TIME: Ο αγωγός East Med θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία
Διεθνή

TIME: Ο αγωγός East Med θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Στις 2 Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό East Med aπό τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διακρατική συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό Eastern Mediterranean (EastMed) θα υπογραφεί στις αρχές του νέου έτους από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού TIME που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου από τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου θα διατρέχει τη Μεσόγειο, από το Ισραήλ έως την Κρήτη κι έπειτα την ηπειρωτική Ελλάδα έως την Ιταλία, μεταφέροντας αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

 

Όπως τόνισαν πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού, η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί με υπογραφή της Ιταλίας σε δεύτερο χρόνο. Τον περασμένο Μάιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε αντιτεθεί στο αγωγό φυσικού αερίου Poseidon - που αποτελεί το τελευταίο τμήμα του αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία.

 

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν ήδη υπογράψει μία συμφωνία, νωρίτερα εντός 2019, για τον αγωγό 1.900 χιλιομέτρων παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

 

Όπως αναφέρει το TIME, «οι τρεις χώρες συνασπίζονται σε κοινό μέτωπο ενάντια στην πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών της Μεσογείου. Η συμφωνία θεωρείται ως ένας τρόπος πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας για μερίδιο στους θαλάσσιους πόρους της ανατολικής Μεσογείου, ακόμη κι αυτό σημαίνει πως καταπατά το χώρο άλλων χωρών».

 

Ο αγωγός EastMed αναμένεται να ικανοποιεί περίπου το 10% των αναγκών σε φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώνοντας την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

 

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά νέα για την Ισπανία: Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο μετά από 3 μήνες

Διεθνή Καλά νέα για την Ισπανία: Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο μετά από 3 μήνες

1.6.2020
Η Αλβανία άνοιξε τα χερσαία σύνορα και τις παραλίες της για να στηρίξει τον τουρισμό

Διεθνή Η Αλβανία άνοιξε τα χερσαία σύνορα και τις παραλίες της για να στηρίξει τον τουρισμό

1.6.2020
Μοντέλο του Instagram κερδίζει 60.000 δολάρια τον μήνα καπνίζοντας κάνναβη

Διεθνή Μοντέλο του Instagram κερδίζει 60.000 δολάρια τον μήνα καπνίζοντας κάνναβη

1.6.2020
Προκλητικό εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού: «Καθόλου έξτρα χρήματα για τους νότιο- Ευρωπαίους»

Διεθνή Προκλητικό εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού: «Καθόλου έξτρα χρήματα για τους νότιο- Ευρωπαίους»

1.6.2020
Άνοιξε ξανά το Κολοσσαίο: Μόλις 300 επισκέπτες την πρώτη ημέρα - «Είναι σουρεαλιστικό χωρίς τουρίστες»

Διεθνή Άνοιξε ξανά το Κολοσσαίο: Μόλις 300 επισκέπτες την πρώτη ημέρα - «Είναι σουρεαλιστικό χωρίς τουρίστες»

1.6.2020
«Ανταρσία» στο Facebook για την στάση του Ζούκερμπεργκ στην κόντρα Τραμπ - Twitter

Διεθνή «Ανταρσία» στο Facebook για την στάση του Ζούκερμπεργκ στην κόντρα Τραμπ - Twitter

1.6.2020
Jay-Z: Οργισμένο μήνυμα για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ - Ζητά ποινικές διώξεις

Διεθνή Jay-Z: Οργισμένο μήνυμα για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ - Ζητά ποινικές διώξεις

1.6.2020
ΗΠΑ - Οργή για νέο βίντεο αστυνομικής βίας: Έσυραν ζευγάρι μαύρων έξω από αυτοκίνητο

Διεθνή ΗΠΑ - Οργή για νέο βίντεο αστυνομικής βίας: Έσυραν ζευγάρι μαύρων έξω από αυτοκίνητο

1.6.2020
Politico: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι

Διεθνή Politico: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι

1.6.2020
Όλες οι pride διοργανώσεις που θα διεξαχθούν ψηφιακά

Διεθνή Όλες οι pride διοργανώσεις που θα διεξαχθούν ψηφιακά

1.6.2020
1 Σχόλια
Ο Νοών... νοείτω 1.1.2020 | 04:07
Θέτω την απορία μου και συγνώμη εάν είναι κάπως αφελής. Πιστεύω όμως ότι είναι εύλογη και είναι η εξής:
Όταν με το καλό (αν) καταφέρουμε να εξορύξουμε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) από τα δικά μας εδάφη (χορικά ύδατα), που όπως υποστηρίζεται τόσο έντονα τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχουν, τότε αυτός ο αγωγός εμάς σε τι ακριβώς θα μας εξυπηρετεί;; Ο αγωγός σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί το Κυπριακό κοίτασμα, το Αιγυπτιακό και το Ισραηλινό για μεταφορά τους προς την Ευρώπη. (Αναγκαστική συμφωνία εκ μέρους της Κύπρου ώστε να απαλλαγεί ή «προστατευτεί» από τον Τούρκικο βραχνά - που δεν το βλέπω...).
Όταν εξορυχτεί το Ελληνικό κοίτασμα, τότε ποιος ο λόγος του συγκεκριμένου αγωγού να εξυπηρετεί τα κοιτάσματα της Αιγύπτου και του Ισραήλ (και της Κύπρου) εφόσον τότε θα θεωρούνται ανταγωνιστικά έναντι των δικών μας κοιτασμάτων;
Και αν, όπως προφανέστατα - και λογικά θα ισχύσει, ο αγωγός αυτός χρησιμοποιηθεί και για την μεταφορά και των δικών μας κοιτασμάτων, η διαμόρφωση της ενιαίας οικονομικής συμφωνίας μεταξύ των κρατών που χρησιμοποιούν τον αγωγό ποια θα είναι;;
Γιατί από τώρα διαισθάνομαι ότι θα είμαστε πάλι οι (φτωχομπινεδιάρηδες)
«ριγμένοι»/αδικημένοι της κατάστασης με μηδαμινά ποσοστά κερδών...!

σ.σ.: Είναι κατανοητό πως εάν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερα θετικές για Ελλάδα και Κύπρο (Ελλάδα μη χρεοκοπημένη και Κύπρος μη πολεμικά διαιρεμένη) και ο αγωγός αυτός ξεκινούσε από την Κύπρο και μέσω Ελλάδας πόσο διαφορετικό θα ήταν το όφελος μας.

..είναι πολύ διαφορετικά όταν υπάρχει το χαρακτηριστικό, αν όχι του μονοπωλιακού, οπωσδήποτε του ολιγοπωλιακού χαρακτήρα (Κύπρος & Ελλάδα - που εννοείται πως θα συνεννοηθούμε πολύ καλύτερα μεταξύ μας), παρά τέσσερα κράτη διαφορετικών εκ διαμέτρου νοοτροπιών μεταξύ τους (Ελλάδα [μαζί με την Κύπρο] - Αίγυπτος - Ισραήλ), εκ των οποίων τα δύο (Αίγυπτος και Ισραήλ) δεν χαρίζονται με τίποτα!...

..σημειωτέον πως η Κύπρος συνεχίζει να είναι μια πολύ σοβαρά «λαβωμένη» χώρα, διαιρεμένη στα δύο, με το πρόβλημα αυτό να μην φαίνεται πως πρόκειται να λυθεί. Ειδικότερα μετά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της, που η Τουρκία διακαώς και λυσσασμένα δεν επιθυμεί!

Ας όψεται η ανάγκη του βραχνά και μεγάλου μπελά της ευρύτερης περιοχής που λέγεται Τουρκία (που στο φινάλε τη ζημιά, πάλι μας της κάνει)!...

Πολύ το φοβάμαι πως αντί για υδρογονάνθρακες εξάγαμε νερό, ουσιαστικότερο και μεγαλύτερο κέρδος θα είχαμε!...

Ας κρατάμε μικρό καλάθι, για να μη πω, ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΑΘΙ!...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια