TIME: Πρόσωπο της χρονιάς η Γκρέτα Τούνμπεργκ
Διεθνή

TIME: Πρόσωπο της χρονιάς η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Το περιοδικό TIME επέλεξε την Γκρέτα Τούνμπεργκ ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2019

Το περιοδικό TIME επέλεξε την Γκρέτα Τούνμπεργκ ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2019.

 

Η δεκαεξάχρονη μαθήτρια από την Σουηδία που συνέδεσε το όνομά της με το μαθητικό κίνημα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, φιγουράρει στο εξώφυλλο του διπλού τεύχους Δεκεμβρίου. «Γκρέτα Τούνμπεργκ, η δύναμη της νεότητας», γράφει το περιοδικό TIME δίπλα στη φωτογραφία, που δείχνει την Τούνμπεργκ όρθια σε ένα βράχο, να ατενίζει προς τη θάλασσα.

 

Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, με την επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, στη Στοκχόλμη, που προσέλκυσε σταδιακά το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. «Στους 16 μήνες που ακολούθησαν, απευθύνθηκε στους ηγέτες των κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, συναντήθηκε με τον Πάπα, ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και ενέπνευσε 4 εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετάσχουν στην "απεργία για το Κλίμα" στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019», γράφει το TIME.

 

«Το πρόσωπό της έγινε γκράφιτι και μάσκες για το Halloween. Το όνομά της έχει γραφτεί πάνω σε ποδήλατα και σκαραβαίους. Η Μάργκαρετ Άτγουντ την συνέκρινε με την Ιωάννα της Λωρραίνης. Καθώς η αναφορά σε αυτήν εξαπλωνόταν, οι υπεύθυνοι του λεξικού Collins επέλεξαν την ιδέα της Τούνμπεργκ για τις "Απεργίες για το Κλίμα" ως την φράση της Χρονιάς».

 

Το TIME σχολιάζει πως η πολιτική πραγματικότητα πίσω από την ανάληψη δράσης για το κλίμα είναι ένα περίπλοκο και δαιδαλώδες ζήτημα και «η Τούνμπεργκ δεν έχει κάποια μαγική λύση. Όμως κατάφερε να δημιουργήσει μία αλλαγή στάσης σε παγκόσμια κλίμακα, μεταμορφώνοντας εκατομμύρια αδιόρατες ανησυχίες σε ένα διεθνές κίνημα που καλεί για επείγουσα αλλαγή».


Έκανε έκκληση για έναν ηθικό κλοιό σε όσους προτίθενται να δράσουν, επικρίνοντας με οργή εκείνους που αδιαφορούν. «Έπεισε ηγέτες, από δημάρχους μέχρι προέδρους, να δεσμευτούν εκεί που παλιότερα τηρούσαν ασαφή στάση. Αφού μίλησε στο κοινοβούλιο και διαμαρτυρήθηκε μαζί με το βρετανικό γκρουπ Extinction Rebellion, το Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε νόμο που προβλέπει την εκμηδένιση του αποτυπώματος άνθρακα σε εθνική κλίμακα».

 

«Έστρεψε την προσοχή του πλανήτη στις περιβαλλοντικές αδικίες για τις οποίες νέοι, αυτόχθονες ακτιβιστές διαμαρτύρονται επί χρόνια. Εξαιτίας της, εκατοντάδες χιλιάδες έφηβες "Γκρέτες", από τον Λίβανο μέχρι τη Λιβερία, έφευγαν νωρίτερα από το σχολείο για να οδηγήσουν τους συνομηλίκους τους, στις πορείες ανά τον κόσμο».

 

«Αυτή η στιγμή είναι διαφορετική», δηλώνει στο TIME ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την δράση του με στόχο την ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων και πολιτών. «Κατά τη διάρκεια της ιστορία, πολλά, μεγάλα ηθικά κινήματα κέρδισαν ορμή την στιγμή που οι νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να τα κάνουν σκοπό τους».

 

«Η Τούνμπεργκ είναι 16 ετών αλλά μοιάζει με 12. Τις περισσότερες φορές χωρίζει τα μαλλιά της στη μέση, σε δύο κοτσίδες. Έχει σύνδρομο Άσπεργκερ που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί με τον ίδιο, συναισθηματικά, τρόπο με πολλούς από τους ανθρώπους που συναντά. Αντιπαθεί τα πλήθη, αγνοεί την "ψιλή κουβέντα" και μιλά ευθέως, με απλές προτάσεις. Δεν μπορεί ούτε να κολακευτεί και η προσοχή της είναι αναπόσπαστη. Δεν εντυπωσιάζεται από τη δημοσιότητα άλλων ανθρώπων, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρεται να αυξήσει τη φήμη της. Όμως αυτές ακριβώς οι ποιότητες την βοήθησαν να γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Εκεί που άλλοι χαμογελούν για να σπάσουν την ένταση, εκείνη συνοφρυώνεται. Εκεί που οι άλλοι μιλούν με ελπιδοφόρα ευχολόγια, η Τούνμπεργκ επαναλαμβάνει τα δεδομένα της αδιαμφισβήτητης επιστήμης. Η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει. Πόλεις θα πλημμυρίσουν. Εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν».

 

«Θέλω να πανικοβληθείτε», είχε πει στο ετήσιο συνέδριο των CEO και τους ηγέτες του κόσμου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο. «Θέλω να νιώθετε το φόβο που νιώθω κι εγώ κάθε μέρα. Και μετά, θέλω να αναλάβετε δράση».

 

 

 

 

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπαινοι Bloomberg για την Ελλάδα: «Στην κρίση του κορωνοϊού μπορεί να περπατά με το κεφάλι ψηλά»

Διεθνή Έπαινοι Bloomberg για την Ελλάδα: «Στην κρίση του κορωνοϊού μπορεί να περπατά με το κεφάλι ψηλά»

10.4.2020
Η Χαμάς συνέλαβε Παλαιστίνιους ακτιβιστές επειδή είχαν τηλεδιάσκεψη με Ισραηλινούς

Διεθνή Η Χαμάς συνέλαβε Παλαιστίνιους ακτιβιστές επειδή είχαν τηλεδιάσκεψη με Ισραηλινούς

10.4.2020
Το τηλέφωνο επιστρέφει: Οι κλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από τη χρήση ίντερνετ

Διεθνή Το τηλέφωνο επιστρέφει: Οι κλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από τη χρήση ίντερνετ

10.4.2020
Μπορεί το καλοκαίρι να σκοτώσει τον κορωνοϊό; Ο Δρ. Φαούτσι απαντά για το αν η ζέστη θα αναχαιτίσει την πανδημία

Διεθνή Μπορεί το καλοκαίρι να σκοτώσει τον κορωνοϊό; Ο Δρ. Φαούτσι απαντά για το αν η ζέστη θα αναχαιτίσει την πανδημία

10.4.2020
Τους πρώτους δύο θανάτους εγκύων από τον κορωνοϊό κατέγραψε το Μεξικό

Διεθνή Τους πρώτους δύο θανάτους εγκύων από τον κορωνοϊό κατέγραψε το Μεξικό

10.4.2020
Κορωνοϊός - έρευνα: Ελάχιστα ή και μηδαμινά αντισώματα σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα που ανέρρωσαν

Διεθνή Κορωνοϊός - έρευνα: Ελάχιστα ή και μηδαμινά αντισώματα σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα που ανέρρωσαν

10.4.2020
Κορωνοϊός: Ο εγκλεισμός εντείνει την ενδοοικογενειακή βία - Θύματα στην Ελλάδα

Διεθνή Κορωνοϊός: Ο εγκλεισμός εντείνει την ενδοοικογενειακή βία - Θύματα στην Ελλάδα

10.4.2020
Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 95.000 οι νεκροί παγκοσμίως - Πάνω από 1,6 εκατ. τα κρούσματα

Διεθνή Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 95.000 οι νεκροί παγκοσμίως - Πάνω από 1,6 εκατ. τα κρούσματα

10.4.2020
Κορωνοϊός: 266 νέοι θάνατοι και 5.323 νέα κρούσματα στη Γερμανία

Διεθνή Κορωνοϊός: 266 νέοι θάνατοι και 5.323 νέα κρούσματα στη Γερμανία

10.4.2020
«Κάνουμε διαλογή ασθενών.Οι υγειονομικοί παθαίνουν burnout»: Έλληνας γιατρός στη Γαλλία περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία

Διεθνή «Κάνουμε διαλογή ασθενών.Οι υγειονομικοί παθαίνουν burnout»: Έλληνας γιατρός στη Γαλλία περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία

10.4.2020
1 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 11.12.2019 | 19:26
Νήπως βγει ο γνωστός πρόεδρος της υπερδύναμης και πει κάποια χοντράδα ;

Όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πάντως και αν έχει η μικρή Σουηδή - κάποιος σχολιαστής είχε γράψει ότι έχει διαπιστωθεί μια ψυχική ιδιορυθμία, που δεν θυμάμαι ακριβώς ποια είναι -, εν τούτοις, νομίζω δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι "υπάρχει θέμα" με το κλίμα.

Εκτός και αν το Time θέλει και αυτό να αντιπολιτευτεί τον Πρόεδρο, ενώ όλα είναι καλά και άδικα ανησυχούμε (για τα νέα παιδιά κυρίως)..