Ιστορικό ναυάγιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στα Φώκλαντ - «Ξεπρόβαλε μέσα από το σκοτάδι»
Διεθνή

Ιστορικό ναυάγιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στα Φώκλαντ - «Ξεπρόβαλε μέσα από το σκοτάδι»

Το ναυάγιο του γερμανικού καταδρομικού SMS SCHARNHORST εντοπίστηκε 105 χρόνια μετά τη βύθισή του

Το ναυάγιο ενός καταδρομικού της Γερμανίας, που βυθίστηκε αύτανδρο από το Βασιλικό Ναυτικό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακάλυψε ομάδα ερευνητών ανοιχτά των Φώκλαντ. 

 

Το SMS SCHARNHORST ήταν η ναυαρχίδα του αντιναυάρχου Μαξιμίλιαν φον Σπέε, που έγινε γνωστός ως διοικητής της Μοίρας Ανατολικής Ασίας του Γερμανικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού. Το πλοίο βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1914 με πάνω από 800 άτομα, ανάμεσά στα οποία και αντιναύαρχος Μαξιμίλιαν φον Σπέε. Ο επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής που τελικά εντόπισε το ναυάγιο περιέγραψε τη στιγμή της ανακάλυψης ως «μοναδική». 

 

«Συχνά κυνηγάμε σκιές στον βυθό, αλλά όταν το SMS SCHARNHORST εμφανίστηκε στην ροή τον δεδομένων μας, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ήταν ένα από τα πλοία του γερμανικού στόλου», είπε ο Mensun Bound. Η εταιρεία ντοκιμαντέρ TVT μαγνητοσκόπησε της έρευνες. «Ξαφνικά ξεπρόβαλε μέσα από το σκοτάδι με τα κανόνια του να είναι στραμμένα προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο Mensun Bound. Ο ίδιος, που έχει καταγωγή από τα Φώκλαντ και ειδικεύεται στην υποβρύχια αρχαιολογία, δηλώνει πως μία ανακάλυψη τέτοιας σπουδαιότητας «αποτελεί μία αξέχαστη και συγκινητική στιγμή στη ζωή του». 

 

Το SMS SCHARNHORST μερικά χρόνια πριν τη βύθισή του

 

Οι έρευνες για το SMS SCHARNHORST ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, όταν συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την Ναυμαχία των Νήσων Φώκλαντ, αλλά δεν έφερε άμεσα αποτελέσματα. Οι ομάδες έρευνας ξεκίνησαν ξανά τις αποστολές φέτος με τη χρήση ενός υποθαλάσσιου οχήματος, του Seabed Constructor, και τεσσάρων αυτόνομων υποβρυχίων. Το SMS SCHARNHORST εντοπίστηκε κατά την τρίτη μέρα των ερευνών σε βάθος 1.610 μέτρων. Οι ερευνητές δεν πραγματοποίησαν κανενός είδους παρέμβαση στο ναυάγιο, ενώ ο οργανισμός Falkland Maritime Heritage Trust αναζητά τρόπους για τη νομική προστασία της περιοχής. 

 

Το SMS SCHARNHORST υπαγόταν στη Μοίρα Ανατολικής Ασίας, την μοίρα καταδρομικών του Γερμανικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού που αναπτυσσόταν κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1914. Το θωρακισμένο καταδρομικό έπαιξε κομβικό ρόλο στη Ναυμαχία του Κορονέλ, ανάμεσα στο Γερμανικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό και το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ανοικτά των ακτών της Χιλής. 

 

Καλλιτεχνική απεικόνιση της βύθισης του SMS SCHARNHORST, Thomas Somerscales - Royal Museums Greenwich

 

Από τη νίκη στην ήττα μέσα σε πέντε εβδομάδες 

 

Στις ακτές της Χιλής η Βρετανία γνώρισε την πρώτη, και την πλέον οδυνηρή ήττα σε ναυμαχία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί κατάφεραν να βυθίσουν δύο από τα τέσσερα πλοία της, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1600 ανδρών. Στη Ναυμαχία του Κορονέλ δεν σκοτώθηκε ούτε ένας Γερμανός. Η ήττα στη Ναυμαχία του Κορονέλ προκάλεσε μούδιασμα στη Βρετανική Αυτοκρατορία, ωστόσο η απάντηση δεν άργησε να έρθει. 

 

Το Βασιλικό Ναυτικό έστειλε πλοία από τη Βόρεια Θάλασσα στον Νότιο Ατλαντικό όπου αντιμετώπισαν τους Γερμανούς στα Φώκλαντ πέντε εβδομάδες μετά. Η βρετανική μοίρα ακολούθησε τη γερμανική και επιτέθηκε στα γερμανικά πλοία. Τα HMS INVICIBLE και HMS INFLEXIBLE προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο SMS SCHARNHORST με αποτέλεσμα τη βύθισή του, με τα 860 μέλη του πληρώματός του. Στη συνέχεια το Βασιλικό Ναυτικό καταδίωξε τα υπόλοιπα πλοία. O γερμανικός στόλος στην περιοχή εκμηδενίστηκε. Στη ναυμαχία σκοτώθηκαν και οι δύο γιοι του Μαξιμίλιαν φον Σπέε. Συνολικά σκοτώθηκαν 2.200 Γερμανοί.

 

Το SMS SCHARNHORST σήμερα στον βυθό των Φώκλαντ

 

Ο Μαξιμίλιαν φον Σπέε ανακηρύχθηκε ήρωας στη Γερμανία καθώς αρνήθηκε να παραδοθεί και το 1934 ένα νεότευκτο καταδρομικό ονομάστηκε προς τιμήν του. Η ναυμαχία στα Φώκλαντ καθόρισε την πορεία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αφού επί της ουσίας η Ασιατική Μοίρα της Γερμανίας έπαυσε να υφίσταται και δεν μπορούσε πλέον να ασκεί επιδρομές στα πλοία του εμπορικού ναυτικού. 

 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θανάσιμος κοροναϊός μπορεί να μεταλλάσσεται και μεταδίδεται ευκολότερα, ανακοίνωσε η Κίνα - 9 νεκροί και 400 κρούσματα

Διεθνή Ο θανάσιμος κοροναϊός μπορεί να μεταλλάσσεται και μεταδίδεται ευκολότερα, ανακοίνωσε η Κίνα - 9 νεκροί και 400 κρούσματα

22.1.2020
Το κινητό του Τζεφ Μπέζος «χακαρίστηκε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν»

Διεθνή Το κινητό του Τζεφ Μπέζος «χακαρίστηκε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν»

22.1.2020
Ο Τραμπ ξεκινά συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ - Πρώτη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Διεθνή Ο Τραμπ ξεκινά συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ - Πρώτη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

21.1.2020
Περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού περιμένουν οι ΗΠΑ

Διεθνή Περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού περιμένουν οι ΗΠΑ

21.1.2020
Γκουαντάναμο: Οι ψυχολόγοι που σχεδίασαν το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA καταθέτουν στοιχεία

Διεθνή Γκουαντάναμο: Οι ψυχολόγοι που σχεδίασαν το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA καταθέτουν στοιχεία

21.1.2020
Εξαπλώνεται ο κοροναϊός - Πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ

Διεθνή Εξαπλώνεται ο κοροναϊός - Πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ

21.1.2020
Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε στη Γερουσία

Διεθνή Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε στη Γερουσία

21.1.2020
Μολύνθηκε γιατρός που ερευνά τον νέο κοροναϊό

Διεθνή Μολύνθηκε γιατρός που ερευνά τον νέο κοροναϊό

21.1.2020
Τσαβούσογλου από Νταβός: Η Ελλάδα δεν είναι «παίκτης» στη Λιβύη

Διεθνή Τσαβούσογλου από Νταβός: Η Ελλάδα δεν είναι «παίκτης» στη Λιβύη

21.1.2020
Ολλανδία: Ο πατέρας κακοποιούσε σεξουαλικά τα παιδιά του - Εξελίξεις με την οικογένεια που ζούσε σε υπόγειο

Διεθνή Ολλανδία: Ο πατέρας κακοποιούσε σεξουαλικά τα παιδιά του - Εξελίξεις με την οικογένεια που ζούσε σε υπόγειο

21.1.2020