Με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν και τα προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν, η «προκαταρκτική» συμφωνία, όπως ονομάστηκε, διευρύνει ουσιαστικά τη λιτότητα έως και το 2020, ενώ εμπεριέχει ένα σκληρό πακέτο περικοπών που αφορούν συντάξεις, μισθούς και εργασιακές σχέσεις.
Buzz

Αυτός πρακτικά είναι ο βαρύς λογαριασμός του «Τέταρτου Mνημονίου»

Το πακέτο περικοπών που προβλέπεται -με την προϋπόθεση ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν- σημαίνει λιτότητα έως το 2020 και βλέπουμε...

Κάποτε η λέξη «λιτότητα» στις συνεδριάσεις της Βουλής σήμαινε πενιχρές αυξήσεις, της τάξης των 30 ευρώ τον μήνα, στις συντάξεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, π.χ. το 2002, αντιδρούσαν, λέγοντας στην τότε κυβέρνηση ότι έδινε αυξήσεις που πρακτικά μεταφράζονταν σε ένα «κουλούρι την ημέρα». Αντίθετα, στην εποχή μας, ειδικά από το 2010 και ύστερα, οι συντάξεις έχουν μειωθεί έως και 23 φορές. Σήμερα, ύστερα από τρία επώδυνα μνημόνια, η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και το πολυαναμενόμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να βρίσκονται πιο κοντά με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, αλλά το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας σίγουρα εξελίσσεται σε ένα βαρύτατο «τέταρτο μνημόνιο». Με την προϋπόθεση, λοιπόν, ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν και τα προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν, η «προκαταρκτική» συμφωνία, όπως ονομάστηκε, διευρύνει ουσιαστικά τη λιτότητα έως και το 2020, ενώ εμπεριέχει ένα σκληρό πακέτο περικοπών που αφορούν συντάξεις, μισθούς και εργασιακές σχέσεις.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα επηρεαστούν από τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019, οι οποίες θα αγγίξουν και τις κύριες αλλά και τις επικουρικές. Συγκεκριμένα, η μείωση θα έχει ένα πλαφόν έως 18%, το οποίο σημαίνει ότι οι περικοπές θα φτάσουν τα 300 ευρώ για τις κύριες και τα 70 ευρώ για τις επικουρικές και αυτό θα οφείλεται στη μείωση της προσωπικής διαφοράς. Ενδεικτικά, συνταξιούχος του ΙΚΑ με 35 έτη ασφάλισης που λάμβανε 1.300 ευρώ, με τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται στα 1.180 ευρώ. Επίσης, δημόσιος υπάλληλος με κύρια σύνταξη 1.180 ευρώ, με τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς θα δει το ποσό να φτάνει τα 960 ευρώ, ενώ θα δει πετσοκομμένη και την επικουρική του κατά 30 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάνει ετησίως έως και δύο συντάξεις. Επίσης, δυσανάλογες των εισοδημάτων τους θα είναι οι περικοπές που θα υποστούν ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες, όπως τα άτομα με αναπηρία, όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας καθώς και οι μητέρες ανηλίκων οι οποίες επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη.


ΜΕΙΩΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

Τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα είναι αυτά που θα πληγούν περισσότερο από τη μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Φυσικά, οι μειώσεις θα αφορούν όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, είτε είναι άγαμοι, είτε έγγαμοι χωρίς παιδιά, είτε έγγαμοι με 1 ή 2 παιδιά και άνω, και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα κυμαίνεται από 5.700 ευρώ έως 6.600 ευρώ. Για παράδειγμα, άγαμος ιδιωτικός υπάλληλος που δηλώνει εισόδημα 10.000 ευρώ σήμερα, καλείται να πληρώσει περίπου 300 ευρώ. Με τις νέες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης στην έκπτωση φόρου, θα κληθεί να πληρώσει 450 ευρώ παραπάνω. Βέβαια, το παράλογο με την αλλαγή στην κλίμακα του αφορολόγητου και του υπολογισμού των αντιμέτρων είναι ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα καταβάλλουν λιγότερο φόρο απ' όσο πληρώνουν σήμερα.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ - ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ

Για το 2018 προβλέπονται μέτρα που κοστολογούνται στα 447 εκατομμύρια ευρώ και θα προκύψουν από τη μείωση του επιδόματος ανεργίας και τη μείωση των οικογενειακών επιδομάτων, αφού θα αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς και η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων για εκείνους που λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Επίσης, προβλέπεται σημαντική μείωση, κατά 50%, στο επίδομα θέρμανσης, κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες, ενώ θα υπάρξει και κατάργηση της μηνιαίας παρακράτησης της έκπτωσης του 1,5% στους φόρους μισθωτών και συνταξιούχων.

 

ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΩΝ — ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Παράλληλα, στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπεται η επέκταση του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως το τέλος Οκτωβρίου. Αναλυτικά, σημειώνεται ότι σε μεγάλες και τουριστικές περιοχές, ανεξαρτήτως μεγέθους και δραστηριότητας, οι Κυριακές θα αυξηθούν από οκτώ, που είναι σήμερα, σε 32. Επιπλέον, παρά τις προσπάθειες του ελληνικού επιτελείου για τη διατήρηση του ορίου στο 5% καθώς και της προστασίας των 30 εργαζομένων για επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους, στη συμφωνία αναφέρεται ότι θα υπάρξει κατάργηση της προέγκρισης για την πραγματοποίηση των ομαδικών απολύσεων όχι μόνο από τον υπουργό Εργασίας αλλά και από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κάτι που ενισχύει τις ευκολότερες ομαδικές απολύσεις. Και, τέλος, οποιαδήποτε συζήτηση για πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις στις συλλογικές συμβάσεις θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Buzz
5 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 6.5.2017 | 12:21
Κάτι 70δις. που κυκλοφορούν από 5.000 μεγαλο-οφειλέτες, τί γίνονται; Κανά νέο;

Αλλά θα σωθούμε από τα ανοικτά μαγαζιά τις Κυριακές και τα 30€ των συντάξεων.
VHS Glitch 6.5.2017 | 17:32
Είδες; Οι αριστεροί προτιμάνε να τα πάρουν από φτωχούς. Και ας έμεναν και 2 χρόνια Αιγάλεω μερικοί από αυτούς!

Τι τους κοιτάτε τους απατεώνες, αλλάξτε τους τα φώτα!
avatar
Κόμης Δράκουλας 6.5.2017 | 16:51
Μια παρατήρηση μονάχα, οι μητέρες ανηλίκων οι οποίες επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη δεν είναι ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Ευάλωτη κοινωνική ομάδα είναι τα άτομα με αναπηρίες, οι πολύ φτωχοί, οι άστεγοι, οι Ρομά, οι πρόσφυγες και άλλες ανάλογες κατηγορίες.
avatar
Mpampinoss 19.5.2017 | 19:54
Σωστή η παρατήρηση σου για τις μητέρες ανήλικων τέκνων, αλλά για τις υπόλοιπες ομάδες έχω διαφωνία. Συγκεκριμένα οι Ρομά έχουν μόνο δικαιώματα και ποτέ υποχρεώσεις, ενώ οι "πρόσφυγες" είναι συνήθως λάθρο και δεν προβλέπεται οικ. βοήθεια.
avatar
Guillaume_T 8.5.2017 | 09:00
Οι ρομά γιατί ακριβώς είναι ευάλωτη κατηγορία;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

PRINT ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ