Εικαστικά

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη θα σε ταξιδέψει στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής

Σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφοι χάρτες, λιτά χαρακτικά και ζωγραφικά έργα από τη συλλογή του Ευστάθιου I. Φινόπουλου

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση εγκαινιάζεται στις 6 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού με τίτλο «Ταξίδια στην Ελλάδα (15ος-19ος αιώνας). Μουσείο Μπενάκη - Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου».


Στόχος της έκθεσης είναι, μέσα από προσεκτικά επιλεγμένα και αντιπροσωπευτικά έργα, να συστήσει στο ευρύτερο κοινό τη Συλλογή του Ευστάθιου I. Φινόπουλου, την οποία ο συλλέκτης έχει δωρίσει στο μουσείο, εξακολουθώντας να έχει την εποπτεία της.


Ο ελλαδικός χώρος, ήδη από την εποχή της Αναγέννησης, ασκούσε ιδιαίτερη γοητεία στους Ευρωπαίους διανοητές, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να αποφασίζουν να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο που γέννησε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

 

Οι περιηγητές θέλησαν να μοιραστούν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία τους, αφήνοντας πίσω τους πολυάριθμες εκδόσεις και αναρίθμητα ζωγραφικά έργα, τα οποία αναζήτησε με συνέπεια ο Ευστάθιος Ι. Φινόπουλος.


Οι περιηγητές θέλησαν να μοιραστούν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία τους, αφήνοντας πίσω τους πολυάριθμες εκδόσεις και αναρίθμητα ζωγραφικά έργα, τα οποία αναζήτησε με συνέπεια ο Ευστάθιος Ι. Φινόπουλος.


Η συλλογή, της οποίας η συγκρότηση ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες του είδους της διεθνώς και διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλία των επανεκδόσεων και των χαρακτικών της.

 

 

Άποψη των Δαρδανελλίων (Vue d’optique). Επιχρωματισμένο χαρακτικό, που προοριζόταν για δημόσια προβολή μέσω ειδικού εξοπλισμού. Χαράκτης: Georg Balthasar Probst. 1780. Μουσείο Μπενάκη – Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου

 

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο άξονες που επικεντρώνονται στο φαινόμενο του περιηγητισμού και στη μακρά συλλεκτική και ερευνητική δραστηριότητα του Ευστάθιου I. Φινόπουλου, ο οποίος συγκέντρωσε με επιμέλεια και γνώση το πολύτιμο υλικό της συλλογής του, που περιλαμβάνει κυρίως ιστορικές και περιηγητικές εκδόσεις.

 
Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφους χάρτες, λιτά χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, καθώς και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες.


Από το φανταστικό στοιχείο και τον αυτοσχεδιασμό των πρώτων αιώνων μέχρι την ακριβή αποτύπωση τους νεότερους χρόνους, αναδεικνύεται η πολύπλευρη εικόνα του ταξιδιού, καθώς και οι πολλαπλές ταυτότητες των περιηγητών στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.

 

Δημόσιος περίπατος στο Keaghid-Khane (Γλυκά Νερά), στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Χαλκογραφία. Ignace Mouradja d’Ohsson, Tableau général de l'Empire Othoman: divisé en deux parties, dont l'une comprend la législation Mahométane, l'autre, l'histoire de l'Empire Othoman… Tome second, Del’Imprimerie de Monsieur, Παρίσι 1790. Αντίτυπο πολυτελείας, χωρίς υπομνηματισμό (“before letters”), το οποίο ανήκε στον βασιλιά της Σουηδίας Charles Bernadotte XV. Μουσείο Μπενάκη – Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου

 

Η Πύλη του Αδριανού (λεπτομέρεια). Σχέδιο με μολύβι του Franz Tarone. Ο Tarone, που καταγόταν από τη Νότιο Γερμανία, ήρθε στην Ελλάδα το 1834 και κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό ως υπαξιωματικός. Εκπόνησε σχέδια για τα αρχαία μνημεία της Αθήνας, τα πρωτότυπα των οποίων αγόρασε ο Όθωνας γύρω στα 1840. Μουσείο Μπενάκη – Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου

 

Ο βομβαρδισμός της Ακρόπολης από τον Francesco Morosini το 1687. Σπάνιο μονόφυλλο τυπωμένο στη Βενετία από τον Girolamo Albrizzi. Μουσείο Μπενάκη – Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου

 

Άποψη του Ηρακλείου (Candia, Χάνδακας). Επιχρωματισμένη ξυλογραφία. Bernard von Breydenbach, Reise ins Hellige Land, E. Rauwich, Mainz. Τυπώθηκε στις 21 Ιουνίου 1486. Μουσείο Μπενάκη – Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου

 

Ελληνίδα αστή στα διαμερίσματά της. Αποσπασμένη χαλκογραφία, σχέδιο του J.B. van Mour. Διακρίνονται ανάγλυφες χρυσίζουσες λεπτομέρειες στα κοσμήματα και στη ζώνη. Charles de Ferriol, Recueil de cent estampes représentant differentes nations du Levant... Chez Le Hay, Chez Duchange, Παρίσι 1714. Μουσείο Μπενάκη - Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου

 

Jules M.V. vicomte de Sinety, Ανάβαση στον Ταΰγετο, Υδατογραφία. 1845. Μουσείο Μπενάκη - Συλλογή Ευστάθιου Φινόπουλου

 

Ιnfo:

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, 210 3671000

Διάρκεια: 7/3-29/4

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00-18:00

Πέμπτη, Σάββατο: 10:00-00:00

Κυριακή: 10:00-16:00

Εισιτήρια: 7, 5 ευρώ

Εικαστικά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tέχνη απ' όλο τον κόσμο στο ποντίκι σου

Εικαστικά Tέχνη απ' όλο τον κόσμο στο ποντίκι σου

22.11.2020
Ο Ιρανός Αli Βanisadr εκθέτει τα έργα του στο Μουσείο Μπενάκη

Εικαστικά Ο Ιρανός Αli Βanisadr εκθέτει τα έργα του στο Μουσείο Μπενάκη

25.10.2020
Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι

Εικαστικά Έλληνες και Ιταλοί street artists δημιούργησαν μεγάλα έργα για μια νέα έκθεση στο Μοναστηράκι

9.10.2020
Μια αισιόδοξη ματιά στο εικαστικό φθινόπωρο

Εικαστικά Μια αισιόδοξη ματιά στο εικαστικό φθινόπωρο

17.9.2020
10 εκθέσεις εικαστικών στην Αθήνα που μένουν ανοικτές όλο το καλοκαίρι

Εικαστικά 10 εκθέσεις εικαστικών στην Αθήνα που μένουν ανοικτές όλο το καλοκαίρι

25.7.2020
Στην Άνδρο θα δεις φέτος έργα από Takis, Chryssa, Κουνέλλη, Λουκά Σαμαρά και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες

Εικαστικά Στην Άνδρο θα δεις φέτος έργα από Takis, Chryssa, Κουνέλλη, Λουκά Σαμαρά και άλλους μεγάλους καλλιτέχνες

19.7.2020
Το σατυρικό καλοκαίρι του Διονύση Καβαλλιεράτου

Εικαστικά Το σατυρικό καλοκαίρι του Διονύση Καβαλλιεράτου

29.6.2020
Onassis ENTER: 4 καλλιτέχνες από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη δημιούργησαν νέα έργα μέσα στην καραντίνα

Εικαστικά Onassis ENTER: 4 καλλιτέχνες από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη δημιούργησαν νέα έργα μέσα στην καραντίνα

15.6.2020
«Ένας Ένας» στο σύμπαν των μικρών αφηγήσεων του Απόστολου Γεωργίου

Εικαστικά «Ένας Ένας» στο σύμπαν των μικρών αφηγήσεων του Απόστολου Γεωργίου

6.6.2020
Οι γκαλερί της Αθήνας ανοίγουν ξανά

Εικαστικά Οι γκαλερί της Αθήνας ανοίγουν ξανά

22.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

PRINT ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ