SOS από γιατρούς: Η Ιταλία επαναλαμβάνει τα λάθη της Κίνας στην καραντίνα (EPA)
Διεθνή

SOS από γιατρούς: Η Ιταλία επαναλαμβάνει τα λάθη της Κίνας στην καραντίνα

Πλήρη απομόνωση και στους ασθενείς με ήπια συμπτώματα, συστήνουν οι Κινέζοι γιατροί

Η Ιταλία πρέπει να στραφεί σε μαζική απομόνωση ασθενών ακόμα και με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού αντί να τους αφήνει να απομονωθούν στο σπίτι, αναφέρει ομάδα Κινέζων εμπειρογνωμόνων.

 

Οι γιατροί στη Γουχάν έκαναν το ίδιο λάθος όταν πρωτοεκδηλώθηκε ο ιός, δήλωσε ο Liang Zong'An, επικεφαλής του πνευμονολογικού τμήματος στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Sichuan της Δυτικής Κίνας.

 

Ενώ οι σοβαρά ασθενείς άρχισαν να γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία, οι γιατροί τότε συνέστησαν σε εκείνους με ήπια συμπτώματα να απομονωθούν στο σπίτι, εν μέρει για να μειώσουν την πίεση στο υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γουχάν.

 

Τότε δεν ήταν κατανοητό πόσο μολυσματικός ήταν ο ιός ακόμη και για όσους δεν φαίνονταν πολύ άρρωστοι. Αλλά οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι εκείνοι με ήπια συμπτώματα που τους συστήνεται να παραμείνουν σπίτι συνήθως διακινδυνεύουν να μεταδώσουν τον ιό στα μέλη της οικογένειάς τους καθώς και σε άλλους έξω από τα σπίτια τους, αφού τους επιτρέπεται η μερική μετακίνηση.

 

Η «Corriere della Sera» ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο έλεγχος του Σαββάτου σε άτομα που παραβιάζουν τους κανόνες της καραντίνας περιλάμβανε περίπου 50 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού που κυκλοφορούσαν στους δρόμους αντί να παραμείνουν σπίτι τους.

 

Η Γουχάν άρχισε να επιβάλει καραντίνα στους ασθενείς με ήπια συμπτώματα στις αρχές Φεβρουαρίου, μια κίνηση που βοήθησε να επιβραδυνθεί σημαντικά η διάδοση του ιού.

 

 

Ο Liang ανέφερε ότι η ομάδα του συμβουλεύει την Ιταλία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας για να απομονώσει ακόμα και με τη βία ασθενείς με ήπια συμπτώματα από τις οικογένειές τους.

 

Στην Κίνα, μελέτη έδειξε ότι το 80% των λοιμώξεων προερχόταν από ανθρώπους που είχαν απομονωθεί στο σπίτι, σύμφωνα με τον Xiao Ning, ερευνητή του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

 

Οι ιταλικές οικογένειες γενικά ζουν σε πιο ευρύχωρα διαμερίσματα απ' ό,τι οι άνθρωποι στη Γουχάν, δήλωσε ο Liang. Ακόμα, υπάρχουν αυξανόμενες ανεπιθύμητες ενδείξεις ότι ολόκληρες οικογένειες μολύνονται από ένα άρρωστο άτομο, παρά τις προσπάθειες απομόνωσης των κρουσμάτων σε ξεχωριστά δωμάτια.

 

«Δεν μπορούμε να πούμε εάν η καραντίνα της Ιταλίας είναι σωστή ή λάθος, επειδή κάθε χώρα έχει τον δικό της μηχανισμό, αλλά εντοπίσαμε κάποια προβλήματα» δήλωσε ο Xiao. Οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες δεν μπόρεσαν να πουν με ακρίβεια πόσα κρούσματα προέκυψαν από την απομόνωση στο σπίτι, σύμφωνα με τον Liang.

 

Το Μιλάνο έχει αρχίσει να διαθέτει ξενοδοχεία για ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Το πρώτο με 306 δωμάτια θα είναι έτοιμο αυτή την εβδομάδα και θα αφορά την απομόνωση ασθενών που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα από την οικογένειά τους.

 

 

 

Ποσοστά θνησιμότητας

 

Το ποσοστό θνησιμότητας στην Ιταλία είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο που καταγράφηκε στην Κίνα, όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου, αν και ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με το αν οι επίσημοι αριθμοί της Κίνας καταγράφουν το ακριβές μέγεθος των θυμάτων.

 

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της Ιταλίας δήλωσε ότι ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων στη χώρα μπορεί να είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό των Αρχών.

 

Ο μεγάλος αριθμός θανάτων οφείλεται κυρίως στον ηλικιωμένο πληθυσμό της Ιταλίας, δήλωσε ο Liang. Πολλοί επίσης δεν ζήτησαν ιατρική φροντίδα μετά το θετικό τεστ και πέθαναν στο σπίτι, πρόσθεσε.

 

Παράλληλα, πολλοί θάνατοι στην Κίνα δεν καταγράφηκαν, καθώς τα νοσοκομεία στην επαρχία Χουμπέι, λόγω υπερφόρτωσης, δεν μπόρεσαν να σημειώσουν ή ακόμα και να κάνουν το τεστ σε εκείνους που εμφάνισαν συμπτώματα του Covid-19.

 

Ο Xiao επαίνεσε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ιταλίας, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία φροντίζουν πολύ καλά τους ασθενείς, αλλά υποφέρουν από έλλειψη εξοπλισμού.

 

 

Ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες να εφαρμοστεί καραντίνα ήταν πολύ χαλαρές, η κίνηση της Ιταλίας να βγάλει δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους από τις 22 Μαρτίου πιθανότατα να σηματοδοτήσει μία καμπή, σημείωσε.

 

Η Ιταλία «μπορεί να έχει φτάσει στην κορύφωσή της ήδη» μετά από την επιβολή αυστηρών μέτρων για περιορισμό στο σπίτι, ανέφερε. «Εάν αυτά τα μέτρα μπορούν να συνεχιστούν, τα νέα κρούσματα θα μειωθούν σημαντικά. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον».

 

Στην Ιταλία, οι γιατροί αρρώστησαν ενώ προσπαθούσαν να θεραπεύσουν τους ασθενείς, καλούμενοι ταυτόχρονα να επιλέξουν ποιοι ασθενείς θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού.

 

«Υπάρχουν αισιόδοξες και και απαισιόδοξες εκτιμήσεις προς το παρόν, αλλά η επιδημία δεν θα συνεχιστεί επ' αόριστον» είπε ο Xiao.

 

«Τώρα όλος ο κόσμος έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και δρα για την καταπολέμησή του και αυτό είναι ένα καλό σημάδι».

 

Με πληροφορίες του Bloomberg

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι οινοποιοί της Γαλλίας μετατρέπουν το αδιάθετο κρασί σε απολυμαντικό χεριών

Διεθνή Οι οινοποιοί της Γαλλίας μετατρέπουν το αδιάθετο κρασί σε απολυμαντικό χεριών

5.6.2020
Μαδαγασκάρη: Ο υπουργός Παιδείας παρήγγειλε γλειφιτζούρια 2 εκατ. δολαρίων αλλά ο «λόγος» δεν έπεισε κανέναν

Διεθνή Μαδαγασκάρη: Ο υπουργός Παιδείας παρήγγειλε γλειφιτζούρια 2 εκατ. δολαρίων αλλά ο «λόγος» δεν έπεισε κανέναν

5.6.2020
ΗΠΑ: Τέσσερις στους 10 πλένουν τα τρόφιμα με χλωρίνη ή καταπίνουν καθαριστικά

Διεθνή ΗΠΑ: Τέσσερις στους 10 πλένουν τα τρόφιμα με χλωρίνη ή καταπίνουν καθαριστικά

5.6.2020
Black Lives Matter - To επιβλητικό μήνυμα στον δρόμο που οδηγεί στον Λευκό Οίκο

Διεθνή Black Lives Matter - To επιβλητικό μήνυμα στον δρόμο που οδηγεί στον Λευκό Οίκο

5.6.2020
ΗΠΑ: Ποινική έρευνα σε βάρος αστυνομικών που έσπρωξαν 75χρονο διαδηλωτή

Διεθνή ΗΠΑ: Ποινική έρευνα σε βάρος αστυνομικών που έσπρωξαν 75χρονο διαδηλωτή

5.6.2020
Εξαφάνιση Μαντλίν: Και τρίτη εξαφάνιση παιδιού εξετάζουν οι αρχές

Διεθνή Εξαφάνιση Μαντλίν: Και τρίτη εξαφάνιση παιδιού εξετάζουν οι αρχές

5.6.2020
Ο Τραμπ πανηγυρίζει για τα ποσοστά απασχόλησης με αναφορά στον Φλόιντ: Είναι μια σπουδαία μέρα για τον Τζορτζ

Διεθνή Ο Τραμπ πανηγυρίζει για τα ποσοστά απασχόλησης με αναφορά στον Φλόιντ: Είναι μια σπουδαία μέρα για τον Τζορτζ

5.6.2020
ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για τις μάσκες - Υφασμάτινες και όχι «ιατρικού τύπου» σε δημόσιους χώρους

Διεθνή ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για τις μάσκες - Υφασμάτινες και όχι «ιατρικού τύπου» σε δημόσιους χώρους

5.6.2020
Reuters: Ο Τραμπ διέταξε την Marriott Int. να παύσει τη λειτουργία της στην Κούβα, σύμφωνα με την εταιρεία

Διεθνή Reuters: Ο Τραμπ διέταξε την Marriott Int. να παύσει τη λειτουργία της στην Κούβα, σύμφωνα με την εταιρεία

5.6.2020
BBC: Ποιες μάσκες προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και γιατί

Διεθνή BBC: Ποιες μάσκες προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και γιατί

5.6.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια