Maja Hitij/Getty Images/Ideal Image
Διεθνή

Πώς θα γίνει η τεράστια επιχείρηση τεστ διάγνωσης Covid στη Σλοβακία - Εξέταση σε όλους άνω των 10 ετών

Η Σλοβακία αποφάσισε να κάνει τεστ για κορωνοϊό σε όλο σχεδόν τον πληθυσμό της

Η Σλοβακία πρόκειται να ξεκινήσει τα τεστ ανίχνευσης για κορωνοίό σε όλα τα άτομα άνω των 10 ετών το Σάββατο, αλλά η πρόεδρος πιστεύει ότι το φιλόδοξο αυτό σχέδιο είναι «ανέφικτο».

 

Η επιχείρηση για τον έλεγχο τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων πρόκειται να διαρκέσει πάνω από δύο Σαββατοκύριακα.  Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στη Σλοβακία και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η μόνη εναλλακτική λύση θα ήταν το ολικό lockdown. H Πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα ζήτησε να καθυστερήσει το σχέδιο αφού οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας για να το κάνουν.

 

Μέχρι στιγμής έχει προσληφθεί μόνο το 70% των 20.000 υπαλλήλων που απαιτούνται για τη διαχείριση των επιχρισμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας. Η Σλοβακία κατέγραψε 3.363 νέα κρούσματα την Πέμπτη, αυξάνοντας το σύνολο από τον Μάρτιο σε 55.091. Συνολικά 212 έχουν πεθάνει.

 

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στρατιώτες και γιατροί θα ξεκινήσουν τα τεστ σε ολόκληρη τη χώρα, από τα τεράστια οικιστικά κέντρα μέχρι και τα μικρά χωριουδάκια στις ορεινές περιοχές. Το σχέδιο είναι να γίνουν τεστ σε σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού, χρησιμοποιώντας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Τα αποτελέσματα θα παραδίδονται σε σφραγισμένο φάκελο εντός 15 λεπτών. «Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση logistics του στρατού από τότε που η χώρα έγινε ανεξάρτητη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάρο Ναντ. «Όσον αφορά την πανδημία βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από την Τσεχική Δημοκρατία, αλλά είμαστε δύο ή τρεις εβδομάδες πίσω», είπε.

 

Η γειτονική Τσεχική Δημοκρατία, με διπλάσιο πληθυσμό, κατέγραψε 13.051 νέα κρούσματα την Πέμπτη, αυξάνοντας το σύνολο της σε 310.068. Περίπου 2.862 άνθρωποι έχουν πεθάνει και το ποσοστό θνησιμότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.


Οι αριθμοί της Σλοβακίας είναι πολύ χαμηλότεροι, αλλά τα μοντέλα των γιατρών προβλέπουν καταστροφική υπερφόρτωση των νοσοκομείων έως τα μέσα Νοεμβρίου εάν δεν γίνει τίποτα. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση - είτε πρόκειται να κάνουμε μαζικά τεστ, είτε πάμε σε σκληρό lockdown», δήλωσε ο υπουργός στο BBC.

 

Ποιοι αντιδρούν και αμφιβάλλουν για την επιχείρηση 

 

Το τυπικό διαγνωστικό εργαλείο για το Covid είναι δοκιμές PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), οι οποίες ανιχνεύουν την παρουσία του RNA του ιού - το γενετικό του υλικό. Οι δοκιμές PCR είναι αρκετά ευαίσθητες, προσφέροντας ακρίβεια 90%, αλλά είναι πιο αργές και ακριβότερες. Τα τεστ αντιγόνου (ανιχνεύουν την παρουσία πρωτεϊνών κορωνοϊού. Ενώ είναι ταχύτερα, είναι επίσης λιγότερο ακριβή, παράγοντας υψηλά ποσοστά λανθασμένων αρνητικών - περίπου 30%, ανάλογα με τον τύπο της δοκιμής που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι στη σημερινή κατάσταση ήταν μακράν η καλύτερη επιλογή.

 

«Είναι πραγματικά ένας φανταστικός αριθμός - αν λάβετε υπόψη ότι προσδιορίζετε το 70% των ασθενών ή των μολυσμένων ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Ναντ. «Τους στέλνεις σπίτι, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα και να διαδώσουν περαιτέρω τη μόλυνση. Δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση αν θέλουμε να εντοπίσουμε χιλιάδες άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν το γνωρίζουν».

 

Ωστόσο, η επιχείρηση είναι τώρα αιτία έντονης κριτικής στα υψηλότερα επίπεδα. Ενώ η εξέταση είναι εθελοντική, όσοι την αρνούνται πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες. Η παραβίαση αυτής της καραντίνας θα τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα, ωστόσο, θα χρησιμεύσει ως «πάσο ελευθέρας» στην απαγόρευση της κυκλοφορίας που πρόκειται να εφαρμοστεί από τη Δευτέρα.


Η Πρόεδρος Καπούτοβα χαρακτήρισε τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας «διχαστικά», λέγοντας ότι μια τέτοια κατηγοριοποίηση των πολιτών ήταν «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή». Επίσης η τεράστια κλίμακα της επιχείρησης έχει προκαλέσει σκεπτικισμό. «Δύο ημέρες πριν από την έναρξη δεν είχαμε αρκετά άτομα για τις δοκιμές. Φαίνεται αδύνατο», δήλωσε ο Μάτους Κόστολνι, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Dennik N.

 

«Ναι, είναι μια ιδέα που γεννήθηκε από απελπισία. Αλλά κανείς στην Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει μια λύση για το πώς να μειώσει την καμπύλη των νέων λοιμώξεων κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου κύματος», δήλωσε ο Πάβολ Στριμπα, ξένος συντάκτης ειδήσεων στην ηλεκτρονική καθημερινή Aktuality.sk .

 

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Άμυνας είπε στο BBC είχε επικοινωνία με το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον καθώς η Βρετανία ζήτησε πληροφορίες για τη διεξαγωγή της επιχείρησης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργεντινή: Εγκρίθηκε ο νέος φόρος στους πλούσιους, για τη χρηματοδότηση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Διεθνή Αργεντινή: Εγκρίθηκε ο νέος φόρος στους πλούσιους, για τη χρηματοδότηση των μέτρων για τον κορωνοϊό

5.12.2020
Τουρκία: Συνελήφθησαν Ρώσοι δημοσιογράφοι - Βιντεοσκοπούσαν εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Διεθνή Τουρκία: Συνελήφθησαν Ρώσοι δημοσιογράφοι - Βιντεοσκοπούσαν εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών

5.12.2020
Η λαχτάρα της αφής - Τα κατοικίδια ζώα ως «όπλα» κατά της μοναξιάς και «σωτήρες» της ψυχικής υγείας στην εποχή του Covid

Διεθνή Η λαχτάρα της αφής - Τα κατοικίδια ζώα ως «όπλα» κατά της μοναξιάς και «σωτήρες» της ψυχικής υγείας στην εποχή του Covid

5.12.2020
Η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα που βάζει τη σημαία της στη Σελήνη

Διεθνή Η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα που βάζει τη σημαία της στη Σελήνη

5.12.2020
Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα- 700 επιδημιολόγοι απαντούν στους ΝΥΤ

Διεθνή Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα- 700 επιδημιολόγοι απαντούν στους ΝΥΤ

5.12.2020
Ινδία: Το «δαχτυλίδι της ευημερίας» με τα 12.638 διαμάντια μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες

Διεθνή Ινδία: Το «δαχτυλίδι της ευημερίας» με τα 12.638 διαμάντια μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες

5.12.2020
DW: Σε τεντωμένο σχοινί ο Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής- Τα ανοιχτά μέτωπα

Διεθνή DW: Σε τεντωμένο σχοινί ο Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής- Τα ανοιχτά μέτωπα

5.12.2020
Βραζιλία: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πτώση λεωφορείου από οδογέφυρα

Διεθνή Βραζιλία: Τουλάχιστον 16 νεκροί από πτώση λεωφορείου από οδογέφυρα

5.12.2020
Ο Μπάιντεν σχεδιάζει περιορισμένη τελετή ορκωμοσίας, λόγω πανδημίας- Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Διεθνή Ο Μπάιντεν σχεδιάζει περιορισμένη τελετή ορκωμοσίας, λόγω πανδημίας- Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ

5.12.2020
Η CIA έβαλε ένα φωτογραφικό κουίζ στο Twitter για τους επίδοξους κατασκόπους

Διεθνή Η CIA έβαλε ένα φωτογραφικό κουίζ στο Twitter για τους επίδοξους κατασκόπους

4.12.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια