Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας και «αρχιτέκτονας» της εθνικής στρατηγικής  Άντερς Τέγκνελ
Διεθνή

Η Σουηδία παραδέχεται ότι πέθαναν πάρα πολλοί από κορωνοϊό

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος και «αρχιτέκτονας» της εθνικής στρατηγικής, Άντερς Τέγκνελ, παραδέχτηκε ότι καταγράφηκαν πάρα πολλοί θάνατοι

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ και «αρχιτέκτονας» της εθνικής στρατηγικής για την πανδημία κορωνοϊού, παραδέχτηκε ότι καταγράφηκαν πάρα πολλοί θάνατοι από Covid-19 στη χώρα. 

 

«Αν ήταν να αντιμετωπίσουμε την ίδια νόσο με τη γνώση που έχουμε σήμερα, νομίζω πως η ανταπόκρισή μας θα ήταν κάπου ανάμεσα σε αυτό που κάναμε στη Σουηδία και αυτό που έκανε ο υπόλοιπος κόσμος», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του, στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Swedish Radio.

 

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων έχει ήδη καταγράψει 4.468 θανάτους και 38.589 κρούσματα την ώρα που η Δανία μετρά 580 θανάτους, η Νορβηγία 237 και η Φινλανδία 320. Με 43 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους- έναν από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως - ο απολογισμός στη Σουηδία ξεπέρασε κατά πολύ τα γειτονικά κράτη που εφάρμοσαν αυστηρά lockdown.

 

Τώρα ο Τέγκενλ παραδέχεται για πρώτη φορά δημοσίως ότι η στρατηγική του είχε ως αποτέλεσμα πολύ περισσότερους θανάτους. «Είναι φανερό ότι υπήρχε χώρος για βελτίωση σε ό,τι κάναμε στη Σουηδία», λέει.

 

Ενώ οι υπόλοιπες χώρες έκλειναν σύνορα και επιχειρήσεις, υποχρεώνοντας τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας, ο Τέγκνελ επέμενε πως η Σουηδία δεν έπρεπε να προχωρήσει σε σκληρό lockdown, περιορίζοντας απλώς το όριο των δημόσιων συναθροίσεων στα 500 και αργότερα στα 50 άτομα, και ζητώντας ευγενικά από όσους ήθελαν και μπορούσαν να δουλέψουν από το σπίτι.

 

Ενώ οι Σουηδοί συνέχιζαν να ψωνίζουν μαζικά σε καταστήματα, να τρώνε σε εστιατόρια και να στέλνουν στο σχολείο τα παιδιά τους ηλικίας έως 16 ετών, αξιοσέβαστα μέλη της επιστημονικής κοινότητας της χώρας είχαν τότε εναντιωθεί, υπογράφοντας μια κοινή επιστολή στην οποία προειδοποιούσαν ότι αυτή η στάση θα οδηγήσει σε περισσότερα θύματα, όμως κανείς δεν τους είχε ακούσει. 

 

 

Τον Απρίλιο, ο Τέγκνελ κατηγορούσε τα γηροκομεία ότι δεν είχαν καταφέρει να κρατήσουν εκτός τον ιό σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τους πολύ περισσότερους θανάτους. Μέχρι πρόσφατα, υποστήριζε ότι η μακροχρόνια φύση της πανδημίας Covid-19 απαιτούσε μια πιο βιώσιμη απόκριση από τη σκληρή καραντίνα.

 

Καθώς όμως πολλά ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν τώρα σε σταδιακή άρση μέτρων, οι Σουηδοί φαίνεται πως θα αρχίσουν να μένουν πίσω σε ότι αφορά την ελευθερία στις μετακινήσεις τους, αφού αρκετές χώρες της ΕΕ αποκλείουν την είσοδο σε ταξιδιώτες από ζώνες υψηλού κινδύνου. 

 

 

Άγνωστο παραμένει και το κατά πόσο η στάση της Σουηδίας βοήθησε τελικά να γλιτώσει η οικονομία της, αφού η υπουργός Οικονομικών πρόσφατα προειδοποίησε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με την χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και η πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ κατά 7% μέσα στο 2020, κινείται στον μέσο όρο των προβλέψεων για την υπόλοιπη Ευρώπη. 

 

Η κυβέρνηση αρχίζει τώρα να προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον της πανδημίας στη χώρα και την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν προανήγγειλε έρευνα για την διαχείριση της κρίσης ενόψει του θέρους.

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ουρανός της Στοκχόλμης γέμισε τεράστιες καρδιές - Για τα θύματα του κορωνοϊού

Διεθνή Ο ουρανός της Στοκχόλμης γέμισε τεράστιες καρδιές - Για τα θύματα του κορωνοϊού

9.7.2020
Ένας σκύλος ρομπότ έπιασε δουλειά σε φάρμα της Νέας Ζηλανδίας - Βίντεο

Διεθνή Ένας σκύλος ρομπότ έπιασε δουλειά σε φάρμα της Νέας Ζηλανδίας - Βίντεο

9.7.2020
O Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντόναχιου νέος Πρόεδρος του Eurogroup

Διεθνή O Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντόναχιου νέος Πρόεδρος του Eurogroup

9.7.2020
Ινδονησία: Στα χέρια των αρχών 65χρονος Γάλλος - Κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 300 ανηλίκων

Διεθνή Ινδονησία: Στα χέρια των αρχών 65χρονος Γάλλος - Κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 300 ανηλίκων

9.7.2020
Ο τράπερ Bad Bunny έγινε εξώφυλλο στο Playboy γράφοντας «άθελά του» ιστορία

Διεθνή Ο τράπερ Bad Bunny έγινε εξώφυλλο στο Playboy γράφοντας «άθελά του» ιστορία

9.7.2020
«Ναι» από δικαστήριο στη δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων του Τραμπ - «Κυνήγι μαγισσών»

Διεθνή «Ναι» από δικαστήριο στη δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων του Τραμπ - «Κυνήγι μαγισσών»

9.7.2020
Σεούλ: Μυστήριο με τον θάνατο του δημάρχου - Είχε ακυρώσει το πρόγραμμά του, φεύγοντας από το σπίτι

Διεθνή Σεούλ: Μυστήριο με τον θάνατο του δημάρχου - Είχε ακυρώσει το πρόγραμμά του, φεύγοντας από το σπίτι

9.7.2020
Βέλγιο: Στην «πράσινη» λίστα μπήκε η Ελλάδα - Χωρίς τεστ ή καραντίνα όσοι επιστρέφουν

Διεθνή Βέλγιο: Στην «πράσινη» λίστα μπήκε η Ελλάδα - Χωρίς τεστ ή καραντίνα όσοι επιστρέφουν

9.7.2020
Η Πάρος καλύτερο νησί της Ευρώπης σύμφωνα με αμερικανικό περιοδικό - 7 ελληνικά νησιά στην 20άδα

Διεθνή Η Πάρος καλύτερο νησί της Ευρώπης σύμφωνα με αμερικανικό περιοδικό - 7 ελληνικά νησιά στην 20άδα

9.7.2020
Γυναικεία τριχοφυΐα: Ιστορικά, ποιος ευθύνεται που ξαφνικά οι τρίχες στο γυναικείο σώμα θεωρούνται τουλάχιστον αηδιαστικές;

Διεθνή Γυναικεία τριχοφυΐα: Ιστορικά, ποιος ευθύνεται που ξαφνικά οι τρίχες στο γυναικείο σώμα θεωρούνται τουλάχιστον αηδιαστικές;

9.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια