Oι δέκα χώρες με τους γηραιότερους κατοίκους
Διεθνή

Δημογραφικό, μια ωρολογιακή βόμβα για την Ευρώπη - Οι 10 χώρες με τους γηραιότερους κατοίκους

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια δημογραφική κρίση- εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων και του πληθυσμού που γερνά γρήγορα. Μια κρίση που οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά.

 

Παρότι συνολικά ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, η Ευρώπη αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα αυτής της τάσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ανατολικά και νότια, εξαιτίας των ιστορικά χαμηλών ποσοστών γεννήσεων, αλλά και της μετανάστευσης.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ευρώπη είχε την υψηλότερη μακροζωία και τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο. Ήδη είναι η ήπειρος με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό. Η μέση ηλικία στην Ευρώπη είναι τα 43 έτη, 12 χρόνια πάνω από τον υπόλοιπο κόσμο. Μία τάση που θα γίνει πιο αισθητή από το 2021, όταν ο πληθυσμός της Ευρώπης θα αρχίσει να συρρικνώνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ.

 

Πρόκληση το δημογραφικό στη νότια Ευρώπη

 

Στη νότια Ευρώπη τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων καθιστούν τη δημογραφική τάση μια ιδιαίτερη πρόκληση. Ζήτημα που αφορά και τη χώρα μας.

 

Η Ελλάδα είναι μαζί με την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία ανάμεσά στις 10 κορυφαίες οικονομίες στον χώρο με τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων ανά γυναίκα. Συνολικά, στη νότια Ευρώπη το ποσοστό γεννήσεων είναι 1,37%, πολύ κάτω από το 2% που χρειάζεται για την αντικατάσταση του πληθυσμού.

 

Μειώνεται το εργατικό δυναμικό

 

Ο αριθμός των ανθρώπων που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό- δηλαδή ηλικίας από 20 έως 64 ετών- έφτασε την κορύφωσή του στην Ευρώπη το 2010. Όμως, το 2020, το εργατικό δυναμικό περιορίστηκε κατά 12 εκατ. ανθρώπους σε σύγκριση με μία δεκαετία νωρίτερα, μια πτώση της τάξεως του 2,6%. Έως το 2035, θα υπάρχουν περίπου 50 εκατ. λιγότεροι άνθρωποι σε ηλικία εργασίας στην Ευρώπη, σε σύγκριση με το 2010.

 

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα, επίσης γερνάνε γρήγορα. Η μέση ηλικία σε αυτές τις χώρες ανέβηκε πάνω από τα 40 έτη φέτος, διπλάσια από ό,τι το 1970, ενώ η Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων άνω των 65 ετών, σε όλο τον κόσμο.

 

Οι συνέπειες στην οικονομία

 

Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο που θα έχει στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη η γήρανση του πληθυσμού. Ο Φίλιπ Ίνγκλερ, οικονομολόγος του ΔΝΤ, εκτιμά ότι η συνέπεια θα είναι η συρρίκνωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ η μείωση αναμένεται να είναι σημαντική στις οικονομίες της ΕΕ.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις των ηλικιωμένων, που ήδη αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ στην ΕΕ, θα αυξηθεί κατά 2,3% έως το 2040. Έως το 2035, ένας στους 4 ανθρώπους αναμένεται να είναι 65 ετών και πάνω στην Ευρώπη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 1950 η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένας στους 13.

 

Με πληροφορίες από FT

 

 

 

 

 

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Κακουργηματικές κατηγορίες για τους αστυνομικούς που έσπρωξαν 75χρονο διαδηλωτή

Διεθνή ΗΠΑ: Κακουργηματικές κατηγορίες για τους αστυνομικούς που έσπρωξαν 75χρονο διαδηλωτή

7.6.2020
Ιταλία: Το κίνημα των «πορτοκαλί γιλέκων» και η συνωμοσία του κορωνοϊού

Διεθνή Ιταλία: Το κίνημα των «πορτοκαλί γιλέκων» και η συνωμοσία του κορωνοϊού

6.6.2020
Ουάσινγκτον: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ - Πορείες σε όλο τον κόσμο

Διεθνή Ουάσινγκτον: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ - Πορείες σε όλο τον κόσμο

6.6.2020
Κορωνοϊός: Πάνω από 7 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

Διεθνή Κορωνοϊός: Πάνω από 7 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

6.6.2020
Village People προς Τραμπ: Μην παίζεις τη μουσική μας στις συγκεντρώσεις σου

Διεθνή Village People προς Τραμπ: Μην παίζεις τη μουσική μας στις συγκεντρώσεις σου

6.6.2020
Κορωνοϊός: Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από ποτέ

Διεθνή Κορωνοϊός: Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από ποτέ

6.6.2020
Γερμανία: Σπάει ο κλοιός για κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας - 11 συλλήψεις υπόπτων

Διεθνή Γερμανία: Σπάει ο κλοιός για κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας - 11 συλλήψεις υπόπτων

6.6.2020
Βενετία: Πρόστιμο σε Γερμανούς τουρίστες - Έβγαλαν τα ρούχα και κολύμπησαν στο Μεγάλο Κανάλι

Διεθνή Βενετία: Πρόστιμο σε Γερμανούς τουρίστες - Έβγαλαν τα ρούχα και κολύμπησαν στο Μεγάλο Κανάλι

6.6.2020
Νεπάλ: Ορειβάτες και βοηθητικοί υπάλληλοι στα όρια της ανέχειας - Μετά το κλείσιμο του Έβερεστ

Διεθνή Νεπάλ: Ορειβάτες και βοηθητικοί υπάλληλοι στα όρια της ανέχειας - Μετά το κλείσιμο του Έβερεστ

6.6.2020
Μπέργκερ με μπιφτέκι από έντομα: Η Κομισιόν θέλει να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες ως το 2030

Διεθνή Μπέργκερ με μπιφτέκι από έντομα: Η Κομισιόν θέλει να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες ως το 2030

6.6.2020
4 Σχόλια
avatar
Άνγκελα Μέι Σούλτς 18.1.2020 | 18:46
Δεν πειράζει κορυφαίοι πολιτικοί και καθηγητάδες ΑΕΙ στην Ελλάδα έχουν τη λύση. Ο πληθυσμός της Ελλάδος θα αντικατασταθεί από μετανάστες.
Baking Cakes 18.1.2020 | 22:35
Ευτυχώς που υπήρξαν και υπάρχουν αυτοί πι μετανάστες, από Αλβανία, Ρωσία, Αίγυπτο, κάθε μέρος του κόσμου, και υπάρχουν ακόμα παιδιά σε χωριά της Ελλάδας.
Ο Νοών... νοείτω 19.1.2020 | 02:41
Συμφωνείς - δεν συμφωνείς αυτό ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη και στον ανεπτυγμένο κόσμο. Και επειδή δεν το έχεις κατανοήσει, θα πρόκειται για τις νέες γενιές, τα παιδιά των μεταναστών τα οποία καθώς θα γεννιούνται και θα μεγαλώνουν στην Ελλάδα που απολύτως φυσιολογικά, σχεδόν νομοτελειακά, θα αποκτούν την Ελληνική υπηκοότητα ή ιθαγένεια, ΑΡΑ ΔΕΝ θα πρόκειται για μετανάστες, δηλαδή για κάτι ξένο αλλά για εμάς τους ίδιους!...
(σ.σ.: Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπηκοότητα και ιθαγένεια είναι το ίδιο).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των αδελφών Γιάννη, Φράνσις, Θανάση και Αλέξη Αντετοκούμπο που γεννήθηκαν κατά την δεκαετία του '90 από Νιγηριανούς μετανάστες στην Ελλάδα, μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν εδώ μη γνωρίζοντας άλλη χώρα και οι οποίοι είναι καθόλα Έλληνες. (Βέβαια για όσους κατανοούμε τι έγινε, η υπηκοότητα τους δόθηκε «χαρισματικά» και τόσο υποκριτικά από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά που δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά λόγω της διεθνούς προβολής του Γ. Αντετοκούμπο ως πετυχημένου, ιδιαίτερα ταλαντούχου αθλητή. Αν μπορούσε δεν θα τους την έδινε, όπως ακριβώς συμβαίνει σε πάρα πολλά παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τα οποία, ως μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη ΕΙΝΑΙ και κυρίως ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ Έλληνες ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ή... σιχτιρίζοντας την χώρα τους όπως όλοι όσοι γεννηθήκαμε, από πάππου προς πάππου, στη χώρα αυτή!...).

σ.σ.: Εγώ προσωπικά έχω ρίζες από την νότια Ιταλία όπου ο προ-προπάππους μου μετοίκησε στα Επτάνησα (δεν ήταν Έλληνας) και από εκεί και πέρα, γενιά τη γενιά, γεννήθηκα κι εγώ ένας «καθαρόαιμος» Έλληνας όπως είμαστε όλοι μας σε αυτή τη χώρα!...

Όσοι ανήκουμε σε παλαιότερες γενιές που μας τα έμαθαν αλλιώς γιατί διαφορετικός ήταν ο κόσμος τότε (χωρισμένος με κατασκευαστικά, ιδεοληπτικά και θρησκοληπτικά παραπετάσματα), πρέπει να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε πως ο κόσμος αλλάζει και οι καταστάσεις που θα προκύψουν θα είναι πολύ διαφορετικές από όσα εμείς οι παλαιότεροι μάθαμε και με τα οποία γαλουχηθήκαμε. Αυτό δεν σημαίνει πως οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές αλλά το αντίθετο. Οι άνθρωποι έχουμε πολύ περισσότερα που μας ενώνουν απ΄όσα μας χωρίζουν και η οποιαδήποτε πολιτισμένη ενοποίηση μεταξύ μας εξευγενίζει τις αρνητικές καταστάσεις που προκύπτουν, με κοινούς κανόνες που απομονώνουν και εξαλείφουν οποιονδήποτε ή οτιδήποτε ενισχύει τον φθόνο, την επιθετικότητα, τον ανταγωνισμός και κυρίως την κτητικότητα των «γνήσιων, εθνικών ιδεωδών και χαρακτηριστικών»...
Απομένει να πέσουν τα νέου τύπου, οικονομικά παραπετάσματα, των οικονομικά «ισχυρών», του νέου οικονομικού δόγματος, «Πρώτα η χώρα μου»!...

Αν παρατηρήσουμε, κοινωνικά και ιστορικά, πως είναι ο κόσμος μας σήμερα και πως ήταν πριν 50-30 χρόνια που επικρατούσε μεγάλος απομονωτισμός μεταξύ των κρατών, ακόμα και γειτνιαζόντων μεταξύ τους, μέχρι και όμορων περιοχών (Δυτική - Ανατολική Γερμανία), με εσωστρέφεια και επιφυλακτικότητα απέναντι σε αόριστους κινδύνους, απορρέοντες από τα αρχέγονα ένστικτα των φοβιών μας για το άγνωστο - και πόσο πολύ σήμερα οι αποστάσεις αυτές έχουν μειωθεί, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να υπάρχει.

Για όσους φοβούνται μήπως πάθουν κάτι άσχημο από τους μετανάστες, η εξέλιξη θα τους προσπεράσει μη υπολογίζοντας τους , αφήνοντας τους να κυλιούνται σε βούρκους καθώς οι επόμενες γενιές θα έχουν καταφέρει να πετάνε πολύ ψηλά, μακριά από όλους αυτούς που θα αργοπεθαίνουν!...


Υ.Γ.: Δεν βλέπω να μας χάλασε πουθενά ή να κινδυνέψαμε από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα αδέλφια του. Το αντίθετο έγινε. Είδαν και απόειδαν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα και τώρα ασπροπρόσωπους μας βγάζουν.
(Που εγώ πολύ θα το ήθελα να μας έχουν γραμμένους στα @@ τους. Το αξίζουμε. Δεν τους σεβαστήκαμε καθόλου. Τους χρησιμοποιήσαμε!..).
Έχει χάρη που πρόκειται για ανθρώπους με οικογενειακή παιδεία και έμφυτη ευγένεια!
λukum (το) 18.1.2020 | 23:56
Να μειωθεί, για να μειωθούν και οι εκπομπές CO2, καθώς και η υπερκατανάλωση, γιατί δηλαδή θα πρέπει ο πληθυσμός να αυξάνεται διαρκώς;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια