Μη επανδρωμένα  εξερευνητικά πλοία στην χαρτογράφηση των ωκεανών της γης
Διεθνή

Μη επανδρωμένα εξερευνητικά πλοία στην χαρτογράφηση των ωκεανών της γης

Ωκεανογραφικά ινστιτούτα εγκαινίασαν πρόγραμμα χαρτογράφησης του πυθμένα όλων των ωκεανών της γης με μη επανδρωμένα εξερευνητικά πλοία

Ωκεανογραφικά ινστιτούτα, εγκαινίασαν πρόγραμμα χαρτογράφησης του πυθμένα των ωκεανών με μη επανδρωμένα εξερευνητικά πλοία, θέτοντας στόχο ολοκλήρωσης του έργου το 2030.

 

Το διεθνές πρόγραμμα χαρτογράφησης GEBCO 2030 σύμφωνα με το BBC, δημιουργήθηκε σε μία προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος που δημιουργεί η έλλειψη δεδομένων. Χαρακτηρίζεται δε ως ιδιαίτερα φιλόδοξο καθώς οι συμμετέχοντες ξεκινούν από το μηδέν ενώ παράλληλα ποσοστό 80% του πυθμένα των ωκεανών παραμένει εντελώς άγνωστο και αχαρτογράφητο.

 

Η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης θα απαιτήσει την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως την κατασκευή στόλου μη επανδρωμένων ποντοπόρων εξερευνητικών σκαφών, ικανών να κινούνται στην επιφάνεια των ωκεανών. Η αμερικανική εταιρία Ocean Infinity OI, που πρότεινε τη δημιουργία τέτοιου στόλου, ιδρύθηκε το 2016 και πέτυχε γρήγορα να αναρριχηθεί στην κορυφή του τομέα των υποθαλάσσιων ερευνών. Η εταιρεία εντόπισε ορισμένα σημαντικά ναυάγια, όπως το Αργεντίνικο υποβρύχιο «Σαν Χουάν» και το νοτιοκορεατικό πλοίο «Στέλαρ Ντέιζι». Συμμετείχε επίσης και στην αναζήτηση του αγνοούμενου στον Ινδικό ωκεανό αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

 

 

Πάγια στρατηγική της εταιρίας υπήρξε η χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και μεγάλης υπολογιστικής ισχύος, για την επίλυση κάθε προβλήματος. Η επιλογή της να προτείνει τη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV) σε πολύ μεγάλο βαθμό θεωρείται αξιόπιστη και εφικτή, σύμφωνα με ειδικούς. «Παραγγείλαμε 11 ρομπότ διαφορετικών μεγεθών.

 

Το μικρότερο έχει μήκος 21 μέτρων, ενώ το μεγαλύτερο είναι 37 μέτρα. Θα είναι ικανά για ωκεάνια ταξίδια, θα είναι μη επανδρωμένα και θα ελέγχονται από κέντρα πλοήγησης στην ξηρά», λέει στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της OI, Ολιβερ Πλάνκετ. «Κάθε ένα από τα ρομποτικά σκάφη θα διαθέτει συστοιχία αισθητήρων και εξοπλισμού, αλλά και την αυτόνομη ικανότητα να αναπτύσσουν δικά τους ρομπότ, που θα ερευνούν τον πυθμένα του ωκεανού, σε βάθη μέχρι 6.000 μέτρα», λέει ο Πλάνκετ.

 

Τα αυτόνομα βαθυσκάφη θα έχουν την ικανότητα να αναζητούν «χαμένα» αντικείμενα, όπως το αεροσκάφος της πτήσης των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ενώ θα μπορούν επίσης να επιθεωρούν τον πυθμένα για τον εντοπισμό βλαβών σε υποθαλάσσια καλώδια και αγωγούς πετρελαίου ή φυσικού αερίου και να ελέγχουν την κατάσταση των θεμελίων πυλώνων αιολικών πάρκων.

 

Ο Πλάνκετ ελπίζει ότι τα σκάφη του αυτά θα μπορούν ακόμη και να μεταφέρουν φορτία στους ωκεανούς, λειτουργώντας σαν μικρά εμπορικά πλοία. Ο Νταν Χουκ, που πρόκειται να αναλάβει την τεχνική διεύθυνση του προγράμματος της OI, μέσω της θυγατρικής εταιρείας «Αρμάδα», λέει: «Το σκάφος των 37 μέτρων μπορεί να μεταφέρει φορτίο 60 τόνων στο κατάστρωμα του. Αναζητούμε συνεργασίες με πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου ή άλλες εγκαταστάσεις στη Βόρεια Θάλασσα για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων με το μεγάλο μας –μη επανδρωμένο– σκάφος». Κάθε ένα από τα USV θα είναι εξοπλισμένο με ηχοβολιστικό σύστημα «σόναρ» πολλαπλών ακτίνων, που θα μπορεί να χαρτογραφεί τον πυθμένα.

 

Τα ρομποτικά πλοία της «Αρμάδας» θα έχουν ταχύτητα 12 κόμβων και αυτονομία 5.000 ναυτικών μιλίων για το σκάφος των 37 μέτρων και 3.700 ναυτικών μιλίων για μικρότερα. Η προώθησή τους θα εξασφαλίζεται χάρη σε υβριδικούς κινητήρες ντίζελ-ηλεκτρικού, οι εκπομπές καυσαερίων των οποίων είναι ελάχιστες, σε σχέση με τους κινητήρες εμπορικών πλοίων.

 

Ο στολίσκος των αυτόνομων σκαφών της «Αρμάδας» θα έχει έδρα το Σαουθάμπτον στα νότια παράλια της Βρετανίας.

 

 

Εκεί θα βρίσκεται και ο «θάλαμος διακυβέρνησης» των ρομποτικών σκαφών, ο οποίος θα πλοηγεί τα σκάφη και θα διατηρείται σε διαρκή δορυφορική επαφή μαζί τους.

 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία απαιτεί από την Google να πληρώσει τους εκδότες για επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου

Διεθνή Η Γαλλία απαιτεί από την Google να πληρώσει τους εκδότες για επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου

10.4.2020
Eurogroup: Συμφωνία για το πακέτο στήριξης εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού

Διεθνή Eurogroup: Συμφωνία για το πακέτο στήριξης εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού

9.4.2020
Εκδότες ζητούν ειδικά μέτρα για το βιβλίο: «Γενικόλογες οι εξαγγελίες του ΥΠΠΟ»

Διεθνή Εκδότες ζητούν ειδικά μέτρα για το βιβλίο: «Γενικόλογες οι εξαγγελίες του ΥΠΠΟ»

9.4.2020
Ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τους «άγιους της διπλανής πόρτας» - γιατρούς, ιερείς και νοσηλευτές

Διεθνή Ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τους «άγιους της διπλανής πόρτας» - γιατρούς, ιερείς και νοσηλευτές

9.4.2020
Μποτσουάνα: Σε καραντίνα ο πρόεδρος και όλοι οι βουλευτές - Τους εξέτασε νοσηλεύτρια θετική στον κορωνοϊό

Διεθνή Μποτσουάνα: Σε καραντίνα ο πρόεδρος και όλοι οι βουλευτές - Τους εξέτασε νοσηλεύτρια θετική στον κορωνοϊό

9.4.2020
Πέθανε από κορωνοϊό ο γιατρός που προειδοποίησε τον Μπόρις Τζόνσον για ελλείψεις στα νοσοκομεία

Διεθνή Πέθανε από κορωνοϊό ο γιατρός που προειδοποίησε τον Μπόρις Τζόνσον για ελλείψεις στα νοσοκομεία

9.4.2020
Μπόρις Τζόνσον: Βγήκε από την εντατική ο Βρετανός πρωθυπουργός

Διεθνή Μπόρις Τζόνσον: Βγήκε από την εντατική ο Βρετανός πρωθυπουργός

9.4.2020
Γαλλία: 1.341 νεκροί από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο

Διεθνή Γαλλία: 1.341 νεκροί από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο

9.4.2020
Μήνυμα Σεντένο πριν το Eurogroup: «Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί»

Διεθνή Μήνυμα Σεντένο πριν το Eurogroup: «Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί»

9.4.2020
Αμερικανός τηλευαγγελιστής κηρύττει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να καταστραφεί από τον «Θείο άνεμο» - και φυσάει στην κάμερα

Διεθνή Αμερικανός τηλευαγγελιστής κηρύττει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να καταστραφεί από τον «Θείο άνεμο» - και φυσάει στην κάμερα

9.4.2020