EUROKINISSI
Διεθνή

Spiegel: Χιλιάδες μετανάστες επαναπροωθούνται παράνομα από την Ελλάδα στην Τουρκία σύμφωνα με στοιχεία της Άγκυρας

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel κάνει λόγο για χιλιάδες παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, επικαλούμενο έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel κάνει λόγο για χιλιάδες παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, επικαλούμενο έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης.

 

Ένα εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Spiegel αναφέρεται σε μαζικές, παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών και βίαιες απωθήσεις - τα λεγόμενα "push-back" από τον Έβρο προς την Τουρκία. Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει πως έχει στη διάθεσή του σχετικά έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης, τα οποία περιλαμβάνουν νέα στατιστικά στοιχεία της Άγκυρας, συνεντεύξεις με φερόμενα θύματα, φωτογραφίες αλλά και εσωτερική αλληλογραφία.

 

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το δωδεκάμηνο μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και 2019 επαναπροωθήθηκαν παρανόμως από την Ελλάδα προς την Τουρκία συνολικά 58.283 μετανάστες. Οι περισσότεροι εξ΄ αυτών ήταν Πακιστανοί (16.435), Αφγανοί, Σομαλοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Αλγερινοί αλλά και περίπου 4.500 Σύροι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνον τον Οκτώβριο έγιναν περισσότερες από 6.500 push-back, που απαγορεύονται βάσει ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

 

Το πλέον πρόσφατο καταγεγραμμένο περιστατικό από τις τουρκικές αρχές αφορά τη βίαιη απέλαση 252 μεταναστών οι οποίοι συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στις 3 Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές παρά τη θέλησή τους και χωρίς να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την ανάκρισή τους, όπως αναφέρουν οι τουρκικές αρχές. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη και από εκεί απελάθηκαν στις πατρίδες τους, πλην των οκτώ Σύρων οι οποίοι επέστρεψαν στις τουρκικές περιοχές όπου είχε γίνει η πρώτη καταγραφή τους.

 

Η Ελλάδα αρνείται τις κατηγορίες

 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα. Εντούτοις και μολονότι είναι αδύνατο να διασταυρωθούν οι καταγγελίες των προσφύγων και μεταναστών, οι κατηγορίες αυτές, όπως αναφέρει το Spiegel, συμφωνούν εν γένει με παρόμοιες καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς από μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Το εύρος των μαρτυριών εντείνει τις αμφιβολίες» σε βάρος της Ελλάδας, αναφέρει χαρακτηριστικά το Spiegel.

 

Οι συντάκτες του άρθρου αναφέρουν ότι ακτιβιστές κατηγορούν εδώ και χρόνια όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τέτοιες παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σε μεμονωμένα περιστατικά έχουν αναφερθεί επανειλημμένως δημοσιεύματα του ελληνικού και υπόλοιπου ευρωπαϊκού Τύπου ενώ και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για «αξιόπιστες καταγγελίες».

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αιματηρό περιστατικό με πυροβολισμούς στο Νιου Τζέρσεϊ - Πληροφορίες για έξι νεκρούς

Διεθνή Αιματηρό περιστατικό με πυροβολισμούς στο Νιου Τζέρσεϊ - Πληροφορίες για έξι νεκρούς

11.12.2019
Βενετία: Οι πλημμύρες έπληξαν τον τουρισμό - Σε πτώση οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Διεθνή Βενετία: Οι πλημμύρες έπληξαν τον τουρισμό - Σε πτώση οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

10.12.2019
Το νέο έργο του Banksy για τον άστεγο «Άγιο Βασίλη» που σέρνουν οι τάρανδοι

Διεθνή Το νέο έργο του Banksy για τον άστεγο «Άγιο Βασίλη» που σέρνουν οι τάρανδοι

10.12.2019
Προκλητική τουρκική νηοψία σε ελληνόκτητο πλοίο ανοιχτά της Λεμεσού

Διεθνή Προκλητική τουρκική νηοψία σε ελληνόκτητο πλοίο ανοιχτά της Λεμεσού

10.12.2019
Έκανε 9 ώρες ποδήλατο για να σχεδιάσει έναν τάρανδο στον χάρτη

Διεθνή Έκανε 9 ώρες ποδήλατο για να σχεδιάσει έναν τάρανδο στον χάρτη

10.12.2019
La Repubblica: Στην Κύπρο ιταλική φρεγάτα για την προστασία «των ιταλικών εθνικών συμφερόντων»

Διεθνή La Repubblica: Στην Κύπρο ιταλική φρεγάτα για την προστασία «των ιταλικών εθνικών συμφερόντων»

10.12.2019
Παραπομπή Τραμπ: «Γελοίες» οι κατηγορίες εις βάρος μου, λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Διεθνή Παραπομπή Τραμπ: «Γελοίες» οι κατηγορίες εις βάρος μου, λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

10.12.2019
Οι δύο κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπουν οι Δημοκρατικοί τον Τραμπ

Διεθνή Οι δύο κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπουν οι Δημοκρατικοί τον Τραμπ

10.12.2019
Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη, έχουμε συνάψει στρατιωτική συμφωνία

Διεθνή Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη, έχουμε συνάψει στρατιωτική συμφωνία

10.12.2019
Λίβυος Ναύαρχος: Έχω εντολή να βουλιάξω τα τουρκικά πλοία

Διεθνή Λίβυος Ναύαρχος: Έχω εντολή να βουλιάξω τα τουρκικά πλοία

10.12.2019
6 Σχόλια
peloma boq 14.11.2019 | 13:30
Το Spiegel και το κάθε Spiegel ας μη μιλάει από την άνεση των πολλάκις κλειστών συνόρων του. Η Γερμανία και οι βόρειες χώρες κάνουν το cherry-picking των προσφύγων ώστε να ταιριάζει στο ευαίσθητο βορειοευρωπαϊκό τους προφίλ αφού έχουν περάσει από τρία-τέσσερα βαλκανικά "φίλτρα". Εμάς μας μένουν οι bulk αριθμοί ανθρώπων από χώρες που δεν έχουν σχέση με εμπόλεμες ζώνες, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να τους διαχειριστούμε. Αν δε θέλετε pushbacks και είστε ευαίσθητοι με το θέμα αυτό ας ανοίξουμε και εμείς τα βόρεια συνορά μας - μαζί με ΜΚΟ λεωφορεία που κάνουν το Σέρρες-Βερολίνο - ως άλλη Τουρκία, για να μας βγαίνει το ισοζύγιο.
avatar
mo1983 14.11.2019 | 13:34
Επικαλούμενο έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης. Και κάπου εκεί σταματάς να διαβάζεις.
λukum (το) 14.11.2019 | 13:48
Στενή η συνεργασία Γερμανίας-Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Εύγε!
avatar
Leontios 14.11.2019 | 15:17
Ο συγκεκριμένος συντάκτης του Spiegel είναι ελληνικής καταγωγής και έχει μια ας την πουμε περίεργη οπτικη και στάση στα θέματα του. Χαρακτηριστικά επιμένει τους τελευταίους μήνες να ασχολείται επιμόνως με όλα τα φάουλ της χώρας στο μεταναστευτικό ενώ ενδεικτικά σε άλλο άρθρο αναφέρει την νεο-βάπτιστη "Βόρεια Μακεδονία" σκέτο-νέτο "Μακεδονία".
avatar
yamil 14.11.2019 | 15:26
«Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι»!
Και μόνο το ότι αυτά βασίζονται σε «επίσημα» τουρκικά έγγραφα και σε υποθέσεις των (πονηρών) ΜΚΟ, είναι αρκετό για να δειχθεί η αναξιοπιστία τους.
Βαγγέλης 14.11.2019 | 16:20
Η Τουρκία μοιάζει να αγχώθηκε πως θα πρέπει τώρα να πάρει κόσμο πίσω. Της έχει δουλέψει τόσο καλά το σύστημα που έστησε αυτά τα χρόνια. Κι εγώ θα αγχωνόμουν στη θέση της.