Σε μόλις πέντε χρόνια, η Κίνα θα έχει προσθέσει μια ολόκληρη Ισπανία στον πληθυσμό της
Διεθνή

Σε μόλις πέντε χρόνια, η Κίνα θα έχει προσθέσει μια ολόκληρη Ισπανία στον πληθυσμό της

Αύξηση του πληθυσμού κατά 45 εκατομμύρια άτομα, αλλά με ανησυχητικά ποσοστά γήρανσης

Ο πληθυσμός της Κίνας, που είναι ήδη ο πιο πολυπληθής στον κόσμο, αναμένεται να αυξηθεί κατά 45 εκατομμύρια άτομα τα επόμενα πέντε χρόνια –σχεδόν όσο ολόκληρος ο πληθυσμός της Ισπανίας.

 

Tο 2020, η Κίνα αναμένεται να έχει "γύρω στα 1,42 δισεκατομμύρια" κατοίκους, προβλέπει το 13ο πενταετές πλάνο που παρουσιάστηκε κατά την έναρξη των εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, του κινεζικού κοινοβουλίου, το οποίο επικυρώνει την εγκατάλειψη της αμφιλεγόμενης πολιτικής του ενός παιδιού προς όφελος εκείνης των δύο παιδιών ανά ζευγάρι, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.


Τα 45 εκατομμύρια των "νέων Κινέζων" αντιπροσωπεύουν μια σημαντική δημογραφική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, κατά την οποία καταγράφηκαν 33 εκατομμύρια επιπλέον κάτοικοι.


Το 2011, το πενταετές πλάνο που είχε τύχει επεξεργασίας κάτω από την πολιτική του ενός παιδιού είχε θέσει ως στόχο τον περιορισμό της δημογραφικής αύξησης "κάτω από τα 1,39 δισεκατομμύρια" μέχρι το 2015.


Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε –σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κίνα είχε στα τέλη του 2015 1,37 δισεκατομμύρια κατοίκους– αλλά σημαδεύτηκε από μία μείωση των γεννήσεων κατά 320.000 σε σχέση με το 2014.


Δεκαετίες αυστηρής εφαρμογής της πολιτικής του ενός παιδιού, η οποία συνοδευόταν συχνά από βία κατά των γυναικών, ευνόησαν την οικονομική πρόοδο αλλά οδήγησαν σε μια μείωση της εργατικής δύναμης και σε μια σημαντική ανισορροπία στον αριθμό των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες.


Και, παρότι επιτρέπεται πλέον η απόκτηση και δεύτερου παιδιού, πολλοί γονείς εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί προβληματιζόμενοι κυρίως για το επιπλέον κόστος.


"Θα εμμείνουμε στη θεμελιώδη εθνική στρατηγική του οικογενειακού προγραμματισμού και θα εφαρμόσουμε πλήρως την πολιτική που επιτρέπει σε κάθε ζευγάρι να έχει δύο παιδιά", αναφέρεται στο κείμενο του 13ου πλάνου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από την ANP.


Όμως ο ενεργός πληθυσμός –όσοι είναι από 15 έως 59 ετών– συνεχίζει να μειώνεται, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων –όσων είναι άνω των 60 ετών– εξακολουθεί να αυξάνεται, επιτείνοντας την ήδη τεράστια πίεση που ασκείται στο συνταξιοδοτικό σύστημα.


Στα τέλη του 2014, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 212 εκατομμύρια Κινέζοι ήταν άνω των 60 ετών, ένας αριθμός πολύ μικρότερος από εκείνον των συνταξιούχων, καθώς οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται στο 55ο έτος, ακόμη και στο 50ό έτος της ηλικίας τους, όπως συμβαίνει με τις εργάτριες.


Ο ενεργός πληθυσμός άρχισε να υποχωρεί για πρώτη φορά μετά το 1963 το 2012 και πέρυσι η πτώση του επιταχύνθηκε με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 4,87 εκατομμύρια άτομα έναντι 3,71 εκατομμυρίων το 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, θα εφαρμοστεί μια "σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης", σύμφωνα με το πλάνο, που φιλοδοξεί να διευκολύνει την πρόσβαση στην εργασία για τους μεγαλύτερους σε ηλικία.


Το πλάνο προβλέπει επίσης, αλλά χωρίς να το διευκρινίζει καθόλου, ότι θα αντιμετωπιστεί η ανισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία οφείλεται στην κατά παράδοση προτίμηση για αρσενικά παιδιά μέσω επιλεκτικών εκτρώσεων, ακόμη και βρεφοκτονιών.


Το 2014 γεννιόντουσαν κατά μέσο όρο 116 αγόρια για 100 κορίτσια, ενώ το γενικό ποσοστό στον πληθυσμό ήταν 105 άνδρες για 100 γυναίκες.


Έτσι, περίπου 30 εκατομμύρια κινέζοι άνδρες δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν γυναίκα σύντροφο. Ο φόβος μιας "κρίσης των εργένηδων", η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει βία και αστάθεια, στοιχειώνει τις αρχές.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Εντολή για 82 ακόμα συλλήψεις στρατιωτικών - Ως υποστηρικτές του Γκιουλέν

Διεθνή Τουρκία: Εντολή για 82 ακόμα συλλήψεις στρατιωτικών - Ως υποστηρικτές του Γκιουλέν

1.12.2020
Η Μελάνια Τραμπ αποκάλυψε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του Λευκού Οίκου- Παραδοσιακές οι επιλογές της φέτος

Διεθνή Η Μελάνια Τραμπ αποκάλυψε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του Λευκού Οίκου- Παραδοσιακές οι επιλογές της φέτος

1.12.2020
Ο «φθόνος» για το Μπάντεν Μπάντεν

Διεθνή Ο «φθόνος» για το Μπάντεν Μπάντεν

1.12.2020
Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από ΠΟΥ για την έξαρση σε Βραζιλία και Μεξικό

Διεθνή Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από ΠΟΥ για την έξαρση σε Βραζιλία και Μεξικό

1.12.2020
Γιατρός αγκαλιάζει ηλικιωμένο ασθενή με κορωνοϊό για να τον παρηγορήσει- Η φωτογραφία που έγινε viral

Διεθνή Γιατρός αγκαλιάζει ηλικιωμένο ασθενή με κορωνοϊό για να τον παρηγορήσει- Η φωτογραφία που έγινε viral

1.12.2020
Κορωνοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων - «Ίσως σώσουν ζωές» μέχρι το εμβόλιο

Διεθνή Κορωνοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων - «Ίσως σώσουν ζωές» μέχρι το εμβόλιο

1.12.2020
Τώρα υπάρχει ένα νέο πρόβλημα για τα αεροπορικά ταξίδια: οι σφήκες

Διεθνή Τώρα υπάρχει ένα νέο πρόβλημα για τα αεροπορικά ταξίδια: οι σφήκες

1.12.2020
Κολομβία: Λούτρινα αρκουδάκια κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών - Σχεδόν 40 θύματα την ημέρα

Διεθνή Κολομβία: Λούτρινα αρκουδάκια κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών - Σχεδόν 40 θύματα την ημέρα

30.11.2020
Εκλογές ΗΠΑ: Η Αριζόνα επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν - 10.457 ψήφοι διαφορά

Διεθνή Εκλογές ΗΠΑ: Η Αριζόνα επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν - 10.457 ψήφοι διαφορά

30.11.2020
Πώς οι ναζί σφετερίστηκαν έναν «τσελεμεντέ»

Διεθνή Πώς οι ναζί σφετερίστηκαν έναν «τσελεμεντέ»

30.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια