ΕΡΑ
Διεθνή

SOS από κολοσσούς τροφίμων: Ο κορωνοϊός ίσως διπλασιάσει τα ποσοστά παγκόσμιας πείνας

Να παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά και το εμπόριο ελεύθερο για να αποτραπεί ενδεχόμενη επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση, προειδοποιούν οι επικεφαλής κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, παγκοσμίως.

Οι προμήθειες τροφίμων σε όλο τον κόσμο θα «διαταραχθούν σε μεγάλο βαθμό» από τον κορωνοϊό, με τα ποσοστά της παγκόσμιας πείνας ενδεχομένως να διπλασιάζονται αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τις κυβερνήσεις, προειδοποιούν κάποιοι από τους ηγέτες παγκόσμιων κολοσσών τροφίμων.

 

Unilever, Nestlé και PepsiCo, από κοινού με διεθνή σωματεία αγροτών και κτηνοτρόφων, τον ΟΗΕ, ακαδημαϊκούς και πλήθος κοινωνικών οργανώσεων, υπογράφουν επιστολή, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να αφήσουν τα σύνορα ανοιχτά για το εμπόριο και να επενδύσουν σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, προκειμένου να στηρίξουν τους ευάλωτους των κοινωνιών.

 

Καλούν τις κυβερνήσεις να «αναλάβουν επείγουσα και συντονισμένη δράση για να εμποδίσουν την πανδημία του κορωνοϊού να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση». Όπως εξηγούν, κλειδί προς αυτόν το στόχο αποτελεί το ανοιχτό εμπόριο, η προστασία των αγροτών στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες καθώς και η επένδυση στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

 

Η επείγουσα αυτή προειδοποίηση από τους ηγέτες της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων έρχεται καθώς πολλές χώρες αρχίζουν την επιβολή περιορισμών σε συγκεκριμένα προϊόντα. Οι περιορισμοί στη μετακίνηση των ανθρώπων, εξαιτίας του lockdown, επίσης απειλεί να προκαλέσει ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, σε μια ευαίσθητη όσο και κρίσιμη συγκυρία για πολλές καλλιέργειες.

 

«Ο κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα προμηθειών τροφίμων τους επόμενους μήνες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ιδίως για τις χαμηλών εισοδημάτων εισαγωγείς χώρες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.

 

Όπως επισημαίνεται ακόμα, τα λιμάνια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και οι μεγάλες εξαγωγείς χώρες «να καταστήσουν σαφές πως θα συνεχίσουν να προμηθεύουν απρόσκοπτα τις διεθνείς αγορές και τους καταναλωτές».

 

Όσο οι άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία ή στη μείωση των εισοδημάτων τους λόγω προσβολής από τον ιό ή των lockdowns, τόσο πιθανότερο είναι να αυξηθούν τα επίπεδα thw παγκόσμιας πείνας. «Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα σε ημερήσια βάση και ήδη υπολογίζεται περί τα 800 εκατομμύρια παγκοσμίως ίσως διπλασιαστεί τους προσεχείς μήνες, με τεράστιο κίνδυνο αύξησης του υποσιτισμού και του παιδικού νανισμού» προειδοποιούν.

 

Στοχευμένα επισιτιστικά προγράμματα από τις κυβερνήσεις, κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και των οργανώσεων, μέτρα-«δίχτυ» ασφαλείας, όπως διευκολύνσεις τραπεζών προς τους μικρούς παραγωγούς και ευνοϊκά δάνεια προς τους ευπαθείς εργοδότες, προστασία των οικονομικών μεταναστών, ανακούφιση χρεών των αδύναμων κρατών και διασφάλιση της ρευστότητας, στήριξη των τοπικών δικτύων προμήθειας τροφίμων και επένδυση σε νέες τεχνολογίες με τη βοήθεια των πλουσιότερων εθνών, περιλαμβάνονται σε όσα προτείνουν οι ηγέτες στην επιστολή τους.

 

«Η παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων είναι σήμερα ευάλωτη, λόγω των χρόνων υπο-επενδύσεων, της εξάντλησης των φυσικών πόρων και της ανορθολογικής κατανομής των άνω των 700 δισ. δολαρίων από τα ετήσια μέτρα στήριξης. Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, ωστόσο μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να επανακάμψουμε με ένα καλύτερο και σταθερότερο τρόπο» διαμηνύουν οι υπογράφοντες.

 

«Το να αποκαταστήσουμε το σύστημα παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων είναι κομβικό για μια ανθεκτική επαναφορά σε όλο τον κόσμο με τη δημιουργία προοπτικών για εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, λιγότερη πείνα, μεγαλύτερη επισιτιστική ασφάλεια και καλύτερη διαχείριση των βασικών φυσικών πόρων, της γης, του νερού, των δασών και των ωκεανών» καταλήγει η επιστολή.

 

Με πληροφορίες από «Guardian»

 

 

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάος στις ΗΠΑ: Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις - Πυροβόλησαν αστυνομικούς

Διεθνή Χάος στις ΗΠΑ: Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις - Πυροβόλησαν αστυνομικούς

30.5.2020
Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τον ΠΟΥ - «Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους»

Διεθνή Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τον ΠΟΥ - «Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους»

30.5.2020
Οι Τούρκοι επιλέγουν Ιμάμογλου - Δεύτερος ο Ερντογάν σε δημοσκόπηση

Διεθνή Οι Τούρκοι επιλέγουν Ιμάμογλου - Δεύτερος ο Ερντογάν σε δημοσκόπηση

30.5.2020
Το Ιράν χαλαρώνει το lockdown: Ανοίγουν ξανά τα τεμένη για καθημερινή προσευχή

Διεθνή Το Ιράν χαλαρώνει το lockdown: Ανοίγουν ξανά τα τεμένη για καθημερινή προσευχή

30.5.2020
Don't do it: Το δυνατό σποτ της Nike κατά της ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ

Διεθνή Don't do it: Το δυνατό σποτ της Nike κατά της ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ

30.5.2020
«Απέτυχα ως μητέρα»: Η YouTuber που έδωσε τον υιοθετημένο γιο της απαντά στους haters

Διεθνή «Απέτυχα ως μητέρα»: Η YouTuber που έδωσε τον υιοθετημένο γιο της απαντά στους haters

30.5.2020
Ελβετία: Νεκρός βρέφος από κορωνοϊό - Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας

Διεθνή Ελβετία: Νεκρός βρέφος από κορωνοϊό - Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας

30.5.2020
Πανεπιστήμιο απέβαλε Ελληνοαυστραλό φοιτητή για δυο χρόνια - Ακτιβιστής και επικριτής της Κίνας

Διεθνή Πανεπιστήμιο απέβαλε Ελληνοαυστραλό φοιτητή για δυο χρόνια - Ακτιβιστής και επικριτής της Κίνας

30.5.2020
ΗΠΑ: Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής στο Ντιτρόιτ - Άνοιξαν πυρ μέσα από SUV

Διεθνή ΗΠΑ: Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής στο Ντιτρόιτ - Άνοιξαν πυρ μέσα από SUV

30.5.2020
Κέρδισε έργο του Πικάσο σε λοταρία και τώρα δεν ξέρει τι να τον κάνει

Διεθνή Κέρδισε έργο του Πικάσο σε λοταρία και τώρα δεν ξέρει τι να τον κάνει

30.5.2020
2 Σχόλια
avatar
Μαύρος Γάτος 9.4.2020 | 16:49
Δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι η ηγεσίες των γιγάντιων πολυεθνικών τροφίμων ενδιαφέρονται για την διατροφική ασφάλεια και για τους φτωχότερους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα υπερκέρδη τους και η τιμή των εταιριών τους στο χρηματιστήριο. Και μάλλον αυτά είναι που απαιτούν κυρίως αδιατάρακτο παγκοσμιοποιημένο εμπόριο...

Εξάλλου, κάποιοι θα θυμούνται πως κερδοσκοπούσαν πριν από μια δεκαετία περίπου με τα βασικότερα τρόφιμα στα οποία στηρίζεται η επιβίωση μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού και κυρίως των φτωχών : καθώς η παραγωγή είχε μειωθεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, είχαν φτάσει έως και στον τριπλασιασμό της τιμής τους. Τότε τα σύνορα για το εμπόριο ήταν ορθάνοιχτα...
avatar
Harlan 9.4.2020 | 17:07
Οταν η επισιτιστική ασφάλεια της Πορτογαλίας εξαρτάται από το πόσες μέρες θα μείνει κλειστό το λιμάνι του Χογκ Κογκ, κάτι έχει πάει ΤΡΑΓΙΚΑ λάθος στην όλη ιστορία.

Οταν καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή του Βελγίου επειδή οι λιθουανοί εργάτες (στην πραγματικότητα σκλάβοι) δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα, τότε το διατροφικό μοντέλο που έχεις φτιάξει είναι ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ αποτυχημένο.

Αντί να ζητάμε να μείνουν όλα ανοιχτά και όλα διαθέσιμα 24/7, μήπως να ζητάγαμε μια ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ στον τρόπο παραγωγής της τροφής μας;

Σταθερότητα σημαίνει αντοχή σε κλυδωνισμούς.
Αστάθεια σημαίνει να παθαίνουν μια γρίπη στο Καζακστάν και να καταρρέει η συγκομιδή πατάτας στην Γερμανία.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια