Σάνα Μάριν: Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας θέλει 6ωρη εργασία με 4 εργάσιμες την εβδομάδα
Διεθνή

Σάνα Μάριν: Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας θέλει 6ωρη εργασία με 4 εργάσιμες την εβδομάδα

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας θέλει 6ωρη εργασία και 4 εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα

Η Σάνα Μάριν έγινε πρόσφατα η νεότερη πρωθυπουργός της Φινλανδίας σε ηλικία 34 ετών και ταυτόχρονα η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο. 

 

Η Μάριν συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου τόσο για την εντυπωσιακή σταδιοδρομία όσο και για τις προοδευτικές της ιδέες και την προσωπική της ζωή, αφού μεγάλωσε από ομόφυλο ζευγάρι, λέγοντας πως όταν ήταν μικρή ένιωθε «αόρατη», επειδή δεν ένιωθε ότι μπορούσε να μιλήσει ανοικτά για την οικογένειά της.

 

Τώρα, όλοι θυμήθηκαν μια άλλη δήλωσή που είχε κάνει τον Αύγουστο, όσο ακόμα ήταν υπουργός Μεταφορών και υποστήριζε την πρόταση για έξι ώρες εργασίας την ημέρα και μόνο τέσσερις εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα. 

 

«Μια εβδομάδα με τέσσερις εργάσιμες και έξι ώρες εργασίας την ημέρα. Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι αυτό το επόμενο βήμα; Είναι οι 8 ώρες η "απόλυτη αλήθεια"; Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν να περνάνε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους, κάνοντας τα χόμπι τους και απολαμβάνοντας άλλες πτυχές της ζωής, όπως τον πολιτισμό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα στην εργασία μας», δήλωνε η τότε υπουργός και νυν πρωθυπουργός της χώρας, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για τα 120 χρόνια από την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος που πλέον ηγείται. 

 

Η ίδια εξέφραζε τότε την επιθυμία να γίνει η πρότασή αυτή πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν στη Φινλανδία, η νόρμα είναι η 8ωρη εργασία, πέντε μέρες την εβδομάδα αλλά και η Αριστερή Συμμαχία είχε προτείνει στο παρελθόν να δοκιμαστεί η εξάωρη εργασία στη χώρα.

 

Η πρόταση της Μάριν πάντως είχε τότε βρει σθεναρούς επικριτές από την αντιπολίτευσης με τον Άρτο Σατόνεν του NPC να επισημαίνει πως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Φινλανδικής Οικονομίας (Etla), η επέκταση του ωραρίου εργασίας ήταν από τους πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. «Έχει το SPD επαφή με την πραγματικότητα;», είχε τότε αναρωτηθεί. Αν κάτι έχει αποδείξει πάντως η Μάριν, είναι πως συνήθως καταφέρνει να υλοποιήσει τα σχέδιά της και μένει να αποδειχθεί αν η κυβέρνησή της θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στα εργασιακά. 

 

Με πληροφορίες από Helsinki Times

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στρατηγική του Μπιλ Γκέιτς ενάντια στον κορωνοϊό - Τα τρία αναγκαία βήματα

Διεθνή Η στρατηγική του Μπιλ Γκέιτς ενάντια στον κορωνοϊό - Τα τρία αναγκαία βήματα

2.4.2020
Φον Ντερ Λάιεν: Ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να είναι «Σχέδιο Μάρσαλ»

Διεθνή Φον Ντερ Λάιεν: Ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να είναι «Σχέδιο Μάρσαλ»

2.4.2020
Οργή στις Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε ζήτησε να πυροβολείται όποιος παραβιάζει την καραντίνα

Διεθνή Οργή στις Φιλιππίνες: Ο Ντουτέρτε ζήτησε να πυροβολείται όποιος παραβιάζει την καραντίνα

2.4.2020
Η πρώτη πόλη της Κίνας που μόλις απαγόρευσε το κρέας σκύλου και γάτας

Διεθνή Η πρώτη πόλη της Κίνας που μόλις απαγόρευσε το κρέας σκύλου και γάτας

2.4.2020
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Τσεχία, Πολωνία και Ουγγαρία παραβίασαν τη νομοθεσία για τους πρόσφυγες

Διεθνή Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Τσεχία, Πολωνία και Ουγγαρία παραβίασαν τη νομοθεσία για τους πρόσφυγες

2.4.2020
Β. Μακεδονία και Αλβανία υιοθετούν τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας

Διεθνή Β. Μακεδονία και Αλβανία υιοθετούν τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας

2.4.2020
«Θα αναγεννηθώ, θα αναγεννηθείς»: Δείτε το συγκινητικό κομμάτι και βοηθήστε στη μάχη για τον κορωνοϊό

Διεθνή «Θα αναγεννηθώ, θα αναγεννηθείς»: Δείτε το συγκινητικό κομμάτι και βοηθήστε στη μάχη για τον κορωνοϊό

2.4.2020
Οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ισπανία ξεπέρασαν τους 10.000

Διεθνή Οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ισπανία ξεπέρασαν τους 10.000

2.4.2020
«Καμπανάκι» από ινστιτούτο Ντελόρ: Η κρίση του κορωνοϊού απειλεί τη συνοχή της ΕΕ

Διεθνή «Καμπανάκι» από ινστιτούτο Ντελόρ: Η κρίση του κορωνοϊού απειλεί τη συνοχή της ΕΕ

2.4.2020
Πώς η Νότια Κορέα κατάφερε να εξομαλύνει την επιδημιολογική καμπύλη του κορωνοϊού;

Διεθνή Πώς η Νότια Κορέα κατάφερε να εξομαλύνει την επιδημιολογική καμπύλη του κορωνοϊού;

2.4.2020
14 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 31.12.2019 | 16:53
Με αποτέλεσμα να μαζεύετε η δουλειά και να μαστιγώνονται οι εργάτες για να την βγάλουν στην ώρα της?
Οι ώρες εργασίας θα μειωθούν η δουλειά όχι καθώς μια επιχείρηση θέλει κέρδη.
Και ο βασικός σκοπός της είναι αύξηση τους.
Μα να πάρει και άλλους εργάτες θα μου πεις...ναι...πάνε έξω στην αγορά να βρεις πολλούς που κάνουν σωστά την δουλειά τους και έλα να το ξαναπείς.
Επίσης υπάρχει μια θεμελιώδη οργανική διαφορά...οι άντρες προτιμούν να δίνουν πόνο στην δουλειά τους παρά στην ελεύθερη ώρα τους.
Εδώ πας διακοπές στο ερημονήσι η στο χωριό και σε κάποια φάση βαριέσαι και θέλεις να κάνεις κάτι με τα χεριά σου.
Sparkly Secret 31.12.2019 | 18:59
Η θεωρία (που έχει επιβεβαιωθεί από παρόμοια πειράματα με τέτοιες ώρες εργασίας) λέει ότι με την μείωση των ωρών αυξάνεται η παραγωγικότητα του ατόμου, επειδή νιώθει καλύτερα με την ποιότητα της ζωής του γενικά. Αποτελεσμα είναι η μεγαλύτερη διάθεση για αυξημένη παραγωγικότητα και η ανάλογη απόδοση. Πολλές εταιρείες (κυρίως στην Ευρώπη) έχουν δοκιμάσει μείωση των εργατοωρών τους.
avatar
Ανώνυμος/η 31.12.2019 | 19:44
Καρότο βλέπω, μαστίγιο δεν ακούω και ανησυχώ!

Μακάρι να μην δουλεύαμε καθόλου, να είχαμε ρομπότ να μας τα κάνουν όλα ώστε να ασχολιόμασταν μόνο με τα χόμπι μας,να κάναμε βόλτες στο πάρκο και να χορεύαμε στα λιβάδια όπως στην μελωδία της ευτυχίας...αλλά έχουμε καπιταλισμό μην ξεχνάς!
Η ιστορία έχει δείξει ότι το μόνο που θέλει είναι να μας ξεζουμίζει με σκοπό το κέρδος.

Αν πιστεύεις ότι κόβοντας τις ώρες δεν θα βρουν ευκαιρία να κόψουν και μισθούς χωρίς μα μειωθούν τα έξοδα διαβίωσης (που μόνο αυξάνονται) τι να πω? Πάω πάσο!

Μήπως τελικά οι άνθρωποι στις "υποανάπτυκτες" χώρες την φάνε και αρχίσουν να δουλεύουν από την κούνια?

Επίσης τα πειράματα αυτά μήπως γίνανε σε τίποτα βόρειες χώρες όπως της κα.Μαριν?

Πρώτα πρέπει να φτιαχτούν πολλά άλλα πράγματα πριν γίνει η ουτοπία πραγματικότητα και με το να καταπίνουμε αμάσητες παραμυθένιες καταστάσεις δεν κάνουμε τίποτα.
Ο Νοών... νοείτω 1.1.2020 | 02:14
Πολύ σωστά και άιντε να το εξηγήσεις αυτό στον μέσο Έλληνα/επιχειρηματία που τόσο κοντόφθαλμα, κουτοπόνηρα και κακεντρεχώς πιστεύει ακράδαντα πως η αύξηση κερδών συνδυάζεται με ατελείωτες ώρες εργασίας, χωρίς να έχει, ούτε καν, την στοιχειώδη ικανότητα να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, δηλαδή ποιο είναι το εκείνο χρονικό διάστημα εργατοωρών που εργαζόμενος αποδίδει πραγματικό έργο (και ναι είναι πολύ μικρότερο του οκτάωρου!).

Βέβαια υπάρχουν και πολλοί εργασιακοί τομείς που αυτό δεν μπορεί να προσμετρηθεί αντικειμενικά, αν και ισχύει. Οπότε σε αυτούς το τομείς ο εργαζόμενος πληρώνεται όσο πιο ικανοποιητικά γίνεται ανά περίσταση και τομέα.

Από την άλλη, στις τριτοκοσμικές χώρες (σε εκείνες δηλαδή που αντικειμενικά ανήκουμε κι εμείς), ο μισθός ή το μεροκάματο υπολογίζεται ως μια --επιχειρηματική δαπάνη--[!?!?] (που προσπαθούν να συνεχώς να μειώνουν ή να κρατάνε σε χαμηλό επίπεδο) και όχι ως ανταποδοτική, οικονομική αμοιβή με γνώμονα τις στοιχειώδεις αλλά και αντικειμενικές, βιοποριστικές ανάγκες του εργαζόμενου.
Αν μπορούσαν να μη μας πληρώνουν καθόλου θα το έκαναν!...
avatar
ΦΩΤΕΙΝΗ 31.12.2019 | 19:48
Το ότι: "υπάρχει μια θεμελιώδη οργανική διαφορά...οι άντρες προτιμούν να δίνουν πόνο στην δουλειά τους παρά στην ελεύθερη ώρα τους." σε ποιες επιστημονικές έρευνες το στηρίζεις; Για να προσπαθήσουν οι άντρες αφού δουλέψουν οχτάωρο στο γραφείο μετά να συνεχίσουν μέχρι τα μεσάνυχτα ασχολούμενοι με τα παιδιά και τις δουλειές του σπιτιού (όπως κάνουν δηλαδή οι περισσότερες γυναίκες) και θα σου πω εγώ μετά... Όχι απλά τετραήμερο, αλλά μόνο μία μέρα δουλειά την εβδομάδα θα απαιτήσουν!
avatar
Ανώνυμος/η 31.12.2019 | 20:17
Harvard Business Review
https://hbr.org/2013/05/why-men-work-so-many-hours

Γραμμένο από γυναίκα μπαη δε γουεη

Επίσης...κοίτα γύρω λίγο την πόλη σε μια βόλτα σου και παρατήρησε τι έχει κατασκευαστεί κ από ποιους και τι ώρες.
avatar
Ανώνυμος/η 31.12.2019 | 21:22
Harvard Business Review
https://hbr.org/2013/05/why-men-work-so-many-hours
Ο Νοών... νοείτω 2.1.2020 | 03:46
Αν ισχύει μια τέτοια έρευνα (που βέβαια δεν ισχύει και ο φίλτατος nocontrol προσπαθεί τόσο επίμονα να μας πείσει για κάτι που δεν έχει καταλάβει στην επίμαχη έρευνα που μας προτάσσει να διαβάσουμε...), τότε σε εμένα πρέπει να επικρατεί το θηλυκό κομμάτι του χαρακτήρα μου!...
Ο Νοών... νοείτω 2.1.2020 | 03:19
Συμβουλή: Μη ξαναπάς διακοπές σε ερημονήσι!... ..εκτός και έχεις υπάρξει ναυαγός!...

Και για σοβαρευτούμε και λίγο, επειδή σε βλέπω κάπως προβληματισμένο με πολύ μπερδεμένες απόψεις, σου συνιστώ να πάρεις να διαβάσεις ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο, ο τίτλος του είναι "Το Δικαίωμα στην Τεμπελιά", του Πωλ Λαφάργκ. Δεν κοστίζει ακριβά και μπορείς να το διαβάσεις αραχτός στις διακοπές σου, χωρίς να θέλεις να κάνεις κάτι... με τα χέρια σου!...
avatar
Ανώνυμος/η 21.1.2020 | 14:41
Το εχω διαβασει...νοτ μαη φεβορητ
Μάριος 31.12.2019 | 18:01
Προσπερνάω το παρελθόν και βιογραφικό της, να σταθώ στην ουσία. Χρειάζομαι άλλες τέτοιες φωνές, ενάντια στην αηδία των φιλελε που μας έχουν πείσει ότι ο μόνος δρόμος για την ευημερία είναι περισσότερη δουλειά.

Μακάρι να εφαρμοστεί έστω και μερικώς.
Ο Νοών... νοείτω 31.12.2019 | 18:51
Εδώ μας θέλουν κυριολεκτικά είλωτες!!

Τα όποια εργασιακά δικαιώματα, σταδιακά έχουν αρχίσει να ξηλώνονται, με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους/μισθωτούς (σε υπαλλήλους αναφέρομαι που παρέχουν --εξαρτημένη μορφή εργασίας--), με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών ("νόμος Κατρούγκαλου"), χωρίς, απολύτως καμία εργασιακή προστασία αντίστοιχης όσων εργάζονται υπό το μέχρι πρότινος, υποχρεωτικά καθιερωμένου, εργασιακού καθεστώτος συμβάσεων εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (ΙΚΑ) με ό,τι προστατευτικό προβλέπεται για τους εργαζόμενου σε αυτό, καθώς επίσης να επιβαρύνονται οι ίδιοι (μέρους ή ολοκληρωτικά) των ασφαλιστικών παρακρατήσεων από τον μισθό τους ή το μεροκάματό τους, καταβάλλοντας τέλος επιτηδεύματος (ενώ στην ουσία ΔΕΝ είναι επιτηδευματίες/ελεύθεροι επαγγελματίες), πληρώνοντας και τα λογιστικά έξοδα συμπλήρωσης βιβλίων και καταβολής Φ.Π.Α.
Ο εργαζόμενος/υπάλληλος αμειβόμενος με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, χαρακτηριστικά, δεν δικαιούται κανένα επίδομα αδείας, επιδοτούμενες αναρρωτικές άδειες, άδειες εγκυμοσύνης, τοκετού ή λοχείας. Όποιο εργατικό ατύχημα επιβαρύνει τον ίδιο (ως «ελεύθερο επαγγελματία» που ο ίδιο φέρει την ευθύνη της θέσεως του) και όχι τον εργοδότη!... ..συνθήκες «Γαλέρας» πλήρως νομιμοποιημένες!
Ο νόμος αυτός (υπαλλήλων με μπλοκάκι) εφαρμόζεται κανονικότατα σε ευρεία κλίμακα και κανένα σωματείο, συνδικαλιστικοί και εργασιακοί φορείς δεν αντέδρασαν στο παραμικρό!...

ΜΕΓΑΛΗ ΞΕΦΤΙΛΑ!!...
avatar
ΦΩΤΕΙΝΗ 31.12.2019 | 19:50
Η πραγματικότητα είναι ότι τις περισσότερες δουλειές, αργά ή γρήγορα, θα τις αντικαταστήσουν οι μηχανές. Άρα είτε θα δουλεύουμε όλοι λιγότερες ώρες (αλλά και με μισθούς που να μπορούμε να ζήσουμε) είτε θα δουλεύουν οι μισθοί και οι άλλοι μισοί θα απολυθούμε.
Ο Νοών... νοείτω 2.1.2020 | 03:41
Φωτεινή αυτό μέχρι να γίνει (γενικευμένη ρομποτική εργασία) θα περάσουν κάποιοι αιώνες. Μέχρι τότε η ανθρωπότητα στηρίζεται και θα στηρίζεται, σχεδόν ολοκληρωτικά, στην συμβατική, ανθρώπινη, χειρωνακτική και νοητική εργασία σε πάρα πολλούς τομείς.

Με την σταδιακή καθιέρωση της ρομποτικής εργασίας (όταν αυτή θα συμβεί)και των διαδικτυακών εμπορικών και οικονομικών υπηρεσιών, αν συγκριτικά θέλουμε να κατανοήσουμε την κατάσταση, θα συμβεί ό,τι συνέβη με την βιομηχανική επανάσταση η οποία ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την μέχρι τότε αποκλειστική χρήση ανθρώπινου δυναμικού στους βιοτεχνικούς τομείς ευρείας παραγωγής οι οποίοι μετατράπηκαν σε βιομηχανίες με χρήση πολύ λιγότερων εργατών.
Να σημειωθεί ότι οι αμοιβές και οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπες και χωρίς τον διαχωρισμό ανήλικων και ενήλικων εργατών (κάτι που σε πολλές φτωχές και υπανάπτηκτες χώρες συμβαίνει και σήμερα)!...

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ προτιμότερο να ακούς μουσική από μια ζωντανή ορχήστρα με τον μαέστρο της (έστω και ηχογραφημένη), παρά από ένα συνθεσάιζερ (ακόμα και "Live")!...