Φωτό GETTY IMAGES
Διεθνή

Υποσιτισμός, εκφοβισμός και καψόνια: Τι ακριβώς συμβαίνει στην Κρατική Σχολή Μπαλέτου του Βερολίνου;

Υποσιτισμός, εκφοβισμός, καψόνια είναι μόνο μερικές από τις πρακτικές που καταγγέλλουν σπουδαστές και εργαζόμενοι στην Κρατική Σχολή Μπαλέτου του Βερολίνο

Υποσιτισμός, εκφοβισμός, καψόνια είναι μόνο μερικές από τις πρακτικές που καταγγέλλουν σπουδαστές και εργαζόμενοι στην Κρατική Σχολή Μπαλέτου του Βερολίνου.

 

«Μπορεί η τέχνη να συμβαδίζει με τον φόβο;», αναρωτιέται στο αφιέρωμά της η Deutsche Welle. Είναι γνωστό ότι οι χορευτές και οι χορεύτριες του κλασικού μπαλέτου πρέπει να περάσουν από μια επίπονη εκπαίδευση προκειμένου να γίνουν επαγγελματίες. Η Κρατική Σχολή Μπαλέτου του Βερολίνου (SBB) φαίνεται όμως ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο κατάλογος των κατηγοριών που της επιρρίπτουν εργαζόμενοι, σπουδαστές και σπουδάστριες είναι μακρύς.

 

Σύμφωνα με έρευνα του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RBB του Βερολίνου υπάρχουν υπόνοιες για σωματικές κακουχίες, εξαντλητικές πρακτικές αλλά και εκφοβισμό, πίσω από τις πόρτες της Kρατικής Σχολής Μπαλέτου της γερμανικής πρωτεύουσας.


Συχνές είναι επίσης οι καταγγελίες για υπερβολικές απαιτήσεις σχετικά με το σωματικό βάρος των νέων χορευτών και χορευτριών. Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες της σχολής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του RBB, φέρονται να προτρέπουν παιδιά και εφήβους να τρώνε όσο λιγότερο γίνεται μέσα στη μέρα ώστε να έχουν τα κατάλληλα για το μπαλέτο σώματα. Μάλιστα γίνεται λόγος και για περιστατικά ακραίου υποσιτισμού, με κατανάλωση μόνο 100 θερμίδων τη μέρα.


Οι γονείς των παιδιών συχνά δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση, αφού η Κρατική Σχολή Μπαλέτου λειτουργεί ως οικοτροφείο. Μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές χορού, οι χορευτές και οι χορεύτριες στελεχώνουν κάποια από τα σημαντικότερα μπαλέτα του κόσμου: από τη Μόσχα και το Λονδίνο ως τη Νέα Υόρκη. Έτσι, επειδή η εκπαίδευσή τους είναι σκληρή, απαιτεί παράλληλα και μόνιμη στέγαση εκεί. Από την ίδια σχολή μπορούν να πάρουν και απολυτήριο λυκείου και αν επιθυμούν να συνεχίσουν σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Η Κρατική Σχολή Μπαλέτου του Βερολίνου, όπως και οι περισσότερες αντίστοιχες σχολές παγκοσμίως, λειτουργούν ως κλειστά συστήματα, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το μπαλέτο.


Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από τις αρμόδιες αρχές, υπάρχει ανησυχία ότι η Κρατική Σχολή Μπαλέτου δεν πληροί όλα όσα προβλέπονται για την προστασία των ανηλίκων. Για παράδειγμα έντονη ανησυχία προκαλούν τα απάνθρωπα ωράρια χορού, συνήθως από τις 8 παρά δέκα το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Σύμφωνα με το RBB οι χορευτές και οι χορεύτριες αναγκάζονται να πηγαίνουν στα μαθήματα ακόμη κι αν είναι άρρωστοι ή υποφέρουν από τραυματισμούς.


Καταγγελίες για «κουλτούρα φόβου»

Τον περασμένο Δεκέμβριο 60 εργαζόμενοι στην Κρατική Σχολή Μπαλέτου του Βερολίνου απέστειλαν αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές για καλύτερες συνθήκες φροντίδας των παιδιών και εφήβων που φοιτούν εκεί. Κάνουν λόγο για υψηλό φόρτο εργασίας σε παιδιά και εφήβους και ελλιπή προστασία της υγείας τους. Επίσης, σύμφωνα με όσα λένε οι εργαζόμενοι, στη σχολή επικρατεί «κουλτούρα φόβου».


Αλλά το Βερολίνο δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρόμοιες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί και για την αντίστοιχη Σχολή Μπαλέτου της Βιέννης, με την καλλιτεχνική διευθύντρια της κορυφαίας αυστριακής σχολής να έχει παραιτηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Και εκεί είχαν ακουστεί κατηγορίες για σοβαρές διατροφικές διαταραχές σε νεαρές χορεύτριες και χορευτές, νευρική ανορεξία ή βουλιμία. Ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τον έλεγχο της βιεννέζικης Σχολής Μπαλέτου έκρινε ότι οι συνθήκες μέριμνας των χορευτών δεν ήταν επαρκείς κι έτσι έκρινε ότι έπρεπε να προσληφθεί ειδικός υπάλληλος για την επιτήρηση της προστασίας των παιδιών. Μια αντίστοιχη επιτροπή ενδέχεται να συσταθεί και στο Βερολίνο, ώστε να διερευνήσει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στις αίθουσες χορού της διάσημης κρατικής σχολής.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δελχί: Θάνατοι, βία και καταστροφές σε επεισόδια κατά την άφιξη Τραμπ στην Ινδία

Διεθνή Δελχί: Θάνατοι, βία και καταστροφές σε επεισόδια κατά την άφιξη Τραμπ στην Ινδία

25.2.2020
Ιταλία - Κόντε: Ο κοροναϊός εξαπλώθηκε εξαιτίας νοσοκομείου που δεν τήρησε το πρωτόκολλο

Διεθνή Ιταλία - Κόντε: Ο κοροναϊός εξαπλώθηκε εξαιτίας νοσοκομείου που δεν τήρησε το πρωτόκολλο

25.2.2020
Σοβαρά επεισόδια σε Χίο και Λέσβο για το μεταναστευτικό - Πεδίο μάχης τα λιμάνια

Διεθνή Σοβαρά επεισόδια σε Χίο και Λέσβο για το μεταναστευτικό - Πεδίο μάχης τα λιμάνια

25.2.2020
Ριφιφί σε κάβα βραβευμένου εστιατορίου στην Κοπεγχάγη με λεία φιάλες 200.000 ευρώ

Διεθνή Ριφιφί σε κάβα βραβευμένου εστιατορίου στην Κοπεγχάγη με λεία φιάλες 200.000 ευρώ

24.2.2020
Λιβύη: Χωρίς τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων οι συνομιλίες του ΟΗΕ στη Γενεύη

Διεθνή Λιβύη: Χωρίς τη συμμετοχή των δύο εμπλεκόμενων οι συνομιλίες του ΟΗΕ στη Γενεύη

24.2.2020
«Κοινός εγκληματίας» ο Ασάνζ για τις ΗΠΑ - Τι ειπώθηκε στην ακροαματική διαδικασία

Διεθνή «Κοινός εγκληματίας» ο Ασάνζ για τις ΗΠΑ - Τι ειπώθηκε στην ακροαματική διαδικασία

24.2.2020
Μάικλ Μπλούμπεργκ: Πάνω από 500 εκατ. δολ. στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα - «Εξαγοράζει την αναμέτρηση»

Διεθνή Μάικλ Μπλούμπεργκ: Πάνω από 500 εκατ. δολ. στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα - «Εξαγοράζει την αναμέτρηση»

24.2.2020
Σάλος με αντισημιτική παρέλαση στο Βέλγιο - «Έτσι είναι το χιούμορ μας»

Διεθνή Σάλος με αντισημιτική παρέλαση στο Βέλγιο - «Έτσι είναι το χιούμορ μας»

24.2.2020
Η Βανέσα Μπράιαντ μήνυσε την εταιρεία του μοιραίου ελικοπτέρου

Διεθνή Η Βανέσα Μπράιαντ μήνυσε την εταιρεία του μοιραίου ελικοπτέρου

24.2.2020
Η Πράγα αρνείται πως προκαλεί τη Ρωσία με το όνομα Νεμτσόφ που δίνει σε πλατεία

Διεθνή Η Πράγα αρνείται πως προκαλεί τη Ρωσία με το όνομα Νεμτσόφ που δίνει σε πλατεία

24.2.2020