Οι ελιές στη Μεσόγειo χτυπήθηκαν από θανάσιμη ασθένεια - Απειλή και για την Ελλάδα
Διεθνή

Οι ελιές στη Μεσόγειo χτυπήθηκαν από θανάσιμη ασθένεια - Απειλή και για την Ελλάδα

Οι επιστήμονες δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν την απειλή από το βακτήριο που σκοτώνει τα ελαιόδενδρα

Ερευνητές αναφέρουν ότι το οικονομικό κόστος ενός παθογόνου παράγοντα που επηρεάζει θανάσιμα τα ελαιόδεντρα στην Ευρώπη θα μπορούσε να ανέλθει σε πάνω από 20 δισ. Ευρώ.

 

Οι προβλέψεις έρχονται καθώς η ξυλέλλα (Xylella Fastidiosa), το βακτήριο που σκοτώνει τις ελιές, σκότωσε πολλά δέντρα στην Ιταλία μετά το 2013, τη χρονιά με το πρώτο κρούσμα. Καθώς διασκορπίζεται από έντομα, το βακτήριο αποτελεί πλέον πιθανή απειλή για τις καλλιέργειες στην Ισπανία και την Ελλάδα, αναφέρει το BBC και σημειώνει πως η ασθένεια θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος του ελαιολάδου για τους καταναλωτές.

 

Η Ξυλέλλα θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα παθογόνα για φυτά οπουδήποτε στον κόσμο και δεν υπάρχει φάρμακο αντιμετώπισής του. Μπορεί να μολύνει κερασιές, αμυγδαλιές και δαμάσκηνα, καθώς και ελιές. Η μόλυνση περιορίζει την ικανότητα του δέντρου να απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά και με την πάροδο του χρόνου το δέντρο μαραίνεται και πεθαίνει. Τα φυτά που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο, πρέπει να καταστρέφονται για να αποφευχθεί η εξάπλωση.

 

Στην Ιταλία, οι συνέπειες της εξάπλωσης της νόσου ήταν καταστροφικές, με περίπου 60% μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών από το 2013. «Η ζημιά στις ελιές προκαλεί επίσης υποτίμηση της αξίας της γης και της τουριστικής ελκυστικότητας αυτής της περιοχής», δήλωσε η Δρ. Maria Saponari, από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Προστασίας Φυτών της Ιταλίας. «Είχε σοβαρό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη γεωργία». Εκτός από την Ιταλία, το βακτήριο έχει πλέον βρεθεί στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

 

Η αντιμετώπισή του αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει την αφαίρεση μολυσμένων δέντρων και την προσπάθεια συγκράτησης της εξάπλωσής της ασθένειας. Αλλά, εάν αποτύχουν αυτά τα μέτρα, ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της λοίμωξης; Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα από διαφορετικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του τι θα συνέβαινε εάν όλη η καλλιέργεια σταματούσε λόγω του θανάτου των δέντρων αλλά και την αναφύτευση δέντρων από πιο ανθεκτικές ποικιλίες.

 

Η ομάδα πραγματοποίησε προβλέψεις για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι οποίες μεταξύ αυτών αντιπροσωπεύουν το 95% της ευρωπαϊκής παραγωγής ελαιολάδου.

 

Στην Ισπανία, εάν η μόλυνση επεκταθεί και η πλειονότητα των δέντρων μολυνθεί και πεθάνει, το κόστος θα μπορούσε να φθάσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 50 χρόνια.

 

Ένα παρόμοιο σενάριο στην Ιταλία θα ανερχόταν σε πάνω από πέντε δισεκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα, οι απώλειες θα ήταν κάτω από δύο δισεκατομμύρια.

 

 

Εάν ο ρυθμός της μόλυνσης επιβραδυνθεί, ή αντίθετα καλλιεργηθούν ανθεκτικές ποικιλίες, τότε αυτό το κόστος θα μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν πως δεν θα αποφευχθούν οι επιπτώσεις στους καταναλωτές. «Το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ότι έλλειψη εφοδιασμού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kevin Schneider από το Πανεπιστήμιο Wageningen στις Κάτω Χώρες.

 

Οι συγγραφείς λένε ότι ενώ η ανάλυσή τους εξετάζει τα οικονομικά μεγέθη, υπάρχουν επίσης δυνητικά μεγάλες τουριστικές και πολιτιστικές απώλειες που προκαλούνται από το βακτήριο που δεν μπορούν να αγνοηθούν. «Ακούμε για πραγματικά καταστροφικές ιστορίες μολυσμένων οπωρώνων που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά», δήλωσε ο Δρ Schneider. «Είναι ο ίδιος οπωρώνας στον οποίο οι παππούδες μας εργάζονταν κάποτε. Η αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό, τι θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε».

 

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών πρωτοβουλιών για την προσπάθεια να ενισχυθεί ο αγώνας για το βακτήριο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εντομοαπωθητικών, φυτικών φραγμών και γενετικής ανάλυσης για να καθοριστεί γιατί ορισμένα φυτά είναι πιο ευαίσθητα στη μόλυνση από άλλα. Τελικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νίκη του παθογόνου θα απαιτήσει δέντρα που θα είναι ανθεκτικά στην ασθένεια.

 

«Η αναζήτηση ανθεκτικών ποικιλιών ή ανοσολογικών ειδών είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες και περιβαλλοντικά βιώσιμες, μακροπρόθεσμες στρατηγικές ελέγχου στις οποίες η ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα αφιερώνει σχετικές ερευνητικές προσπάθειες», δήλωσε η Δρ Saponari.

 

«Βιώσιμες στρατηγικές για τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων είναι ο άλλος πυλώνας για τον έλεγχο της νόσου που μεταδίδεται με φορέα», λέει και προσθέτει πως μελετώνται επίσης αρκετές άλλες στρατηγικές για την εφαρμογή του περιορισμού των εντόμων. Ενώ δύο ποικιλίες ελιάς δείχνουν να έχουν αυξημένη αντίσταση, οι επιστήμονες ζητούν να ενισχυθεί σημαντικά η έρευνα στον τομέα αυτό.

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) και αναδημοσιεύθηκε από το BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Το διαζύγιο έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία

Διεθνή Έρευνα: Το διαζύγιο έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία

2.12.2020
Εμβόλιο Pfizer - Βρετανία: «Δεν έγιναν εκπτώσεις» - Γερμανία: Εγκρίνατε ένα ευρωπαϊκό εμβόλιο

Διεθνή Εμβόλιο Pfizer - Βρετανία: «Δεν έγιναν εκπτώσεις» - Γερμανία: Εγκρίνατε ένα ευρωπαϊκό εμβόλιο

2.12.2020
Ισλανδία: Είσοδος στη χώρα χωρίς καραντίνα για όσους έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό

Διεθνή Ισλανδία: Είσοδος στη χώρα χωρίς καραντίνα για όσους έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό

2.12.2020
Γερμανία: 45χρονος Έλληνας και η 2 μηνών κόρη του ανάμεσα στους νεκρούς στο Τρίερ- Τραυματίες η σύζυγος και ο γιος

Διεθνή Γερμανία: 45χρονος Έλληνας και η 2 μηνών κόρη του ανάμεσα στους νεκρούς στο Τρίερ- Τραυματίες η σύζυγος και ο γιος

2.12.2020
Βρετανία: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Διεθνή Βρετανία: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

2.12.2020
Ο «μανιακός του Βόλγα»: Συνελήφθη στη Ρωσία 38χρονος για 26 δολοφονίες ηλικιωμένων γυναικών

Διεθνή Ο «μανιακός του Βόλγα»: Συνελήφθη στη Ρωσία 38χρονος για 26 δολοφονίες ηλικιωμένων γυναικών

2.12.2020
SOS από Interpol: Το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να βάλει στο στόχαστρο τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Διεθνή SOS από Interpol: Το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να βάλει στο στόχαστρο τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

2.12.2020
Νοσοκόμα είπε στο TikTok ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες για κορωνοϊό - Οργή στα social media

Διεθνή Νοσοκόμα είπε στο TikTok ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες για κορωνοϊό - Οργή στα social media

2.12.2020
Τεχνητό κρέας για πρώτη φορά προς πώληση- Πήρε «πράσινο φως» στη Σιγκαπούρη

Διεθνή Τεχνητό κρέας για πρώτη φορά προς πώληση- Πήρε «πράσινο φως» στη Σιγκαπούρη

2.12.2020
Σεξ πάρτι Βρυξέλλες: «Είχαμε όλοι ήδη κορωνοϊό» - Από την υδρορροή πήγε να διαφύγει ο ευρωβουλευτής

Διεθνή Σεξ πάρτι Βρυξέλλες: «Είχαμε όλοι ήδη κορωνοϊό» - Από την υδρορροή πήγε να διαφύγει ο ευρωβουλευτής

2.12.2020
4 Σχόλια
avatar
Harlan 14.4.2020 | 10:28
Κατά τα άλλα, φταίνε οι κινέζοι που τρώνε παγκολίνους.

Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι τα λεφτά. Και μήπως οι προσβεβλημένες περιοχές βλάψουν τον τουρισμό ( = πάλι για λεφτά μιλάμε).

Τρόπος αντιμετώπισης: Αντιβιοτικά (πέφτει η στρεπτομυκίνη με τους τόνους) και γενετικές μεταλλάξεις μέχει να βρεθεί μια ποικιλία που θα είναι ανθεκτική στο βακτηρίδιο.
Η μετάλλαξη θα έχει βέβαια άλλες αρνητικές επιπτώσεις (π.χ. θα χαθεί η γεύση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά), όπως έγινε ήδη στα οπωροκηπευτικα.
Αλλά οι καταναλωτές είναι τόσο ηλίθιοι, που θα δεχτούν τα πάντα διότι ΤΙΝΑ.

Να μη μιλήσουμε για τις "ομορφιές" που φέρνει η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών στην τροφή μας.

Το ότι έχουμε ελαιώνες 5.000 στρεμάτων δεν παίζει ΚΑΝΕΝΑΝ ρόλο. Ολα φυσικά είναι παιδιά. Οπως και η στρεπτομυκίνη που τρώτε με το φτυάρι.

Το ότι η απληστία των αγροτικών επιδοτήσεων (όλα τα κιλά όλα τα λεφτά) έχει οδηγήσει στο να χαθεί η βιοποικιλότητα ( * ) επίσης είναι εντελώς αδιάφορο. Δεν μας ενδιαφερει να το εξετάσουμε καν. Μη τζιζ.

Να μωρέ, οι κινέζοι με τους παγκολίνους φταίνε, εμείς θα ρίξουμε μερικούς τόνους αντιβιοτικών ακόμα, θα κάνουμε μερικές μεταλλαξούλες και όλα μέλι - γάλα.
Παράδεισος.

( * ) Η βιοποικιλότητα είναι ο θεμελιώδης παραγοντας για την δημιουργία και την διάδοση των ασθενειών.
Ενα βακτηρίδιο / ιος που έχει 500 ΔΙΑΦΟΡΕΤΚΟΥΣ οργανισμούς απέναντι του, δεν θα μπορέσει να τους προσβάλλει όλους.
Ενα βακτηρίδο / ιος / μύκητας που έχει ΕΝΑΝ οργανισμό απέναντι του, θα τον ξεσκίσει.

Τόσο τα φυτά που καλλιεργούμε όσο και τα ζώα που τρώτε, είναι ΕΝΑΣ οργανισμός. Βελτιστοποιημένος με μοναδικό κριτήριο την αύξηση του κέρδους.

Κατά τα άλλα, όλα είναι φυσικά, όλα είναι ΤΙΝΑ και θα σωθούμε αν απαγορέψουμε στους κινέζους να τρώνε παγκολίνους.
Η Γη είναι επίπεδη και ο γαϊδαρος πετάει.
avatar
elenipat 14.4.2020 | 11:33
Γιατί δεν μας έφταναν οι θανάσιμες ασθένειες που ήδη μας απασχολούν...
avatar
σκύλος 14.4.2020 | 15:22
Η ξυλέλα είναι παλια ιστορία.

Σε λίγο θα ανακαλύψουμε και τον δάκο...


avatar
moli8 14.4.2020 | 22:14
Όχι ακριβώς. Η xylela fastidiosa είναι γνωστή εδώ και 2-3 αιώνες αλλά η επιδημία στις μεσογειακές ελιές έχει ξεκινήσει μόλις εδώ και 7 χρόνια (βλ και κλιματική αλλαγή μεταξύ άλλων). Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια