Η αρχή ανταγωνισμού της Γαλλίας αποφάσισε ότι η Google πρέπει να πληρώσει τις γαλλικές εκδοτικές εταιρείες και τα πρακτορεία ειδήσεων για την επαναχρησιμοποίηση του περιεχομένου τους. (EPA)
Διεθνή

Η Γαλλία απαιτεί από την Google να πληρώσει τους εκδότες για επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου

Αυτό σημαίνει ότι η Google θα πρέπει να πληρώσει τους εκδότες για τις επικεφαλίδες και τα αποσπάσματα που εμφανίζονται στην κατηγορία Ειδήσεις, ακόμη και στις αναζητήσεις της

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας αποφάσισε την Πέμπτη ότι η Google πρέπει να πληρώσει τις γαλλικές εκδοτικές εταιρείες και τα πρακτορεία ειδήσεων για την επαναχρησιμοποίηση του περιεχομένου τους.

 

Συγκεκριμένα, η γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού «διέταξε» σήμερα την Google να διαπραγματευτεί με τους γαλλικούς οργανισμούς ειδήσεων εντός των επόμενων τριών μηνών προκειμένου να πληρώσει για να χρησιμοποιήσει εκ νέου τα αποσπάσματα ειδήσεων.

 

Αυτό σημαίνει ότι η Google θα πρέπει να πληρώσει τους εκδότες για τις επικεφαλίδες και τα αποσπάσματα που εμφανίζονται στην κατηγορία Ειδήσεις, ακόμα και στις αναζητήσεις της Google.

 

Σύμφωνα με την TechCrunch, η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «μεταφέρει το γειτονικό δικαίωμα για ειδήσεις στην εθνική νομοθεσία, μετά την επιτυχία της πανευρωπαϊκής μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων το περασμένο έτος».

 

 

 

Μεταξύ διαφόρων αμφιλεγόμενων μέτρων, η μεταρρύθμιση περιελάμβανε μια διάταξη για την επέκταση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να καλύπτει περιεχόμενο όπως τους βασικούς τίτλους των ειδήσεων, τους οποίους οι ειδήσεις της Google συγκεντρώνουν και παραθέτουν.

 

Η μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο σύνολό της ψηφίστηκε μέσω του κοινοβουλίου της ΕΕ το Μάρτιο του 2019, ενώ ο εθνικός νόμος της Γαλλίας για τα εκδοθέντα δικαιώματα των εκδοτών τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2019.

 

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, είχαν προηγουμένως περάσει παρόμοιους νόμους που κάλυπταν τη χρήση αποσπασμάτων ειδήσεων, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να λάβουν τις πληρωμές από την Google, όπως ήλπιζαν οι νομοθέτες.

 

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η οποία έκανε υποχρεωτική την πληρωμή στους εκδότες, η Google επέλεξε να μην παρέχει καν την υπηρεσία Ειδήσεων. Ωστόσο, οι εκδότες που άσκησαν πίεση για την πανευρωπαϊκή μεταρρύθμιση ελπίζουν  σε μία καλύτερη έκβαση.

 

Στην πλήρη έκθεσή της, η Αρχή Ανταγωνισμού καταδίκασε τα προηγούμενα «αντίποινα» της Google, που υποστήριζε ότι αυτή η πρακτική είναι άδικη, δεδομένης της κυριαρχίας της στην αγορά.

 

Περίπου το 90% των αναζητήσεων στην Ευρώπη προέρχεται από την Google και αυτό το είδος αντιποίνων είναι εξαιρετικά επιζήμιο για μια ήδη εύθραυστη βιομηχανία ειδήσεων.

 

Αυτές οι πρακτικές καθίστανται δυνατές από τη δεσπόζουσα θέση, που ενδέχεται να κατέχει η Google, στην αγορά της  υπηρεσίας γενικής αναζήτησης. Αυτή η θέση οδηγεί την Google να φέρνει σημαντική επισκεψιμότητα στους ιστότοπους των εκδοτών και των πρακτορείων ειδήσεων.

 

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν οι καταγγέλλοντες σχετικά με 32 τίτλους, και δεν αμφισβητήθηκαν από την Google, οι μηχανές αναζήτησης - και κατά συνέπεια η Google σε μεγάλο βαθμό - αντιπροσωπεύουν, ποσοστό μεταξύ 26% και 90% επισκεψιμότητας στις σελίδες τους.

 

Η επισκεψιμότητα αυτή είναι επίσης πολύ σημαντική και κρίσιμη για τους εκδότες και τα πρακτορεία ειδήσεων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χάσουν οποιοδήποτε μερίδιο από το ψηφιακό αναγνωστικό κοινό, λόγω των οικονομικών τους δυσκολιών.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εκδότες και τα πρακτορεία ειδήσεων βρίσκονται σε μια κατάσταση, όπου δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συμμορφώνονται με την πολιτική της Google χωρίς οικονομική ανταπόδοση.

 

Πράγματι, η απειλή υποβάθμισης από την εμφάνιση των ιστοσελίδων στη Google είναι συνώνυμη για κάθε εκδότη με την απώλεια της κυκλοφορίας και ως εκ τούτου του εισοδήματος.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι εκδότες αναγκάστηκαν να δεχθούν όρους, οι οποίοι είναι ακόμη δυσμενέστεροι γι 'αυτούς, μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για τα γειτονικά δικαιώματα από ό, τι οι προϋπάρχουσες νομοθεσίες.

 

Η Google δήλωσε στην TechCrunch και σε άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι θα συμμορφωθεί με τα προσωρινά μέτρα που ελήφθησαν σήμερα, σύμφωνα με τα οποία:

 

- Η Google πρέπει να κάνει διαπραγματεύσεις εντός 3 μηνών από την υποβολή της αίτησης για έναρξη διαπραγματεύσεων από έναν εκδότη ή ένα πρακτορείο ειδήσεων.

 

- Ούτε η ευρετηρίαση, ούτε η ταξινόμηση, ούτε η παρουσίαση του προστατευόμενου περιεχομένου, που χρησιμοποιεί η Google στις υπηρεσίες της, θα πρέπει να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις διαπραγματεύσεις.

 

-Η Google θα πρέπει να υποβάλλει στην Αρχή Ανταγωνισμού μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συμμορφώνεται με την απόφαση.

 

«Στην πράξη, η συντριπτική πλειονότητα των εκδοτών χορήγησε άδειες στη Google για τη χρήση και την προβολή του προστατευμένου περιεχομένου τους, χωρίς να είναι δυνατή η διαπραγμάτευση και χωρίς να λάβουν οποιαδήποτε αμοιβή από την Google» αναφέρει η έκθεση.

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής εμφάνισης της Google, οι άδειες που της έχουν χορηγηθεί από εκδότες και πρακτορεία Τύπου της προσφέρουν τη δυνατότητα ανάληψης περισσότερου περιεχομένου από πριν», προσθέτει.

 

«Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αιτούντες ζήτησαν σειρά προσωρινών μέτρων με σκοπό να υποχρεώσουν την Google να προσέλθει με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις για την αμοιβή της ρήσης επανάληψης του περιεχομένου τους» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική έκθεση.

 

Η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία της γαλλικής αρχής ανταγωνισμού, η οποία επενέβη μετά από καταγγελίες συνδικάτων που εκπροσωπούν εκδότες του γαλλικού τύπου.

 

«Οι πρακτικές της Google προκάλεσαν σοβαρή και άμεση βλάβη στον τομέα του Τύπου, ενώ η οικονομική κατάσταση των εκδοτών και των πρακτορείων ειδήσεων είναι εύθραυστη», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της Αρχής Ανταγωνιστικότητας της Γαλλίας.

 

Με πληροφορίες των NiemanLab/Reuters

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέργκερ με μπιφτέκι από έντομα: Η Κομισιόν θέλει να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες ως το 2030

Διεθνή Μπέργκερ με μπιφτέκι από έντομα: Η Κομισιόν θέλει να αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες ως το 2030

6.6.2020
Αναστασιάδης στο Politico: Να μπει τέλος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αν συνεχίσει την επιθετικότητα

Διεθνή Αναστασιάδης στο Politico: Να μπει τέλος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αν συνεχίσει την επιθετικότητα

6.6.2020
Ιράν: Γαμήλιο πάρτι πυροδότησε τη νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, λέει ο Ροχανί

Διεθνή Ιράν: Γαμήλιο πάρτι πυροδότησε τη νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, λέει ο Ροχανί

6.6.2020
«Δεν είναι κάθε ημέρα διασκέδαση»- Ο πρίγκιπας Αλβέρτος μίλησε για τις «δυσκολίες» της βασιλικής ζωής

Διεθνή «Δεν είναι κάθε ημέρα διασκέδαση»- Ο πρίγκιπας Αλβέρτος μίλησε για τις «δυσκολίες» της βασιλικής ζωής

6.6.2020
Το «πείραμα» των διδύμων: Ο ένας έγινε vegan και ο άλλος έτρωγε κρέας για 12 εβδομάδες

Διεθνή Το «πείραμα» των διδύμων: Ο ένας έγινε vegan και ο άλλος έτρωγε κρέας για 12 εβδομάδες

6.6.2020
«Ο εμπρηστής»- Το εξώφυλλο του Spiegel με τον Τραμπ να κρατά αναμμένο σπίρτο

Διεθνή «Ο εμπρηστής»- Το εξώφυλλο του Spiegel με τον Τραμπ να κρατά αναμμένο σπίρτο

6.6.2020
Αλέξις Οχάνιαν: Ο συνιδρυτής του Reddit παραιτήθηκε από το ΔΣ- Ζήτησε να αντικατασταθεί από μαύρο

Διεθνή Αλέξις Οχάνιαν: Ο συνιδρυτής του Reddit παραιτήθηκε από το ΔΣ- Ζήτησε να αντικατασταθεί από μαύρο

6.6.2020
Εξαφάνιση Έλληνα ναυαγοσώστη: Βρέθηκε βίντεο από κάμερα ασφαλείας και η εικόνα περιπλέκει την υπόθεση

Διεθνή Εξαφάνιση Έλληνα ναυαγοσώστη: Βρέθηκε βίντεο από κάμερα ασφαλείας και η εικόνα περιπλέκει την υπόθεση

6.6.2020
Ο Μπάιντεν και τυπικά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές: «Η χώρα χρειάζεται πρόεδρο που θα μας ενώσει»

Διεθνή Ο Μπάιντεν και τυπικά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές: «Η χώρα χρειάζεται πρόεδρο που θα μας ενώσει»

6.6.2020
Κορωνοϊός: Μπολσονάρου όπως Τραμπ- Απειλεί με αποχώρηση από τον ΠΟΥ, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 35.000

Διεθνή Κορωνοϊός: Μπολσονάρου όπως Τραμπ- Απειλεί με αποχώρηση από τον ΠΟΥ, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 35.000

6.6.2020
1 Σχόλια
avatar
SilverS 10.4.2020 | 01:18
Η Google στην συγκεκριμενη περιπτωση (οπως και σε αρκετες αλλες) βγαζει λεφτα με αρκετα τιμιο τροπο. Εμφανιζει προεπισκοπήσεις ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ της μηχανης της στην ουσια και τα sites επωφελουνται το ΜΕΓΙΣΤΟ απο αυτο αφου ειναι πολυ καλυτερο απο σχεδον καθε αλλη δικη τους διαφημιση. Τωρα θα μου πειτε; Και ποιος της εδωσε το δικαιωμα να το κανει; Υπαρχει ενα point σε αυτο αλλα ξεχνουν και τα ηδη υπαρκτα οφελη τους. Δεν ξερω αν το γνωριζετε αλλα αν εχετε εναν ιστοτοπο μπορειτε να ζητησετε τον πληρη αποκλεισμο του απο το Google.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια