BBC: Σκέψεις για τεστ σε επιβάτες από «ελληνικές πτήσεις» στο αεροδρόμιο του Κάρντιφ (EPA)
Διεθνή

Ουαλία: Τεστ κορωνοϊού και 14ήμερη καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες από Ζάκυνθο

Υποχρεωτική καραντίνα για όσους επισκέφτηκαν τη Ζάκυνθο επέβαλε η Ουαλία, σύμφωνα με το BBC

Όλοι οι επιβάτες μιας πτήσης προς την Ουαλία από την Ζάκυνθο καλούνται να μπουν σε αυτοαπομόνωση 14 ημερών καθώς ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

 

Παράλληλα οι επιβάτες θα υποβληθούν σε δύο τεστ για ανίχνευση κορωνοϊού. 

 

Ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας Vaughan Gething είπε ότι υπάρχουν έξι «ομάδες ασθενών», που ανέρχονται σε 30 κρούσματα, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με πτήσεις από το ελληνικό νησί κατά την τελευταία εβδομάδα. Ο κ. Gething ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ασθενών θετικών στον κορωνοϊό που δεν αυτοαπομονώθηκαν όταν γύρισαν στην Ουαλία. 

 

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, η υπουργός Παιδείας της Ουαλίας Kirsty Williams είπε ότι η κυβέρνηση «ανησυχεί σοβαρά» μετά από αναφορές πολιτών που έκαναν λόγο για «έλλειψη κατάλληλων μέτρων προκειμένου να μπορέσουν να είναι όλοι ασφαλείς σε αυτήν την πτήση». Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Υγείας Vaughan Gething μιλούσε σε «όλες τις πλευρές» προκειμένου να ακολουθήσει σχετική δήλωση.

 

Οι 193 επιβάτες και το πλήρωμα που βρισκόταν στην πτήση TOM6215 κλήθηκαν να απομονωθούν για ένα δεκαπενθήμερο. Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας ανέφεραν ότι επτά άτομα από τρεις διαφορετικές «εστίες», πιστεύεται ότι ήταν πιθανώς μολυσμένα με τον ιό, μέσα στο αεροσκάφος.

 

Νωρίτερα ένας υπουργός της Ουαλίας εξέφρασε ανησυχίες για παραβίαση των κανόνων κατά την αναχώρηση της συγκεκριμένης πτήσης TUI στις 25 Αυγούστου, αναφέρει το BBC. Σχεδόν 200 άτομα βρίσκονται σε απομόνωση κατ' οίκον μετά την πτήση.

 

Οι ταξιδιώτες που φτάνουν σε άλλα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ζάκυνθο την Τρίτη και την Τετάρτη, καλούνται επίσης να κάνουν το τεστ σε 48 ώρες και να το επαναλάβουν έπειτα από 8 ημέρες. Παράλληλα υπάρχει αυστηρή σύσταση για αυτοαπομόνωση.

 

Περιστατικό και σε πτήση προς Γλασκόβη από Ζάκυνθο 

 

Όπως αναφέρει το BBC, κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε και σε πτήση προς Γλασκόβη από Ζάκυνθο. Οι δεκατέσσερις επιβάτες που βρίσκονταν κοντά στον θετικό στον κορωνοϊό επιβάτη έχουν εντοπιστεί. Η πτήση πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου. 

 

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε μέτρα καραντίνας σε άτομα που ταξιδεύουν από την Ελλάδα. Οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων από άτομα που επισκέφτηκαν την Ελλάδα «ειδικά από τα ελληνικά νησιά». 

 

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Humza Yousaf δήλωσε πως «Βρισκόμαστε εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας και η κατάσταση σε πολλές χώρες μπορεί να αλλάξει ξαφνικά. Επομένως, οι άνθρωποι πρέπει να σκέφτονται πολύ σοβαρά πριν προχωρήσουν σε μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό. Με το σχετικά χαμηλό ποσοστό μόλυνσης της Σκωτίας, η εισαγωγή νέων κρουσμάτων από την Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Παράλληλα, όπως έγραψε στο Twitter οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα θα πρέπει να αυτοαπομονώνονται για 14 ημέρες. 

 

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της Σκωτίας, δρ Gregor Smith επισήμανε πως «Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία σε ό,τι αφορά την εισαγωγή του ιού, ειδικά δεδομένου του αριθμού των εισαγόμενων περιπτώσεων που συνδέονται με τα ελληνικά νησιά.

 

«Η μετακίνηση επιβατών μεταξύ της Σκωτίας και της Ελλάδας και η συμπεριφορά που έχουμε δει από ορισμένους από αυτούς τους ταξιδιώτες, σημαίνει ότι για λόγους δημόσιας υγείας υπάρχει μια ισχυρή υπόθεση - υποστηριζόμενη από τους αρμόδιους της δημόσιας υγείας - για την κατάργηση της Ελλάδας από τον κατάλογο εξαιρέσεων».

 

Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια