Editorial

Οι γονείς των λουλουδιών. Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

Γονείς, γερασμένοι χίπις ― παιδιά, που δεν έχουν λαμβάνειν τίποτα.

―Let the good times roll... ―Πατέρα κάτσε φρόνιμα...

 

Θα προσπαθήσω να πω την ιστορία ουδέτερα. Το κατά δύναμιν.


Σε ένα τραπέζι φίλων, τις προάλλες, βρέθηκα απέναντι σε ένα ζευγάρι μεσόκοπο – φίλοι φίλων. Η γυναίκα γλυκιά, λίγο κουρασμένη, με μια σκιά απογοήτευσης στην άκρη του χαμόγελού της. Συμφιλιωμένη με τη σκέψη ότι η ζωή της πέρασε χωρίς τις εξάρσεις που περίμενε. Λίγο αυτοσαρκαστική επίσης. Θα πρέπει να υπήρξε καλλονή.


Ο άντρας παχύς, στα 65, με ντύσιμο προχειρότερο από την ηλικία του και σημάδια γηραλέου χιπισμού – θαμπά τατουάζ, βραχιόλια περασμένης μόδας, άσπρα γένια και διαμαντένιο σκουλαρίκι.

 

Πρώην δημόσιοι υπάλληλοι. Με σύνταξη 2.800 ο άντρας, ο οποίος τη βλέπει έξαλλος να περικόπτεται. «Μια ζωή δούλεψα γι' αυτήν τη σύνταξη. Με ποιο δικαίωμα;».


Μου είπε τα εξής.


Ο γιος του είναι άνεργος 3 χρόνια. Είναι «μεγάλος μάγκας» όμως. Άλλωστε, δεν φταίει αυτός για την ανεργία του. Ζει από τη σύνταξη του πατέρα του και αναπτύσσει κοινωνική δράση. Ανήκει σε πολλές ομάδες αλληλεγγύης και συχνά εξαφανίζεται μεγάλα διαστήματα από το σπίτι. Σε «δράσεις». Και οι δύο γονείς είναι περήφανοι γι' αυτόν, παρότι παραδέχονται ότι δεν έχει κάνει καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια να βρει δουλειά – ακριβέστερα, όσες βρίσκει, τις θεωρεί ταπεινωτικές και κατώτερές του.


Η κόρη, στα 23, δουλεύει κάπου για τρεις κι εξήντα, «φεύγει το πρωί και γυρίζει το βράδυ, ένα κουρέλι». Μαθαίνει εντατικά ξένες γλώσσες. Πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι μια νεκρή χώρα και στόχος της είναι να φύγει για την Ευρώπη. Με τον πατέρα της κυρίως (παλιό ΠΑΣΟΚ) είναι σε διαρκή φιλονικία. «Εσείς κάνατε το άρρωστο πάρτι σας, τώρα μας πουλάτε ηθικολογία κι εγώ δουλεύω σαν σκυλί και δεν θα πάρω ούτε σύνταξη», του λέει.


Ο πατέρας της τη θεωρεί ρίψασπι και τελειωμένη. Σουφρώνει τα χείλη, μεταξύ περιφρόνησης και αηδίας.


Τον ρωτάω τι θα 'πρεπε να κάνει το κορίτσι.


— Να βγει να αγωνιστεί! Να μην είναι τόσο εγωίστρια, να πολεμήσει γι' αυτό τον τόπο που ματώσαμε! Εγώ βγαίνω και πάω στις πορείες για τη σύνταξη που μου κόβουν. Να 'ρθει κι αυτή – αφού από αυτήν τη σύνταξη ζούμε όλοι ουσιαστικά.

 

— Ναι, αλλά ούτε ο γιος έρχεται πια στις πορείες, του λέω.


— Εκείνος όμως αγωνίζεται για την κοινωνία.


Η μάνα ακούει νεύοντας. Συμφωνεί. «Ή όλοι μαζί ενωμένοι θα αγωνιστούμε για το πρόβλημα ή όλοι μαζί θα βυθιστούμε» λέει. «Ο Τσίπρας μάς πρόδωσε, αλλά υπάρχει κι άλλη αριστερά».

 

Οι σιτεμένοι χίπις κοιτούν με περιφρόνηση την κορδωμένη κόρη τους με τη γιάπικη ραχοκοκαλιά, τις σίγουρες, κάπως μηχανικές κινήσεις της, καθώς ξυπνάει το πρωί στην ώρα της, βάζει λίγο γάλα στις φυτικές ίνες της και τρέχει στο μετρό σαν μικρή υπουργός.


Οι σχεδόν κωμικές διαφορές ανάμεσα σε ελευθεριάζοντες χίπις-γονιούς και στα φιλελεύθερα, σοβαροφανή παιδιά τους είναι γνωστές προ καιρού – τις πραγματεύεται, μάλιστα, (τέλεια, λένε) και η καλύτερη ταινία στις φετινές Κάννες, το Τόνι Έρντμαν. Οι σιτεμένοι χίπις με τα γκραντζ, ανέμελα ρούχα και τον εύκαιρο μπάφο, τις κάπως ασαφείς και κάπως διαψευσμένες απόψεις για την ελεύθερη διάθεση, τον ελεύθερο έρωτα, το κρασί και την επανάσταση, κυρίως όμως με την εξοργιστική αμνησία για το πόσο ανεύθυνα και πρόστυχα συμπεριφέρθηκαν όταν η γενιά τους ήρθε στην εξουσία και ξεπάτωσαν κάθε έννοια ισονομίας και δικαίου, λεηλατώντας το κομματικό κράτος που σαν μεθυσμένοι στελέχωσαν – οι σιτεμένοι χίπις, λοιπόν, κοιτούν με περιφρόνηση την κορδωμένη κόρη τους με τη γιάπικη ραχοκοκαλιά, τις σίγουρες, κάπως μηχανικές κινήσεις της, καθώς ξυπνάει το πρωί στην ώρα της, βάζει λίγο γάλα στις φυτικές ίνες της και τρέχει στο μετρό σαν μικρή υπουργός. Με ατσάλινη στοχοπροσήλωση, με περιφρόνηση στο χυμαδιό του ξερόλα πατέρα της, με αηδία γι' αυτό το κράτος που της τα πήρε όλα, χωρίς να της δίνει τίποτα.


Περιττό να πούμε τι νιώθει για τον αδελφό της, τον "κηφήνα". Και τι νιώθει ο αδελφός της γι' αυτήν, το "κυνικό νευρόσπαστο του νεοφιλελευθερισμού".


Τα βαθιά χάσματα της νέας οικογένειας, σε μια Ευρώπη που διάλεξε τους αριθμούς έναντι των ανθρώπων, αλλού ίσως προκαλούν αλμοδοβαρική ευθυμία, στην Ελλάδα όμως σπέρνουν μια πρωτοφανή αμηχανία ανάμεσα στ' αδέλφια, που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε εμφύλιο μίσος. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, μετά τη φτώχεια και το κλείσιμο του ορίζοντα στους τωρινούς 20άρηδες, δεδομένου μάλιστα ότι ο κοινωνικός ιστός είναι προ πολλού διαρρηγμένος και τα πολλαπλά κινήματα αλληλεγγύης επιβεβαιώνουν το αντίθετο από αυτό που δείχνουν: η κοινωνία μας είναι άσπλαχνη και θρυμματισμένη όσο ποτέ –δεν υπάρχει η αίσθηση ούτε η έγνοια του Κοινού Βίου, μόνο ένας απέραντος, μελαγχολικός εγωισμός– καθένας για τον εαυτό και το Κράτος εναντίον όλων.


Κάποιος στην παρέα αντιμίλησε. Υποστήριξε τη στάση της κοπέλας, είπε ότι ο κύριος χίπης είναι υποκριτής για μια σειρά λόγων. Η συζήτηση μοιραία έγινε προσωπική και κατέληξε στο δικαστήριο, αν όχι στις κρεμάλες.


Χωρίσαμε χολωμένοι όλοι.


Φαντάζομαι, δεν είμαστε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι.

23 Σχόλια
avatar
dinay 25.5.2016 | 12:59
Aυτά ακούω και συγχύζομαι.Ο κύριος δημόσιος υπάλληλος παίρνει σύνταξη 2800 ευρώ στα 65 χρόνια του. Δεν μας λέτε πόσα χρόνια την παίρνει ήδη.Επίσης με πόσα χρόνια εργασίας βγήκε στην σύνταξη. Εγώ πληρώνω ΟΑΕΕ 890,50 κάθε δίμηνο, και όταν βγω στα 65 μου στην σύνταξη , αν υπάρχουν ακόμα ασφαλιστικά ταμεία που μπορούν να πληρώσουν σύνταξη, θα παίρνω 700.Μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Ο κύριος μάλλον δεν ενδιαφέρεται, τον νοιάζουν οι κοινωνικοί αγώνες του γιου του μόνον.
avatar
lepsill 25.5.2016 | 18:09
Ξεχασες και κατι αλλο σημαντικο.Πως προσεληφθη
giorgosnystazos 27.5.2016 | 11:32
Άκου πως προσελήφθη;; Μα με μέσο φυσικά, τι ερώτηση είναι αυτή. Για αυτούς τους ανθρώπους το ζητούμενο τους ήταν να "χωθούν" στο δημόσιο. Από τη στιγμή, που αυτό έγινε, θεωρούν ότι δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς και έννοιες όπως αξιολόγηση τους είναι παντελώς άγνωστες.
Σανάνθη 25.5.2016 | 13:24
Οι σιτεμένοι χίπις της Σιδώνος
Ίσως κάτι λεμονά(το) 25.5.2016 | 13:44
Δυστυχώς η ιστορία και η καθημερινότητα δείχνει οτι οι άχρηστοι παραμένουν άχρηστοι, λαμόγια και τεμπέληδες και μάλιστα όλο το σύμπαν συνομοτεί να τους τα φέρει όλα δεξιά. Λες και με τη ραθυμία τους ενεργοποιούν δυνάμεις του περιβάλλοντός τους, ώστε να τους έρθουν όλα στο πιάτο. Άνθρωποι γύρω τους τρέχουν με τρόπο μαγικό να συμπληρώσουν τα κενά, να τους βολέψουν, να μην τους λείψει τίποτα.

Κι απ'την άλλη έχουμε τους άξιους που με χίλιους κόπους παλεύουν, που έμαθαν να στέκονται στα πόδια τους, να αναμετρώνται μόνο με τις δικές τους δυνάμεις και πάντα να ταλαιπωρούνται. Η ζωή σπάνια θα τους δώσει μια ανάσα ή μια επιβράβευση. Γιατί δεν είναι δίκαιη-τουλάχιστον όχι όπως έχουμε στο μυαλό μας μια δίκαιη ζωή.
avatar
bittergirl 25.5.2016 | 14:20
Για χίπι δημόσιο υπάλληλο πρώτη φορά ακούω, η κόρη πως τους αντέχει.
avatar
σαλιγκάρι 25.5.2016 | 15:52
κάντε έναν παραλληλισμό του πατέρα που χαϊδεύει τον χαραμοφάη γιο με το ελληνικό Κράτος που διορίζει τους χαραμοφάηδες και τους χαϊδεύει επειδή είναι χαραμοφάηδες. κι έναν παραλληλισμό του πατέρα που χαντακώνει την κόρη του που δουλεύει και τον κρίνει γι'αυτό που είναι με το ελληνικό Κράτος που πέφτει σαν όρνιο πάνω σ'αυτούς που δουλεύουν και κυνηγάει ανελέητα όσους τολμάνε να πούνε την αλήθεια.

οι παραλληλισμοί είναι πάρα πολλοί. και είναι απόδειξη του πόσο η ελληνική οικογένεια έχει συμβάλλει στην καθολική διαφθορά της κοινωνίας με το πρόσχημα της καλής οικογένειας (όπως και αυτή η οικογένεια που είναι σίγουρη ότι έχει κάνει το σωστό και έχει αξίες).

επειδή είναι τόσο θεμελιώδης η διαφθορά της κοινωνίας στην ελλάδα λόγω του ότι βασίζεται στον καθόλα διεφθαρμένο πυλώνα της (την ελληνική οικογένεια), προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα βγούμε ποτέ από την κρίση. αλλά ότι αυτό που λέμε κρίση θα γίνει παγειωμένη κατάσταση, συνήθεια και κανονικότητα από κάποια χρόνια και μετά.
giorgosnystazos 27.5.2016 | 11:48
προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα βγούμε ποτέ από την κρίση Πηγή: www.lifo.gr
Ας είμαστε αισιοόδοι. Με τη δική μας συμβολή ίσως αλλάξουν τα πράματα. Αν θες μπορείς να ψάξεις στο Facebook στη σελίδα Χρυσή Μούτζα σχετικά ποστ. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός σου. Μήπως ανέκαθεν ήταν μπροστά στα μάτια μας όλα αυτά και εμείς δεν τα βλέπαμε;
avatar
ΛΑΜΠΡΙΝΗ G 25.5.2016 | 16:18
Mπορεί να έχουμε ανάγκη να μυθοποιούμε τις δικές μας παιδικές ηλικίες, όμως πρόσφατα διάβασα ένα κείμενο lifo

http://www.lifo.gr/lifoland/epistoles/94897

Για μια εποχή που τα πράγματα ήταν τόσο αλλιώτικααπό τα τωρινα και τόσο διαφορετικες οι σχέσεις ολων με όλους.....

Μια απόδειξη ότι κάποτε οι άνθρωποι ξεχείλιζαν από ενεργητικότητα».
Οποιος γοητεύεται από τη ζωή δεν κουράζεται να ψάχνει,

Εννοείται ότι και στην εποχή μας αναδεικνύονται αυθεντικοί ανθρώπινοι τύποι.
avatar
poios 25.5.2016 | 19:34
Σ αυτόν τον προκλητικότατο Δ.Υ. που προφανώς ανήκει σε μια αρκετά προνομιούχα συντεχνία,γιατί δεν του έκοψαν παραπάνω τη σύνταξη όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 7 χρόνια??Γιατί??Κι εκτός από αυτόν,δεν συμμετείχαν στο πάρτι και κάποιοι κρατικοδιαίτοι επιχειρηματίες που έπαιρναν το ένα θαλασσοδάνειο μετά το άλλο,αρκετοί πολιτικοί που έφαγαν με χρυσά κουτάλια και κάμποσες επαγγελμαικές ομάδες,που πλήρωναν αστεία ποσά σε σχέση με αυτά που πραγματικά έβγαζαν (μαύρο χρήμα,εικονικά τιμολόγια κλπ.)με την ανοχή βέβαια του κράτους!Αυτούς δεν τους ακούω να πρωταγωνιστούν σε ιστορίες!
avatar
Harlan 25.5.2016 | 20:43
Μας είπατε ότι η κουβέντα κατέληξε σε τσακωμό, αλλά δεν μας είπατε ποιά γνώμη υπερασπιστήκατε εσείς.

Θα με ενδιέφερε να μάθω την γνώμη σας γιά το θέμα.
Την δική μου την έχω εκφράσει πριν λίγες μέρες σε άλλο άρθρο της Lifo.
avatar
atman 25.5.2016 | 21:10
" που διάλεξε τους αριθμούς έναντι των ανθρώπων, Πηγή: www.lifo.gr"

ο αριθμος ειναι τα 2.800 το μηνα σε ενα αργοσχολο ψιλοπλουσιο τυπο, που ποτε δεν τα δουλεψε ποτε δεν τα παρηγαγε. Ανθρωπος ειναι τα 700Ε το μηνα σε ανθρωπους που θα επρεπε να σχεδιαζουν οικογενεια κλπ.

τι να γινει η γερονοκρατια στην ελλαδα μας πινει το αιμα, αφου το κεντρικο διακυδευμα τον γεναρη του 15 ηταν καμια μειωση σε μισθους συνταεξεις κλπ. οι ανεργοι ειναι απλα νουμερα.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 25.5.2016 | 21:48
Συγχαρητηρια Σταθη. Αποδειξη του πιο πανω κειμενου και ποσο επηρεαζει την κοινωνια μας ειναι και το γεγονος οτι στα χρονια της κρισης, ολα τα μηντια ασχολουνται με τις συνταξεις και τους μισθους των μεσηλικων μα κανεις με νεολαια. Αυτο που φαιδρα προτεινεται ως αναπτυξη ( το μελλον της ) ειναι ο τουρισμος και η αγροτια, πολλες φορες μαλιστα σε συνδυασμο ( στα αρθρα περι "επιστροφης στο χωριο" ). Το brain drain γινεται με σηκωμενα τα χερια. Πριν 21 χρονια, ειχες αναφερθει για το "τελος της δημοκρατιας ( οπως την ξερουμε ). Ειχες δικιο για το ιντερνετ και για τους πολιτικους ( εποχη που το μισο Πασοκ ψηφιζε Ακη και υπουργοι οπως ο "των Μεταφορων", ο Δασκαλακης βγαιναν πρωτοσελιδα στις εφημεριδες, να τον προτεινουν για αντιπροεδρο ).

Απο την αλλη η "απομαγευση των πολιτικων" που ειχες αναφερει σε κεινο το αρθρο σου συνδυαζοταν και απο μια αλλη, παραλληλη απομαγευση πολιτων.

Δε πρεπει να ξεχναμε το επιπεδο πολιτικης και κοινωνικης παιδειας της μεταπολιτευτικης κοινωνιας, τα διανοουμενιστικα της παραγωγα, την ψυχαγωγια της : https://www.youtube.com/watch?v=hRvRPUzW1wY - ( ολοι αυτοι τωρα κανουν αναλυσεις για τον Λανθιμο και την σολο τριημερη στο Πετεν, στη βορεια Γουατεμαλα ).

Ποσο ενδιαφερονταν για το διαβασμα, την εκπαιδευτικη υποδομη, την γνωση της επικοινωνιας που φερνει κοινωνικη και πολιτικη προοδο = ( Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενας ιστορικός θησαυρός στο έλεος των... ποντικών
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4663357 ).

Ποσο παλευανε για τα δικαιωματα τους ( και μονο γι αυτα ).
Ποσο παλευανε τη διαφθορα ενω τα ριχνανε ολα στο κρατος ( ακομη και οι ΔΥ ) !
Την κομματικοποιημενη ακαδημια και δημοσιογραφια με την εστιαση τους στα "πολιτικα σκανδαλα", για να αποκρυψουν τα μυριαδες εγκληματα και παραβιασεις τους πανω στο κοινωνικο σωμα.

Η ξηλινη γλωσσα κι ο αφελης νιχιλισμος παν απ ολα η ποζα της μεταπολιτευτικης αριστερας ( επισημης και ανεπισημης).

Αυτος ο πολιτισμιακος εμετος δε θα μπορουσε να περιλαμβανει τιποτα καλυτερο απο τους πολιτικους του σημερα.
Ας ξεραστει, μπας και καθαρισει το συστημα απο μεσα...


avatar
vas61gr 26.5.2016 | 07:14
Τα περισσότερα σχόλια που διάβασα, δυστυχώς, με παρέπεμψαν στην κλασσικότατη παροιμία, δυστυχώς και πάλι, με τον γάιδαρο που ψόφησε.......και θέλουμε να ψοφήσει και του γείτονα....κλπ κλπ. Νεοελληνισμός, σκέτο.... Μια ιστορία είναι, ένα παράδειγμα μιας οικογένειας.....όχι καλύτερης, όχι χειρότερης απο τις δικές μας. Μην μπαίνουμε πάντα στο ¨τρυπάκι¨των συγκρίσεων. Διαβάστε την ευχάριστα, με ανοιχτό μυαλό και ας δούμε αυτό που έχει να πεί και όχι αν παίρνει σύνταξη 2.600 ευρώ. Καλά κάνει, ας πάρουμε κι εμείς.....
avatar
Μεταφοραί ο Μητσος 26.5.2016 | 20:59
Το χω ξαναγράψει: Αν η κατσίκα του γειτονα τρώει ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ φαγητό με αποτέλεσμα να μην μπορω να ταίσω τα παιδια μου ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΤΑΝΑ.

Αν θέλει να ζησει η κατσίκα του γειτονα, ας φροντίσει να τρώει απο το δικό της χωράφι.

Ημαρτον με αυτη την ανοησια "ας πάρεις κι εσυ τόσα" απο που ρε τύπε; Φυτρώνουν σε δέντρα;
Ο τυπος με τα 2600 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΟΥ ΖΕΙ και δεν μου μένουν να ζήσω εγω.

avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 26.5.2016 | 22:25
Δεν εχεις δικιο απολυτο. Εχεις σχετικο. Η συνταξη που παιρνει καποιος ειναι λεφτα που εχει δωσει ο ιδιος διαχρονικα και σε περιοδους - στη δικη μας περιπτωση - που η οικονομια μπορουσε για τον αλφα 'η βητα λογο να του προσφερει καλο μισθο. Η περισταση του οτι εσυ δεν εχεις να φας γιατι η τωρινη οικονομια αγκομαχα δεν εχει και δεν μπορει να εχει σχεση με τη συνταξη του αλλου. Εκει που εχει και θα πρεπε να αναφερθεις ειναι στο ποσο αξιοκρατικη 'η πελατειακη ηταν η προσληψη του, ο επαγγελματικος του βιος κλπ, παραγοντες δηλαδη που συνεβαλαν στη σημερινη προβληματικη οικονομικη κατασταση την οποια βιωνεις. Επισης συμφωνω μαζι σου ως προς το ποσο. 2600 ευρω με 80% ιδιοκατοικηση στη χωρα της 30% ανεργιας, ακουγεται μαλλον σαν αστειο το οτι κοκορευεται για τους κοινωνικους αγωνες του γιου του ! Γιατι καποιος που εχει δικο του σπιτι να μη μπορει να ζησει τη σημερον προβληματικη εποχη οπου 31/2 στους 5 ελληνες υποφερουν, με 1800 ευρω το μηνα ; Τι σοι σοσιαλιστης ειναι τελοσπαντον ;; Τσσοχαντζοπουλικος ;
avatar
atman 26.5.2016 | 22:15
το ξερεις οτι δεν υπαρχει λεφτοδεντρο ε;;;
giorgosnystazos 27.5.2016 | 13:54
Νίκος Νικολαΐδης - ΣΦ Πηγή: www.lifo.gr
Η σύνταξη που παίρνει κάποιος είναι λεφτά που έχει δώσει ο ίδιος διαχρονικά και σε περιόδους - στη δική μας περίπτωση - που η οικονομία μπορούσε για τον άλφα ή βήτα λόγο να του προσφέρει καλό μισθό Πηγή: www.lifo.gr

Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η αντίληψη. Η σύνταξη, που παίρνει κάποιος, ΔΕΝ είναι λεφτά που έχει δώσει. Ανέκαθεν δεν ήταν λεφτά που έχει δώσει. Η σύνταξη, που παίρνει κάποιος είναι χρήματα, που το Ταμείο πχ ΙΚΑ λαμβάνει από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Στην εποχή των παχέων αγελάδων οι συνταξιούχοι λάμβαναν και παχουλή σύνταξη και παχουλό εφάπαξ. Οι μισθοί των εργαζομένων παρέμεναν ψηλά. Ο συνδυασμός της κρίσεως του 08 και του αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων δημιούργησε προβλήματα, οπότε πλέον οι μισθοί (στον ιδιωτικό τομέα) έχουν καταποντιστεί και τα δανεικά φυσικά έχουν κοπεί μαχαίρι. Για πόσο εσείς πιστεύετε ότι το ελληνικό κράτος θα μπορεί να δίνει συντάξεις άνω των 2500 ευρώ ενώ ο βασικός μισθός κυμαίνεται στα 450 ευρώ με την υπογεννητικότητα να θερίζει;
Double Helix 26.5.2016 | 08:55
Θλιβερά ξεχασμένα κουφάρια μιας άλλης εποχής που ΔΥΣΤΥΧΩΣ ακούγεται η φωνή τους μέχρι σήμερα. Μάλλον μόνο η φωνή τους ακούγεται γιατί προεκλογικά άτομα σαν την νεαρή κόρη μπροστά στην επαναστατική μπουρδολογία των γονέων και του κάθε Τσέ Γκεβάρα τέτου τύπου έσκυβε το κεφάλι χωρίς να μιλάει θεωρώντας ότι εκείνη ευθύνεται για τον όλο χαμό.
avatar
kivit 27.5.2016 | 09:33
πεστα χρυσοστομε, αυτή η γενιά μας έχει γεμίσει με αμπελοφιλοσοφίες, και ψευτο-ιδεολογίες, το χειρότερο όμως από όλα είναι αυτή η επικίνδυνη γενιά των απογόνων τους που σε κάνει να πιστεύεις πως πραγματικά δεν υπάρχει μέλλον γι αυτή τη χώρα. Κρίμα!
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 28.5.2016 | 11:02
@ giorgosnystazos
Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η αντίληψη. Η σύνταξη, που παίρνει κάποιος, ΔΕΝ είναι λεφτά που έχει δώσει. Ανέκαθεν δεν ήταν λεφτά που έχει δώσει. Η σύνταξη, που παίρνει κάποιος είναι χρήματα, που το Ταμείο πχ ΙΚΑ λαμβάνει από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
- Γιωργο - οι ασφαλιστικες εισφορες δεν ειναι λεφτα των εργαζομενων ; Αυτος ο τριτοκοσμικος πατερας δε πληρωνε παραταυτα για τη συνταξη του ;;
giorgosnystazos 1.6.2016 | 15:55
Αγαπητέ Νίκο
Ναι φυσικά οι ασφαλιστικές εισφορές είναι χρήματα των εργαζομένων. Για την ακρίβεια είναι χρήματα, τα οποία δίδονται από τους εργαζομένους και καταλήγουν στο ταμείο του ΙΚΑ. Από εκεί, με δεδομένο το γεγονός ότι τα αποθεματικά του ΙΚΑ έχουν πέσει στα τάρταρα, οι εισφορές των εργαζομένων γνωρίζεις που καταλήγουν. Δεν είναι σωστό το ξέρω. Για αυτό για μένα αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει κάποια στιγμή. Δεν πρέπει;
giorgosnystazos 1.6.2016 | 15:55
Αγαπητέ Νίκο
Ναι φυσικά οι ασφαλιστικές εισφορές είναι χρήματα των εργαζομένων. Για την ακρίβεια είναι χρήματα, τα οποία δίδονται από τους εργαζομένους και καταλήγουν στο ταμείο του ΙΚΑ. Από εκεί, με δεδομένο το γεγονός ότι τα αποθεματικά του ΙΚΑ έχουν πέσει στα τάρταρα, οι εισφορές των εργαζομένων γνωρίζεις που καταλήγουν. Δεν είναι σωστό το ξέρω. Για αυτό για μένα αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει κάποια στιγμή. Δεν πρέπει;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

PRINT ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ