Εστιατόριο στη Στοκχόλμη στις 26 Μαρτίου.
Διεθνή

Το ριψοκίνδυνο παράδοξο της Σουηδίας: Γιατί διχάζει η απάντησή της στον κορωνοϊό;

Η απόφαση της Σουηδίας ξαφνιάζει και διχάζει ακόμη και τους επιδημιολόγους

Ενώ οι περισσότεροι πληθυσμοί της Ευρώπης ζουν σε πόλεις με lockdown λόγω κορωνοϊού, η Σουηδία επιμένει διαφορετικά και είναι σχεδόν η μόνη που επιτρέπει μια καθημερινότητα κοντά στο φυσιολογικό.

 

Μετά από ένα μακρύ χειμώνα, ο καιρός έχει ζεστάνει και οι πολίτες γεμίζουν πλατείες και πάρκα στη Στοκχόλμη. Σχολές, νηπιαγωγεία, μπαρ, εστιατόρια, χιονοδρομικά κέντρα, αθλητικές λέσχες, κομμωτήρια: όλα παραμένουν ανοιχτά, εβδομάδες μετά την παύση της λειτουργίας στην Δανία και τη Νορβηγία.

 

Τα πανεπιστήμια έκλεισαν την Παρασκευή και η κυβέρνηση κατέστησε αυστηρότερη την απαγόρευση των εκδηλώσεων σε όχι περισσότερους από 50 ανθρώπους. Αλλά εάν κανείς εμφανίσει συμπτώματα, μπορεί ακόμα να επιστρέψει στη δουλειά ή στο σχολείο μόλις δύο ημέρες αφότου αισθανθεί καλύτερα. Αν ένας γονέας αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα, του επιτρέπεται να συνεχίσει να στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο.

 

Όλα τα διεθνή μίντια όπως το BBC, o Guardian και οι New York Times μεταδίδουν εικόνες σχεδόν κανονικότητας στη Σουηδία και κάνουν λόγο για το ριψοκίνδυνο παράδοξο της Σουηδίας. Η προσέγγιση της Σουηδίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν πρόκειται για «παιχνίδι» με την πανδημία που δεν έχει καμία θεραπεία ή εμβόλιο ή εάν η τακτική της θα θεωρηθεί λογική στρατηγική για την καταπολέμηση μίας μάστιγας που έχει κοστίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και προκάλεσε πρωτοφανή μέτρα περιορισμού παγκοσμίως.

 

Μέχρι το Σάββατο, η Νορβηγία, με πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων, είχε περισσότερα από 3770 κρούσματα κορωνοϊού και 19 θανάτους. Η Δανία, με πληθυσμό 5,6 εκατομμυρίων, ανέφερε 2.200 κρούσματα και 52 θανάτους. Η Σουηδία, με 10,12 εκατομμύρια, κατέγραψε πάνω από 3.060 κρούσματα και 105 θανάτους. 

 

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Σουηδοί δεν κατανοούν το τεράστιο μέγεθος της πανδημίας. Οι αρχές της χώρας και οι υπάλληλοι υγείας τόνισαν το πόσο απαραίτητα μέτρα είναι το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική απομάκρυνση και την προστασία των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών, περιορίζοντας την επαφή μαζί τους.

 

Αλλά, σε κάθε καφέ της Στοκχόλμης θα δει κανείς ομάδες από δύο ή περισσότερους ανθρώπους να γευματίζουν. Οι παιδικές χαρές είναι γεμάτες από παιδιά που τρέχουν. Εστιατόρια, γυμναστήρια και εμπορικά κέντρα έχουν μεν λιγότερο κόσμο, αλλά λειτουργούν κανονικά.

 

O επιδημιολόγος Anders Tegnell

 

Ο κρατικός επιδημιολόγος Anders Tegnell δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι η στρατηγική της Σουηδίας βασίζεται στην επιστήμη: «Προσπαθούμε να επιβραδύνουμε τη διάδοση τόσο-όσο, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς που έρχονται». Η προσέγγιση της Σουηδίας απευθύνεται στον αυτοπεριορισμό και την αίσθηση της κοινής ευθύνης, δήλωσε ο κ. Tegnell. «Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε στη Σουηδία. Όλο μας το σύστημα για τον έλεγχο των μεταδοτικών νόσων βασίζεται σε εθελοντική δράση. Το σύστημα ανοσοποίησης είναι εντελώς εθελοντικό και υπάρχει κάλυψη 98 τοις εκατό», εξήγησε. «Τους δίνουμε την επιλογή να κάνουν ό, τι είναι καλύτερο για τη ζωή τους. Αυτό λειτουργεί πολύ καλά, σύμφωνα με την εμπειρία μας».

 

Η μέθοδος της Σουηδίας μοιάζει να κοντράρει τις στρατηγικές των περισσότερων άλλων εθνών, αλλά είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν η προσέγγισή της θα αποδώσει τα ίδια αποτελέσματα με άλλες χώρες. Και οι σουηδικές αρχές θα μπορούσαν τελικά να αλλάξουν στρατηγική αν δουν πως αυτό δεν πετυχαίνει.

 

Εξηγώντας την τρέχουσα στρατηγική της Σουηδίας, οι ειδικοί επισημαίνουν και άλλους παράγοντες: Η χώρα έχει υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον ιστορικό Lars Tragardh, και ένας αυστηρός νόμος στο Σύνταγμα απαγορεύει στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει στις υποθέσεις των διοικητικών αρχών, όπως η υπηρεσία δημόσιας υγείας.


«Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να μικροδιαχείριση σε λεπτομερές επίπεδο μέσω απαγορεύσεων ή απειλής κυρώσεων ή προστίμων ή φυλάκισης. Έτσι ξεχωρίζει η Σουηδία, ακόμη και από τη Δανία και τη Νορβηγία» λέει στους ΝΥΤ ο Tragardh. Ο Tragardh δήλωσε ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης των Σουηδών εκδηλώθηκε και με άλλους τρόπους: όχι μόνο οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς και τις κυβερνητικές υπηρεσίες και το αντίστροφο, αλλά υπάρχει και υψηλή κοινωνική εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών.

 

Στην αρχή της πανδημίας, όταν εφαρμόστηκε το πρώτο μέτρο για απαγόρευση συγκεντρώσεων 500 και πάνω ατόμων, ορισμένοι διοργανωτές εκδηλώσεων προσπαθήσουν να μην ξεπεράσουν το όριο, επιτρέποντας ακριβώς 499 κατόχους εισιτηρίων στους χώρους τους. Αυτό σταμάτησε όταν επιβεβαιώθηκαν κρούσματα μεταξύ των μελών του προσωπικού. Ο Tegnell, ο κρατικός επιδημιολόγος, δήλωσε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι απαγορεύσεις δεν λειτουργούν: «Οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να φτάνουν στα όρια τους κανόνες».

 

Η μέθοδος της Σουηδίας μοιάζει να κοντράρει τις στρατηγικές των περισσότερων άλλων εθνών. Η ιστορία θα δείξει αν ήταν σωστή.

 

Επίσης, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Σουηδία δεν κατανοεί την στρατηγική των γειτόνων της. «Το κλείσιμο των συνόρων σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, όταν σχεδόν όλες οι χώρες έχουν κρούσματα, για μένα δεν έχει νόημα», είπε. «Δεν πρόκειται για ασθένεια που πρόκειται να αποσυρθεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Δεν βρισκόμαστε στη φάση περιορισμού. Βρισκόμαστε στη φάση μετριασμού».

 

«Εμείς οι ενήλικες πρέπει να είμαστε ακριβώς αυτό: ενήλικες που δεν διαδίδουν πανικό ή φήμες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε τηλεοπτικό διάγγελμα στο έθνος το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Κανείς δεν είναι μόνος σε αυτή την κρίση, αλλά κάθε άτομο έχει μεγάλη ευθύνη».

 

Καθώς ωστόσο ανακοίνωσε τους αυστηρότερους περιορισμούς την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες  θα είναι σκληρές. Ωστόσο, υπερασπίστηκε την απόφαση να μην εφαρμόσει αυστηρότερους περιορισμούς όπως η Δανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Όλοι, ως άτομα, πρέπει να αναλάβουμε ευθύνη. Δεν μπορούμε να νομοθετούμε και να απαγορεύουμε τα πάντα.Είναι επίσης θέμα συμπεριφοράς».

 

 

Γεμάτο εστιατόριο στη Σουηδία

 

 

Η απόφαση αρχίζει να διχάζει και να αμφισβητείται 

 

Με την προσέγγιση αυτή φυσικά και δεν συμφωνούν όλοι. Μερικοί Σουηδοί πιστεύουν ότι η χώρα τους αποκλίνει από την απάντηση των περισσότερων άλλων εθνών για να επιταχύνει την ανοσία της αγέλης, διακινδυνεύοντας άσκοπα ζωές. Ο οργανισμός δημόσιας υγείας το αρνείται αυτό, αλλά ακόμη και επιστήμονες αρχίζουν να παίρνουν θέση απέναντι στην στρατηγική της; χώρας.

 

Εν τω μεταξύ, η καμπύλη μόλυνσης στη Σουηδία άρχισε να αυξάνεται έντονα και την Παρασκευή η κυβέρνηση κατέστησε αυστηρότερο το όριο για πλήθη σε 50 ανθρώπους. Κάποιοι κάτοικοι όπως η Elisabeth Hatlem, μια ξενοδόχος, αμφιβάλλουν σχετικά με τη σουηδική προσέγγιση. Είναι ευγνώμων που μπορεί να κρατήσει την επιχείρησή της ανοιχτή. Αλλά δεν τη αρέσει που τα έξι παιδιά της πάνε στο σχολείο εν μέσω της πανδημίας. «Για εμάς, ένα πλήρες lockdown είναι μια καταστροφή. Αλλά ανησυχώ ότι η Σουηδία θα σημειώσει έκρηξη κάποια στιγμή. Νιώθω ότι ζούμε σε ένα τεράστιο πείραμα και ποτέ δεν ρωτήθηκα αν θέλω να συμμετέχω».

 

Καθώς οι Σουηδοί παρακολουθούν την υπόλοιπη Ευρώπη να αυστηροποιεί τα μέτρα, αρχίζουν να αμφισβητούν την προσέγγιση της χώρας τους. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι ακούν τις συστάσεις, αλλά σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση, δεν είμαι σίγουρη ότι αρκεί», λέει η Emma Frans, επιδημιολόγος στο Σουηδικό ιατρικό πανεπιστήμιο The Karolinska Institute. Ζητάει σαφέστερες οδηγίες για τους πολίτες σχετικά με το πώς πρέπει να αλληλεπιδρούν σε δημόσιους χώρους όπως καταστήματα και γυμναστήρια.

 

Νιώθω ότι ζούμε σε ένα τεράστιο πείραμα και ποτέ δεν ρωτήθηκα αν θέλω να συμμετέχω, λένε κάποιοι Σουδοί.

 

Η δρ. Emma Frans λέει ότι η ιστορία θα είναι ο δικαστής που θα κρίνει αν οι πολιτικοί και οι επιστήμονες στην Ευρώπη έχουν κάνει τις καλύτερες κινήσεις μέχρι στιγμής. «Κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποια μέτρα θα είναι πιο αποτελεσματικά. Είμαι πολύ χαρούμενη που δεν είμαι σε αυτούς που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις», λέει στο BBC.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian, περισσότεροι από 2.000 Σουηδοί πανεπιστημιακοί ερευνητές δημοσίευσαν κοινή επιστολή την Τετάρτη, αμφισβητώντας τη θέση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαίοι επιδημιολόγοι επιτέθηκαν στον οργανισμό με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Πόσες ζωές είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν, ώστε να μην πάνε σε lockdown και να διακινδυνεύσουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία;» διερωτάται ο Joacim Rocklöv, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Umeå.

 

Ο Tegnell απαντά: «Προσπαθούμε απλώς να το επιβραδύνουμε, γιατί αυτή η ασθένεια δεν θα φύγει ποτέ. Εάν το διαχειριστούμε όπως η Νότια Κορέα που το περιόρισε, ακόμη και αυτοί, λένε ότι βασίζονται σε αυτό που έρχεται. Το να το σταματήσουμε μπορεί να είναι ακόμη και αρνητικό, διότι θα έχουμε μια πιθανή νέα εξάπλωση της νόσου και μόλις όλα ανοίξουν, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ακόμη χειρότερη έκβαση». Ενώ ο Tegnell αντιλαμβάνεται ότι θα κατηγορηθεί εάν η Σουηδία καταλήξει σε παρόμοια κατάσταση με αυτή της Ιταλίας, αρνείται να πανικοβληθεί. «Δεν θα ήμουν πολύ έκπληκτος αν καταλήξει περίπου το ίδιο για όλους μας, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε. Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι αυτό που κάνουμε επηρεάζει την εξάπλωση. Αλλά θα δούμε». 

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν: Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 8χρονη επειδή «απελευθέρωσε τους παπαγάλους τους»

Διεθνή Πακιστάν: Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 8χρονη επειδή «απελευθέρωσε τους παπαγάλους τους»

4.6.2020
Κίνα: Επίθεση σχολικού φύλακα με μαχαίρι σε δημοτικό -Τουλάχιστον 39 τραυματίες

Διεθνή Κίνα: Επίθεση σχολικού φύλακα με μαχαίρι σε δημοτικό -Τουλάχιστον 39 τραυματίες

4.6.2020
Ισραήλ: Έκλεισε η Κνεσέτ - Βουλευτής διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό

Διεθνή Ισραήλ: Έκλεισε η Κνεσέτ - Βουλευτής διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό

4.6.2020
Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι πήγε στο καταφύγιο του Λ. Οίκου- Αλλά για «επιθεώρηση» εν μέσω των σφοδρών διαδηλώσεων

Διεθνή Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι πήγε στο καταφύγιο του Λ. Οίκου- Αλλά για «επιθεώρηση» εν μέσω των σφοδρών διαδηλώσεων

4.6.2020
Υπόθεση Μαντλίν: Καταδικασμένος παιδόφιλος ο ύποπτος – Πώς συνδέεται με την εξαφάνισή της

Διεθνή Υπόθεση Μαντλίν: Καταδικασμένος παιδόφιλος ο ύποπτος – Πώς συνδέεται με την εξαφάνισή της

4.6.2020
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις- Το πόρισμα του ιατροδικαστή και το μήνυμα Ομπάμα

Διεθνή Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις- Το πόρισμα του ιατροδικαστή και το μήνυμα Ομπάμα

4.6.2020
Κορωνοϊός- Βραζιλία: Θλιβερό ρεκόρ θανάτων για 2η συνεχόμενη ημέρα- 1.349 νεκροί σε 24 ώρες

Διεθνή Κορωνοϊός- Βραζιλία: Θλιβερό ρεκόρ θανάτων για 2η συνεχόμενη ημέρα- 1.349 νεκροί σε 24 ώρες

4.6.2020
Κόντε κατά Ελλάδας και Αυστρίας: Απαράδεκτες οι αποφάσεις εναντίον της Ιταλίας

Διεθνή Κόντε κατά Ελλάδας και Αυστρίας: Απαράδεκτες οι αποφάσεις εναντίον της Ιταλίας

4.6.2020
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε διαδήλωση για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Διεθνή Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε διαδήλωση για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

4.6.2020
Αλλάζει στάση ο Τραμπ: «Δεν νομίζω να χρειαστεί επέμβαση στρατού»

Διεθνή Αλλάζει στάση ο Τραμπ: «Δεν νομίζω να χρειαστεί επέμβαση στρατού»

4.6.2020
19 Σχόλια
avatar
審查制度是不可接受的 29.3.2020 | 12:03
Από ό,τι λένε ο κίνδυνος μετάδοσης είναι με τα χέρια (ή να βήξει κάποιος επάνω σου, που αν μας ζουρλάνουν το βλέπω να παίζει). Τι να το κάνω να με κλείσεις μέσα και όταν βγαίνω για τα απολύτως απαραίτητα ή με το delivery να ανταλλάσσω χρήματα, που ποιος ξέρει πόσα χέρια άλλαξαν τις τελευταίες 14 ημέρες που ζει πάνω τους ο ιός, αντί να βάζω (χωρίς να τη δίνω) την κάρτα στο pos. Κοροϊδευόμαστε. Αν ένας λαός είναι συνειδητοποιημένος σε αυτό, στην καθαριότητα, προφανώς και δεν υπάρχει λόγος να τον φυλακίσεις.
Επιπλέον, αν είναι να περάσουμε, και ιδίως οι βόρειοι, ένα μαύρο καλοκαίρι, να δούμε μετά πώς θα βγει ο χειμώνας. Όλους μισόμουρλους θα μας βγάλουν, με την ανεργία σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. Ακόμα και πολλοί οι φυλακισμένοι βγαίνουν κάποια ΣΚ.
avatar
ErmaiotouPraksiteli 30.3.2020 | 07:03
1) Ο ιός δεν ξέρουμε πώς μεταδίδεται ακόμη.
2) Μπορεί κανείς να πληρώσει ντελιβερι από το ίντερνετ χωρίς να εκτεθεί στον ιό μέσω χρημάτων ή POS. 3) Περιορίζοντας την έξοδο περιορίζεις (δεν εξαλειφεις) σημαντικότατα τη πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς ή να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα (των 10 εκατομμυρίων, του αδύναμου ΕΣΥ, των πυκνοκατοικημένων αστικών κέντρων το Σάββατο να
avatar
ErmaiotouPraksiteli 30.3.2020 | 15:39
έχει 20 νεκρούς ήθελα να γράψω σε αντίθεση με τις παραπάνω χώρες με μισό πληθυσμό και ιδανικότερες συνθήκες ζωής και εθνικού συστήματος υγείας. Και βλέπουμε πώς τα μεγέθη ανεβαίνουν εκθετικά οπότε μια διαφορά 20 νεκρών σήμερα σημαίνει διαφορά πολλων χιλιάδων σε 1-2 μήνες.
Doctor Sleep 29.3.2020 | 13:19
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σχολιασθούν εδώ. Όχι μόνο λόγω της απίστευτης ανευθυνότητας της πρακτικής αυτής της χώρας απέναντι στους πολίτες της και στους πολίτες όλων των υπόλοιπων χωρών που υπάρχει υψηλή πιθανότητα να μεταδώσουν την ασθένεια, αλλά και λόγω μερικών «φάλτσων» που βλέπω στο άρθρο.

1. “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Σουηδοί δεν κατανοούν το τεράστιο μέγεθος της πανδημίας. Οι αρχές της χώρας και οι υπάλληλοι υγείας τόνισαν το πόσο απαραίτητα μέτρα είναι το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική απομάκρυνση και την προστασία των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών, περιορίζοντας την επαφή μαζί τους.” Εδώ υπονοείται πως απλά και μόνο επειδή οι αρχές της χώρας τόνισαν τα ανωτέρω, οι Σουηδοί κατανόησαν όντως την σοβαρότητα της κατάστασης και το τι πρέπει να γίνει για αυτή. Αυτό βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει σε οποιονδήποτε λαό. Ανεξαρτήτως καλλιέργειας, βιοτικού επιπέδου και κουλτούρας, σε τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις όπως της παρούσας κρίσης υπάρχει επιστροφή σε πρωτογενή βασικά ανθρώπινα ένστικτα βασικής επιβίωσης, άρνησης αποδοχής μιας δυσάρεστης κατάστασης, ειδικά αν συνεπάγεται περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών κλπ. Χώρια που ανθρωπολογικά και στατιστικά δεν υπάρχει ποτέ 100% ομοιογένεια πεποιθήσεων και αποκρίσεων σε οποιοδήποτε ερέθισμα.

2. “Η προσέγγιση της Σουηδίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν πρόκειται για «παιχνίδι» με την πανδημία που δεν έχει καμία θεραπεία ή εμβόλιο.” Εντελώς ανακριβές. Εμβόλιο όντως δεν υπάρχει για την ώρα. Θεραπεία εκ του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή φυσικά και υπάρχει. Φαρμακευτική θεραπεία για τους βαριά νοσούντες επίσης υπάρχει, αλλά για την ώρα βασιζόμενη μόνο σε ενδείξεις και όχι ακριβώς αποδεδειγμένη και ευρέως αποδεκτή.

3. “Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται μικροδιαχείριση σε λεπτομερές επίπεδο μέσω απαγορεύσεων ή απειλής κυρώσεων ή προστίμων ή φυλάκισης. Έτσι ξεχωρίζει η Σουηδία, ακόμη και από τη Δανία και τη Νορβηγία... όχι μόνο οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς και τις κυβερνητικές υπηρεσίες και το αντίστροφο, αλλά υπάρχει και υψηλή κοινωνική εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών.” Η αποκαλούμενη “κοινωνική εμπιστοσύνη” καταρρέει οποιαδήποτε στιγμή δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες που να την προσδιορίζουν, και μια τόσο επικίνδυνα χαλαρή αντιμετώπιση προφανώς δεν σταματά την επίκίνδυνα γρήγορη μετάδοση της ασθένειας. Όντως προέρχεται από ένα Σκανδιναβικό δημόσιο αίσθημα εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στην καλή λειτουργία τους (σύμφωνα και με την προσωπική μου εμπειρία), όμως αυτό δεν σταμάτησε τις άλλες Σκανδιναβικές χώρες να πάρουν αυστηρότατα μέτρα “μικροδιαχείρισης” (EPIC facepalm) όπως όφειλαν. Kαι εύχομαι να μην εκδηλωθεί με τρόπο μακάβριο το πόσο απίστευτα ηλίθια είναι η θυσία της Σουηδίας στο βωμό του δόγματος μη παρέμβασης στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

4. «Το κλείσιμο των συνόρων σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, όταν σχεδόν όλες οι χώρες έχουν κρούσματα, για μένα δεν έχει νόημα», είπε. «Δεν πρόκειται για ασθένεια που πρόκειται να αποσυρθεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Δεν βρισκόμαστε στη φάση περιορισμού. Βρισκόμαστε στη φάση μετριασμού”. ΑΚΡΙΒΩΣ για αυτόν το λόγο έχουν νόημα τα μέτρα αυτά: για να περιοριστεί η μετάδοση – και βεβαίως οι θάνατοι – και η ακραία επιβάρυνση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της εκάστοτε χώρας μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία και εμβολιασμός. Πώς είναι δυνατόν οποιοσδήποτε – ειδικά ένας επιστήμονας που φέρει διπλά την ευθύνη του λόγου του – να αυτοαναιρείται μέσα σε μία μόνο πρόταση?

Σόρυ για το κατεβατό αλλά έπρεπε να τα γράψω. Για να εκφράσω πόσο εξοργίζομαι όταν βλέπω επαλήθευση του κανόνα ότι η ανθρωπότητα καταλαβαίνει την πραγματικότητα μόνο όταν αυτή την χτυπήσει στο κεφάλι με ένα τεράστιο σφυρί.
Randy Marsh 29.3.2020 | 15:39
"Για να εκφράσω πόσο εξοργίζομαι "

Είναι κανόνας. Όταν συνειδητοποιείς ότι εξοργίζεσαι είναι πολύ πολύ εύκολο να κρίνεις μια κατάσταση λάθος. Από μικρό εως μεγαλο βαθμό. Το λέω καλοπροαίρετα, ανεξάρτητα της επιχειρηματολογίας σου.

Δυστυχώς ο τρόμος προς τον επερχόμενο θάνατο δεν μας αφήνει να κρίνουμε και να δράσουμε με τρόπο λογικό. Ο τρόμος για τον φυσικό(?) θάνατο. πόσο μάλλον για τον αναπάντεχο. Εδώ με τις ευπαθείς ομάδες έχουμε κατι το ενδιάμεσο.

Όλα κρίνονται σωστά απο το μέλλον. Απλά τώρα χρειάζονται γκατς
avatar
Ηροστρατος 29.3.2020 | 16:03
Μια χαρα ειναι η αντιμετωποση της Σουηδιας. Και οι αριθμοι μεχρι στιγμης την δικαιωνουν.
Κατ αρχας αρχιζει και γινεται προφανες οτι οι κοινωνικες ιδιαιτεροτητες καθε χωρας παιζουν σημαντικο ρολο στην γενικη εικονα.
Και οτι η τραγικη κατασταση σε χωρες οπως η Ισπανια και η Ιταλια οφειλεται σε πολλους παραγοντες, μεταξυ αλλων και στο οτι παρα πολυ ηλικιωμενοι, παπουδες και γιαγιαδες μενουν στην ιδια στεγη με τα παιδια τους και τα εγγονια τους ενω σε χωρες οπως η Σουηδια και η Γερμανια (καλως η κακως, δεν ειναι του παροντος) ειναι σχεδον αδυνατο να βρεις ηλικιωμενους που ζουν με τα παιδια τους. Αρα σε τετοιες χωρες το να μενουν οι ηλικιωμενοι στα σπιτια.τους μπορει να ειναι αρκετο, χωρις να χρειαστει να παραλυσεις ολη τη χωρα και να κλεισεις ολον τον κοσμο μεσα.
Οταν σε λιγο καιρο, σε χωρες σαν την Ελλαδα, αρχιζει ο κοσμος ζαλισμενος να ξεμυτιζει απο την κριση του κορονα, και δε θα βρισκει δουλεια ...ουτε σαν ρακοσυλλεκτης, τοτε θα καταλαβουμε οτι κατι μπορει να καναμε λαθος.
Και να δουμε ποσος κοσμος (ηλικιωμενοι και μη) θα χαθει τοτε απο το παγκοσμιο οικονομικο κραχ που ερχεται!
Οι Σουηδοι δεν βαδιζουν στα τυφλα, απλως ελεγχουν την κατασταση σε καθημερινη βαση, εμπιστευονται το Συστημα Υγειας τους και τολμουν να ακολουθουν ενα αλλο μοντελο.
Στον υπολοιπο κοσμο, ολοι οι πολιτικοι που παιρνουν τις κρισιμες αποφασεις εχουν καταλαβει ενα πραγμα:
οτι τους επομενους δυο.μηνες παιζονται οι πολιτικες τους καριερες!
Μεσα στο γενικο κλιμα πανικου που επικρατει παγκοσμιως, αν κατηγορηθουν οτι ολιγωρησαν και εξ αιτιας αυτου χαθηκαν ανθρωπινες ζωες, τελειωσαν πολιτικα!
Και ετσι διαλεγουν τα lockdown, και ...βλεπουμε!
Στην επερχομενη παγκοσμια οικονομικη κριση κανενας δε θα μπορεσει να κατηγορησει κανεναν Μητσοτακη, κανεναν Τζονσον και κανεναν αλλο ηγετη η υπουργο οτι φταινε για την κριση. 'Κυριοι, το μελημα.μας ηταν να σωσουμε ζωες" θα.πουν κι ετσι κι αλλιως η κριση θαναι παγκοσμια.
avatar
lilbitter 29.3.2020 | 22:02
Προσπαθω να καταλαβω την τελευταια σου παραγραφο και το πως ηδη εχεις φτασει στην οικονομικη κριση προσπερνωντας πολλα λεβελς που θα περασουμε πριν απο αυτην.

Και μαλλον κανεις δεν θα ασχολειται να δινει δικια και αδικο σε κανενα οταν τελειωσει ολο αυτο.
Citellus citellus 30.3.2020 | 00:38
@lilbitter Εγώ στηρίζω τα τωρινά μέτρα αλλά δεν έχω ψευδαισθήσεις: σε όλον τον κόσμο την επόμενη ημέρα το μόνο που θα συζητάμε θα είναι τι έκανε και τι θα κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, για τις στρατιές των ανέργων, για τα απλήρωτα δάνεια και τις τράπεζες που θα είναι σε κίνδυνο. Το πόσο γρήγορα ή επώδυνα θα ξεπεραστεί αυτό είναι άγνωστο, αλλά ότι αυτά τα προβλήματα θα υπάρχουν και θα μας καίνε, δεν το αμφισβητεί κανένας.
avatar
unknown 29.3.2020 | 15:44
Η ευρωπη λειτουργει ανθρωποκεντρικα, η σουηδια με γνωμονα την οικονομια. Μπορει η ιστορια να καταγραψει οτι το 2020 χαθηκαν 1εκ ανθρωποι αλλα η οικονομια αντεξε κ εφτιαξαν ανοσια. Για ιο που μπιρει να μεταλλαχτει δεν βλεπω πως στεκει αυτο αλλα ακομα κι ετσι δεν θα ηθελα να ζω εκει. Οσοι βριζουν ακομα τον "κουλη" ας πανε να μας πουνε.
avatar
ErmaiotouPraksiteli 30.3.2020 | 15:49
Όχι όλη η Ευρώπη. Από ότι αντιλαμβάνομαι είμαστε οι μόνοι που το πήραμε τόσο σοβαρά και πραγματικά είμαι πολύ περήφανη που η ταλαιπωρημένη Ελλάδα (που μέχρι πρότινος επί αριστερης κιόλας κυβερησεως ήμασταν της καρπαζιάς και του "yes madam Merkel") ύψωσε πραγματικό ανάστημα κι έβαλε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και όχι την οικονομία. Κόντρα στη πολιτική της υπόλοιπης Ευρώπης ξεκάθαρα κι ας μην κοροιδευόμαστε.
avatar
ΕΛΠΟ 29.3.2020 | 16:18
Για τους 65+, η Σουηδία είχε συνδεθεί στα νιάτα τους με την άνοδο μιας ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, θα λέγαμε χοντρικά.

Και εκείνη την εποχή, την είχε "σφραγίσει" η προσωπικότητα του συμπαθέστατου Ούλοφ Πάλμε, που - λόγω της ανεξιχνίαστης ακόμη δολοφονίας του -, "κλόνισε" την Σουηδία κυρίως, αλλά και όλη την Ευρώπη. Δεν ξεχνιώνται οι Σουηδοί που κλαίγανε τότε...

Λόγω αυτής της "ιστορικής" συμπάθειας, εύχομαι η Σουηδία ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΤΥΧΕΡΗ με τον κορονοϊό. Για να μην κλαίνε πάλι για άδικους χαμούς.

Ορθολογικά σκεπτόμενος, επικρίνω την "ανεμελιά" της ηγεσίας τους.
avatar
maxmara 29.3.2020 | 19:06
Να προσθέσω εδώ ότι μια κατεστραμμένη οικονομία οδηγεί σε αύξηση θανάτων ανθρώπων σε ευπαθείς ομάδες - άρρωστοι, ηλικιωμένοι, φτωχοί. Η ιστορία θα δείξει αν η Ελλάδα, με το massive lockdown και την επερχόμενη οικονομική καταστροφή έδρασε καλύτερα πχ από τη Σουηδία. Σε βάθος χρόνου.
Citellus citellus 29.3.2020 | 19:48
"Νιώθω ότι ζούμε σε ένα τεράστιο πείραμα και ποτέ δεν ρωτήθηκα αν θέλω να συμμετέχω"

Όλος ο πλανήτης μετέχει σε αυτό το πείραμα. Παρόμοια κινητοποίηση δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Κάποιες χώρες αποφασίζουν να πειραματιστούν με τους ανθρώπους τους, όπως η Σουηδία, ενώ κάποιες άλλες με την οικονομία. Καμία επιλογή δεν είναι εύκολη, και οι δύο θα έχουν τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Όλοι αυτοσχεδιάζουν και ελπίζουν για το καλύτερο. Το ποιος έχει δίκιο θα το κρίνει το μέλλον, γιατί τώρα μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

Και λόγω των ημερών αντιγράφω από τα απομνημονεύματα του Κολοκορώνη: Τώρα ὁποὺ ἐνικήσαμεν, ὁποὺ ἐτελειώσαμεν μὲ καλὸ τὸν πόλεμόν μας, μακαριζόμεθα, ἐπαινόμεθα. Ἂν δὲν εὐτυχούσαμεν, ἠθέλαμεν τρώγει κατάρες, ἀναθέματα. Ὁμοιάζαμεν σὰν νὰ εἶναι εἰς ἕνα λιμένα 50 – 60 καράβια φορτωμένα, ἕνα ἀπὸ αὐτὰ ξεκόβει, κάνει πανιά, πηγαίνει εἰς τὴν δουλειά του καὶ μὲ μιὰ μεγάλη φουρτούνα, μὲ μεγάλο ἄνεμο, πηγαίνει, πουλεῖ, κερδίζει, γυρίζει ὀπίσω σῶον. Τότε ἀκοῦς ὅλα τὰ ἐπίλοιπα καράβια καὶ λέγουν: «Ἰδοὺ ἄνθρωπος, ἰδοὺ παλληκάρια, ἰδοὺ φρόνιμος, καὶ ὄχι σὰν ἐμεῖς ὁποὺ καθόμεθα ἔτζι δειλοί, χαϊμένοι», καὶ κατηγοροῦνται οἱ καπεταναῖοι ὡς ἀνάξιοι. Ἂν δὲν εὐδοκιμοῦσε τὸ καράβι, ἤθελε εἰποῦν: «Μὰ τί τρελλὸς νὰ σηκωθεῖ μὲ τέτοια φουρτούνα, μὲ τέτοιο ἄνεμο, νὰ χαθεῖ ὁ παλιάνθρωπος, ἐπῆρε τὸν κόσμον εἰς τὸν λαιμόν του».
Chorizo 29.3.2020 | 20:06
Οι Σουηδοί δεν είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους λαούς. Τα περί υπευθυνότητας είναι ανέκδοτα. Η πλειοψηφία συμπεριφέρεται ως καλοταϊσμένοι λαϊφστυλίστες, κυρίως η νέα γενιά. Εκεί που διαφέρουν είναι στο βαθμό αμφισβήτησης, όπου σκοράρουν χαμηλά. Πιστεύουν εύκολα αυτά που ακούν. Επίσης υπάρχει συντονισμός των μέσων ενημέρωσης, τα οποία φιλτράρονται - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πίεση προς αυτά, το κάνουν εθελοντικά, για το "κοινό καλό". Γενικά όσο ωραία εντύπωση και αν αφήνει η σχετικά υψηλή ειλικρίνεια που διακρίνει τους αγαπητούς Σουηδούς, αυτή συνοδεύεται από μια μυρωδιά αφύσικης ομοιομορφίας. Θέλουν και κάνουν τα ίδια μεταξύ τους. Στην προκειμένη περίπτωση, θα μπορούσαν να υποφέρουν το lockdown πολύ πιο εύκολα από άλλες κοινωνίες. Για κάποιο λόγο οι επικεφαλής διάλεξαν άλλο τρόπο.
konstas 29.3.2020 | 20:23
Η κατάσταση είναι δραματική στην Σουηδία. Αδελφικός φίλος είναι ιατρός σε μεγάλη πόλη. Υπάρχει τεράστια υποκαταγραφη κρουσμάτων και θανάτων.

Μέτρα δεν λαμβάνονται παρά τις εκκλήσεις των ιατρών. Ασθενείς μεγάλης ηλικίας αφήνονται στην τύχη τους. Άνθρωποι πεθαίνουν στα σπίτια τους και δεν καταγράφονται ως απώλειες γιατί δεν διαγνώστηκαν και δεν περιθαλπηκαν ποτέ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε γηροκομείο παρουσιάστηκαν 5 κρούσματα. Ο φίλος μου να γκαριζει ότι πρέπει να γίνει κάτι. Δεν ελήφθη κανένα μέτρο. Ο ένας ήδη έχει πεθάνει ο άλλος σε ΜΕΘ και άγνωστο πόσοι έχουν μολυνθεί μέσα στο γηροκομείο.

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η Σουηδία είναι μπαχαλο. Το αντίθετο. Οι πολίτες είναι απόλυτα πειθαρχημένοι στις επιταγές του κράτους. Όταν λοιπόν το κράτος σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις κανονικά την ζωή σου, ως Σουηδός δεν έχεις (ακόμα) λόγο να αμφιβάλλεις ότι έτσι είναι το σωστό.

Η επιλογή να συνεχιστεί κανονικά η ζωή (και η οικονομική δραστηριότητα) ασχέτως του κόστους σε ανθρώπινες ζωές (κατά κανόνα γηραιότερες) είναι ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ επιλογή του Σουηδικού κράτους.

Δεν μπορώ όμως να βλέπω σε σχόλια ότι "δικαιωνεται" η επιλογή της Σουηδίας επειδή έχει ...λίγα κρούσματα και θανάτους.... Να θυμίσω ότι η Ινδία υποτίθεται ότι έχει ....19 θανατους.
avatar
Ηροστρατος 29.3.2020 | 22:16
Στη Σουηδια οι πολιτικοι υπακουουν απολυτα στις αποψεις της ομαδας των ειδικων που ειναι επιφορτισμενοι με τον χειρισμο της καταστασης.
Υπαρχει απολυτη συμφωνια του πολιτικου φασματος για την πολιτικη που ακολουθειται μεχρι τωρα και, ξαναλεω, ειναι υπο εξεταση καθημερινα.
Υπαρχουν πολλοι ειδικοι εκτος του γκρουπ που γνωμοδοτει στην κυβερνηση που διαφωνουν με την παρουσα στρατηγικη αλλα και πού δεν υπαρχουν διαφωνιες... Λες και ειναι κανενας σιγουρος για το πού θα ειμαστε ολες οι χωρες σε 3-4 μηνες.
Αυτα τα "τεραστια υποκαταγραφη θανατων" και συγκριση Σουηδιας με ...Ινδια ειναι τουλαχιστον αστεια!

Αυτα απο εναν κατοικο Σουηδιας
;-) - και οχι απο καποιο ..."χαλασμενο τηλεφωνο".
konstas 30.3.2020 | 09:18
Προφανώς η σύγκριση Σουηδίας-Ινδιας δεν αφορά στο μέγεθος της υποκαταγραφης αλλά είναι ένα παράδειγμα για να αναδείξει το απλούστατο γεγονός ότι όταν δεν καταγραφεις όλα τα κρούσματα παρουσιάζεις εικόνα που δεν ανταποκρονεται στην πραγματικότητα.

Είσαι κάτοικος Σουηδίας, ο φίλος μου είναι επίσης κάτοικος Σουηδίας, μόνο που είναι και ιατρός.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή γνωρίζω ότι το "μου είπε κάποιος..." είναι γενικά εντελώς αναξιόπιστο, μην πιστεύεις εμένα... Βάλε μόνο την λογική σου....

Έχουν ανακοινώσει μήπως οι Σουηδοί κάποιον ιδιαίτερο συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος; Με διαφορετικά λόγια... Κάνει κάτι διαφορετικό η Σουηδία, κάτι τόσο έξυπνο, ώστε να μην χρειάζεται η απομόνωση τυυ πληθυσμού;

Αν ναι και δεν το γνωρίζω τότε οκ.
Αν δεν κάνει τίποτε ουσιαστικό, τότε πως γίνεται τα κρούσματα να είναι τόσο χαμηλά, χωρις κανένα μέτρο;

Μήπως δεν κολλάνε οι Σουηδοί; (Κάτι σαν το τουρκικό dna)

avatar
ErmaiotouPraksiteli 30.3.2020 | 15:43
Ακριβώς το ίδιο ακούω από φίλους στη Γερμανία. Οι δηλωμένοι θάνατοι είναι λιγότεροι από τους πραγματικούς διότι αποδίδουν θανάτους σε περίπτωση που υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα (καρδιαγγειακά, αναπνευστικά κλπ) στα νοσήματα αυτά και όχι στον κορωνοϊό.
avatar
atman 3.4.2020 | 10:13
Ενας "αποτελεσματικός" επιστήμονας θα ειχε βάλει ήδη στον πολλαπλιασμο θανοντων το παράγοντα υπόλοιπο προσδόκιμο ζωής. Ακριβώς όπως κάνουν οι ασφαλιστικές όταν κρίνουν αποζημιώσεις. Άρα οι θάνατοι στη Σουηδία κ αρχικά Γερμανία κ ΗΒ δεν μετρουνται σε ανθρώπους αλλά σε χαμενα άνθρωπο χρόνια. Έχω κανένα στοιχείο για αυτό; όχι απλά προσπαθώ να καταλάβω την λογική τους με λογικό τρόπο είναι απάνθρωπη; εννοείται άλλωστε μιλάμε για τις χώρες που τρεχαν προγράμματα ευγονικης όχι στο πολύ απωτατο παρελθόν.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια