Το Refugees Welcome Greece θέλει να εξασφαλίσει στέγαση για τους πρόσφυγες μέσω της συγκατοίκησης
Φωνή Λαού

Το Refugees Welcome Greece θέλει να εξασφαλίσει στέγαση για τους πρόσφυγες μέσω της συγκατοίκησης

H Χριστίνα Ψαρρά, ιδρύτρια της δράσης, μιλά στο LIFO.gr

Η ομάδα μας δέχεται και καταγράφει αιτήματα στέγασης και προσφορές συγκατοίκησης. Αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία και ταυτοποιήσει υποψήφιους συγκατοίκους, θα προγραμματίσει μια συνάντηση γνωριμίας και εάν υπάρξει η κατάλληλη «χημεία», θα προχωρήσουν στη συγκατοίκηση.

 

— Τι είναι το Refugees Welcome Greece;
Μια διεθνής εθελοντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για τους πρόσφυγες μέσω της συγκατοίκησης. Η ιδέα ξεκίνησε στο Βερολίνο το 2014 ως μια προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων ένταξης και υποδοχής των προσφύγων και σήμερα υλοποιείται και στην Ελλάδα με βάση τις ίδιες αρχές, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες.

 

— Πως λειτουργεί;
Η ομάδα μας δέχεται και καταγράφει αιτήματα στέγασης και προσφορές συγκατοίκησης. Αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία και ταυτοποιήσει υποψήφιους συγκατοίκους, θα προγραμματίσει μια συνάντηση γνωριμίας και εάν υπάρξει η κατάλληλη «χημεία», θα προχωρήσουν στη συγκατοίκηση. Εάν μια οικογένεια επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα εγγραφής που θα βρει στην ιστοσελίδα μας www.refugees-welcome.gr. Στη φόρμα εγγραφής υπάρχουν μερικές βασικές ερωτήσεις για τον τύπο της οικογένειας, την κατοικία σας, π.χ. πόσα άτομα διαμένουν ήδη εκεί, την τοποθεσία, ποιες γλώσσες γνωρίζουν κ.λπ. Η αντίστοιχη φόρμα εγγραφής υπάρχει και για τον πρόσφυγα που αναζητεί στέγη. Η περίοδος προετοιμασίας πριν από τη συγκατοίκηση διαρκεί συνήθως από 2 έως και 4 εβδομάδες, εκτός εάν κάποιο από τα δύο μέλη έχει δηλώσει συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

Κάθε κοινωνία δίνει το στίγμα της. Η πρωτοβουλία μας είναι μια προσπάθεια να δείξουμε πως υπάρχει κι άλλος τρόπος υποδοχής και ένταξης των προσφύγων.

 

— Στην Ελλάδα πότε ξεκίνησε; Πόσα άτομα έχουν εξυπηρετηθεί ως τώρα περίπου;
Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. Μέσα σε λίγες ώρες έχουμε δεχθεί προσφορές συγκατοίκησης από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τη Λευκάδα και άλλες περιοχές.

 

— Υπάρχει οικονομική υποστήριξη για κάποιον που θέλει να συγκατοικήσει με έναν πρόσφυγα; (Αν ναι, από πού προέρχεται και ποιο είναι το ανώτατο όριο;)
Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να καλύπτει όλο το κόστος του ενοικίου. Υπάρχουν τρόποι οικονομικής υποστήριξης και με βάση την εμπειρία και από τις άλλες χώρες μια πολύ καλή λύση είναι οι μικροδωρεές ή το crowdfunding, η χρηματοδότηση από το κοινό δηλαδή. Η συνεισφορά δεν θα πρέπει να ξεπερνά το κόστος του ενοικίου που αντιστοιχεί στον συγκάτοικο.

 

— Δεν θα έπρεπε η αντιμετώπιση του προσφυγικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, να είναι αρμοδιότητα του κράτους;
Κάθε κοινωνία δίνει το στίγμα της. Η πρωτοβουλία μας είναι μια προσπάθεια να δείξουμε πως υπάρχει κι άλλος τρόπος υποδοχής και ένταξης των προσφύγων.

 

Οι πρόσφυγες εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαμονή και ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν και να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον πιο εύκολα. Παράλληλα, τα άτομα που παίρνουν την πρωτοβουλία να συγκατοικήσουν έρχονται σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό, επαναπροσδιορίζουν τυχόν προκαταλήψεις και βοηθούν έναν συνάνθρωπό τους που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Φωτο: SOOC

 

— Υπάρχει κάποιος μηχανισμός υποστήριξης μετά τη διαδικασία, αν εμφανιστούν προβλήματα στη συγκατοίκηση για παράδειγμα;
Στην αρχική περίοδο της συγκατοίκησης βρισκόμαστε κοντά για να υποστηρίξουμε τους συγκατοίκους και για να λύσουμε τις απορίες τους. Εάν υπάρξουν προβλήματα, ισχύει ό,τι και σε όλες τις συγκατοικήσεις: οι συγκάτοικοι θα προσπαθήσουν να βρουν μία από κοινού λύση στο πρόβλημα και εάν χρειαστεί, μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Μια πολύ σημαντική βοήθεια είναι οι φίλοι της συγκατοίκησης. Για κάθε συγκατοίκηση υπάρχει ένα «φιλαράκι», ένας εθελοντής, στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν για διάφορα ζητήματα.

 

— Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και για τα δύο μέρη, και για τον πρόσφυγα και αυτόν που τον δέχεται στο σπίτι του;
Οι πρόσφυγες εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαμονή και ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν και να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον πιο εύκολα. Παράλληλα, τα άτομα που παίρνουν την πρωτοβουλία να συγκατοικήσουν έρχονται σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό, επαναπροσδιορίζουν τυχόν προκαταλήψεις και βοηθούν έναν συνάνθρωπό τους που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

PRINT ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ