Make Up Session
Φωνή Λαού

Make Thessaloniki Great Again: Ένας φοιτητής εξηγεί πώς θα άλλαζε τη Θεσσαλονίκη

Ο 20χρονος Χρήστος Λαζάρου, φοιτητής Αρχιτεκτονικής πιστεύει πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει πρόσωπο με ελάχιστα έξοδα

Βάση του όλου πρότζεκτ είναι αυτό που στα Οικονομικά ονομάζεται «asset development», δηλαδή κατασκευές που θα αλλάξουν θετικά την ψυχολογία των κατοίκων και θα προσελκύσουν τουρίστες, επενδυτές, νέους κατοίκους κ.λπ., ενώ παράλληλα το κόστος τους θα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Το πρότζεκτ μου αποτελείται από 6 προτάσεις για τη Θεσσαλονίκη.

1) Glow Park: Χρήση φθοριζόντων χρωμάτων και λαμπτήρων σε κάποιον δημόσιο χώρο-πάρκο με σκοπό να δημιουργηθεί κατά τις βραδινές ώρες ένα μοναδικής αισθητικής μαγικό-εξωγήινο περιβάλλον.

2) Stars System: Τοποθέτηση γιγάντιων ιπτάμενων όγκων (μπαλόνια) στον εναέριο χώρο της πόλης. Οι όγκοι αυτοί θα είναι δεσμευμένοι σε ταράτσες ή άλλα σημεία του εδάφους και θα χρησιμεύουν ως απλά αστικά διακοσμητικά, επιφάνειες διαφήμισης, ακόμα και για παραγωγή αιολικής ή ηλιακής ενέργειας (υπάρχουν τέτοια προϊόντα-μπαλόνια).

3) Sea Rise: Τοποθέτηση πλεούμενων ελαφριών κατασκευών στον Θερμαϊκό Κόλπο. Αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν ως διαφημιστικά, απλά διακοσμητικά ή να παράγουν ενέργεια.

4) Thermaikos Beach: Κατασκευή πισίνων που θα φιλτράρουν το νερό του Θερμαϊκού. Η ιδέα αυτή προτάθηκε αρχικά από το γραφείο Νικηφορίδης-Cuomo κι εγώ την πρόσθεσα εδώ ως φόρο τιμής.

5) Make Up Session: Ανακαίνιση των προσόψεων διαφόρων πολυκατοικιών με αλλαγή χρώματος, τοποθέτηση αναρριχόμενων φυτών, γιγαντοαφισών και μουσαμά.

6) No More Shit: Απελευθέρωση σε δημόσιους χώρους σκαθαριών Dung beetles, τα οποία είναι άκακα και τρέφονται με περιττώματα ζώων (και ανθρώπων). Μια πρακτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα σε στάβλους και πάρκα στο εξωτερικό.

 

Xρήστος Λαζάρου


— Πώς σκέφτηκες αυτές τις προτάσεις και από πού τις εμπνεύστηκες;

Εκτός από το Make Up Session, το Thermaikos και το No More Shit, τα υπόλοιπα προέκυψαν με βάση τη σκέψη ότι ήθελα κάτι πολύ φτηνό, μα και πολύ μεγάλο κι εντυπωσιακό.


— Σε τι στάδιο βρίσκεται η υλοποίησή τους;

Ο δήμος ενδιαφέρεται να αδειοδοτήσει και πιθανώς να χρηματοδοτήσει την πρώτη μου πρόταση σχετικά με τα Glow Paints σε κάποιο πάρκο, πεζόδρομο ή πλατεία μέσα στον δήμο.


— Τι σου αρέσει περισσότερο και τι δεν σου αρέσει στην πόλη;

Πολλά σημεία μού αρέσουν: η Νέα Παραλία, η Παλιά Παραλία, η Άνω Πόλη – τα τείχη είναι το αγαπημένο μου σημείο. Ακόμα και οι συνηθισμένες γειτονιές που είναι πνιγμένες στις ετοιμόρροπες πολυκατοικίες έχουν μια underground γοητεία, για τον επισκέπτη βέβαια, όχι για κάποιον που ζει εκεί μέσα. Δεν μου αρέσει ο Λευκός Πύργος ούτε η κλασική, άναρχη αρχιτεκτονική των πολυκατοικιών.

 

Glow Park

 

Sea Rise

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Φωνή Λαού
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

PRINT ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ