε πούμα για να σώσει τον σκύλο της

Διεθνή ΗΠΑ: Γυναίκα έριξε μπουνιά σε πούμα για να σώσει τον σκύλο της

6.12.2019
Τέτσου Νακαμούρα: O Ιάπωνας εθελοντής γιατρός που είχε γίνει εθνικός ήρωας στο Αφγανιστάν

Διεθνή Τέτσου Νακαμούρα: O Ιάπωνας εθελοντής γιατρός που είχε γίνει εθνικός ήρωας στο Αφγανιστάν

6.12.2019
Τέσσερις νεκροί σε καταδίωξη ληστών στο Μαϊάμι

Διεθνή Τέσσερις νεκροί σε καταδίωξη ληστών στο Μαϊάμι

6.12.2019
Κατακραυγή για το νομοσχέδιο Μπολσονάρου που μειώνει τις ποσοστώσεις απασχόλησης ΑμεΑ

Διεθνή Κατακραυγή για το νομοσχέδιο Μπολσονάρου που μειώνει τις ποσοστώσεις απασχόλησης ΑμεΑ

6.12.2019
Το νάιλον έκλεισε 80 χρόνια από την εφεύρεσή του

Διεθνή Το νάιλον έκλεισε 80 χρόνια από την εφεύρεσή του

6.12.2019
Ιράν: Για πάνω από 1000 νεκρούς διαδηλωτές κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Διεθνή Ιράν: Για πάνω από 1000 νεκρούς διαδηλωτές κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

5.12.2019
Μαυριτανία: Τουλάχιστον 62 μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο

Διεθνή Μαυριτανία: Τουλάχιστον 62 μετανάστες πνίγηκαν σε ναυάγιο

5.12.2019