O Covid-19 είναι σοβαρός, αλλά ο κόσμος είναι σε θέση να τον αντιμετωπίσει - αν προσπαθήσει
Διεθνή

Κοροναϊός: Είναι σοβαρός, αλλά υπάρχουν 9 λόγοι για να παραμείνουμε ψύχραιμοι

Μια καθησυχαστική αποτίμηση των εξελίξεων γα τον κοροναϊό και την καταπολέμησή του

Η επιδημία του κοροναϊού εξελίχθηκε σε σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει εξαπλωθεί από την Κίνα σε περισσότερες από 80 χώρες, μολύνοντας μέχρι σήμερα περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και προκαλώντας περισσότερους από 3.400 θανάτους.

 

Αλλά, καθώς τα δεδομένα και οι εξελίξεις αλλάζουν ανά λεπτό σε όλο τον κόσμο, και ο πανικός εξαπλώνεται, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν κάποια ουσιαστικά, καθησυχαστικά δεδομένα, γράφει ο Guardian.

 

Αυτός ο νέος ιός αποτελεί προφανώς μια τεράστια πρόκληση: ιατρική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική. Αλλά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος δεν είχε ποτέ καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμησή του και ότι εάν μολυνθούμε, είναι απίθανο να πεθάνουμε από αυτό.

 

Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης κοροναϊού με 102.188 κρούσματα

 

Το άρθρο παραθέτει 9 λόγους με στοιχεία πολλών επιστημόνων και δημοσιεύσεων, αλλά κυρίως του Ignacio López-Goñi, καθηγητή μικροβιολογίας και ιολογίας στο πανεπιστήμιο Ναβάρα στην Ισπανία, τα οποία εκλαμβάνονται ως καθησυχαστικά γεγονότα για τον νέο κοροναϊό:

 

Ξέρουμε τι είναι

 

Όπως έγραψε ο López-Goñi για το Conversation Γαλλίας, ο ιός που προκάλεσε βαριά πνευμονίας στην πόλη Γουχάν εντοπίστηκε εντός επτά ημερών από την επίσημη ανακοίνωση στις 31 Δεκεμβρίου και τρεις ημέρες μετά, η αλληλουχία γονιδίων ήταν διαθέσιμη. Ο ιός Aids, αντίθετα, χρειάστηκε δύο χρόνια για να ταυτοποιηθεί μετά την πρώτη εμφάνισή του στα μέσα του 1981, σημείωσε ο López-Goni. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο ιός είναι φυσικός, ότι σχετίζεται με έναν ιό που βρίσκεται σε νυχτερίδες και ότι μπορεί να μεταλλαχθεί, αλλά δεν φαίνεται να το κάνει πολύ συχνά.

 


Μπορούμε να κάνουμε εξέταση

 

Στις 13 Ιανουαρίου - τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση της αλληλουχίας των γονιδίων - ήταν διαθέσιμη μια αξιόπιστη εξέταση, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο τμήμα ιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité του Βερολίνου με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων του Ρότερνταμ, του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ.

 


Γνωρίζουμε ότι μπορεί να περιοριστεί - αν και με σημαντικό κόστος

 

Τα δρακόντεια μέτρα καραντίνας και τα μέτρα περιορισμού της Κίνας δείχνουν να λειτουργούν. Την Πέμπτη, 120 νέες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στη Γουχάν, το χαμηλότερο ποσοστό μετά από έξι εβδομάδες, και, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της επιδημίας, δεν υπήρχαν καθόλου νέα κρούσματα στην υπόλοιπη επαρχία Hubei. Πολλές κινεζικές επαρχίες δεν είχαν νέα κρούσματα για ένα δεκαπενθήμερο και αρκετές ανοίγουν πάλι τα σχολεία τους. Σε πολλές χώρες, τα κρούσματα περιορίζονται σε καθορισμένες ομάδες, κάτι που επιτρέπει τον πιο εύκολο περιορισμό τους.

 

 

Το να κολλήσεις δεν είναι τόσο εύκολο (αν είσαι προσεκτικός) και μπορούμε να τον σκοτώσουμε αρκετά εύκολα (υπό την προϋπόθεση ότι προσπαθούμε)

 

Το συχνό, προσεκτικό πλύσιμο των χεριών, όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσετε τη μετάδοση του ιού, ενώ ένα διάλυμα αιθανόλης, υπεροξειδίου του υδρογόνου και χλωρίνης θα απολυμάνει τις επιφάνειες. Προκειμένου να θεωρηθεί ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να κολλήσει κανείς, πρέπει να ζει ή να έχει άμεση φυσική επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί, ο οποίος θα βήξει ή θα φταρνιστεί πάνω του ή να βρεθεί σε πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, στα δύο μέτρα για περισσότερο από 15 λεπτά. Δεν τίθεται προς συζήτηση το να περάσεις δίπλα από κάποιον στο δρόμο.

 

 

Κοροναϊός: Πώς ορίζεται το «ύποπτο κρούσμα» και η «στενή επαφή» - Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι ήπια και οι νέοι διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο

 

Σύμφωνα με μια μελέτη 45.000 επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στην Κίνα, το 81% των περιπτώσεων είχε ασήμαντα συμπτώματα, το 14% των ασθενών είχαν συμπτώματα που χαρακτηρίστηκαν ως «σοβαρά» και μόλις 5% θεωρήθηκαν «κρίσιμα», με περίπου το μισό από αυτά να οδηγούν σε θάνατο. Μόνο το 3% των περιπτώσεων αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών, τα παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται ελάχιστα από τον ιό και το ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα κάτω των 40 ετών είναι περίπου 0,2%. Ο ρυθμός αυξάνεται στα άτομα άνω των 65 ετών, φθάνοντας σχεδόν το 15% στην ηλικία των άνω των 80 ετών, ειδικά εκείνων με προϋπάρχουσες καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις. Ο υπολογισμός των ποσοστών θνησιμότητας κατά τη διάρκεια μίας εξελισσόμενης επιδημίας είναι δύσκολος γιατί δεν είναι σαφές πόσες από τις ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις έχουν εξεταστεί, αλλά η καλύτερη εκτίμηση που έχουμε για τον κοροναϊό μέχρι στιγμής είναι 1,4% - ποσοστό ανάμεσα σε αυτό της Ισπανικής γρίπης του 1918 και της γρίπης των χοίρων το 2009.

 


Οι ασθενείς αναρρώνουν

 

Όπως δείχνει ο ημερήσιος αριθμός που ελέγχεται από το John Hopkins CSSE, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιωμένα αναρρώνουν από τον κοροναϊό κάθε μέρα. Πάνω από 57.000 νίκησαν έως σήμερα τον ιό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

 

 

Εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα έχουν ήδη γραφτεί

 

Πληκτρολογήστε Covid-19 ή Sars-19 στην μηχανή αναζήτησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ιατρικής PubMed και θα βρείτε, μόλις πέντε εβδομάδες μετά την εμφάνιση του ιού, 539 αναφορές σε έγγραφα σχετικά με το θέμα, που ασχολούνται με εμβόλια, θεραπείες, και επιδημιολογία, αλλά και τη διάγνωση και την κλινική πρακτική. Αυτός είναι ένας εκθετικά ταχύτερος ρυθμός δημοσίευσης απ 'ό, τι κατά την επιδημία Sars και τα άρθρα των περισσότερων δημοσιεύσεων σχετικά με το κοροναϊό έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

 


Υπάρχουν πρωτότυπα εμβόλια

 

Εμπορικά φαρμακευτικά και βιοτεχνολογικά εργαστήρια όπως τα Moderna, Inovio, Sanofi και Novavax, καθώς και ακαδημαϊκές ομάδες όπως αυτή στο Πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία - πολλές από τις οποίες ήδη εργάζονταν σε εμβόλια για παρόμοιους  ιούς - έχουν προληπτικά πρωτότυπα εμβολίων υπό ανάπτυξη, μερικά από τα οποία σύντομα θα είναι έτοιμα για δοκιμή σε ανθρώπους (αν και η αποτελεσματικότητά τους και η ασφάλειά τους φυσικά θα πάρει χρόνο για να τεκμηριωθεί).

 

 

Δεκάδες θεραπείες έχουν ήδη δοκιμαστεί

 

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, διεξήχθησαν περισσότερες από 80 κλινικές δοκιμές για αντιικές θεραπείες, σύμφωνα με το περιοδικό Nature και οι περισσότερες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία άλλων ασθενειών. Φάρμακα όπως το remdesivir (Ebola, Sars), το chloroquine (ελονοσία), το lopinavir και η ριτοναβίρη (HIV) και το baricitinib (ρευματοειδής πολυαρθρίτιδα) δοκιμάζονται όλα σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, ορισμένα ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ένοπλος άνδρας συνελήφθη κοντά στο Καπιτώλιο

Διεθνή ΗΠΑ: Ένοπλος άνδρας συνελήφθη κοντά στο Καπιτώλιο

16.1.2021
Mαζικά «μπλακ άουτ» βυθίζουν το Ιράν στο σκοτάδι εξ αιτίας των ορυχείων bitcoin

Διεθνή Mαζικά «μπλακ άουτ» βυθίζουν το Ιράν στο σκοτάδι εξ αιτίας των ορυχείων bitcoin

16.1.2021
Λευκορωσία: Τμήμα πυρηνικού σταθμού τέθηκε εκτός λειτουργίας

Διεθνή Λευκορωσία: Τμήμα πυρηνικού σταθμού τέθηκε εκτός λειτουργίας

16.1.2021
Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ, πιστός σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ, νέος Πρόεδρος του CDU

Διεθνή Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ, πιστός σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ, νέος Πρόεδρος του CDU

16.1.2021
«Σε σύγκριση με άλλα πλάσματα, οι άνθρωποι έχουμε αχρωματοψία»: Το Pop Star installation σε αγρό της Σαγκάης

Διεθνή «Σε σύγκριση με άλλα πλάσματα, οι άνθρωποι έχουμε αχρωματοψία»: Το Pop Star installation σε αγρό της Σαγκάης

16.1.2021
H Wikipedia κλείνει τα 20 της χρόνια: Πάνω από 55 εκατ. καταχωρήσεις σε σχεδόν 300 γλώσσες

Διεθνή H Wikipedia κλείνει τα 20 της χρόνια: Πάνω από 55 εκατ. καταχωρήσεις σε σχεδόν 300 γλώσσες

16.1.2021
Οργή στην Αυστραλία: Επιτρέπουν σε τενίστες να ταξιδέψουν, ενώ οι υπόλοιποι μένουν «αποκλεισμένοι»

Διεθνή Οργή στην Αυστραλία: Επιτρέπουν σε τενίστες να ταξιδέψουν, ενώ οι υπόλοιποι μένουν «αποκλεισμένοι»

16.1.2021
Ινδονησία: Έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου - Tέφρα εκτοξεύτηκε σε ύψος 5 χιλιομέτρων

Διεθνή Ινδονησία: Έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου - Tέφρα εκτοξεύτηκε σε ύψος 5 χιλιομέτρων

16.1.2021
Πέθανε ο 57χρονος Γάλλος μεγιστάνας Μπέντζαμιν ντε Ρότσιλντ

Διεθνή Πέθανε ο 57χρονος Γάλλος μεγιστάνας Μπέντζαμιν ντε Ρότσιλντ

16.1.2021
ΗΠΑ: Το πανίσχυρο λόμπι οπλοκατοχής NRA υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για να αποφύγει αγωγή της εισαγγελίας

Διεθνή ΗΠΑ: Το πανίσχυρο λόμπι οπλοκατοχής NRA υπέβαλε αίτηση πτώχευσης για να αποφύγει αγωγή της εισαγγελίας

16.1.2021
1 Σχόλια
avatar
spylab 7.3.2020 | 15:07
Στην πραγματικοτητα δεν μπορει να περιοριστει. Αν η Κινα δεν ειχε απολυτως κανενα κρουσμα αυτη την στιγμη, μεσα σε μικρο διαστημα θα γινοταν και εκει οτι στον υπολοιπο κοσμο. Εκτος αν ολοι οι κινεζοι δεν βγαιναν ποτε απο τα σπιτια τους.
Στα υπολοιπα κρατη τα μετρα περιορισμου εχουν αποκλειστικα και μονο νοημα στο οτι η επιδημια θα απλωθει σε βαθος χρονου ετσι ωστε τα περιστατικα να μην ξεπερασουν τις δυνατοτητες των νοσοκομειων .
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια