BBC: Ποιες μάσκες προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και γιατί
Διεθνή

BBC: Ποιες μάσκες προσφέρουν καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και γιατί

Οι μάσκες και η προστασία που προσφέρουν ενάντια στον COVID-19

Παρότι σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο οι χειρουργικές μάσκες όσο και οι υφασμάτινες μπορούν να μειώσουν κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού, η χρήση τους δεν είναι απολύτως προστατευτική.

 

Εκεί, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι στο μέγιστο, το ιατρικό προσωπικό χρειάζεται εξειδικευμένο προστατευτικό εξοπλισμό πολύ υψηλότερου επιπέδου, από εκείνο που χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό, ικανό να το προστατεύει εντελώς από τον ιό.

 

Η απλούστερη μορφή κάλυψης προσώπου είναι η χειρουργική μάσκα, γενικά κατασκευασμένη από τρία στρώματα χαρτιού ή υφάσματος. Είναι ανθεκτική σε σταγονίδια όπως αυτά που προκαλούνται από βήχα ή φτέρνισμα, αλλά παρέχει μικρή προστασία από τα ιικά σωματίδια, που έχουν μέγεθος περίπου 100 νανόμετρα.

 

«Μια μάσκα, η οποία περνά πάνω από τη μύτη και το στόμα σας, αλλά δεν ακουμπά σφιχτά στο πρόσωπό μας, λειτουργεί απλά σαν φράγμα για τυχόν σωματίδια που αποβάλλετε», εξηγεί ο Δρ Nikki McCullough, επικεφαλής ασφάλειας για την 3Μ, μία από τις μεγαλύτερες προμηθευτικές εταιρίες μασκών. «Η μάσκα δεν θα σας εμποδίσει να αναπνεύσετε πολύ μικρά σωματίδια» εξηγεί.

 

 

Οι μάσκες με ειδικούς αναπνευστήρες και φίλτρα, από την άλλη πλευρά, έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν σφιχτά στο πρόσωπο, έτσι ώστε ο αέρας να μην μπορεί να διαρρεύσει μέσα ή έξω, και απαιτεί αυστηρή διαδικασία τοποθέτησης. Όταν εισπνέετε, όλος ο αέρας περνά μέσα από ένα ειδικό φίλτρο, λέει ο Δρ McCullough. Έτσι μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι εάν έχει καλή εφαρμογή στο πρόσωπό σας, η αναπνευστική συσκευή μειώνει τον αριθμό των σωματιδίων που πρόκειται να εισπνεύσετε. 

 

Οι μάσκες τύπου FFP διατίθενται σε διάφορες μορφές. Ορισμένες έχουν σχεδιαστεί για να είναι μάσκες μιας χρήσης, ενώ άλλες μπορούν να απολυμανθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Ωστόσο οι μάσκες με βαλβίδα δεν συνιστώνται για το γενικό κοινό. 

 

 

Στις ΗΠΑ, οι μάσκες τύπου FFP ταξινομούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας (NIOSH) ως προς το ποσοστό των σωματιδίων που φιλτράρουν. Έτσι, οι μάσκες N95 και N99 φιλτράρουν το 95% και το 99% των σωματιδίων αντίστοιχα, ενώ οι συσκευές N100 εξαλείφουν το 99,97% των σωματιδίων.

 

Στην Ευρώπη, αυτές οι μάσκες ταξινομούνται ως εξής: το φίλτρο FFP1 που καλύπτει το 80% σωματιδίων. Τα FFP2 αφαιρούν τουλάχιστον το 94% και οι FFP3 αντιστοιχούν στο N100 με φιλτράρισμα τουλάχιστον 99,97%.

 

Εν τω μεταξύ, παρόμοιες μάσκες με την FFP3 ως προς την αποτελεσματικότητα, αλλά σίγουρα όχι ως προς την εμφάνιση, είναι οι αναπνευστικές συσκευές καθαρισμού αέρα (PAPR) σε στυλ κράνους. «Εκεί έχετε μια πιο ολοκληρωμένη λύση. Υπάρχει μια ασπίδα προσώπου με κουκούλα και ένας σωλήνας που συνδέεται με μια συσκευή» εξηγεί ο Brian Hovey, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας Honeywell. «Έχει ένα μηχανισμό που αντλεί αέρα μέσω ενός φίλτρου: είναι μέρος μιας λευκής στολής, οπότε είναι μια πιο ολοκληρωμένη προστατευτική λύση».

 

Στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, οι σπουδαστές έχουν φτιάξει μία μάσκα τύπου PAPR και την παρέχουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαουθάμπτον, όπου ήδη χρησιμοποιούνται 1.000 τέτοιες μάσκες. Επί του παρόντος η μάσκα αυτού του τύπου υποβάλλεται στην επίσημη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης, οπότε δεν χρησιμοποιείται ακόμη σε ιατρικό προσωπικό. Ωστόσο, δύο εταιρείες ήδη τις κατασκευάζουν και έχουν παραγγελθεί 5.000 μάσκες για προσωπικό υψηλού κινδύνου.

 

 

Η διαδικασία δοκιμής πάντως περιελάμβανε τόσο μια δοκιμή μυρωδιάς για να διαπιστωθεί αν ο χρήστης μπορούσε να ανιχνεύσει εξωτερικές οσμές, καθώς και μια φυσική δοκιμή για το κατά πόσον τα μικροσκοπικά σωματίδια πράγματι φιλτράρονται.

 

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Προτύπων αξιολογεί αυτήν τη στιγμή τη συσκευή έναντι των ευρωπαϊκών προτύπων και ελπίζει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ειδικών.

 

Όπως αναφέρει το BBC, η αύξηση στη ζήτηση είναι μεγάλη και οι εταιρείες που φτιάχνουν μάσκες έχουν ανεβάσει την παραγωγή, ενώ γίνονται προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας των μασκών.

 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανία: Οι μάρτυρες του Ιεχωβά διαψεύδουν ότι οι δύο γυναίκες που «θυσιάστηκαν» ήταν μέλη τους

Διεθνή Αλβανία: Οι μάρτυρες του Ιεχωβά διαψεύδουν ότι οι δύο γυναίκες που «θυσιάστηκαν» ήταν μέλη τους

3.7.2020
Κορωνοϊός- ΠΟΥ: Τις επόμενες 2 εβδομάδες αποτελέσματα από τις δοκιμές φαρμάκων

Διεθνή Κορωνοϊός- ΠΟΥ: Τις επόμενες 2 εβδομάδες αποτελέσματα από τις δοκιμές φαρμάκων

3.7.2020
Ρωσία: Επιστήμονες εξετάζουν ένα προϊστορικό λουλούδι που προήλθε από σπόρους 32.000 ετών

Διεθνή Ρωσία: Επιστήμονες εξετάζουν ένα προϊστορικό λουλούδι που προήλθε από σπόρους 32.000 ετών

3.7.2020
Παγκόσμιος απολογισμός: Τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 11 εκατ.

Διεθνή Παγκόσμιος απολογισμός: Τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 11 εκατ.

3.7.2020
Γαλλία: Έρευνα σε βάρος του πρώην, πλέον, πρωθυπουργού και 2 πρώην υπ. Υγείας για τη διαχείριση του κορωνοϊού

Διεθνή Γαλλία: Έρευνα σε βάρος του πρώην, πλέον, πρωθυπουργού και 2 πρώην υπ. Υγείας για τη διαχείριση του κορωνοϊού

3.7.2020
Μαϊάμι: Επ' αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια - Περίπου 9.500 κρούσματα στη Φλόριντα

Διεθνή Μαϊάμι: Επ' αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια - Περίπου 9.500 κρούσματα στη Φλόριντα

3.7.2020
Λονδίνο: Ισόβια στη τζιχαντίστρια που σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας στον Άγιο Παύλο

Διεθνή Λονδίνο: Ισόβια στη τζιχαντίστρια που σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας στον Άγιο Παύλο

3.7.2020
ΗΠΑ: Η πανδημία «προκάλεσε» χιλιάδες θανάτους από καρδιά- Επειδή φοβούνταν να πάνε στο νοσοκομείο

Διεθνή ΗΠΑ: Η πανδημία «προκάλεσε» χιλιάδες θανάτους από καρδιά- Επειδή φοβούνταν να πάνε στο νοσοκομείο

3.7.2020
Τέξας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας - Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε 40 Πολιτείες

Διεθνή Τέξας: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας - Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε 40 Πολιτείες

3.7.2020
Βρετανία: Η Ελλάδα μπήκε τελικά στη λίστα των χωρών που εξαιρούνται από την καραντίνα

Διεθνή Βρετανία: Η Ελλάδα μπήκε τελικά στη λίστα των χωρών που εξαιρούνται από την καραντίνα

3.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια