Al Jazeera: Εμπλοκή Κύπριων πολιτικών σε σχέδιο πώλησης διαβατηρίων σε εγκληματίες- Το ρεπορτάζ με κρυφές κάμερες
Διεθνή

Al Jazeera: Εμπλοκή Κύπριων πολιτικών σε σχέδιο πώλησης διαβατηρίων σε εγκληματίες- Το ρεπορτάζ με κρυφές κάμερες

Στη δημοσιότητα το ρεπορτάζ που έκαναν δημοσιογράφοι του Al Jazeera με κρυφές κάμερες

Κύπριοι πολιτικοί εμπλέκονται σε σχέδιο που επιτρέπει σε εγκληματίες να αγοράσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο, μέσω επενδύσεων, αναφέρει το Al Jazeera, που έδωσε στη δημοσιότητα το ρεπορτάζ που έκαναν δημοσιογράφοι του με κρυφές κάμερες.

 

Άνθρωποι στις υψηλότερες πολιτικές βαθμίδες της Κύπρου είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν καταδικασμένους εγκληματίες να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα, χορηγώντας τους πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και μετακινήσεις χωρίς βίζα, αναφέρει το Al Jazeera.

 

Ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνη, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο. Η δημοσίευση του ρεπορτάζ με τις κρυφές κάμερες έρχεται δύο μήνες μετά τη δημοσίευση των Cyprus Paper από την ερευνητική ομάδα του Al Jazeera.


Επρόκειτο για διαρροή 1.400 εγγράφων που δείχνουν ότι «η Κύπρος τακτικά απέτυχε να τηρήσει τους νόμους της και επέτρεψε σε καταδικασμένους εγκληματίες και φυγάδες να αποκτήσουν την υπηκοότητά της». Έπειτα από εκείνη την έρευνα, η Κύπρος υπεραμύνθηκε του προγράμματος, λέγοντας ότι έχουν γίνει αρκετά λάθη τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η αυστηροποίηση των νόμων και οι έλεγχοι για τους υποψηφίους είναι επαρκείς προκειμένου να μην αποκτούν διαβατήριο εγκληματίες.

 

Η Κύπρος, μέσω του επενδυτικού προγράμματος, χορηγεί διαβατήριο σε όποιον επενδύσει τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δολάρια στη χώρα, συχνά σε ακίνητα. Από το 2013, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, η Κύπρος έχει βγάλει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και είναι νόμιμο, αρκετές φορές η ΕΕ και ΜΚΟ κατά της διαφθοράς έχουν επικρίνει το πρόγραμμα, λέγοντας ότι διευκολύνει το ξέπλυμα κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων από τη Ρωσία και άλλες χώρες.

 

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera

 

Για το ρεπορτάζ του Al Jazeera, δημοσιογράφος εμφανίστηκε ως «Μπίλι», εκπρόσωπος Κινέζου επενδυτή που έχει καταδικαστεί σε 7 χρόνια φυλάκισης για ξέπλυμα χρήματος. Με αυτό τον τρόπο η ερευνητική μονάδα απέκτησε πρόσβαση σε υψηλόβαθμους πολιτικούς της χώρας που εμπλέκονται στην υπόθεση, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

 

Από την αρχή ο «Μπίλι» μίλησε ανοιχτά για την ποινή φυλάκισης, κάτι που επίσημα θα απέκλειε αυτόν τον υποψήφιο για το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου. Όμως, ο «Μπίλι» άκουσε από τους εμπλεκόμενους ότι μία ποινή φυλάκισης δεν θα είναι ζήτημα, αρκεί να επενδυθούν αρκετά χρήματα.

 

«Δεν είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα στην Κύπρο», του είπε, σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Ανδρέας Πιττάτζης, εγγεγραμμένος πάροχος υπηρεσιών για το πρόγραμμα. «Είχα έναν τύπο που ήταν υπό κράτηση για δύο χρόνια. Ήταν στη φυλακή δύο χρόνια για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Είχαμε τρόπους να δικαιολογήσουμε τα πάντα και εγκρίθηκε η αίτησή του για διαβατήριο. Τώρα έχει μια βίζα που τον περιμένει. Κανένα πρόβλημα».

 

Ο ίδιος πρότεινε και αλλαγή του ονόματος στο διαβατήριο, κάτι που- σε συνδυασμό με το νέο διαβατήριο- θα επέτρεπε σε έναν καταδικασμένο εγκληματία να υιοθετήσει μια εντελώς νέα ταυτότητα, σημειώνει το Al Jazeera.

 

 

 

«Εδώ είναι Κύπρος»

 

«Βεβαίως μπορούμε να αλλάξουμε το όνομά του. Εδώ είναι Κύπρος», είπε, ενώ- σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου- αυτά τα σχόλια επαναλήφθηκαν και από υψηλόβαθμους πολιτικούς.

 

Ο Συλλούρης και ο Τζιοβάνη είπαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι στο χέρι τους για να πάρει διαβατήριο ο εργοδότης του «Μπίλι». «Δεν είναι εύκολο. Αλλά μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Και πιστεύω ότι έχουμε την εμπειρία», του είπε ο Τζιοβάνη.

 

«Μπορείς να του πεις- χωρίς να αναφέρεις το δικό μου όνομα, ή κάποιου άλλου- ότι θα έχει πλήρη στήριξη από την Κύπρο. Σε κάθε επίπεδο- πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, τα πάντα», του είπε ο Συλλούρης, σύμφωνα με το Al Jazeera.

 

«Το πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας μέσω επενδύσεων είναι δημοφιλές ανάμεσα σε ανθρώπους από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ουκρανία, χορηγώντας τους πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, προσφέροντας ταυτόχρονα μια επιλογή να αποθηκεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλές επιχειρήσεις, όπως η Giovani Group που έχει ιδρύσει ο Τζιοβάνη, να εξυπηρετούν συγκεκριμένα πλούσιους επενδυτές», αναφέρει το ρεπορτάζ.

 

Αιτήσεις από συγγενείς

 

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Αντώνης Αντωνίου, είπε ότι ο εργοδότης του «Μπίλι» θα πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην Κύπρο, έως και 20 εκατομμύρια ευρώ, παρότι γνώριζε ότι ήταν ένας καταδικασμένος εγκληματίας. «Όσο περισσότερο επενδύεις, τόσο περισσότερο ευνοϊκοί είναι οι όροι. Μπορείς να προσπεράσεις τη λίστα αναμονής», είπε ο Αντωνίου, σύμφωνα με το Al Jazeera.

 

Επίσης, ο Πιττάτζης είπε ότι για να επιλυθούν τα όποια ζητήματα μπορεί να προκύψουν, οι αιτήσεις γίνονται μέσω συγγενών εκείνων που δεν επιτρέπεται να κάνουν οι ίδιοι αίτηση. Στη συνέχεια ο εγκληματίας μπορεί να κάνει αίτηση ως συγγενής.

 

«Είχα έναν πελάτη που ήθελε να κάνει μια επένδυση και δεν μπορούσε. Αλλά μπορούσε η σύζυγός του. Είχα έναν άλλον που δεν μπορούσε, αλλά μπορούσε ο γιος του. Δεν μπορείς να κάνεις τα προβλήματα να εξαφανιστούν. Μπορείς να τα λύσεις», είπε ο δικηγόρος.

 

Το βίντεο αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα της Κύπρου δεν λειτουργεί, σχολίασε η Λορ Μπριλό, της ΜΚΟ Transparency International EU. Το σύστημα είναι «χαλασμένο» πέραν επιδιόρθωσης, συμπλήρωσε η ίδια και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση, προκειμένου να αλλάξουν τα προγράμματα χορήγησης διαβατηρίων.

 

Τι λένε οι εμπλεκόμενοι

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Al Jazeera, o Πιττάτζης είπε πως από την αρχή κατάλαβε ότι αυτό που προτεινόταν περιελάμβανε ξέπλυμα χρήματος και εγκληματικές δραστηριότητες και πως ό,τι έκανε στη συνέχεια ισοδυναμεί με «ψάρεμα για περισσότερες λεπτομέρειες».

 

Ακόμη, ανέφερε ότι μερικές ημέρες αφότου έφυγαν από την Κύπρο οι δημοσιογράφοι και δεν του έδωσαν αντίγραφο του διαβατηρίου του υποψηφίου, ανέφερε την υπόθεση στην αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.

 

Οι Τζιοβάνη και Αντωνίου απάντησαν ότι μοιράστηκαν με τον Πιττατζή τις υποψίες τους για τον υποψήφιο. Ακόμη είπαν ότι οι επαφές τους με τους «μυστικούς» δημοσιογράφους είχαν ως στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών, προκειμένου να στηρίξουν μια αναφορά προς τις αρχές, χωρίς να προκαλέσουν υποψίες.

 

Τέλος, ο Συλλούρης απάντησε ότι δεν παρείχε καμία υπηρεσία στον υποψήφιο και παρέπεμψε στην αναφορά που έκανε ο Πιττάτζης στην αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Νέος υπουργός Άμυνας ο Αφροαμερικανός Λόιντ Όστιν

Διεθνή ΗΠΑ: Νέος υπουργός Άμυνας ο Αφροαμερικανός Λόιντ Όστιν

22.1.2021
Γαλλία: Για πρώτη φορά χειρουργοί μεταμόσχευσαν χέρια σε άνδρα χωρίς άνω άκρα

Διεθνή Γαλλία: Για πρώτη φορά χειρουργοί μεταμόσχευσαν χέρια σε άνδρα χωρίς άνω άκρα

22.1.2021
Νέο μήνυμα Ναβάλνι από τη φυλακή: Δεν προτίθεμαι να αυτοκτονήσω, είμαι καλά

Διεθνή Νέο μήνυμα Ναβάλνι από τη φυλακή: Δεν προτίθεμαι να αυτοκτονήσω, είμαι καλά

22.1.2021
Προβλήματα στην παράδοση των εμβολίων της AstraZeneca στην ΕΕ: Θα δοθούν μικρότερες ποσότητες

Διεθνή Προβλήματα στην παράδοση των εμβολίων της AstraZeneca στην ΕΕ: Θα δοθούν μικρότερες ποσότητες

22.1.2021
Ο Έλον Μασκ προσφέρει βραβείο 100 εκατομμυρίων δολαρίων

Διεθνή Ο Έλον Μασκ προσφέρει βραβείο 100 εκατομμυρίων δολαρίων

22.1.2021
Τσαβούσογλου: «Casus belli» η επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Διεθνή Τσαβούσογλου: «Casus belli» η επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

22.1.2021
Μπόρις Τζόνσον: Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ίσως συνδέεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας

Διεθνή Μπόρις Τζόνσον: Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ίσως συνδέεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας

22.1.2021
Βρετανία: Ζευγάρι μολύνθηκε με κορωνοϊό και παντρεύτηκε στο νοσοκομείο πριν ο άνδρας διασωληνωθεί

Διεθνή Βρετανία: Ζευγάρι μολύνθηκε με κορωνοϊό και παντρεύτηκε στο νοσοκομείο πριν ο άνδρας διασωληνωθεί

22.1.2021
Ουγγαρία: Με προειδοποιητική ένδειξη η κυκλοφορία βιβλίου με ΛΟΑΤΚΙ+ παραμύθια

Διεθνή Ουγγαρία: Με προειδοποιητική ένδειξη η κυκλοφορία βιβλίου με ΛΟΑΤΚΙ+ παραμύθια

22.1.2021
To Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του Αλί Χαμενεΐ - Για απειλές κατά του Τραμπ

Διεθνή To Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του Αλί Χαμενεΐ - Για απειλές κατά του Τραμπ

22.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια