O Αλβανός συγγραφέας Γκαζμέντ Καπλάνι.
Tα δικά σας σχόλια

Η επί δεκαετίες άκαρπη αναζήτηση υπηκοότητας του συγγραφέα Γκαζμέντ Καπλάνι

Οι αντιδράσεις που δημιούργησαν τα άρθρα και τα posts μας την περασμένη εβδομάδα

Με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του «Μικρό ημερολόγιο συνόρων» ο Αλβανός συγγραφέας Γκαζμέντ Καπλάνι, που πλέον ζει στην Αμερική, αφηγήθηκε στον Γιάννη Πανταζόπουλο τη ζωή του στην Ελλάδα και την επί 25 έτη άκαρπη αναζήτηση υπηκοότητας.


Ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας υπουργείου Εσωτερικών, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, απαντά δημόσια μέσω της παρούσας στήλης στον κ. Καπλάνι:

 

Αξιότιμε κ. Καπλάνι, σχετικά με τη συνέντευξή σας στη LiFO και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο (που δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου), επιτρέψτε μου να επισημάνω τα εξής. Με τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας πολιτογράφησης όσο και με την εισαγωγή ειδικών διαδικασιών κτήσης ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, όπως θεσμοθετήθηκαν το 2010 και το 2015, δεν μπορούν να υπάρξουν –και ούτε υπάρχουν– αποκλεισμοί κανενός είδους.

 

Έτσι, έκτοτε, περί τους 65.000 Αλβανούς πολίτες έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια, πέραν όσων κατηγοριοποιούνται ως ομογενείς. Από το 2010 και μετά, που η ιθαγένεια στην Ελλάδα εισήλθε στο κράτος δικαίου, δεν γνωρίζω καμία παρέκκλιση από το κράτος δικαίου αναφορικά με το ποιοι πολιτογραφούνται, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Απόρριψη της αίτησης για λόγους δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας, διάταξη που προφανώς υπάρχει στο δίκαιο όλων των χωρών, έχει εφαρμοστεί από το 2010 και μετά σε περιπτώσεις που μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών.

 

Από το 2015 και στον ένα χρόνο της θητείας μου, ένα από τα ζητήματα στα οποία δόθηκε προτεραιότητα είναι η αλλαγή της διοικητικής νοοτροπίας: διαφάνεια, δημοσιότητα, σαφείς κανόνες και μη εμπιστευτικές εγκύκλιοι και έγγραφα. Στόχος είναι όλα να είναι ελέγξιμα και να μηδενιστεί η δυνατότητα παρεμβάσεων από οποιονδήποτε. Δεν υπάρχει κράτος το οποίο να αποδίδει ιθαγένεια με τη διαδικασία πολιτογράφησης σε πρόσωπα τα οποία δεν κατοικούν στη χώρα. Μάλιστα, πολλά δυτικά κράτη εξετάζουν εξαντλητικά την παραμονή στη χώρα πριν και μετά την αίτηση, ακόμα και τις προθέσεις. Βέβαια, δεν υπάρχει σύγχρονο δημοκρατικό κράτος που να κάνει δέκα χρόνια να εξετάσει αίτηση πολιτογράφησης.

 

Η ελληνική διοίκηση έχει καταδείξει εξαιρετική προσαρμοστικότητα κατά την εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων των αιτήσεων λόγω της κρίσης και των συνεπειών της σε μεγάλα τμήματα του μεταναστευτικού πληθυσμού, όπως και λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων. Επειδή, όμως, η εν πολλοίς καλοπροαίρετη αυτή προσαρμοστικότητα είναι αυθαίρετη και αντιφατική, ρυθμίζεται τώρα με νόμο.

 

Αγαπητέ Γκάζι, ξέρω από πρώτο χέρι τις ταλαιπωρίες που υποστήκατε από τμήματα της ελληνικής διοίκησης στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για την ανανέωση της άδειας παραμονής σας και από τη θητεία μου στον Συνήγορο του Πολίτη, και επιτρέψτε μου εδώ να υπογραμμίσω τη συμβολή του στην αποκατάσταση του κράτους δικαίου.

 

Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας εκφράζω τη συγγνώμη μου τόσο σε εσάς όσο και σε χιλιάδες άλλους, η ολοκλήρωση της διαδικασίας πολιτογράφησης των οποίων καθυστερεί. Ειδικά σε όσους είχαν αιτηθεί την πολιτογράφησή τους πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος 3838/2010, όπως εσείς, οι καθυστερήσεις εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες. Τον Σεπτέμβριο εκκρεμούσαν ακόμη 611 αιτήσεις, για την καθυστέρηση δε των 146 ευθύνεται αποκλειστικά η ελληνική διοίκηση.


Με εκτίμηση, Λάμπρος Μπαλτσιώτης


ΥΓ.: Ο κ. Βασίλης Παπαστεργίου, πληρεξούσιος δικηγόρος σας, ουδέποτε πήρε τηλέφωνο είτε εμένα, είτε στο Γραφείο της Ειδικής Γραμματείας. Γνωρίζοντας την εντιμότητά του, δεν θα ισχυριστεί ότι το έκανε.

 

Ο Γκαζμέντ Καπλάνι ανταπαντά:

 

Αξιότιμε κ. Μπαλτσιώτη, ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

 

Δεν νιώθω καθόλου ευχάριστα που πρέπει να σας απαντήσω. Νιώθω σαν να έχω γίνει πρωταγωνιστής μιας καφκικής ιστορίας όπου ακόμα και τα επιχειρήματα έχουν χάσει πλέον την αξία τους. Σε κάθε περίπτωση, για να μην βασανίσουμε και τους αναγνώστες που δεν μας χρωστάνε τίποτε, θα αναφερθώ μονάχα στο ζήτημα της πολιτογράφησης που αφορά άμεσα τη Διεύθυνση Ιθαγενείας (που θα την αποκαλέσω για λόγους συντομίας «η υπηρεσία σας»).

 

Αναφέρετε στην επιστολή σας ότι «Δεν υπάρχει κράτος το οποίο να αποδίδει ιθαγένεια με τη διαδικασία πολιτογράφησης σε πρόσωπα τα οποία δεν κατοικούν στη χώρα». Έτσι είναι. Δεν υπάρχει όμως κράτος που να μην αποδίδει την ιθαγένεια επειδή το πρόσωπο αυτό που έχει ζήσει 25 χρόνια νόμιμα στην χώρα, διαθέτει άδεια παραμονής επί μακρόν διαμενόντων και βρίσκεται προσωρινά στο εξωτερικό με υποτροφία ή για σπουδές και συνεχίζει να πληρώνει με συνέπεια φόρους στην χώρα. Αυτή είναι η περίπτωσή μου. Επιπλέον, η υπηρεσία σας οφείλει να καλέσει τον αιτούντα που περιμένει δέκα χρόνια να εξεταστεί η αίτησή του –γιατί, το επαναλαμβάνω, έχει παραμείνει στη χώρα 25 χρόνια νόμιμα, έχει άδεια παραμονής, έχει πληρώσει 1.500 ευρώ ως παράβολο για την αίτηση– για συνέντευξη και κατόπιν αυτού να απορρίψει ή να εγκρίνει την αίτηση πολιτογράφησης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

Αντιθέτως η υπηρεσία σας επέλεξε να με καλέσει για συνέντευξη μια μέρα αφού είχε λήξει η άδεια παραμονής μου στην Ελλάδα. Εάν δεν ήταν αληθινό κάτι τέτοιο, θα αποτελούσε ιδανικό σενάριο για έργο του θεάτρου του παραλόγου. Έχω κάθε λόγο να συμπεράνω ότι ήταν μια εκδικητική επιλογή της υπηρεσίας σας, που με προσβάλλει βάναυσα. Γιατί δεν ρωτάτε και δεν ερευνάτε στην υπηρεσία σας για αυτή την καφκική σύμπτωση;

 

Στην επιστολή σας αναφέρετε ότι «δεν υπάρχει και σύγχρονο δημοκρατικό κράτος που να κάνει δέκα χρόνια να εξετάσει αίτηση πολιτογράφησης». Άρα, αν καταλαβαίνω σωστά, αποδέχεστε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου, τουλάχιστον όσον αφορά τους μετανάστες. Πρέπει, όμως, να γνωστοποιήσετε αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός στους μετανάστες που υποβάλλουν και υπέβαλλαν αίτηση για πολιτογράφηση –πληρώνοντας μάλιστα ένα ασυνήθιστα ακριβό παράβολο– ώστε να μην έχουν ψευδαισθήσεις. Προσωπικά πίστευα αφελώς και θέλω να πιστεύω ακόμα ότι η Ελλάδα αποτελεί σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου.

 

Ας αποδεχτούμε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου. Θέλω να σας ρωτήσω με κάθε ειλικρίνεια: έχουν πάρει την ιθαγένεια ή έχουν κληθεί για συνέντευξη πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης μετά ή κατά τις ίδιες ημερομηνίες με μένα;

 

Όπως αναφέρω και στη συνέντευξή μου, ζητάω από την υπηρεσία σας να μου στείλει την απορριπτική απόφαση της αίτησής μου. Το οφείλει στη νομοθεσία και, αν μη τι άλλο, στα 1.500 ευρώ που έχω πληρώσει ως παράβολο για την αίτησή μου. Δεν νομίζω ότι ζητάω πολλά. Όπως αναφέρω επίσης στη συνέντευξη, με απόλυτο αίσθημα σοβαρότητας, θέλω να τη βάλω σε κορνίζα. Θέλω επίσης να αποτελεί το εξώφυλλο του μυθιστορήματός μου «Υπηκοοτητα», το οποίο προτίθεμαι να γράψω στα ελληνικά. Έτσι τουλάχιστον θα μπορέσω να μετατρέψω τον πόνο μου σε έργο τέχνης – πράγμα που κάνουν συχνά οι συγγραφείς.

 

Εύχομαι, τέλος, να αποτελεί η περίπτωση μου ένα σημείο αναφοράς (έστω και θλιβερό και παράλογο) ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών που δεν έχουν δημόσιο λόγο και ούτε έχουν την ευκαιρία να δώσουν συνεντεύξεις στη LiFO, οι οποίοι όμως τόσο πολλά προσφέρουν καθημερινά στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της. Η μη απόδοση της ιθαγένειας σε όσους τη δικαιούνται δεν αποτελεί απλά μια ατυχή διοικητική πράξη. Καταστρέφει τις ζωές των μεταναστών, τους κοροϊδεύει βάναυσα και τους ταπεινώνει. Αυτό προσπάθησε να κάνει με μένα η υπηρεσία σας.

 

Ανταποδίδω γενναιόδωρα τα φιλικά αισθήματα που νιώθετε προς το πρόσωπό μου. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

 

Με εκτίμηση, Γκ. Καπλάνι. Έλληνας συγγραφέας και πολίτης χωρίς υπηκοότητα.

Feedback

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αργός θάνατος του θεάτρου, το νέο άλμπουμ της «Λευκής Συμφωνίας» και ο Παναγιώτης Σδούκος

Feedback Ο αργός θάνατος του θεάτρου, το νέο άλμπουμ της «Λευκής Συμφωνίας» και ο Παναγιώτης Σδούκος

9.5.2020
Η Μάγδα Φύσσα και μια αμήχανη συνάντηση με έναν Σύριο πρόσφυγα σε ένα βερολινέζικο καφέ

Feedback Η Μάγδα Φύσσα και μια αμήχανη συνάντηση με έναν Σύριο πρόσφυγα σε ένα βερολινέζικο καφέ

12.3.2020
Η ποίηση ως πάθος δημοκρατικό και οι κρίσεις πανικού

Feedback Η ποίηση ως πάθος δημοκρατικό και οι κρίσεις πανικού

7.3.2020
Η Μαρία Κίτσου, η βία των ενήλικων παιδιών και το Instagram

Feedback Η Μαρία Κίτσου, η βία των ενήλικων παιδιών και το Instagram

29.2.2020
Οι μισθοί-χαρτζιλίκι, ο Γιάννης Οικονομίδης και ένα αλίμονο στους γέρους

Feedback Οι μισθοί-χαρτζιλίκι, ο Γιάννης Οικονομίδης και ένα αλίμονο στους γέρους

22.2.2020
Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, η αρθρογραφία απέναντι στην οχλοκρατία των social media και ο σεξισμός από κούνια

Feedback Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, η αρθρογραφία απέναντι στην οχλοκρατία των social media και ο σεξισμός από κούνια

8.2.2020
Τα ρεκόρ του λιμανιού του Πειραιά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι δρόμοι της Αθήνας που παράγουν μικροψυχία

Feedback Τα ρεκόρ του λιμανιού του Πειραιά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι δρόμοι της Αθήνας που παράγουν μικροψυχία

1.2.2020
O Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, η επιδημία της γκέι μοναξιάς και οι φασίστες που είναι σαν εσένα κι εμένα

Feedback O Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, η επιδημία της γκέι μοναξιάς και οι φασίστες που είναι σαν εσένα κι εμένα

25.1.2020
 Ένας πούστ*ς με πατάτες, η Αθήνα ως επιτηρούμενη πόλη και το δικαίωμα στην άμβλωση

Feedback Ένας πούστ*ς με πατάτες, η Αθήνα ως επιτηρούμενη πόλη και το δικαίωμα στην άμβλωση

18.1.2020
Τι λένε οι αναγνώστες: To Κολοκοτρωνέικο και η Ελλάδα του λευκού, στρέιτ, αρτιμελούς αρσενικού

Feedback Τι λένε οι αναγνώστες: To Κολοκοτρωνέικο και η Ελλάδα του λευκού, στρέιτ, αρτιμελούς αρσενικού

7.12.2019
5 Σχόλια
Albert Pierrepoint 19.11.2018 | 18:51
Γνωρίζετε πολλούς συμπολίτες μας, που να τους απάντησε προσωπικά ο υπεύθυνος προϊστάμενος του κράτους και μάλιστα τους ζήτησε και συγγνώμη; Εγώ προσωπικά όχι.
Ελάχιστοι διαθέτουν τη δύναμη να σταθούν απέναντι στο κράτος και να ακουστούν.
Το ελληνικό κράτος και η λειτουργία του θα κριθεί, όταν γίνει ανθρώπινο απέναντι πρώτα σ' αυτούς που το πληρώνουν και το συντηρούν και εν συνεχεία σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για άσυλο, πράσινη κάρτα, ιθαγένεια ή ότι θελήσει. Έτσι γίνεται παντού και μ' αυτήν τη σειρά που το αναφέρω ακριβώς.

Konstantina 20.11.2018 | 22:27
Κε Μπαλτσιώτη πέρσι το Δεκέμβριο, στις 12 Δεκεμβρίου, ήρθα στη Διεύθυνση Ιθαγένειας στη Σταδίου 31 και ρώτησα για την υπόθεση του κ. Γκάζμεντ Καπλάνι.Εάν θυμάμαι την ημερομηνία ακριβώς είναι γιατί έχω κρατήσει την επικοινωνία που είχα μέσω μέιλ με τον άγνωστό μου κο Καπλάνι για το θέμα αυτό. Τον ενημέρωσα ότι ήθελα να κάνω αυτήν την κίνηση ως απλός πολίτης, (ξεκίνησα από διαδικτυακή φιλία στο facebook, όπου τον άκουγα πια τόσο συχνά να παραπονιέται για το θέμα της υπηκοότητας..) του ζήτησα κάποια στοιχεία, και τον ενημέρωσα για το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης. Η υπάλληλος στο γκισέ μου είπε ότι χρειαζόταν εξουσιοδότηση, αλλά παρόλα αυτά δέχτηκε να ψάξει στον υπολογιστή της, όταν της είπα ότι δεν μπορεί να έρθει ο γνωστός μου, γιατί είναι στο εξωτερικό. Μου είπε ότι τώρα περνούν οι αιτήσεις του 2008 και τα πράγματα πάνε αργά. Επικαλέστηκε και ελλείψεις στο προσωπικό . Κατάλαβα ότι έπρεπε να ξαναπάω να αναζητήσω υπεύθυνο κ.λ.π., αλλά δεν πήγα. Είμαι μία πολίτης, δεν ανήκω σε συλλογικότητες, και μόνο για να διαβάσω τα πρόσφατα άρθρα της LIFO για το θέμα , να ανατρέξω στα μέιλ μου κ.λ.π έχασα κάμποσο χρόνο σε μια δυσχερή καθημερινότητα. Αν καταθέτω αυτή τη μικρή απόπειρα είναι γιατί θέλω να δείξω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν πήρε ο κ. Καπλάνι την ελληνική υπηκοότητα. Και διαβάζοντας την απάντησή σας δεν το κατάλαβα ούτε τώρα.Απλά συνειδητοποίησα ότι όλοι με τις μικρές ή μεγάλες παραλείψεις μας συμβάλλουμε σε αδικίες και ασχήμιες . Ενδιαφέρθηκα για τον κ. Καπλάνι γιατί έβλεπα την απήχηση που είχαν κάποια κείμενά του, η ιστορία του, η ομιλία του στο T.E.D. το 2012, στις τάξεις μου στο σχολείο, γιατί θαύμαζα και θαυμάζω τη δουλειά του στη γλώσσα μας. Είναι μεγάλη τιμή ένας μετανάστης να γίνεται λογοτέχνης στη γλώσσα μας. Έτσι νομίζω, έτσι το νιώθω.Είναι ένα θετικό παράδειγμα για τους νέους. Δίνει κουράγιο και ενέργεια το παράδειγμά του. Είναι μία τιμή για τους μετανάστες μας γενικά, και τώρα πια εννοώ την απόδοση τιμητικής υπηκοότητας. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Απόψεις και θέσεις και διάφορα. Όταν θα οργανωθεί μια τιμητική τελετή για τον κ Καπλάνι , σημασία θα έχει η ουσία. Επιβράβευση, ευγνωμοσύνη, ενθάρρυνση, ανάδειξη προτύπου. Οι αντικυβερνητικές και άλλες επιμέρους απόψεις του είναι λεπτομέρειες, αν το σκεφθείτε. Προβλήματα και μίση προς το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς. Πρέπει όμως μια κυβέρνηση να συνεχίζει με θάρρος ό, τι θεωρεί σωστό.
avatar
ثانوس 21.11.2018 | 22:17
Σε μια χώρα στην οποία, τα τελευταια δυο χρονια μονο, δόθηκε η ελληνική ιθαγένεια γυρω στις 55.000 χιλιάδες πολίτες αλβανικής καταγωγής, ίσως θα έπρεπε να είμαστε πιο φειδωλοί στις κατηγορίες μας.
Επίσης, ένα θέμα προς διερεύνηση, είναι
avatar
ثانوس 21.11.2018 | 22:19
...τι κάνουν οι νέοι αυτοί συμπολίτες μας με την ελληνική ιθαγένεια. Μήπως τη θέλουν για να μεταναστεύσουν ΑΜΕΣΩΣ σε άλλες ευρωπαικες χώρες μέσω της ελεύθερης κυκλοφορίας, που δεν θα απολάμβαναν διαφορετικά;
avatar
calvinist 24.11.2018 | 19:09
Δεν θα πάρει την ελ. Ιθαγένεια γιατί δεν ζει στην Ελλάδα από το 2012. Δηλαδή ακόμη και το '14 αν τον καλούσαν σε συνέντευξη αυτό θα διαπίστωναν και θα τον απέρριπταν. Η ιθαγένεια είναι εργαλείο ένταξης του μετανάστη στην χώρα που ζει, όχι διευκόλυνση για να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα. Βλακεία μεν του ελληνικού κρατους που καθυστερεί να εξετάσει τις παλιές αιτήσεις (προ του 2010), αλλά βλακεία και σε όσους πιστεύουν ότι κάποιος που θέλει να ζήσει σε άλλη χώρα πρέπει να πάρει την ελ. Ιθαγένεια απλώς γιατί είναι γαμάτος τύπος.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

PRINT ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ