«Αυτό που συζητιέται τώρα είναι διάφορες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα που θα κρατούνε μια βάση δεδομένων, η οποία θα εμπεριέχει με ποιους ανθρώπους ήρθες κοντά τον περασμένο μήνα και άπαξ και εσύ εκδηλώσεις συμπτώματα κορωνοϊού θα ενημερώνονται όλοι αυτοί οι οποίοι βρέθηκαν κοντά σου ώστε να έχουν υπόψιν τους ότι μπορεί κι αυτοί να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Διεθνή

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: «Έρχονται νέες εφαρμογές στα κινητά μας που θα καταγράφουν τις συναντήσεις μας»

Ο καθηγητής του MIT Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μίλησε στον Σταύρο Θεοδωράκη για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν μετά το lockdown. Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο νέο podcast του pod.gr.

Ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είχε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο νέο podcast από τη σειρά «Πρωταγωνιστές» του pod.gr.

 

Σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, έρχονται νέες εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα τα οποία θα «καταγράφουν» κρυπτογραφικά τις συναντήσεις μας και στην συνέχεια θα μας «ενημερώνουν» αν κάποιος που είχαμε επαφή έχει συμπτώματα κορωνοϊού. Ο καθηγητής του ΜΙΤ τονίζει μάλιστα ότι συνάδελφοι του κρυπτογράφοι δουλεύουν στον σχεδιασμό τέτοιων εφαρμογών, με κύριο γνώμονα να προασπίσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και να μην μπορεί κάποιος τρίτος –«όπως η CIA, το NSA», αναφέρει χαρακτηριστικά– να έχει πρόσβαση σε αυτές τις νέες βάσεις δεδομένων που θα δημιουργηθούν.

 

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που στα μέσα Μαρτίου υπερασπίσθηκε με πάθος από την Αμερική, όπου βρίσκεται, την ανάγκη να μείνουμε όλοι σπίτι. Σήμερα όμως εκφράζει τον φόβο του ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά στον κοινωνικό ιστό και δεν έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης, πράγμα που σημαίνει ότι αν αρχίσουμε να ανοίγουμε σιγά-σιγά θα υπάρξουν και αλλά κύματα, ειδικά από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.

 

Διαβάστε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα και ακούστε ολόκληρο το νέο podcast των «Πρωταγωνιστών»:

 

— Πώς θα είμαστε την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού; Θα είμαστε πιο δοτικοί, πιο ανοιχτοί ή επειδή έχουμε δει καχύποπτα τον γείτονα μας, τον περαστικό, ότι μπορεί να έχει τον ιό, θα είμαστε όλοι πιο κλειστοί στο εαυτό μας;

Σίγουρα θα υπάρχουνε κατάλοιπα. Το πιο μικρό κατάλοιπο μπορεί να είναι, όπως στις ασιατικές χώρες μετά από τις επιδημίες του SARS και του MERS, ότι όλοι φοράνε μάσκες...

 

— Και κανείς δεν ακουμπάει τον άλλον.

Ναι, και ότι υπάρχει μια μικρότερη τάση να φιλιόμαστε και να αγκαλιαζόμαστε. Αλλά μπορεί να πάθουμε ακόμα πιο μεγάλα κατάλοιπα. Τα οποία είναι και πιο επικίνδυνα. Για παράδειγμα, αυτό που συζητιέται τώρα είναι διάφορες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα που θα κρατούνε μια βάση δεδομένων, η οποία θα εμπεριέχει με ποιους ανθρώπους ήρθες κοντά τον περασμένο μήνα και άπαξ και εσύ εκδηλώσεις συμπτώματα κορωνοϊού θα ενημερώνονται όλοι αυτοί οι οποίοι βρέθηκαν κοντά σου ώστε να έχουν υπόψιν τους ότι μπορεί κι αυτοί να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Προφανώς στον σχεδιασμό αυτών των εφαρμογών αυτήν τη στιγμή δίνεται μια μεγάλη βάση πάνω στην ιδιωτικότητα, αλλά, όπως ξέρεις, σε τέτοιες περιπτώσεις ανοίγουνε πολλά παράθυρα για ένα δυστοπικό σενάριο μιας μεγάλης παραβίασης της ιδιωτικότητάς μας.

 

— Δηλαδή κυκλοφόρησε ο Δασκαλάκης σε μαγαζιά, σε εστιατόρια, στο πανεπιστήμιο, και αν έχει κορωνοϊό, ειδοποιεί κάποιους από αυτούς που είδαν τον Δασκαλάκη, χωρίς να ξέρουν ότι μιλάμε για τον Δασκαλάκη, ότι αυτός που είδατε τις τελευταίες 24 ώρες έχει κορωνοϊό.

Ναι. Εγώ δεν θα είμαι εγώ, θα 'μαι ένα κρυπτογραφικό κλειδί που θα αντιπροσωπεύει εμένα και θα το ξέρω μόνο εγώ. [...] Ωστόσο πίσω από αυτό θα υπάρχει μια βάση στην οποία, αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη, μπορεί, ας πούμε, η CIA ή οποιοσδήποτε άλλος να έχει πρόσβαση και να ξέρει ακριβώς ποιους είδε ο Δασκαλάκης. [...] Πώς, ας πούμε, μετά την επίθεση των Δίδυμων Πύργων η NSA της Αμερικής είχε πρόσβαση στα τηλεφωνήματα που έκαναν διάφοροι παίκτες που είναι πιθανοί τρομοκράτες; Έτσι τώρα, με άλλη αφορμή, θα έχουν ενδεχομένως παρόμοια πρόσβαση που είναι ακόμα χειρότερη. Δεν είναι απλά τα τηλεφωνήματα που έκανα. Αλλά είναι η φυσική μου παρουσία, έτσι; Η φυσική μου ουσία, με ποιες άλλες συνυπήρχε...

 

— Αν μπήκες σε έναν βουδιστικό ναό η αν μπήκες σε έναν ορθόδοξο ναό. Αν μπήκες σε ένα μαγαζί που σερβίρει γκέι ζευγάρια ή αν μπήκες σε ένα μαγαζί που σερβίρει συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς. Είναι ένα σενάριο φρίκης.

Είναι σενάριο φρίκης και για το πώς θα γίνει, πώς θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται τεχνολογία, ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί εύκολα από κακούς παίκτες.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Συνέλαβαν στενούς συνεργάτες του Ναβάλνι στη Μόσχα

Διεθνή Ρωσία: Συνέλαβαν στενούς συνεργάτες του Ναβάλνι στη Μόσχα

21.1.2021
Η Microsoft επενδύει δισεκατομμύρια στα αυτοκίνητα «χωρίς τιμόνι και πεντάλ» της General Motors

Διεθνή Η Microsoft επενδύει δισεκατομμύρια στα αυτοκίνητα «χωρίς τιμόνι και πεντάλ» της General Motors

21.1.2021
Μπάιντεν: Υποχρεωτική καραντίνα σε όσους φθάνουν στις ΗΠΑ - Μάσκες σε αεροδρόμια και σταθμούς

Διεθνή Μπάιντεν: Υποχρεωτική καραντίνα σε όσους φθάνουν στις ΗΠΑ - Μάσκες σε αεροδρόμια και σταθμούς

21.1.2021
Σύνοδος Κορυφής: Εμβολιασμός, μεταλλάξεις και πιστοποιητικό στο επίκεντρο - Έκκληση ECDC για νέα μέτρα

Διεθνή Σύνοδος Κορυφής: Εμβολιασμός, μεταλλάξεις και πιστοποιητικό στο επίκεντρο - Έκκληση ECDC για νέα μέτρα

21.1.2021
Ευρωκοινοβούλιο: Δικαίωμα του εργαζόμενου η ψηφιακή αποσύνδεση μετά το ωράριό του, χωρίς επιπτώσεις

Διεθνή Ευρωκοινοβούλιο: Δικαίωμα του εργαζόμενου η ψηφιακή αποσύνδεση μετά το ωράριό του, χωρίς επιπτώσεις

21.1.2021
ΗΠΑ: Να ερευνηθεί ο ρόλος του ιστοτόπου Parler στην επίθεση του Καπιτωλίου

Διεθνή ΗΠΑ: Να ερευνηθεί ο ρόλος του ιστοτόπου Parler στην επίθεση του Καπιτωλίου

21.1.2021
Ισπανία: Πάνω 200 ποινικές έρευνες για λάθη στη διαχείριση της πανδημίας σε οίκους ευγηρίας

Διεθνή Ισπανία: Πάνω 200 ποινικές έρευνες για λάθη στη διαχείριση της πανδημίας σε οίκους ευγηρίας

21.1.2021
Στη φυλακή ο πρώην διοικητής της τράπεζας του Βατικανού για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος

Διεθνή Στη φυλακή ο πρώην διοικητής της τράπεζας του Βατικανού για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος

21.1.2021
Ευρωκοινοβούλιο: Να σταματήσει η κατασκευή του Nord Stream ΙΙ ως απάντηση στη φυλάκιση του Ναβάλνι

Διεθνή Ευρωκοινοβούλιο: Να σταματήσει η κατασκευή του Nord Stream ΙΙ ως απάντηση στη φυλάκιση του Ναβάλνι

21.1.2021
Η Pfizer μειώνει έως και 50% τις παραδόσεις εμβολίων σε χώρες της ΕΕ

Διεθνή Η Pfizer μειώνει έως και 50% τις παραδόσεις εμβολίων σε χώρες της ΕΕ

21.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια