EPA
Διεθνή

Μειώθηκε η χρήσης κοκαϊνής στο Λονδίνο - Νέα έρευνα στα λύματα της πόλης

Μείωση στην χρήση κοκαϊνης δείχνουν δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στα λύματα της βρετανικής πρωτεύουσας

Η χρήση κοκαΐνης στο Λονδίνο ενδέχεται να έχει μειωθεί σχεδόν κατά σχεδόν ένα τρίτο μέσα σε διάστημα τριών ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Σε δείγματα που λήφθηκαν από λύματα τον Απρίλιο του 2019, και τα αποτελέσματα των αναλύσεων δημοσιεύθηκαν από την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά την Πέμπτη, φαίνεται να υπάρχει μείωση χρήσης στην κατανάλωση κοκαΐνης στην βρετανική πρωτεύουσα. Ο Leon Barron, εκ μέρους του King's College, επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζει ότι ίσως η αγορά κοκαΐνης στο Λονδίνο έχει φθάσει σε σημείο κορεσμού. Ωστόσο σημειώνει ότι δειγματοληψίες σε άλλες εποχές του χρόνου ίσως να οδηγούσαν σε διαφορετικά αποτελέσματα και εξέφρασε επιφυλάξεις για τη γενίκευση των συμπερασμάτων της έρευνας.

 

Ο ίδιος κάνει λόγο για συχνότερες δειγματοληψίες σε περισσότερες περιοχές που θα βοηθήσουν στον σχηματισμό μίας περισσότερο ολοκληρωμένης «εθνικής εικόνας» για τη χρήση της κοκαΐνης πριν εξαχθούν συμπεράσματα για τη μείωση χρήση του ναρκωτικού στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα στο Λονδίνο και οι δειγματοληψίες στα λύματα αποτελούν έναν μοναδικό τρόπο για να καταλάβουμε περισσότερα για τη χρήση και τις τάσεις ναρκωτικών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο», πρόσθεσε. Η κοκαΐνη είναι πολύ πιο διαδεδομένη στην Αμβέρσα και στο Άμστερνταμ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), παραμένει ευρέως διαδεδομένο ναρκωτικό και στο Λονδίνο. 

 

Στα λύματα της πόλης ανά 1000 άτομα, υπήρχαν 619mg βενζοϋλεκγονίνης. Πρόκειται για την ένωση που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός μετά την κατανάλωση κοκαΐνης, σε σύγκριση με 895mg το 2016. Η πτώση ανέρχεται σε 31%. Σημειώνεται ότι έρευνα δεν πραγματοποιήθηκε το 2017 και το 2018. Τον περασμένο μήνα, σε ανεξάρτητη έρευνα για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρθηκε ότι η χρήση κρακ έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία όπως επίσης και η χρήση κοκαΐνης από το 2014 και μετά. Παρόλο που η κοκαΐνη χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές κοινωνικοοικονομικές ομάδες, εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο  δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν καταγγέλλουν ως «υποκριτικά» τα μεσοαστικά στρώματα κατηγορώντας τα ότι συντελούν στη βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.

 

Σύμφωνα με τον Guardian, στη Μεγάλη Βρετανία παρατηρείται αύξηση της χρήση σκληρών ναρκωτικών, γεγονός που είναι πιθανό να οφείλεται στην κατανάλωση κοκαΐνης και έκστασης από νέους 16 - 24 ετών. Ωστόσο, πολλοί νέοι στο Λονδίνο είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο άλλες ουσίες, ιδίως ψυχεδελικές. Οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Αγγλία και την Ουαλία τριπλασιάστηκαν πέρυσι, αν και οι ποσότητες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να είναι αρκετά μεγαλύτερες.

 

Όπως αναφέρει ο Guardian οι διακινητές στο Λονδίνο αύξησαν σημαντικά τις τιμές χονδρικής τους τελευταίους 18 μήνες, υπό την απειλή του Brexit και τους ισχυρότερους ελέγχους στα σύνορα πλάι στις αυξημένες κατασχέσεις. Η μελέτη ανίχνευσε επίσης 58mg ανά 1.000 άτομα μεθαμφεταμίνης (crystal meth) στο Λονδίνο πέρυσι, ενώ η Πράγα βρέθηκε στην κορυφή με 727mg ανά 1.000 άτομα. Η ποσότητα του MDMA που βρέθηκε στα λύματα του Λονδίνου μειώθηκε από 55mg το 2015, το τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν δεδομένα, σε 50mg το 2019. Το ευρωπαϊκό ρεκόρ σημειώθηκε στην Ουτρέχτη με 129 mg.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζορτζ Κλούνεϊ: Η μεγαλύτερη πανδημία της Αμερικής είναι ο ρατσισμός

Διεθνή Τζορτζ Κλούνεϊ: Η μεγαλύτερη πανδημία της Αμερικής είναι ο ρατσισμός

3.6.2020
Διαμονή κάτω απ'τα αστέρια: «Δωμάτια» που επανακαθορίζουν την ιδέα της φιλοξενίας

Διεθνή Διαμονή κάτω απ'τα αστέρια: «Δωμάτια» που επανακαθορίζουν την ιδέα της φιλοξενίας

3.6.2020
Γαλλία: Πρόταση για φόρο «κακής διατροφής»

Διεθνή Γαλλία: Πρόταση για φόρο «κακής διατροφής»

3.6.2020
Η Σουηδία παραδέχεται ότι πέθαναν πάρα πολλοί από κορωνοϊό

Διεθνή Η Σουηδία παραδέχεται ότι πέθαναν πάρα πολλοί από κορωνοϊό

3.6.2020
Κένυα: 9χρονος έφτιαξε «μηχάνημα» για το πλύσιμο χεριών- Βραβεύθηκε από τον πρόεδρο της χώρας

Διεθνή Κένυα: 9χρονος έφτιαξε «μηχάνημα» για το πλύσιμο χεριών- Βραβεύθηκε από τον πρόεδρο της χώρας

3.6.2020
ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τέσσερις ελληνικές ναυτιλιακές - Για μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

Διεθνή ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τέσσερις ελληνικές ναυτιλιακές - Για μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

3.6.2020
Αγωγή κατά του Τραμπ για «περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης των Αμερικανών στο διαδίκτυο»

Διεθνή Αγωγή κατά του Τραμπ για «περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης των Αμερικανών στο διαδίκτυο»

3.6.2020
Στον «πάγο» ο Άντονι Φάουτσι; «Δεν έχουμε μιλήσει με τον Τραμπ από τις 18 Μαΐου»

Διεθνή Στον «πάγο» ο Άντονι Φάουτσι; «Δεν έχουμε μιλήσει με τον Τραμπ από τις 18 Μαΐου»

3.6.2020
Τσαβούσογλου: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα - Ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων

Διεθνή Τσαβούσογλου: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα - Ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων

3.6.2020
Guardian: Πολύ καλή για να 'ναι αληθινή η προσφορά της Ελλάδας στους Αυστραλούς για διακοπές χωρίς καραντίνα

Διεθνή Guardian: Πολύ καλή για να 'ναι αληθινή η προσφορά της Ελλάδας στους Αυστραλούς για διακοπές χωρίς καραντίνα

3.6.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια