Σαουδάραβες ομοφυλόφιλοι δημοσιογράφοι ζήτησαν άσυλο στην Αυστραλία και καταγγέλλουν την κόλαση που ζουν τώρα
Διεθνή

Σαουδάραβες ομοφυλόφιλοι δημοσιογράφοι ζήτησαν άσυλο στην Αυστραλία και καταγγέλλουν την κόλαση που ζουν τώρα

Δύο ομοφυλόφιλοι Σαουδάραβες δημοσιογράφοι, που δέχθηκαν απειλές από τις αρχές και αναγκάστηκαν να φύγουν, καταγγέλλουν την κράτησή τους στην Αυστραλία

Δύο ομοφυλόφιλοι Σαουδάραβες δημοσιογράφοι, που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά από ανάκριση και δέχθηκαν απειλές από τις αρχές ότι θα αποκαλυφθεί η σχέση τους, καταγγέλλουν την κράτησή τους στην Αυστραλία, μετά από αίτηση ασύλου.

 

Οι άνδρες, οι οποίοι έφτασαν στην Αυστραλία πριν από μερικές εβδομάδες, αφηγούνται έντονες ομοιότητες μεταξύ της μεταχείρισής τους στη Σαουδική Αραβία και όσων ζουν τώρα στην Αυστραλία. Ισχυρίζονται ότι έχουν απειληθεί με βία δύο φορές από άλλους κρατούμενους, ενώ βρίσκονται στο κέντρο κράτησης, εκφοβίζονται από φύλακες και έχουν γίνει μάρτυρες χρήσης ναρκωτικών μεταξύ κρατουμένων.

 

«Ξεφύγαμε από την αυθαίρετη κράτηση και φυλάκιση, για να φτάσουμε στην Αυστραλία και να βρεθούμε στη φυλακή», δήλωσε ο Sultan στον Guardian. «Eίχαμε απειληθεί στη Σαουδική Αραβία αλλά ποτέ δεν συνέβη κάτι μέχρι που ήρθαμε εδώ», λέει ο άντρας στον Guardian, ενώ σημειώνεται πως στο δημοσίευμα δεν χρησιμοποιούνται τα πραγματικά τους ονόματα.

 

Ο Sultan είναι δημοσιογράφος και πρώην υπάλληλος στο υπουργείο ΜΜΕ και έχει βοηθήσει πολλούς ξένους δημοσιογράφους στη Σαουδική Αραβία, καθώς και στην υπεράσπιση του καθεστώτος στον διεθνή Τύπο. Ωστόσο, λέει ότι η κυβέρνηση άρχισε να τον υποπτεύεται πως ήταν υπεύθυνος γις διαρροή «αρνητικού υλικού» στο εξωτερικό. Ο δημοσιογράφος ανακρίθηκε καθώς το καθεστώς έγινε όλο και πιο καχύποπτο για τυχόν επαφές με δημοσιογράφους που ενδέχεται να επικρίνουν το καθεστώς.

 

Ο Sultan και ο Nassar ζούσαν άνετα και με προνόμια στο Ριάντ. Μοιράζονταν το ίδιο σπίτι αλλά διατηρούσαν τη σχέση τους μυστική. Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη Σαουδική Αραβία και τιμωρείται με θάνατο. «Μου άρεσε πολύ η ζωή μου στη Σαουδική Αραβία και μου άρεσε να βοηθάω την εικόνα του βασιλείου στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας ότι τα ξένα μέσα ενημέρωσης απεικόνιζαν τη χώρα σωστά και με ακρίβεια», είπε ο Sultan. Λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του Κασόγκι, έλαβε κλήση να εισέλθει σε φυλακή στα περίχωρα του Ριάντ.

 

Του αφαίρεσαν το κινητό του τηλέφωνο και τον έβαλαν σε ένα φορτηγό χωρίς παράθυρα. Είπε ότι μαζί με άλλους τρεις άνδρες έφτασαν  στη φυλακή και μεταφέρθηκαν σε αίθουσα ανακρίσεων. «Ο ανακριτής κατέστησε σαφές ότι ήξερε για μένα και τον Νassar. Είπε ότι κάποια μυστικά δεν πρέπει να παραμείνουν μυστικά», αφηγείται ο είπε ο Sultan. «Μου είπε ότι αν δεν σταματήσω να δουλεύω με τα ξένα μέσα ενημέρωσης θα έκανε γνωστό πως ο Nassar και εγώ είμαστε ζευγάρι».

 

Εκείνος συνέχισε να συνεργάζεται με ξένα μέσα ενημέρωσης. Είπε ότι η οικογένεια του Nassar άρχισε να τον πιέζει να βρει μια σύζυγο και πως έγινε στόχος απειλών. Στη συνέχεια, και οι δύο έλαβαν ξεχωριστές κλήσεις για να παραστούν στο τμήμα ποινικής έρευνας στο Ριάντ. «Τότε είπαμε πως η οικογένεια του Nassar έχει αρχίσει να προσπαθεί να μας χωρίσει». Το ζευγάρι οδήγησε εννέα ώρες από το Ριάντ προς τη Τζέντα και έβγαλε εισιτήρια για το Κάιρο, ελπίζοντας να παρακάμψει την αναπόφευκτη απαγόρευση της αστυνομίας. «Χρειάζονται περίπου 24 έως 48 ώρες για σε μπλοκάρουν μέσα από το σύστημα. Για όποιον θέλει να ξεφύγει, τόσο χρόνο έχει».

 

Από το Κάιρο, επέλεξαν την Αυστραλία ως προορισμό τους και έφτασαν εκεί με τουριστικές βίζες. Και οι δύο πέρασαν τον έλεγχο μετανάστευσης, αλλά κρατήθηκαν στην παραλαβή αποσκευών όπου τους χώρισαν. Τους πήραν τα τηλέφωνα και ο Sultan δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άσυλο. Οι άδειες παραμονής τους ακυρώθηκαν και τους πέρασαν χειροπέδες, ενώ τους έβαλαν σε ένα φορτηγό «σαν εγκληματίες», λέει ο δημοσιογράφος.

 

Σύμφωνα με τους περίπλοκους νόμους μετανάστευσης της Αυστραλίας, επειδή το ζευγάρι δεν είχε ακόμη περάσει τον έλεγχο του αεροδρομίου, δεν μπορούσε να επιλέξει το είδος θεώρησης που θα τους επέτρεπε να παραμείνουν, ενώ οι διεκδικήσεις τους τέθηκαν υπό έλεγχο. 

 

Η Αυστραλία έχει σήμερα χιλιάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, στο δίκτυο κράτησης της μετανάστευσης, το οποίο καταγγέλλεται για κακομεταχείριση, χρήση ναρκωτικών και αυθαίρετες κρατήσεις. Εκεί, σε ένα τέτοιο κέντρο κράτησης, ο δημοσιογράφος καταγγέλλει πως έζησαν εφιαλτικές στιγμές και πως κινδύνεψαν και δέχθηκαν απειλές. Μετά από λίγες μέρες διαγνώστηκαν και οι δύο με φυματίωση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

 

«Υπάρχουν εκατοντάδες θύματα της συνοριοφυλακής της Αυστραλίας κάθε χρόνο», λέει ο Sultan. «Αυτοί οι άνθρωποοι δεν είναι δημοσιογράφοι ούτε μιλούν αγγλικά, δεν έχουν τα διεθνή ΜΜΕ να ασχολούνται με τις υποθέσεις τους». Εβδομάδες μετά την άδεια των γιατρών για τον Sultan, το κέντρο αρνείται να τον δεχτεί πίσω και παραμένει στο νοσοκομείο με εκτιμώμενο κόστος 4.000 δολαρίων την ημέρα. Φρουροί στέκονται έξω από την πόρτα του δωματίου και δεν τον αφήνουν να βγει. 

 

«Αλήθεια το μόνο που θέλουμε είναι να βγούμε από δω, να πάρουμε τις βίζες μας και να αρχίσουμε να δουλεύουμε και να πληρώνουμε φόρους». Ο Nassar επέστρεψε στο κέντρο κράτησης την περασμένη εβδομάδα, όπου ένας άλλος Σαουδάραβας τον ρώτησε για την υπόθεσή του. «Του είπα "σε παρακαλώ μείνε μακριά του", λέει ο Sultan. «Η Σαουδική Αραβία έχει ανθρώπους παντού. Δεν τον ξέρουμε. Μπορεί να έρθει σε επαφή με την πρεσβεία. Δεν τον έχω δει από τότε. Έχουμε περάσει όλα αυτά τα σκ***, είμαστε μαζί τα τελευταία 16 χρόνια, έχουμε ζήσει μία "κόλαση" και από την οικογένεια. Έχουμε γυρίσει όλον τον κόσμο μαζί. Μας πέταξαν στο ίδιο κελί μαζί και τώρα μας κρατούν χωριστά». 

 

Η συνοριοφυλακή της Αυστραλίας δήλωσε ότι δεν σχολιάζει συγκεκριμένες υποθέσεις.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ σχεδιάζει την εκδίκησή του καθώς οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται για την δεύτερη δίκη του

Διεθνή O Τραμπ σχεδιάζει την εκδίκησή του καθώς οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται για την δεύτερη δίκη του

25.1.2021
ΗΠΑ: Αντικαρκινικό εμβόλιο προστατεύει από υποτροπή του μελανώματος

Διεθνή ΗΠΑ: Αντικαρκινικό εμβόλιο προστατεύει από υποτροπή του μελανώματος

25.1.2021
Η Πελόζι στέλνει επίσημα το άρθρο κατηγορίας κατά του Τραμπ στην Γερουσία

Διεθνή Η Πελόζι στέλνει επίσημα το άρθρο κατηγορίας κατά του Τραμπ στην Γερουσία

25.1.2021
Αναφορές για Βορειοκορεάτη διπλωμάτη που αυτομόλησε στη Νότια Κορέα

Διεθνή Αναφορές για Βορειοκορεάτη διπλωμάτη που αυτομόλησε στη Νότια Κορέα

25.1.2021
Σάλος με το γαλλικό #metoo για υποθέσεις αιμομιξίας: Η ομερτά της «μεγάλης οικογένειας»

Διεθνή Σάλος με το γαλλικό #metoo για υποθέσεις αιμομιξίας: Η ομερτά της «μεγάλης οικογένειας»

25.1.2021
Η Αυστραλία ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer

Διεθνή Η Αυστραλία ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer

25.1.2021
Το φαινόμενο Μπέρνι Σάντερς

Διεθνή Το φαινόμενο Μπέρνι Σάντερς

25.1.2021
Το Ην. Βασίλειο μπορεί να γίνει «αποτυχημένο κράτος» χωρίς μεταρρυθμίσεις, λέει ο Γκόρντον Μπράουν

Διεθνή Το Ην. Βασίλειο μπορεί να γίνει «αποτυχημένο κράτος» χωρίς μεταρρυθμίσεις, λέει ο Γκόρντον Μπράουν

25.1.2021
Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Γαλλία - Προειδοποιεί για κρίσιμη κατάσταση ο επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου

Διεθνή Κορωνοϊός: Συναγερμός στη Γαλλία - Προειδοποιεί για κρίσιμη κατάσταση ο επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου

25.1.2021
Oxfam: Οι δισεκατομμυριούχοι κάλυψαν ήδη τις ζημίες από την πανδημία - Οι φτωχοί θα χρειαστούν 10 χρόνια

Διεθνή Oxfam: Οι δισεκατομμυριούχοι κάλυψαν ήδη τις ζημίες από την πανδημία - Οι φτωχοί θα χρειαστούν 10 χρόνια

25.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια