Ο Ναρέντρα Νταμοντάρντας Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας από το 2014 (EPA)
Διεθνή

Ναρέντρα Μόντι: Θα κλείσει τον "ασκό του Αιόλου" που άνοιξε εντείνοντας τον διχασμό μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων;

Η ανάδειξη και προώθηση της ινδουϊστικής κουλτούρας είναι από τα κύρια μελήματά του και μολονότι αποφεύγει τις διχαστικές «κορώνες», στην πράξη ενισχύει τις διακρίσεις

Θοδωρής Αντωνόπουλος

Ποιος: Ναρέντρα Νταμοντάρντας Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας από το 2014, ηγέτης του συντηρητικού ινδουϊστικού κόμματος BJP και μέλος της εθνικιστικής ινδουϊστικής οργάνωσης RSS.


Πού: Στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της πολυπληθέστερης δημοκρατίας του κόσμου και «σπίτι» 17 εκ. ανθρώπων, που αναστατώθηκε στις αρχές της βδομάδας από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν, μεταξύ ινδουϊστών και μουσουλμάνων, με αφορμή τον νέο νόμο για την ιθαγένεια ο οποίος κατηγορείται ότι προωθεί αντισυνταγματικές διακρίσεις σε βάρος των δεύτερων. Είκοσι νεκροί και κοντά 200 τραυματίες ο απολογισμός, εμπρησμοί σε καταστήματα και τεμένη επίσης στις χειρότερες διακοινοτικές ταραχές που γνώρισε η πόλη εδώ και πολλές δεκαετίες – οι μουσουλμάνοι αποτελούν μειοψηφία στην Ινδία (14% του πληθυσμού έναντι 80% των ινδουϊστών) που είναι εντούτοις πληθυσμιακά η τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα. Τα επεισόδια, που συνέπεσαν και με τις τοπικές εκλογές στις οποίες το BJP επιχείρησε να δώσει θρησκευτικό χαρακτήρα εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα στην οποία τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο Ινδός πρωθυπουργός είχαν επενδύσει πολιτικά μολονότι οι συμφωνίες που εντέλει συνήψαν δεν θεωρήθηκαν κάτι σπουδαίο.


Γιατί: Διότι χθες προέβη μέσω twitter σε δημόσια έκκληση να αποκατασταθεί η ηρεμία και η τάξη διακηρύσσοντας ότι η ειρήνη και η αρμονία βρίσκονται «στο επίκεντρο του ινδικού ήθους». Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ωστόσο ότι εκείνος και η κυβέρνησή του υποδαύλισαν την αναταραχή προωθώντας αυτόν τον αμφισβητούμενο νόμο, υπενθυμίζουν μάλιστα ότι την προηγούμενη φορά που σημειώθηκαν τόσο σοβαρά διακοινοτικά επεισόδια ήταν το 2002 στην Πολιτεία του Γκουτζαράτ όταν κυβερνήτης ήταν ο Μόντι, στον οποίο καταλογίζονται πολλές ευθύνες για το πολύνεκρο αντιμουσουλμανικό πογκρόμ που ακολούθησε τoν εμπρησμό από εξτρεμιστές ενός τρένου με Ινδουϊστές πιστούς.

 

Διά ταύτα: Ο Μόντι θεωρείται η επιτομή του «ινδικού ονείρου» εφόσον από υπαίθριος πωλητής τσαγιού βρέθηκε να κυβερνά τη 2η σε πληθυσμό και 7η σε έκταση χώρα στην Υφήλιο – θυμίζει αρκετά την ιστορία του νεαρού πρωταγωνιστή της ταινίας Slumdog Millionaire (2008) που ήταν επίσης "chai wallah". Έχει «άστρο» και παραμένει ιδιαίτερα λαοφιλής, παρότι η δημοτικότητά του παρουσιάζει τελευταία σημάδια κάμψης. Εργασιομανής, χορτοφάγος, "technofreak", συγγραφέας παιδικών βιβλίων επίσης, καλλιεργεί ένα θετικό, μετριοπαθές, εκσυγχρονιστικό προφίλ, πολλές όμως πολιτικές του από τον οικονομικό και τον δικαιωματικό τομέα μέχρι την εξωτερική πολιτική όπου κύριο «αγκάθι» αποτελεί η κλιμακούμενη ένταση με το γειτονικό Πακιστάν εξαιτίας του Κασμίρ – τις προάλλες δήλωνε ότι σε περίπτωση πολέμου «θα κονιορτοποιήσει το Πακιστάν σε μια βδομάδα», ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά -, είναι αρκετά αμφιλεγόμενες. Επί της διακυβέρνησής του η Ινδία γνώρισε μεγάλη πλην όμως ανισομερή οικονομική πρόοδο, δημιούργησε έργα υποδομής, καταπολέμησε την παραοικονομία, προσέλκυσε επενδύσεις κι απέκτησε αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα. Δοκιμάζεται όμως από την ακρίβεια και την υψηλή ανεργία, η προστασία του περιβάλλοντος υποχωρεί για χάρη της ανάπτυξης ενώ το σύστημα των καστών που ευνοεί κοινωνικούς διαχωρισμούς παραμένει ενεργό παρότι έχει επισήμως καταργηθεί. Η ανάδειξη και προώθηση της ινδουϊστικής κουλτούρας είναι από τα κύρια μελήματά του αλλά μολονότι αποφεύγει πλέον τις διχαστικές «κορώνες», στην πράξη ενισχύει τις διακρίσεις με νόμους όπως αυτός που επιτρέπει σε ινδουιστές, χριστιανούς και άλλα μέλη θρησκευτικών κοινοτήτων που έχουν καταφύγει παράνομα στη χώρα να λάβουν την ινδική ιθαγένεια εάν αποδείξουν ότι έχουν υποστεί διώξεις για τη θρησκεία τους, κάτι που όμως δεν ισχύει για μουσουλμάνους.  

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός στην Πορτογαλία: «Δεν φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ» - Πάνω από 10.000 κρούσματα

Διεθνή Κορωνοϊός στην Πορτογαλία: «Δεν φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ» - Πάνω από 10.000 κρούσματα

4.4.2020
Κορωνοϊός: Η Ισπανία παρατείνει το lockdown και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 2 επιπλέον εβδομάδες

Διεθνή Κορωνοϊός: Η Ισπανία παρατείνει το lockdown και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 2 επιπλέον εβδομάδες

4.4.2020
Αναπόφευκτο να πεθάνουν περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας - Δραματική προειδοποίηση ενώσεων στη Βρετανία

Διεθνή Αναπόφευκτο να πεθάνουν περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας - Δραματική προειδοποίηση ενώσεων στη Βρετανία

4.4.2020
Βρετανία: 708 νεκροί σε μια μέρα από κορωνοϊό - 41.903 κρούσματα συνολικά

Διεθνή Βρετανία: 708 νεκροί σε μια μέρα από κορωνοϊό - 41.903 κρούσματα συνολικά

4.4.2020
Ρωσία: Κατέρρευσε κτίριο μετά από έκρηξη - Τουλάχιστον ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες

Διεθνή Ρωσία: Κατέρρευσε κτίριο μετά από έκρηξη - Τουλάχιστον ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες

4.4.2020
Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ διάδοχος του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών

Διεθνή Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ διάδοχος του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών

4.4.2020
Η καραντίνα του βασιλιά της Ταϊλάνδης - Σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Βαυαρία μαζί με 20 γυναίκες

Διεθνή Η καραντίνα του βασιλιά της Ταϊλάνδης - Σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Βαυαρία μαζί με 20 γυναίκες

4.4.2020
Ανάλυση: Πώς ο κορωνοϊός ίσως αλλάξει δραματικά την Airbnb - Τι συμβαίνει τώρα και τι φέρνει η επόμενη μέρα

Διεθνή Ανάλυση: Πώς ο κορωνοϊός ίσως αλλάξει δραματικά την Airbnb - Τι συμβαίνει τώρα και τι φέρνει η επόμενη μέρα

4.4.2020
Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία - Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες

Διεθνή Επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία - Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες

4.4.2020
O Τραμπ αψηφά την «εθελοντική» συμβουλή στους Αμερικανούς να φορούν μάσκες

Διεθνή O Τραμπ αψηφά την «εθελοντική» συμβουλή στους Αμερικανούς να φορούν μάσκες

4.4.2020