Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ένας αιώνας χρειάζεται για επιτευχθεί ισότητα των φύλων - Βαθαίνει το χάσμα
Διεθνή

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ένας αιώνας χρειάζεται για επιτευχθεί ισότητα των φύλων - Βαθαίνει το χάσμα

Σχεδόν ένας αιώνας θα χρειαστεί για να κλείσει το χάσμα της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, υπογραμμίζει στην έκθεσή του το WEF

Σχεδόν ένας αιώνας θα χρειαστεί να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε όλους υπογραμμίζει στην έκθεσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) που κατέγραψε βαθύτερες ανισότητες στη φετινή έκθεσή του. 

 

Ειδικότερα, στην ετήσια έκθεσή του για την ισότητα στον κόσμο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέγραψε βελτιώσεις σε όλους τους τομείς πλην της εργασίας. Η έκθεση, που αφορά 153 χώρες, εξέτασε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εργασίας και της πολιτικής. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν 99,5 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε όλους τους τομείς και σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 108 ετών πέρυσι.

 

Η βελτίωση που εμφανίζεται φέτος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση των γυναικών που συμμετέχουν στην πολιτική.  Η ισότητα φαίνεται να είναι πιο εφικτή στους τομείς της παιδείας και της υγείας, όπου αυτή τη στιγμή φτάνει το 96,1% και 95,7% αντίστοιχα. «Το άλλο μεγάλο πεδίο μάχης», εκτός της πολιτικής, είναι η οικονομική ισότητα, τονίζει το WEF.

 

Πρόκειται μάλιστα για τον μοναδικό δείκτη που επιδεινώθηκε φέτος. Παρόλο που οι διαφορές στον εργασιακό τομέα είναι μικρότερες σε σχέση με 15 χρόνια πριν, το χάσμα βάθυνε το 2019 και πλέον θα χρειαστούν 257 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, έναντι 202 πέρυσι, με τη μισθολογική ισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο να φτάνει μόλις το 40%.

 

Η έκθεση αποδίδει τη διαφορά αυτή «στο επίμονα μικρό ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνουν διοικητικές ή διευθυντικές θέσεις, στη στασιμότητα των μισθών τους και τέλος στη μικρή συμμετοχή τους στον ενεργό πληθυσμό και τα έσοδα».

 

 

Η κατάσταση βέβαια διαφέρει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Οι βόρειες χώρες δείχνουν τον δρόμο σε ό,τι αφορά την ισότητα. Η Ισλανδία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και ακολουθούν η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Στις δέκα πρώτες θέσεις βρίσκονται επίσης η Νικαράγουα, η Νέα Ζηλανδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ρουάντα και η Γερμανία.

 

 

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, η δυτική Ευρώπη είναι πιο προηγμένη σε θέματα ισότητας και με τους τρέχοντες ρυθμούς θα χρειαστούν ακόμη 54 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα.

 

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα χρειαστεί 59 χρόνια, ενώ η υποσαχάρια Αφρική 95 χρόνια. Η Βόρεια Αμερική, όπου το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αυξήθηκε στον Καναδά και μειώθηκε στις ΗΠΑ, θα χρειαστεί 151 χρόνια.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: Τσαγκάρης φτιάχνει παπούτσια Νο 75 - Για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας

Διεθνή Κορωνοϊός: Τσαγκάρης φτιάχνει παπούτσια Νο 75 - Για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας

30.5.2020
Σουηδία: Επιτροπή για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού ζητά η αντιπολίτευση

Διεθνή Σουηδία: Επιτροπή για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού ζητά η αντιπολίτευση

30.5.2020
Βέλγιο: Ρομπότ κατά του κορωνοϊού - «Μιλούν» 53 γλώσσες και εντοπίζουν τον πυρετό

Διεθνή Βέλγιο: Ρομπότ κατά του κορωνοϊού - «Μιλούν» 53 γλώσσες και εντοπίζουν τον πυρετό

29.5.2020
Τραμπ: Οι ΗΠΑ διακόπτουν κάθε σχέση με τον ΠΟΥ

Διεθνή Τραμπ: Οι ΗΠΑ διακόπτουν κάθε σχέση με τον ΠΟΥ

29.5.2020
Η Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα - «Καθ' οδόν προς μια επανεκκίνηση»

Διεθνή Η Νέα Υόρκη ετοιμάζεται για την επιστροφή στην κανονικότητα - «Καθ' οδόν προς μια επανεκκίνηση»

29.5.2020
Η ανάρτηση Ομπάμα για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ: Δεν μπορεί να θεωρείται «φυσιολογικό»

Διεθνή Η ανάρτηση Ομπάμα για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ: Δεν μπορεί να θεωρείται «φυσιολογικό»

29.5.2020
Μινεάπολη: Για ανθρωποκτονία διώκεται ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

Διεθνή Μινεάπολη: Για ανθρωποκτονία διώκεται ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

29.5.2020
Γαλλία: Το Λούβρο ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του για το κοινό

Διεθνή Γαλλία: Το Λούβρο ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του για το κοινό

29.5.2020
Ρωσικά μαχητικά σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν αμερικανικά βομβαρδιστικά στη Μαύρη Θάλασσα

Διεθνή Ρωσικά μαχητικά σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν αμερικανικά βομβαρδιστικά στη Μαύρη Θάλασσα

29.5.2020
Αγία Σοφία: «Φιέστα» με αποσπάσματα από το κοράνι και προσευχές για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Διεθνή Αγία Σοφία: «Φιέστα» με αποσπάσματα από το κοράνι και προσευχές για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29.5.2020
19 Σχόλια
avatar
Γράφων 17.12.2019 | 14:07
Όχι ότι έχει σημασία, καθώς i've felt the chilling effect of censorship πολλάκις σε αυτά τα θέματα, αλλά αυτές οι έρευνες λαμβάνουν υπόψη τους την μητρότητα;

Σε απλά ελληνικά: λαμβάνουν υπόψη τους ότι μια γυναίκα μπορεί να θ έ λ ε ι όταν κάνει παιδί(-ιά) να μην είναι μέλος ΔΣ; Ή απλά μετράνε μέλη ΔΣ άντρες-γυναίκες, εντοπίζουν ανισότητα και χαίρονται;

Παλιότερα είχε γίνει το ίδιο σουρεάλ παραλληλισμός με την απουσία κορυφαίων γυναικείων συγκροτημάτων. Αλλά ποτέ δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το να βρεθούν 5 γυναίκες πχ που να βάλουν την οικογένεια πιο χαμηλά από την καριέρα (απλούστατα διότι όταν είσαι στον 8ο μήνα δεν μπορείς να χορεύεις 10 ώρες τη μέρα) είναι δύσκολο. Αυτό δεν δυσκόλεψε μεμονωμένες γυναίκες που θέλαν να κάνουν καριέρα στο χώρο της μουσικής να κάνουν. Τα ονόματα πολλά.

Εδώ καθόμαστε και τραβάμε τα μαλλιά μας για το 9% μισθολογικές διαφορές (σ.σ. 9% = ο ένας παίρνει 1000 ευρώ και ο άλλος 1090...) σε κορυφαία στελέχη του bbc και δεν λέμε τα αυτονόητα ότι στους υπόλοιπους κοινούς θνητούς υπάρχουν οι συλλογικές συμβάσεις που δεν διαχωρίζουν καν άντρας-γυναίκα...

Είναι τόση πολλή η παράνοια γύρω από αυτό το θέμα και τόσο λίγη η όρεξη για ειλικρινή κουβέντα...
Αριάδνηκ 18.12.2019 | 03:18
Οι άνδρες δεν έχουν την αντίστοιχη επιθυμία να κάνουν παιδιά; Αν ναι, σε εκείνους γιατί δεν δημιουργεί πρόβλημα ο συνδυασμός της ιδιότητας του γονέα με αυτήν του μέλους ΔΣ;
avatar
Γράφων 18.12.2019 | 12:38
Η εγκυμοσύνη και η λοχεία δηλαδή δεν δημιουργούν προσκόμματα. Αλήθεια έχεις γνωρίσει ποτέ στη ζωή σου γυναίκα είτε τελειόμηνη είτε με προβληματική κύηση είτε λεχώνα;

Αν είναι έτσι να καταργήσουμε την άδεια κύησης και λοχείας. Αυτό λες;
Αριάδνηκ 18.12.2019 | 13:39
Φυσικά και δημιουργούν προσκόμματα! Πόσο διαρκούν όμως; Ένα χρόνο; Δύο; Από εκεί και πέρα γιατί η γονεικοτητα να δημιουργεί εμπόδια στην επαγγελματική σταδιοδρομία μόνο της γυναίκας; Η ανατροφή των παιδιών αφορά εξίσου, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αφορά εξίσου, και τους δύο γονείς. Αυτή η αντίληψη ότι τα παιδιά είναι ευθύνη της μητέρας ή πρωτίστως της μητέρας είναι που δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα προσκόμματα από την εγκυμοσύνη καθεαυτή.
avatar
Γράφων 18.12.2019 | 14:02
Οχι cathynewmanιές σε εμένα! Πουθενά δεν μίλησα για αποκλειστική ευθύνη της γυναίκας. Τα στερεότυπά σου αλλού!

Αλλά για βάλε 2 παιδιά Χ 2 χρόνια = 4 χρόνια... Για πες μου λοιπόν αν είναι πρόσκομμα ή όχι.

Και σε κάθε περίπτωση μίλησα για ελεύθερη βούληση. Για το τι θ έ λ ο υ ν κάποιες γυναίκες.

Έχεις απάντηση στο αρχικό μου ερώτημα; Τι λαμβάνουν υπόψη τους αυτές οι έρευνες; Τελικά νούμερα ή τις επιθυμίες των ομάδων πληθυσμού;

Αν μετράνε μόνο τελικά νούμερα έχουν θεμελιώδη σφάλματα. Όπως εδώ στην Σύγκλητο της Αυτραλίας όταν μετρούσαν το equal pay και φάνηκε ότι οι φεμινίστριες δεν είχαν υπολογίσει ποτέ το ότι οι άντρες δουλεύουν περισσότερες ώρες και μετρούσαν μόνο τελικά ποσά. Να το link:
https://www.youtube.com/watch?v=-pdnkbs4l_g
Αριάδνηκ 18.12.2019 | 14:45
Προφανώς και μετράνε τα τελικά νούμερα. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;

Τώρα σχετικά με την επιθυμία, τι ισχύει στις μεγαλύτερες γενιές από εμένα, δεν το γνωρίζω. Πάντως στη δική μου τη γενιά (20-25 δηλαδή) οι κοπέλες θέλουν να γίνουν μέλη ΔΣ, ακριβώς όσο και τα αγόρια. Καμία διαφορά στην επιθυμία δεν παρατηρώ.


(Δεν θα αναφερθώ στους παράγοντες που μπορεί να έχουν κάνει πολλές γυναίκες, κυρίως σε μεγαλύτερες γενιές, να μην θέλουν να γίνουν μέλη ΔΣ, γιατί η συζήτηση θα εκτροχιαστει)
Αριάδνηκ 18.12.2019 | 14:49
Όσο για το link, διάβασα τα πρώτα σχόλια στο βίντεο και μου ήρθε μια τάση για εμετό, οπότε δυσκολεύομαι να το συνεχίσω.
avatar
Γράφων 18.12.2019 | 15:41
Αγαπητή μου θα με τρελάνεις...

Ξέρεις πολλούς 20χρονους άνδρες μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Protergia, της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ???????

Όχι! Μόνο σε κάτι οικογενειακές επιχειρήσεις θα βρεις άντρες 20χρονους μέλη ΔΣ ή σε startuppers στη δικιά τους εταιρεία.

Σε κανένα από τα δύο δεν ανακόπτεται η γυναικεία δράση. Στήσε την εταιρεία σου και γίνε πρόεδρος. Ίσα ίσα υπάρχουν άπειρες επιδοτήσεις για γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Δεν μιλάς για ισότητα ευκαιριών αλλά για ισότητα αποτελέσματος. Και πίσω από την ισότητα αποτελέσματος κρύβεται μεγάλος φασισμός.
avatar
Γράφων 18.12.2019 | 15:57
Δεν σου ζήτησα να διαβάσεις τα σχόλια, τα οποία δεν με αφορούν.

Με αφορά όμως πώς παράγεται νομοθεσία με ψευδή στοιχεία. Φαλκιδευμένα είτε από τρομακτική άγνοια είτε από πολιτικές σκοπιμότητες.

Δες το βιντεάκι να δεις πώς καταλήγουμε σε νομοθεσίες εκτρώματα.
Αριάδνηκ 18.12.2019 | 16:11
Μίλησα για επιθυμία. "Θέλουν να γίνουν" Προφανώς και δεν ξέρω 20αρηδες μέλη ΔΣ.

Η ισότητα ευκαιριών είναι το ζητούμενο . Όχι η ισότητα αποτελέσματος. Αυτό εννοείται.
Έχουμε λοιπόν κάποιες έρευνες/στατιστικές, δεν έχει σημασία πως θα τις ονομάσουμε, που δείχνουν ότι υπάρχει ανισότητα ως προς το αποτέλεσμα, όχι κατα'αναγκη ως προς τις ευκαιρίες. Δεκτό. Το θέμα είναι αυτή που οφείλεται! Είναι απόρροια ανισότητας ως προς τις ευκαιρίες ή οφείλεται σε διαφορετικές επιθυμίες και ενδιαφέροντα ανάμεσα στα δύο φύλα; Εγώ πιστεύω το πρώτο, εσύ υποθέτω το δεύτερο. Λέω υποθέτω γιατί δεν θέλω να βάζω πράγματα στο στόμα σου που δεν έχεις πει.

Νομικά μπορεί να έχει κατοχυρωθει στο δυτικό κόσμο η ισότητα των δύο φύλων. Δεν έχει μετουσιωθει, ωστόσο σε κοινωνική πραγματικότητα.
Αριάδνηκ 18.12.2019 | 16:42
Το βιντεακι δεν πρόκειται να το δω. Βαριέμαι θανάσιμα.
avatar
Γράφων 18.12.2019 | 16:58
Πάμε στα υψηλόβαθμα στελέχη του bbc. Εκεί οι φεμινίστριες καταγγέλλουν 9% μισθολογική διαφορά για ίδια εργασία και το αποδίδουν στον σεξισμό.

Εγώ λέω από αυτό το 9% δεν είναι όλο σεξισμός.

Το πόσο είναι δεν θα το μάθουμε ποτέ όσο θέτουμε λάθος ερωτήματα ή δίνουμε απαντήσεις με παραποιημένα στοιχεία.
Αριάδνηκ 18.12.2019 | 17:21
Ναι βρε άνθρωπε, εγώ είπα κάτι συγκεκριμένο. Δεν κατάλαβα αν διαφωνείς και που διαφωνείς. Εσύ μου έχεις αναφέρει μέχρι τώρα την cathy newman, τις φεμινιστριες στην Αυστραλία που παρουσιάζουν φαλκιδευμενα στοιχεία και τώρα τις φεμινιστριες του bbc. Πρέπει να κάτσω και να απολογηθώ για ότι έχουν πει οι φεμινιστριες όλης της ανθρωπότητας; Αν είναι να φέρω και εγώ στη συζήτηση ό,τι έχει πει ο peterson και να σε βάλω να τοποθετηθείς επί αυτού. Έτσι συζήτηση δεν γίνεται. Εγώ θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω και να τεκμηριώσω όσα εγώ υποστηρίζω. Όχι όσα έχουν πει κατά καιρούς όλες οι γυναίκες που εσύ φαντάζεσαι ότι έχουν τις ίδιες ιδέες με εμένα.

Τέλος πάντων. Όσον αφορά στα υψηλόβαθμα στελέχη του bbc και τη μισθολογικη διαφορά 9%. Ναι, πολύ πιθανό να μην οφείλεται όλο αυτό σε σεξισμο. Για εμένα το ζητούμενο είναι να εξαλειφθεί όλο εκείνο το ποσοστό, το οποίο πράγματι οφείλεται στον σεξισμο. Είναι 8%; Είναι 2%; Το ποσοστό που οφείλεται σε άλλους παράγοντες ας μείνει ως έχει
avatar
Γράφων 18.12.2019 | 19:56
Οσο κανουμε λαθος παραδοχές τόσο καταλήγουμε σε λάθος συμπεράσματα. Αυτό λέω μόνο.
Αριάδνηκ 19.12.2019 | 00:14
Ποιες είναι οι λανθασμένες παραδοχές και ποια τα λανθασμένα συμπεράσματα;

Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι αποδεδειγμένα υπάρχει ένα χάσμα (είτε μισθολογικο είτε στις διοικητικές θέσεις), το οποίο οφείλεται, έστω και εν μέρει, στο σεξισμο που δυστυχώς μέχρι και σήμερα καλά κρατεί.
avatar
Γράφων 19.12.2019 | 10:14
'Εστω και εν μέρει' ≠ 'η πατριαρχία αφού'

Δεν μπορεί με σπασμένα και κακά δεδομένα να ανακαλύπτουμε απόλυτους εχθρούς.

Δεν μπορεί με μισακές αλήθειες να στήνουμε ολόκληρα θεωρητικά συστήματα, πανεπιστημιακές σχολές, θεματικά ΜΜΕ, πολιτικά προγράμματα, νομοθεσίες, επαναστάσεις και εξεγέρσεις.

Δεν μπορεί να γίνεται πορεία με κύριο σύνθημα "εσύ είσαι ο βιαστής" και αυτό να μην βαφτίζεται πορεία μίσους που απλώνει μια ποινική ευθύνη σε κάθε έναν άνδρα βασισμένη αποκλειστικά σε βιολογικά χαρακτηριστικά.
Αυτό είναι ο ορισμός του σεξισμού.

Εμένα, σαν άνδρα, με προσβάλλει ο βιασμός όσο και το να κατηγορούνται όλοι οι άνδρες ως βιαστές.

Δεν θα συμμεριστώ ποτέ την ευθύνη κάθε βιαστή όπως δεν συμεμρίζομαι την ευθύνη κάθε δολοφόνου.

Αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε για τον βιασμό πρέπει να το κάνουμε βλέποντας τα θεωρητικά εργαλεία που έχουμε μπροστά μας για να τον προσεγγίσουμε.

Θεωηρητικά εργαλεία που έχουν ενσωματώσει λογικά σφάλματα, όπως έχει γίνει εδώ, σε αυτές τις έρευνες για την αγορά εργασίας. Όπως καταδεικνύει το βιντεάκι που βαριέσαι να δεις και μένεις στα σχόλια.

Λογικά σφάλματα τα οποία δημιουργεί συστηματικά ο φεμινισμός διότι απαλούστατα σκοπός του δεν είναι καμία ισότητα αλλά η εξεγερσιμότητα ταυτοτικών ομάδων.

Ως τέτοιο πράγμα γεννήθηκε αυτό που λέμε feminism (≠ suffragism) και ως τέτοιο πορεύεται μέχρι σήμερα.
Αριάδνηκ 19.12.2019 | 17:00
Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω.

Λοιπόν, χρειάζεται να κάνουμε πολλά βήματα ακόμα για να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των δύο φύλων. Για να επιτευχθεί θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια και μάλιστα μεγάλη, ούτως ώστε να εξαλειφθουν όλα τα σεξιστικα στερεότυπα και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών (τουλάχιστον κυρίως σε βάρος των γυναικών). Ναι, και νομοθεσία απαιτείται, και σχολές και ΜΜΕ και όλα όσα αναφέρεις αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όσο άσχημο και αν θεωρώ πως είναι να "απλώνεται η ποινική ευθύνη σε όλους τους άνδρες για τον βιασμό" όπως γράφεις, δεν μπορώ να διαβάζω ότι ως άνδρα σε προσβάλει το ίδιο με τον ίδιο τον βιασμό ως έγκλημα. Συγνώμη αλλά εμένα ως γυναίκα δεν με προσβάλλει καθόλου το ίδιο ένας κανονικός βιασμός με μια πορεία με σύνθημα "ο βιαστής είσαι εσύ". Και για να μην λέμε ανοησίες, καμία ποινική ευθύνη δεν απλώνεται. Μια προσπάθεια αφύπνισης ήταν η εν λόγω πορεία.

avatar
Γράφων 20.12.2019 | 07:09
Το ξέρεις όταν όταν ζητας affirmative action πρέπει να έχεις και μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική προκειμένου να βαθαίνει ο δημοκρατικός ελεγχος;

Εδώ έχουμε το αντίθετο. Όσο περισσότερο προχωράμε σε θετικές διακρίσεις τόσο μικρότερη ελευθερία του λόγου υπάρχει ως προς την κριτική με το άλλοθι της ρητορικής μίσους.

Μιλάμε για πολύ σοβαρά σφάλματα θεωρητικής κατάρτισης.
avatar
nego 17.12.2019 | 15:36
Μάλιστα,η Βόρεια Αμερική θα χρειαστεί 151 χρόνια και η Αφρική 95.Δηλαδή οι γυναίκες στην Αφρική αυτή τη στιγμή είναι σε καλύτερη μοίρα από της Καναδές .Επίσης ένα από τα πρότυπα σαν χώρες είμαι η Ρουάντα.Οκ,οκ.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια