Βλαντιμίρ Πούτιν: Όλα δείχνουν ότι ο μαυροζωνάς «Τσάρος» θα είναι από τους πρωταγωνιστές και της νέας δεκαετίας
Το πρόσωπο της ημέρας

Βλαντιμίρ Πούτιν: Όλα δείχνουν ότι ο μαυροζωνάς «Τσάρος» θα είναι από τους πρωταγωνιστές και της νέας δεκαετίας

Η ανέλιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε απρόβλεπτη και εντυπωσιακή. Πέτυχε να ανορθώσει τη Ρωσία τόσο οικονομικά όσο και σε ισχύ, κύρος και διεθνή επιρροή. Ταυτόχρονα όμως η διαφθορά, η λογοκρισία, η κρατική αυθαιρεσία, οι διώξεις επικριτών και πολιτικών αντιπάλων και οι καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διογκώνονται.

Ποιος: Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με ήδη τέσσερις θητείες στο ενεργητικό του. Υποδείχθηκε για το ανώτερο αξίωμα της χώρας από τον προκάτοχό του σε αυτό Μπόρις Γιέλτσιν το 2000 και σύντομα εξελίχθηκε σε απόλυτο άρχοντα της πολιτικής σκηνής της Ρωσίας και της χώρας ολόκληρης, βεβαίως, όπως επίσης σε έναν από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Υδρόγειο.


Πού: Στο Κρεμλίνο όπου ο μαυροζωνάς «Τσάρος» έχει εγκατασταθεί μόνιμα την τελευταία εικοσαετία, διατηρώντας ηγεμονικό ρόλο και ως πρωθυπουργός (1998-2012).


Γιατί: Διότι χθες ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις πληροφορίες που παρείχαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ στις ρωσικές αρχές, διευκολύνοντάς τις να αποτρέψουν εξτρεμιστικά χτυπήματα στη γενέτειρά του Αγία Πετρούπολη την Πρωτοχρονιά. Αντίστοιχη βοήθεια παρείχε η αμερικανική πλευρά και προ διετίας, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις έχουν δρομολογήσει συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το συμβάν μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι παρά τα ζητήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις – από τη ρωσική «παρέμβαση» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές μέχρι τα συγκρουόμενα συμφέροντά τους σε Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Ουκρανία, Αρκτική και αλλού –, οι δύο ηγέτες που είχαν εκφράσει και παλιότερα την αμοιβαία μέχρις... παρεξηγήσεως συμπάθειά τους, διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας. Παράλληλα, ο δραστήριος και την εορταστική περίοδο Βλαντιμίρ διαπραγματευόταν τηλεφωνικά μια διπλωματική λύση στο θέμα της Λιβύης με Μέρκελ και Ερντογάν, έχοντας ήδη συμφωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Steam II. Κάτι που επίσης δεν καλοβλέπουν οι Αμερικανοί, εφόσον έτσι η Μόσχα καθίσταται κύριος προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη – άλλη μια ένδειξη ότι το Κρεμλίνο δεν αρκείται πια σε ρόλο δευτεραγωνιστή. Ακόμα όμως κι αν στο εσωτερικό νιώθει ισχυρότερος κι από το ίνδαλμά του, τον Μεγάλο Πέτρο, ο Πούτιν δεν αστειεύεται: τα Χριστούγεννα διέταξε μια ακόμα σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι όταν εκείνος τον κατηγόρησε για απαγωγή και εκτοπισμό συνεργάτη του.


Διά ταύτα: Η ανέλιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε απρόβλεπτη και εντυπωσιακή. Πέτυχε να ανορθώσει τη Ρωσία τόσο οικονομικά όσο και σε ισχύ, κύρος και διεθνή επιρροή. Διατήρησε κομμουνιστικά σύμβολα ενότητας όπως ο Κόκκινος Στρατός και ο σοβιετικός εθνικός ύμνος, εναγκαλίστηκε και τη ρωσική Ορθοδοξία. Συζητά με την ΕΕ, προσεγγίζει και την Κίνα. Ταυτόχρονα όμως και παρά τις αρχικές του διακηρύξεις η διαφθορά, η λογοκρισία, η κρατική αυθαιρεσία, οι διώξεις επικριτών και πολιτικών αντιπάλων και οι καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διογκώνονται, είτε αφορούν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, είτε εθνικές μειονότητες, είτε τη λοατκι+ κοινότητα, είτε την ελεύθερη πολιτική ή καλλιτεχνική έκφραση. Φέρεται να διέταξε μέχρι δολοφονίες όπως της δημοσιογράφου Άννα Πολιτόφσκαγια και του συγγραφέα και πρώην μυστικού πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Όσο για τις εκλογικές διαδικασίες, θυμίζουν πια περισσότερο παρωδία. Εντούτοις ο άλλοτε επιφανής σπιούνος της KGB με το «δωρικό», αθλητικό παράστημα, την ψυχρή πλην φωτογενή γοητεία και το αριστοκρατικό αλλά ταυτόχρονα λαϊκότροπο προφίλ – τυγχάνει άλλωστε προλεταριακής καταγωγής -, παραμένει δημοφιλής και κραταιός. Έτσι κι αλλιώς, η θητεία του λήγει το 2024 κι ακόμα κι αν αφήσει τόπο σε κάποιον νέο – θα είναι τότε 72 ετών -, θεωρείται απίθανο να ιδιωτεύσει. Οι «Τσάροι» είναι ως γνωστόν ισόβιοι και σίγουρα θα πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή και τη νέα δεκαετία έχοντας κιόλας απέναντί του «συμπαίκτες» που αν δεν είναι χειρότερες περιπτώσεις, δύσκολα τις λες και φοβερά καλύτερες.

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζόνσον για κορωνοϊό: «Θλιβερή μέρα» - 563 νεκροί σε μία μέρα

Διεθνή Τζόνσον για κορωνοϊό: «Θλιβερή μέρα» - 563 νεκροί σε μία μέρα

1.4.2020
Βέλγιο: Αφίξεις ρεκόρ σε φορτία κοκαΐνης - Οι έμποροι σπεύδουν να «προλάβουν» τον κορωνοϊό

Διεθνή Βέλγιο: Αφίξεις ρεκόρ σε φορτία κοκαΐνης - Οι έμποροι σπεύδουν να «προλάβουν» τον κορωνοϊό

1.4.2020
Κορωνοϊός: «Η περίπτωση των ΗΠΑ συγκρίσιμη με της Ιταλίας» παραδέχεται ο Μάικ Πενς

Διεθνή Κορωνοϊός: «Η περίπτωση των ΗΠΑ συγκρίσιμη με της Ιταλίας» παραδέχεται ο Μάικ Πενς

1.4.2020
ΗΠΑ: Βρέφος 6 εβδομάδων νεκρό από κορωνοϊό

Διεθνή ΗΠΑ: Βρέφος 6 εβδομάδων νεκρό από κορωνοϊό

1.4.2020
Ο Νετανιάχου κάλεσε όλους τους πολίτες να φορούν μάσκα σε δημόσιο χώρο

Διεθνή Ο Νετανιάχου κάλεσε όλους τους πολίτες να φορούν μάσκα σε δημόσιο χώρο

1.4.2020
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 200.000 τα κρούσματα του κορωνοϊού

Διεθνή ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 200.000 τα κρούσματα του κορωνοϊού

1.4.2020
Βρετανία: Συνταξιούχος γιατρός επέστρεψε στο πόστο του για να βοηθήσει και πέθανε από κορωνοϊό

Διεθνή Βρετανία: Συνταξιούχος γιατρός επέστρεψε στο πόστο του για να βοηθήσει και πέθανε από κορωνοϊό

1.4.2020
Θλιβερό ρεκόρ στη Γαλλία: 509 νεκροί σε μια μέρα - Ξεπέρασαν τις 4.000 στο σύνολο

Διεθνή Θλιβερό ρεκόρ στη Γαλλία: 509 νεκροί σε μια μέρα - Ξεπέρασαν τις 4.000 στο σύνολο

1.4.2020
Η Αλβανία παρατείνει την καραντίνα «μέχρι τη λήξη της επιδημίας» - 15 νεκροί, 259 κρούσματα

Διεθνή Η Αλβανία παρατείνει την καραντίνα «μέχρι τη λήξη της επιδημίας» - 15 νεκροί, 259 κρούσματα

1.4.2020
Κρούσμα κορωνοϊού στο δάσος του Αμαζονίου - Προσβλήθηκε 19χρονη ιθαγενής σε χωριό

Διεθνή Κρούσμα κορωνοϊού στο δάσος του Αμαζονίου - Προσβλήθηκε 19χρονη ιθαγενής σε χωριό

1.4.2020
2 Σχόλια
Cogito ergo sum 31.12.2019 | 10:00
Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, κρατική αυθαιρεσία, λογοκρισία και άλλα τέτοια όμορφα, όπως σωστά επισημαίνει το άρθρο, δεν μας πτοούν. Αντιθέτως, ο Πούτιν παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα μας και με τεράστια διαφορά σε σχέση με άλλες χώρες. Μάγκας ο Πούτιν για τους περισσότερους συμπολίτες μας. Η κοινή λογική πάει περίπατο και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Εξαιρετική η σειρά με το πρόσωπο της ημέρας. Και η φόρμα αλλά και το περιεχόμενο.
WLGFQ 1.1.2020 | 13:40
Πούτιν, Ερντογάν και Σι-Τζινπίν είναι αυτή τη στιγμή οι μόνοι που δικαιούνται να αποκαλούνται «ηγέτες» έχοντας στη διάρκεια της διακυβέρνησής τους προωθήσει εξαιρετικά τα συμφέροντα και την επιρροή των χωρών τους.
Μπροστά τους, αναμφισβήτητα ωχριούν τόσο σε ικανότητες όσο και αποτελεσματικότητα, όλοι οι υπόλοιποι επικεφαλείς χωρών. Ο δε Πούτιν κατάφερε να προσαρτήσει την Κριμαία, σχεδόν δίχως να ανοίξει ρουθούνι, ενώ η ΕΕ λόγω της μικρόνοιας που επέδειξε κυρίως κατά την Ελληνική χρεοκοπία, μικραίνει με το Brexit.
Ασφαλώς και κανενός η διακυβέρνηση δεν είναι …παραδεισένια ή άμεμπτη. Αλλά στο δια ταύτα, το πρόσημό τους είναι θετικότατο για το σύνολο των πολιτών, που είναι και το ζητούμενο.

Δεν είναι λοιπόν παράξενο, ειδικά στην περίπτωση του Πούτιν, το πόσο τον πολεμούν τα δυτικά ΜΜΕ.
Άλλωστε, και στα δυτικά κράτη γίνονται σωρός απαράδεκτα (σωρεία οι μαζικοί θάνατοι από την κατάχρηση όπλων και ρατσιστικές/ ομοφοβικές/ αντισημιτικές επιθέσεις με εκκωφαντική ατιμωρησία αστυνόμων στις ΗΠΑ, θάνατοι «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, θάνατοι από μαχαιρώματα στη Βρετανία, αντισημιτικές επιθέσεις στη Γερμανία κι αλλαχού, δολοφονία επί παραγγελία δημοσιογράφου στη Μάλτα, ας μην ασχοληθώ με το τι γίνεται καθημερινά στη Γάζα κ.λπ.) που όμως …μυστηριωδώς δεν αποκτούν τις διαστάσεις που αποκτούν ανάλογα περιστατικά στη Ρωσία που συχνά «βρωμούν» δυτικό …σπρώξιμο.