Μήνυμα Σεντένο πριν το Eurogroup: «Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί»
Διεθνή

Μήνυμα Σεντένο πριν το Eurogroup: «Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί»

Έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λίγη πριν την τηλεδιάσκεψη για την οικονομική πολιτική απέναντι στην πανδημία

Έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λίγη πριν την τηλεδιάσκεψη για την οικονομική πολιτική απέναντι στην πανδημία, ενώ η ώρα έναρξης μετατίθεται συνεχώς.

 

Οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις της Τρίτης δεν είχαν οδηγήσει σε κοινό ανακοινωθέν, καθώς υπήρχε αγεφύρωτο χάσμα για την οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας κορωνοϊού. Η αποψινή ώρα έναρξης της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είχε οριστεί αρχικά για τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και, λίγο αργότερα, μετατέθηκε για τις 8:00, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σεντένο. Όμως ούτε στις 8μ.μ ξεκίνησε η συνεδρίαση και μετατέθηκε εκ νέου για τις 10:30μ.μ. 

 

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Σεντένο ανάφερε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού»

 

Αναλυτικά το βίντεο-μήνυμα του Μάριο Σεντένο: «Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».

 

Μια συμφωνία είναι κοντά να επιτευχθεί, εκτίμησε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Μια συμφωνία είναι αναγκαία, μια συμφωνία είναι εφικτή. Κάνουμε πρόοδο», διαβεβαίωσε. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συγκλίνουν πως ένα πακέτο μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ αντί του ευρωομολόγου που ζητούσαν εννιά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά στο οποίο χώρες του Βορρά βάζουν «βέτο».

 

Το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ, σχέδιο της Κομισιόν για την άντληση 100 δισ. ευρώ (από την αγορά έναντι εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης) και χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε νωρίτερα εκ νέου την πρόταση για ομόλογα, με αμοιβαιοποίηση του χρέους των κρατών μελών, αλλά πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στις δοκιμαζόμενες από τον κορωνοϊό χώρες. «Φαίνεται ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και πιθανότερη από ποτέ», σχολίασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

 

«Το διάλειμμα της μιας ημέρας συνέβαλε στο να δυναμώσει η θέληση όλων να βρούμε μια κοινή λύση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός διμερών συνομιλιών την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τώρα είναι σημαντικό να τα καταφέρουμε τελικά. Η κρίση του κορονοϊού αφορά εξίσου όλους τους πολίτες της Ευρώπης, για αυτό και πρέπει να υπάρχει μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση», κατέληξε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε σήμερα για τους τουρίστες ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας

Διεθνή Άνοιξε σήμερα για τους τουρίστες ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας

26.5.2020
Η Ρόουλινγκ δημοσιεύει δωρεάν online νέο παιδικό βιβλίο- Το είχε στη σοφίτα για χρόνια

Διεθνή Η Ρόουλινγκ δημοσιεύει δωρεάν online νέο παιδικό βιβλίο- Το είχε στη σοφίτα για χρόνια

26.5.2020
Βρετανία: Αναθεωρεί προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών

Διεθνή Βρετανία: Αναθεωρεί προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών

26.5.2020
Πτήση έφτασε στη Σαρδηνία, αλλά επέστρεψε στο Ντίσελντορφ καθώς «το αεροδρόμιο ήταν κλειστό»

Διεθνή Πτήση έφτασε στη Σαρδηνία, αλλά επέστρεψε στο Ντίσελντορφ καθώς «το αεροδρόμιο ήταν κλειστό»

26.5.2020
Η διαφορετική καραντίνα ενός ζευγαριού: Μόνοι τους, σε ένα μεσαιωνικό κάστρο- ξενοδοχείο 5 αστέρων

Διεθνή Η διαφορετική καραντίνα ενός ζευγαριού: Μόνοι τους, σε ένα μεσαιωνικό κάστρο- ξενοδοχείο 5 αστέρων

26.5.2020
Κόστα Ρίκα: Γεγονός ο πρώτος ομόφυλος γάμος - Μεσάνυχτα με την έναρξη ισχύος του νόμου

Διεθνή Κόστα Ρίκα: Γεγονός ο πρώτος ομόφυλος γάμος - Μεσάνυχτα με την έναρξη ισχύος του νόμου

26.5.2020
Η Ρώμη βάζει πρόστιμο μέχρι 500 ευρώ σε όποιον πετά μάσκες και γάντια εκτός κάδου

Διεθνή Η Ρώμη βάζει πρόστιμο μέχρι 500 ευρώ σε όποιον πετά μάσκες και γάντια εκτός κάδου

26.5.2020
Ισπανία: Χιλιάδες συνταξιούχοι «εξαφανίστηκαν» από το ασφαλιστικό σύστημα στην πανδημία

Διεθνή Ισπανία: Χιλιάδες συνταξιούχοι «εξαφανίστηκαν» από το ασφαλιστικό σύστημα στην πανδημία

26.5.2020
Κόστα Ρίκα: H πρώτη χώρα στην Κεντρική Αμερική που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων

Διεθνή Κόστα Ρίκα: H πρώτη χώρα στην Κεντρική Αμερική που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων

26.5.2020
Έρευνα: Ασθενείς με ήπια συμπτώματα ανέπτυξαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού

Διεθνή Έρευνα: Ασθενείς με ήπια συμπτώματα ανέπτυξαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού

26.5.2020
1 Σχόλια
He-Man 9.4.2020 | 21:48
Όχι,δν θα βουλιάζουμε όλοι μαζί,όπως χρόνια τωρα,δν κολυμπάμε όλοι μαζί.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια