Ανάλυση: Πώς ο κορωνοϊός ίσως αλλάξει δραματικά την Airbnb - Τι συμβαίνει τώρα και τι φέρνει η επόμενη μέρα
Διεθνή

Ανάλυση: Πώς ο κορωνοϊός ίσως αλλάξει δραματικά την Airbnb - Τι συμβαίνει τώρα και τι φέρνει η επόμενη μέρα

H πανδημία αλλάζει τον παγκόσμιο τουρισμό και συμπαρασύρει την Airbnb

«Δεν θα είχατε μια αυτοκρατορία χωρίς εμάς», φωνάζει οργισμένος ένας οικοδεσπότης της Airbnb σε ένα βίντεο που απευθύνεται στον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Brian Chesky. «Είναι τα σπίτια μας στην πλατφόρμα σας. Είναι το πρόσωπό μας σε εκατομμύρια καταλόγους. Είναι η ψυχή μας που φέρνει τη μαγεία. Από εμάς βγάζετε χρήματα».

 

 

Ο άνδρας στο βίντεο εμφανίζεται όλο θυμό για την απόφαση της Airbnb να επιτρέψει στους επισκέπτες να ακυρώσουν τις κρατήσεις για ταξίδια που ξεκινούν πριν από τις 31 Μαΐου με πλήρη επιστροφή λόγω της επιδημίας του κορωναϊού. Το βίντεο έγινε viral και ίσως είναι παρωδία, αλλά, αυτό που είναι σίγουρα πραγματικό είναι πως η Airbnb είναι αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση, η οποία μάλιστα έφτασε ενώ ετοιμαζόταν για την κορύφωσή της.

 

Ο «στρατός» των 700.000 hosts της Airbnb είναι ανήσυχος καθώς εδώ και καιρό χάνει εισόδημα ως αποτέλεσμα της γενναιοδωρίας της εταιρείας προς τους φιλοξενούμενους. Ο Chesky αυτή τη βδομάδα ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι η εταιρεία θα δαπανήσει 250 εκατομμύρια δολάρια, καλύπτοντας το 25% των πληρωμών που θα καταβάλλονταν για κρατήσεις μεταξύ 14 Μαρτίου και 31 Μαΐου. Ένα πρόσθετο ταμείο ανακούφισης, ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, διατίθεται στους superhosts και θα δίνει μέχρι 5.000 δολάρια για όσους έχουν πληγεί περισσότερο.

 

To παγκόσμιο lockdown από την πανδημία του κορωνοϊού μάλλον θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις 31 Μαΐου, μέχρι οι κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς μετακίνησης. Οι φιλοξενούμενοι αναφέρουν κενά ημερολόγια κρατήσεων που εκτείνονται καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και η έρευνα από την ιστοσελίδα της AirDNA δείχνει ότι οι κρατήσεις σε ορισμένες πόλεις έχουν μειωθεί έως και 96%.

 

Για τους οικοδεσπότες που ενοικιάζουν περιστασιακά το ελεύθερο δωμάτιό τους σε στιλ bed & breakfast, το χαμένο εισόδημα από την Airbnb είναι μια επιπλέον απογοήτευση. Όμως, για όσους έχουν δημιουργήσει χαρτοφυλάκια ακινήτων, μικρά ή μεγάλα, που βασίζονται σε μια συνεχή ροή επισκεπτών, η προοπτική εβδομάδων ή μηνών χωρίς ενοίκους σημαίνει οικονομική καταστροφή.

 

Τα πάντα δείχνουν ότι το εισόδημα Airbnb σε όλο τον κόσμο έχει παγώσει και το επιχειρηματικό μοντέλο της Airbnb είναι τόσο λαβωμένο που θα συμπαρασύρει χιλιάδες ανθρώπους, hosts και εργαζομένους. Για να προσπαθήσουν να κερδίσουν κάποιο εισόδημα από τις άδειες ιδιοκτησίες τους, οι ιδιοκτήτες έχουν «ρίξει» στην αγορά ενοικίασης τα διαμερίσματά τους που μέχρι τώρα ήταν στην Airbnb. Στην οδό Princes Street του Εδιμβούργου, για παράδειγμα, υπάρχουν 209 καταχωρήσεις Airbnb σε δρόμο μόλις 494 κατοικιών. 

 

Για όσους έχουν δημιουργήσει χαρτοφυλάκια ακινήτων που βασίζονται σε μια συνεχή ροή επισκεπτών, η προοπτική εβδομάδων ή μηνών χωρίς ενοίκους σημαίνει οικονομική καταστροφή.

 

Η πλατφόρμα ακινήτων Rightmove ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων ενοικίων που εισέρχονται στην αγορά κατά την εβδομάδα που άρχισε το lockdown αυξήθηκε κατά 45% στο Λονδίνο, 55% στο Μπράιτον, 62% στο Εδιμβούργο και 78% στο Bath. Παρόμοια είναι τα στοιχεία σε όλο τον κόσμο με 61% αύξηση στο Δουβλίνο και 41% στην Πράγα.

 

Οι αναλυτές δεδομένων στην AirDNA λένε ότι οι κρατήσεις σε όλη την Ευρώπη κατέρρευσαν τον Μάρτιο, πέφτοντας κατά 80% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα από τις 9 Μαρτίου. Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για την πτώση των κρατήσεων δείχνουν ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου, οι κρατήσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Σιάτλ είχαν ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με την εβδομάδα του προηγούμενου μήνα.

 

Ένας μόνο host της Airbnb νοίκιασε 881 ακίνητα στο Λονδίνο σε ένα μόνο έτος, με έσοδα ύψους 11,9 εκατ λίρες  σύμφωνα με την AirDNA. Το ανώνυμο πρόσωπο λέγεται ότι είναι ο κορυφαίος σε κέρδη ιδιοκτήτης Airbnb στον κόσμο το 2017. Η απώλεια για τέτοιες περιπτώσεις είναι εφάμιλλη με αυτή που έχουν τεράστιες επιχειρήσεις.

 

 

 

Το τι θα συμβεί στην κατανομή κατοικίας μετά τον κορωνοϊό είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα σχετικά με την τύχη της Airbnb. Η εταιρεία και οι ανταγωνιστές της έχουν μεταμορφώσει την τουριστική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, αναμορφώνοντας συνοικίες ή και ολόκληρες πόλεις καθώς οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σάρωσαν όλα τα μέρη του κόσμου. Όμως η παγκόσμια αντίληψη για τον δημόσιο και κοινό χώρο θα τεθεί σε αμφισβήτηση και οι προοπτικές για τη βιομηχανία αυτή είναι πλέον δυσοίωνες.

 

Το τοπίο θα αλλάξει γρήγορα 

 

Σύμφωνα με ανάλυση του Citylab, το τοπίο θα αλλάξει δραματικά όταν γίνει επανεκκίνηση του τουρισμού, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξελιχθεί η κατάσταση όταν η κρίση υποχωρήσει.

 

Μια αναβίωση της υπαίθρου θα μπορούσε να έρθει στην μετά-κορωνοϊού εποχή. Καθώς η κρίση σταθεροποιείται και κάποια ταξίδια αρχίσουν πάλι, η ζήτηση κατοικιών στις πόλεις μπορεί να μην είναι η πρώτη που θα αναβιώσει. «Πιστεύω ότι σε πιο απομονωμένες αγροτικές περιοχές, η Airbnb είναι πιθανό να αποδειχθεί αρκετά ανθεκτική», λέει η Marie Hickey, επικεφαλής της εμπορικής έρευνας στην περιοχή της Ουκρανίας, συμβούλων ακινήτων Savills. «Ίσως δεν δούμε ανάκαμψη στους ξένους επισκέπτες μέχρι το 2021 και η αγορά που θα δυναμώσει πιο γρήγορα θα μπορούσε να είναι η εγχώρια αναψυχή».

 

Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικοί από το ταξίδι τους σε άλλες χώρες, μπορεί να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν κάπου κοντά για να περάσουν ένα διάστημα σε κάποιο ανοιχτό χώρο με καθαρό αέρα μόλις είναι ασφαλές να το πράξουν.


Όταν τα ταξίδια στις πόλεις επιστρέψουν, μπορεί να μην είναι η Airbnb που θα αποκομίσει τα πρώτα οφέλη. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει μεσοπρόθεσμη επιστροφή στα παραδοσιακά ξενοδοχεία, μόλις αρχίσει να αναβιώνει η τουριστική βιομηχανία, εξαιτίας των φόβων για το πώς μπορούν να επιβληθούν σταθερά πρότυπα υγιεινής. «Οι άνθρωποι μπορεί να είναι λιγότερο διατεθειμένοι να προτιμήσουν την Airbnb μετά την ανάκαμψη λόγω ζητημάτων καθαριότητας», λέει ο Michael O'Regan, ανώτερος λέκτορας μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Bournemouth του Ηνωμένου Βασιλείου. 

 

Όταν τα ταξίδια στις πόλεις επιστρέψουν, μπορεί να μην είναι η Airbnb που θα αποκομίσει τα πρώτα οφέλη.

 

Όμως μετά από μια περίοδο κατά την οποία αποθαρρύνθηκε ο συνωστισμός, οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν παρ 'όλα αυτά να παραμείνουν επιφυλακτικοί και για τους χώρους ξενοδοχείων που έχουν μεγάλο όγκο επισκεπτών. Έτσι, η Hickey προβλέπει μια πιθανή ταλάντευση προς έναν άλλο τομέα: τις πολυκατοικίες και τα συγκροτήματα που λειτουργούν από ξενοδοχεία καθώς είναι παρόμοια με τις καταχωρίσεις Airbnb αλλά εκπέμπουν την εμπιστοσύνη ότι λειτουργούν ακριβώς όπως ένα ξενοδοχείο με τακτικούς καθαρισμούς και προφυλάξεις υγείας και ασφάλειας

 

 

Πολλοί θα μπορούσαν να χαρούν με την εξαφάνιση τουλάχιστον ενός μέρους των Airbnb. Είναι σίγουρα πιθανό να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων σε ορισμένες περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση εάν περισσότερα διαμερίσματα είχαν σταθερούς μισθωτές  υποστηρίζοντας ένα ευρύτερο οικοσύστημα τοπικών καταστημάτων.

 

 

Όμως καθώς είναι βέβαιο πως θα υπάρξει έντονη πίεση από τις πόλεις και τους ανθρώπους που θα χρειαστεί να έχουν και πάλι έσοδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, υπάρχει περίπτωση το θέμα τουρισμού να ρυθμιστεί διαφορετικά. Στο Άμστερνταμ, για παράδειγμα, η πανδημία κοστίζει στην πόλη 1,6 δισ. ευρώ Το μήνα. Με πολλά από αυτά τα χρήματα να χάνονται από τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και την τροφοδοσία, πολλοί άνθρωποι δεν θα ανησυχούν για τον υπερτουρισμό όταν αυτός θα επιστρέψει.

 

Η κρίση μπορεί επίσης να ρίξει φως στην κατηγορία ότι η Airbnb επιδεινώνει τις αστικές στεγαστικές ανάγκες, αφαιρώντας διαμερίσματα από τη μακροπρόθεσμη αγορά. Σε πόλεις όπως το Παρίσι και η Βαρκελώνη, είναι πιθανό η διακοπή του τουρισμού να διευρύνει την αγορά ενοικίασης και να διευκολύνει την επιστροφή κατοίκων στο κέντρο.

 

Πάντως ενώ και στην Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη και μακρά μείωση στις κρατήσει,ς υπάρχουν και κάποιες πρωτοβουλίας αισιοδοξίας και αλληλεγγύης από ιδιοκτήτες που έχουν πλέον άδεια σπίτια. Μια σημαντική είναι αυτή της ομάδας I offer my AIRBNB home for FREE during Covid-19 Crisis.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ιστορικό Grand Palais στο Παρίσι φιλοξενεί «κυνήγι θησαυρού» με έργα τέχνης

Διεθνή Το ιστορικό Grand Palais στο Παρίσι φιλοξενεί «κυνήγι θησαυρού» με έργα τέχνης

19.10.2020
 «What?»- Η αντίδραση της Τερέζα Μέι στη δήλωση υπουργού ότι η χώρα θα είναι πιο ασφαλής μετά το Brexit

Διεθνή «What?»- Η αντίδραση της Τερέζα Μέι στη δήλωση υπουργού ότι η χώρα θα είναι πιο ασφαλής μετά το Brexit

19.10.2020
ΠΟΥ - Κορωνοϊός: Ευρώπη και Βόρεια Αμερική πρέπει να επιμείνουν στα μέτρα - «Κάντε το όπως η Ασία»

Διεθνή ΠΟΥ - Κορωνοϊός: Ευρώπη και Βόρεια Αμερική πρέπει να επιμείνουν στα μέτρα - «Κάντε το όπως η Ασία»

19.10.2020
Τραμπ: Καταστροφή ο Φάουτσι- Αν τον άκουγα θα είχαμε 500.000 νεκρούς

Διεθνή Τραμπ: Καταστροφή ο Φάουτσι- Αν τον άκουγα θα είχαμε 500.000 νεκρούς

19.10.2020
Βρετανία: Οι αποκλεισμένοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρώσοι ετοιμάζαν κυβερνοεπιθέσεις για το Τόκιο

Διεθνή Βρετανία: Οι αποκλεισμένοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρώσοι ετοιμάζαν κυβερνοεπιθέσεις για το Τόκιο

19.10.2020
Γαλλία: Συλλήψεις τεσσάρων μαθητών για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί

Διεθνή Γαλλία: Συλλήψεις τεσσάρων μαθητών για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί

19.10.2020
Β. Κορέα: Βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις σε κρατούμενους, σύμφωνα με έκθεση

Διεθνή Β. Κορέα: Βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις σε κρατούμενους, σύμφωνα με έκθεση

19.10.2020
Σε καραντίνα η Μπριζίτ Μακρόν- Ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού

Διεθνή Σε καραντίνα η Μπριζίτ Μακρόν- Ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού

19.10.2020
Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Κοπεγχάγης, μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση- Ζήτησε συγγνώμη

Διεθνή Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Κοπεγχάγης, μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση- Ζήτησε συγγνώμη

19.10.2020
Ταραχή σε αεροπλάνο: Έβηχε επίτηδες πάνω στους συνεπιβάτες φωνάζοντας «όλοι θα πεθάνουν»

Διεθνή Ταραχή σε αεροπλάνο: Έβηχε επίτηδες πάνω στους συνεπιβάτες φωνάζοντας «όλοι θα πεθάνουν»

19.10.2020
12 Σχόλια
SimosZ 4.4.2020 | 14:30
Κρισεις σαν αυτη ειναι η καταλληλη ευκαιρια να γινουν μεγαλες αλλαγες.
Ναι πολλοι μας υπενθυμιζεται πως πολλες πολεις εχουν αναγκη τα φραγκα του τουριστα, αλλα αυτο μπορει να γινει με πολυ πιο οργανικο και βιωσιμο τροπο, και οχι να αλλοιωνετε η ταυτοτητα πολεων οπως η Βενετια, Πραγα, ή Βαρκελωνη.

Η Πραγα 1 (ιστορικο κεντρο) ειδικα το καλοκαιρι ειναι απροσπελαστη. Να θες να περπατησεις στη γεφυρα του Καρολου, μονο μετα τις 2πμ, αν θες να εχει λιγη γοητεια.
Η Βενετια ουσιαστικα πνιγοταν απο τις ορδες και οχι τη θαλασσα.
Και η Βαρκελωνη, πολυ απλα ημουν τυχερος να τη δω απο τα ματια ντοπιου και οχι να στριμωχνομαι με ορδες Ασιατων τουριστων.

Και δε συζηταμε καν πως το airbnb εχει αυξησει τα ενοικια, και φοιτητες ή νεοι εργαζομενοι πληρωνουν τα κερατα τους για τρωγλες.
avatar
Miss M 4.4.2020 | 15:28
Τώρα αυτό το λες και θεία δίκη..
JERZY 4.4.2020 | 15:35
Δεν λυπάμαι τον οικοδεσπότη που νοίκιασε έναν σημαντικό αριθμό διαμερισμάτων προσπαθώντας να κάνει τον ξενοδόχο από το πουθενά. Ας υπολόγιζε ότι υπάρχει κι ένα ρίσκο σε τόσο μεγάλα "επιχειρηματικά" σχέδια.
Ο οικοδεσπότης που νοίκιαζε το έξτρα δωμάτιο δεν έχει να ανησυχεί για τίποτε παρά μόνο να περιμένει. Όπως λένε "life is a bitch".
avatar
Μαύρος Γάτος 4.4.2020 | 17:26
χάνει εισόδημα ως αποτέλεσμα της γενναιοδωρίας της εταιρείας προς τους φιλοξενούμενους Πηγή: www.lifo.gr

Τη στιγμή που μέχρι και οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες -γνωστοί φραγκοφονιάδες που βγάζουν περισσότερα κέρδη από τις ακυρώσεις παρά από το κυρίως μεταφορικό τους έργο- επέστρεψαν τα χρήματα των εισιτηρίων, θα ήταν πολύ δύσκολο να μην πράξει το ίδιο και η Airbnb αν θέλει να επιβιώσει στην μετά ιό εποχή.

Από εκεί και πέρα, όσοι ασχολούνται σοβαρά με το Airbnb στην Ελλάδα (δηλαδή όχι να νοικιάσουν μερικές ημέρες το εξοχικό τους) είχαν δύο επιλογές: είτε να κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην εφορία, να επωμιστούν βάρη αλλά και να διαθέτουν πλεονεκτήματα (π.χ την αποζημίωση και στήριξη λόγω ιού), είτε να επιλέξουν το μοντέλο ιδιώτη με κατ'αποκοπή φορολόγηση χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση (και χωρίς κανένα άλλο πλεονέκτημα). Στην προκειμένη περίπτωση, οι δεύτεροι έπαιξαν και έχασαν.
avatar
Μαύρος Γάτος 4.4.2020 | 17:30
Βέβαια, αν με την κρίση του ιού χαθεί ολόκληρη η τουριστική σαιζόν, τον Σεπτέμβριο οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων Airbnb θα έχουν μια σχετικά ενδιαφέρουσα επιλογή: να τα νοικιάσουν -σε όχι πολύ ληστρική τιμή- σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έβγαζαν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε σκηνές ή μέσα στα αυτοκίνητά τους, καθώς οι τιμές για ένα δωμάτιο ξεπερνούσαν κατά πολύ τον μισθό τους...
Ο Νοών... νοείτω 5.4.2020 | 07:58
Το πρόβλημα στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι τεράστιο καιδεν πρόκειται να λυθεί εάν η πολιτεία δεν τους επιχορηγήσει σημαντικό ποσοστό ενοικίου (εννοείται μιας αξιοπρεπέστατης κατοικίας και όχι κάποιας «τρύπας»).
avatar
Ops guy 6.4.2020 | 10:08
Η αξιοπρεπέστατη κατοικία να περιλαμβάνει και πισίνα ή αρκεί η θέα στη θάλασσα και jacuzzi; Αγαπητέ εξηγήστε μου γιατί χρειάζονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μια "αξιοπρεπέστατη κατοικία" κι όχι οι άστεγοι μια βασική στέγη ή οι νοσηλεύτριες του ΕΣΥ περισσότερα υλικά για να κάνουν τη δουλειά τους, ή οι αστυνομικοί περισσότερη εκπαίδευση και μέσα προστασίας.
Αν θέλουν να πιέσουν την κατάσταση ας αποσυρθούν από τη λίστα πηγαίνοντας σε άλλη δουλειά (έστω και λιγότερο άνετη και εγγυημένη) και να μην εξαρτώνται από τους νησιώτες.
Με πισίνα ανοικτή ή χωρίς λοιπόν;
avatar
Harlan 6.4.2020 | 10:15
Αποφασίστε ωρέ παληκάρια αν έχουμε καπιταλισμό ή κομμουνισμό. Γιατί μας έχετε ζαλίσει με τόσες κωλοτούμπες. Ούτε οι ανεμόμυλοι δεν γυρνάνε έτσι.

Καπιταλισμός όπου σας συμφέρει και
κομμουνισμός ( = να επεμβαίνει το κακό κράτος με επιδοτήσεις) κάθε φορά που τα σκατώνουμε;

Που είναι εκείνοι που διθυραμβίζουν με το airbnb σαν μια καινοτόμα, μοντέρνα, καταπληκτική, τιτανοτεράστια, διαγαλαξιακή πλατφόρμα;
Που είναι εκείνοι που μας έχουν ζαλίσει με τις καταπληκτικές ευκαιρίες που φέρνει το airbnb;

Καπιταλισμό δεν έχουμε; Η ελέυθερη αγορά δεν είναι ο Θεός, ο Οδηγός και ο Παντοκράτωρ που έχουμε επιλέξει;
Γιατί ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που ένα επιχειρηματικό μοντέλο από αυτά που εξυμνούμε τα σκατώνει, φωνάζουμε έντρομοι το κράτος να μας σώσει;

Και μαζί του να σώσει κάθε παράσιτο, κάθε λαμόγιο, κάθε απατεώνα, κάθε αρπακολλατζή, κάθε άπληστο γυρολόγο που μόνο να αρπάζει ξέρει, αλλά να δίνει ποτέ;

Τις επιδοτήσεις προς τους εκπαιδευτικούς (που ελπίζω να ΜΗΝ δοθούν) θα τις παντελονιάσουν τα παράσιτα της airbnb. Εκ των οποίων ένα τεράστιο ποσοστό φοροδιαφέυγει.

Ελεύθερη αγορά δεν έχουμε; Να μην πάνε εκπαιδευτικοί στα τουριστικά μέρη. Ούτε αστυνομικοί, ούτε νοσηλευτές, ούτε ηλεκτρολόγοι, ούτε σκουπιδιάρηδες, ούτε μηχανικοί (ΔΕΗ, νερό, δρόμοι).

Η ελεύθερη αγορά να τα ρυθμίσει όλα μόνη της. Αφού είναι παντοδύναμη, έτσι δεν λέτε;

Αν οι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών γουστάρουν ΔΗΜΟΣΙΑ αγαθά (Παιδεία, Υγεία, ασφάλεια, υποδομές) να φροντίσουν ώστε οι δημόσιοι λειτουργοί (δάσκαλοι, γιατροί, αστυνομικοί, μηχανικοί) να μπορούν να ζήσουν στα μέρη τους.
Και να μην ξεχάσουν να στείλουν και τίποτα φόρους, ΩΣ ΩΦΕΙΛΟΥΝ.

Αν δεν γουστάρουν δημόσια αγαθά, να προσλάβουν σεκιουριτάδες για την ασφάλεια τους, ιδιωτικά σχολεία για τα παιδιά τους και ιδιωτικά νοσοκομεία για τους ασθενείς τους.

Να δούμε τότε πόσο καπληκτικό, τιτανοτεράστιο, κερδοφόρο, καινοτόμο, μοντέρνο και υπερτέλειο θα είναι το airbnb.

Y.Γ. Ολος ο τουρισμός είναι μια παρασιτική και αντιπαραγωγική δραστηριότητα. Φέρνει κέρδος ΜΟΝΟ σε όσους κάνουν αρπαχτές και ΜΟΝΟ αν καταληστευτούν _δημόσιες_ υποδομές.
Το airbnb παίρνει την ιδέα της αρπαχτής και της καταλήστευσης δημόσιων αγαθών και την πηγαίνει 1 βήμα παραπέρα.
Ο Νοών... νοείτω 7.4.2020 | 10:09
@Ops guy 6.4.2020 | 10:08

Προφανώς και δεν αναφέρομαι σε κατοικίες με πισίνες και jacuzzi. Δεν είναι όλα τα Airbnb αυτής της κατηγορίας και κόψε το εξυπνακίστικο «πνευματάκι» γιατί το σχόλιο είναι άκυρο!...
Οι άστεγοι, τα υλικά του Ε.Σ.Υ. και η εκπαίδευση των αστυνομικών, που κολλάνε σε όλο αυτό;
Εννοείται πως για ό,τι αναφέρεις (υλικο-υποδομή του Ε.Σ.Υ., εκπαίδευση αστυνομικών, φροντίδα αστέγων) και για πολλές άλλες, αντίστοιχες κατηγορίες πρέπει να υπάρξει μέριμνα.
Το σχόλιο μου όμως απευθύνεται στον Μαύρο Γάτο που πολύ εύστοχα παρουσιάζει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με την στέγαση των αναπληρωτών καθηγητών σε συνδυασμό με την κατάσταση του Airbnb η οποία έχει δημιουργήσει σύνθετα προβλήματα.

Υ.Γ.: Είναι εξαιρετικά παράλογο αυτό που προτείνεις, να αποσυρθούν από την λίστα πηγαίνοντας σε άλλη δουλειά. Επίσης η δουλειά τους ούτε άνετη είναι, ούτε εγγυημένη και δεν εξαρτώνται οι εκπαιδευτικοί από τους νησιώτες αλλά ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ!!... ..εκτός και αν πρέπει κλείσουν τα σχολεία στα νησιά!...


@Harlan 6.4.2020 | 10:15

Καταλαβαίνω πως η κατάσταση της καραντίνας επηρεάζει πολύ τον τρόπο σκέψης. Οπότε δεν θα σου απαντήσω. Καταλαβαίνω. Υπομονή!...

Υ.Γ.: Λόγω της εργασίας μου μετακινούμαι ελεύθερα, με ειδική άδεια, 24 ώρες το 24ωρο.

Υ.Γ.2: Έχετε μπερδέψει πάρα πολύ τις έννοιες του κομουνισμού, του καπιταλισμού και πολλές άλλες. Αυτό που μετά βεβαιότητας θα σου αναφέρω (και ρώτα για να μάθεις), είναι πως σε όλα τα προηγμένα, δυτικά κράτη στα οποία επικρατεί το οικονομικό μοντέλο του καπιταλισμού δεν νοείται να μην υπάρχει μέριμνα για πολλές κοινωνικές κατηγορίες, όπως των αστέγων, των εκπαιδευτικών, των εργατών και πολλές άλλες, οι οποίες υπάγονται υποχρεωτικά σε σημαντικά οικονομικά και υγειονομικά επιδόματα. Επίσης πολύ ανεπτυγμένος είναι και ο τομέας της εργατικής κατοικίας και μάλιστα με διαρκή ανανέωση των κτιρίων εργατικής στέγασης με συνεχή ανανέωση τους. (Τα παλαιότερα γκρεμίζονται και χτίζονται συνεχώς καινούργια). Το βίωσα πολύ στο Βέλγιο αυτό.
Δυστυχώς εδώ στη χώρα που κατοικούμε με τον παραλογισμό που επικρατεί ως κύριο γνώρισμα μας, όποιο πολιτικοκοινωνικό σύστημα και αν επικρατούσε τα ίδια χάλια θα είχαμε. Οποιουδήποτε κοινωνικοοικονομικού συστήματος, από το χειρότερο έως το καλύτερο (ακαδημαϊκά και βιωματικά), δεν τηρούνται σωστά οι όποιοι κανόνες του -κάτι στο οποίο παρουσιάζουμε ιδιαίτερη έφεση και «ταλέντο», σχεδόν έμφυτο-, στα μέτρα και σταθμά που το καθένα πρέπει να αποδώσει, ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΔΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ!...
Εδώ το σύστημα που επικρατεί είναι αυτό του Παραλογισμού και τίποτα άλλο. Ένα σουρεαλιστικό, ανομοιογενές, ακανόνιστο σύστημα μεταξύ «υποχρεωτικών ελευθεριοτήτων» και «ελεύθερων υποχρεώσεων» που ο καθένας μας, ανά περίπτωση και περίσταση, συλλογική και ατομική, χάνεται μέσα σε αυτό.
Πουθενά, σε καμία ανεπτυγμένη χώρα στην οποία εργάστηκα και έμεινα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, που επικρατεί το καπιταλιστικό σύστημα, δεν ένοιωσα αδικημένος και δεν βίωσα κανέναν καπιταλιστικό «μπαμπούλα». Σε όλες υπάρχει αξιοκρατία με το κράτος ΠΑΝΤΑ να παρεμβαίνει ρυθμιστικά και εξισορροπητικά σε πολλούς κοινωνικοοικονομικούς τομείς χωρίς αυτό να νοείται ως κομμουνισμός, σοσιαλισμός ή ασύδοτος καπιταλισμός. Υπάρχει μια λογική διαχείριση των καταστάσεων, χωρίς να λείπουν τα επιμέρους προβλήματα ή ζητήματα, όμως με τη διαφορά ότι αυτά είναι ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ προβλήματα, με την αυτονόητη τάση να υπάρχει διεξοδική αντιμετώπιση τους όπου αργά ή γρήγορα επέρχονται λύσεις (για παράδειγμα δεν υπάρχει καμία, μα καμία περίπτωση να αρχίσει κάποιος εργαζόμενος να πλακώνεται με τον εργοδότη του για το πότε και αν θα πληρωθεί). Κάτι που δεν συμβαίνει στη χώρα μας, στην οποία επικρατεί ένας φαύλος κύκλος του παραλόγου και τίποτα άλλο. Κυρίως, (πρωτόγονα) ζητήματα που στην χώρα μας μονίμως τίθενται προς επίλυση, σε όλες τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες είναι δεδομένα χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση τους. Τι σημαίνει αυτό; Πως ξεκάθαρα δεν ανήκουμε στις ανεπτυγμένες χώρες, άλλο τι εμείς νομίζουμε!...
Φταίει ο κομμουνισμός, ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός και οποιοδήποτε -σμος, αυτά είναι αρλούμπες και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!...
Ας εφαρμόσουμε και προσαρμοστούμε σωστά σε ένα οποιοδήποτε, σύστημα ..-σμού ή -σμού και μόνο τότε θα δούμε αποδοτικά αποτελέσματα. Με λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο και όλα μαζί μια «σούπα», αναλόγως ό,τι εξυπηρετεί κατά το δοκούν, συλλογικά και ατομικά, τον καθένα μας δεν κάνουμε τίποτα. Φαύλος κύκλος!...
Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
avatar
Harlan 7.4.2020 | 12:19
@Νοών νοείτω, ας κρατήσουμε λίγο το επίπεδο.
Υπονοούμενα και αστειάκια του στυλ "απο την πολλή καραντίνα έχεις πάθει μαλάκυνση" πρώτον δεν είναι δημιουργικά και δεύτερον μπορούν να επιστραφούν ανετότατα.
Δεν επιστρέφω τέτοιες χαζομάρες επειδή δεν γουστάρω ξακατινιάσματα. Αλλά μη με τσιγκλάς κι εσύ.

1) Δεν είσαι ο μόνος που έχει ζήσει σε άλλες χώρες. Ακόμα και αν ήσουν, το επιχείρημα "οι άλλες χώρες έχουν αξιοκρατία, οργάνωση, κοινωνική μέριμνα κλπ., ενώ η Ελλάδα είναι χάος και μπάχαλο" είναι _τριπλά_ λάθος.

Πρώτον οι άλλες χώρες δεν είναι τόσο ονειρεμένες όσο τις παρουσιάζεις, δεύτερον η Ελλάδα δεν είναι τόσο χάος όσο την παρουσιάζεις και τρίτον η δικαιολογία "αφού είμαστε μπάχαλο" είναι ένα πολύ ωραίο γενικό άλλοθι για να μην κάνουμε τίποτα.

2) Το βασικό σου επιχείρημα είναι ότι τα κράτη επεμβαίνουν, ανεξάρτητα από το αν έχουν καπιταλισμό ή κομμουνισμό.
Συμφωνώ.
Και δεν με ενδιαφέρει το πως θα ονομάσουμε το σύστημα στο οποίο ζούμε. Με ενδιαφέρει μια Κοινή Λογική.

Ζητάς να επιδοτήσει το κράτος τους εκπαιδευτικούς, για να μπορέσουν να τα χώσουν οι τελευταίοι στους ιδιοκτήτες των airbnb.

Εδώ αφήνουμε μια υποσημείωση ότι αν μυριστούν επιδότηση, θα ανεβάσουν ΚΙ ΑΛΛΟ τα νοίκια - αλλά δεν είναι αυτό το κυρίως θέμα.

Εκείνο που λέω είναι απλό:
Α) Υπάρχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο (ο Γιαραμπής να το κάνει) που λέγεται airbnb και εισπράττει διθυραμβικά και θαυμαστικά σχόλια ανα την υφήλιο.

Β) Το επιχειρηματικό αυτό μοντέλο, ΤΑ ΣΚΑΤΩΝΕΙ εκεί όπου εφαρμόζεται. Μπορώ να σου δώσω λεπτομέρειες, αν το ζητήσεις.

Γ) Ερχονται άνθρωποι σαν εσένα, που προτείνουν να επιδοτήσουμε αυτό το (σκατωμένο) επιχειρηματικό μοντέλο για να το κρατήσουμε στην ζωή με κρατικά λεφτά. Τα οποία θα μας λείψουν από αλλού - σε μισθούς νοσηλευτών για παράδειγμα.

Και σε ρωτάω με απλή λογική: ΓΙΑΤΙ;;;;;;

Γιατί να τα πάρουμε από γιατρούς, δάσκαλους, μηχανικούς, νοσοκομεία, γηροκομεία, υποδομές και να τα δώσουμε σε ένα αμόρφωτο λαμόγιο που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι αρπαχτές;

Γιατί πρέπει να συντηρούμε με κρατικά λεφτά επιχειρήσεις που είναι αποδεδειγμένα ζημιογόνες για την κοινωνία; Επειδή τους επαινεί η ΜακΚινσευ;

Δεν με ενδιαφέρει το σε πόσες χώρες έχεις ζήσει, δεν με ενδιαφέρει ο καπιταλισμός και οι παραφυάδες του, δεν με ενδιαφέρει αν η Ελλάδα είναι μπάχαλο.
Με ενδιαφέρει ένα απλό πράγμα:

Γιατί να χώσουμε κρατικά λεφτά για να συντηρήσουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ τα έχει κάνει σκατά όπου έχει εφαρμοστεί;

Εκτός αν είσαι της άποψης ότι το airbnb δεν τα έχει σκατώσει, όλα πηγαίνουν τέλεια, όλα είναι καταπληκτικά.
Αν το πιστεύεις αυτό, αφού οι τουριστικές κοινωνίες βρίσκονται μέσα σε έναν τέτοιο παράδεισο, γιατί μας ζητάνε και λεφτά από πάνω;
WhateverGetsYouGoing 7.4.2020 | 17:52
Harlan τα είπες τέλεια!
avatar
IoannaGo 4.4.2020 | 23:23
Έχω καταλύματα καταχωρημένα στην Airbnb, καθώς και σε άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων και έχω και άδεια από ΕΟΤ. Οι κανόνες ακυρώσεις ασχέτως του ιού επιτρέπουν στον επισκέπτη δωρεάν ακύρωση για ένα διάστημα πριν την άφιξη του ανάλογα την πολιτική του κάθε καταλύματος, εν συντομία δεν καταλαβαίνω γιατί φέρει ευθύνη η Airbnb στην προκειμένη. Ο οποιοσδήποτε που έχει κάνει κράτηση για το Μάϊο από τη στιγμή που δεν αισθάνεται ασφαλής να ταξιδέψει μπορεί να ακυρώσει, έχει το δικαίωμα και βρίσκεται εντός χρονικού περιθωρίου που του επιτρέπει δωρεάν ακύρωση. Η ζημιά είναι τεράστια ναι, θα ζοριστουμε πολύ οικονομικά το επόμενο διάστημα, είναι αλήθεια. Περισσότερο όμως σκέφτομαι το ότι δεν θα μπορέσω να δώσω δουλειά στην κοπέλα που είχα για την καθαριότητα και αυτή δεν έχει άλλη πηγή εισοδήματος. Εγώ αν υπάρξει σεζόν θα δουλέψω μόνη μου κάτι θα μου μείνει στο τέλος να περάσω. Η κάθε εταιρεία κολοσσός θα βρει διέξοδο, θα βρει από αλλού να αποκομίσει κέρδος. Οι τόσες χιλιάδες εργαζομένων στον κλαδο τι διέξοδο έχουν?
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια