«Tη σκοτεινή σου μελετάμε πείνα, καχύποπτοι, ανύποπτοι και ύποπτοι»*
Πλαγιομετωπικά

«Tη σκοτεινή σου μελετάμε πείνα, καχύποπτοι, ανύποπτοι και ύποπτοι»*

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επιμένει ότι η προαγωγή πριν από τη συνταξιοδότηση δεν είναι ατόπημα, θυμίζοντας εκείνη την κουβέντα του Γιώργου Βουλγαράκη περί νόμιμου και ηθικού

Αφίσα του ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του '80.

 

Το θυμάμαι ακόμα εννοείται. Ειπώθηκε άλλωστε για να μας μείνει αξέχαστο. Και έγινε ένα είδος φιλοσοφικο-πολιτικού σλόγκαν, η ταμπέλα μιας διαδεδομένης νεοελληνικής πολιτικής πρακτικής, ο πηχυαίος τίτλος ενός απολύτως λογικοφανούς επιχειρήματος, ικανού να σε στείλει στα κάγκελα!


Ήταν το 2008, μία από τις φορές που, προσωπικά, αναρωτήθηκα εντονότερα τι ποσοστό ανοχής και αυτοσυγκράτησης απαιτείται να έχει ένας πολιτικός συντάκτης για να αντιμετωπίζει κόσμια τον ψύχραιμο πολιτικό κυνισμό. Διότι στο μέσον του σκανδάλου που επέμενε ότι η offshore εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο τότε υπουργός Ναυτιλίας και Νήσων Γιώργος Βουλγαράκης, αλλά και η σύζυγός του Κατερίνα Πελέκη είχε αναμειχθεί στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Μονής Βατοπεδίου ο ίδιος είχε μεν υποβάλει την παραίτησή του «από ευθιξία», αλλά είχε υπερασπιστεί τον εαυτό του με μια σειρά επιχειρημάτων που κατέληγαν στην περιβόητη φράση «το νόμιμο είναι και ηθικό». Αργότερα, σε μία από τις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, επικαλέστηκε τον σχετικό φιλοσοφικό διάλογο που «από τον Αριστοτέλη έως τον Καντ διαρκεί 2.500 χρόνια». Ωστόσο αρνήθηκε τη διατύπωση, για να την επαναλάβει λίγο μετά, ελαφρώς παραλλαγμένη: «Εγώ είπα: "Παιδιά, ό,τι έχω κάνει είναι νόμιμο". Και δεν έχω κάνει και κάτι ανήθικο».

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, πάντως, επέμεινε ότι η προαγωγή πριν από τη συνταξιοδότηση δεν είναι ατόπημα αλλά «μια πρακτική» που ακολουθείται π.χ. και στον στρατό.


Δεν ήταν η πρώτη φορά, φυσικά, που οι πολίτες αυτής της χώρας έρχονταν αντιμέτωποι με τον πολιτικό κυνισμό και τη βεβαιότητα ότι ο δεσμός πολιτικής πρακτικής και ηθικού προσήμου είναι εξαιρετικά χαλαρός. Μεταπολιτευτικά, τη χαλαρότητα είχε κηρύξει πιο βροντερά, το 1986, η μυθολογούμενη όσο και φημολογούμενη (μια που αργότερα αμφισβητήθηκε) φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, «είπαμε να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια», για την περίπτωση του τότε προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Όμως το 2008 ήταν η πρώτη φορά που ένας πολιτικός επικαλούνταν τη νομιμότητα και την ταύτιζε με το ήθος για να δικαιολογήσει την υπέρβαση ενός ηθικού φραγμού.

 

Ο Γιώργος Βουλγαράκης είχε υπερασπιστεί τον εαυτό του με μια σειρά επιχειρημάτων που κατέληγαν στην περιβόητη φράση «το νόμιμο είναι και ηθικό».
Γιώργος Σταθάκης


«Συμβαίνει κατά κανόνα σε οργανισμούς και οπουδήποτε αλλού. Δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος δεοντολογίας», δήλωσε τις προάλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση του προέδρου του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Σωτήρη Νίκα. Ο τελευταίος, σύμφωνα τουλάχιστον με καταγγελία της ΝΔ, αν και μέχρι πρότινος απλός διευθυντής στον ΔΕΣΦΑ (ως επιλογή του Πάνου Σκουρλέτη τοποθετήθηκε στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ τον Απρίλιο του 2016), πέτυχε από τον Νοέμβριο την οργανική του αναβάθμιση σε γενικό διευθυντή και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο και λίγες ημέρες αργότερα παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη θέση του να αυξήσει το εφάπαξ που δικαιούνταν κατά περίπου 100.000 ευρώ, φτάνοντας στα 258.000 ευρώ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, πάντως, επέμεινε ότι η προαγωγή πριν από τη συνταξιοδότηση δεν είναι ατόπημα αλλά «μια πρακτική» που ακολουθείται π.χ. και στον στρατό.

 

Είναι, λοιπόν, μια πρακτική που καλύπτεται από τον νόμο και σαφέστατα και από τα ιδρυτικά κιτάπια του ΔΕΣΦΑ. Είναι κάτι σύννομο. Πόσο ηθικός είναι όμως, ούτως ή άλλως, ένας τέτοιος ελιγμός; Πόσο ηθικός, μια εποχή που επιπλέον οι συντάξεις και τα εφάπαξ έχουν σφαγιαστεί και σφαγιάζονται διαρκώς – με τα τελευταία μάλιστα να έχουν χρόνο απόδοσης μέχρι και τρία έτη; Πόσο αυτή η σύννομη πρακτική βγάζει τη γλώσσα στο κοινό αίσθημα και εισπράττεται ως γερό χαστούκι στα μούτρα π.χ. του συνταξιούχου λιμενεργάτη που με τα βαρέα και τα ανθυγιεινά του φτάνει μετά βίας τα 420 ευρώ; Πόσο ηθικό είναι αυτό να συμβαίνει την ώρα που –ας πούμε ότι– κλιμακώνονται οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και σαρώνουν οι φήμες για μεγαλύτερες κρατήσεις, μειώσεις συντάξεων και ακόμα περισσότερες περικοπές των εφάπαξ; Πόσο ηθικό είναι η νομιμοποίηση αυτής της πρακτικής διά της επίκλησης του νόμου να προέρχεται από μια κυβέρνηση της Αριστεράς – όταν για την Αριστερά, κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, το ηθικό όφειλε να προηγείται και του, κατά καιρούς, νόμιμου;

 
«Η δημοκρατία θεμελιώνεται στο Σύνταγμα και στους νόμους, προσπαθεί διαρκώς να έχει υλικότητα και αντικειμενικούς όρους. Χωρίς όμως τον ηθικό γνώμονα, χωρίς την ατομική ευθύνη, χωρίς πάλη κατά των τυπικών θανάσιμων αμαρτημάτων, χωρίς αίσθηση του κοινού και του κύριου, η δημοκρατία δεν λειτουργεί· μεταπίπτει σε μπίζνες, νομιμοφανή μεν, ανήθικη δε. Αυτήν τη δημοκρατία-μπίζνες θέλουμε;» αναρωτιόταν ο Νίκος Ξυδάκης ως αρθρογράφος ακόμα της «Καθημερινής» τον Σεπτέμβριο του 2008, με αφορμή τη «βουλγαράκειο» υπερασπιστική ρήση. Είχε απόλυτο δίκιο! Αλλά, δυστυχώς, η παράγραφος επανέρχεται επίκαιρη, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους όρους. Διότι έκτοτε ακολούθησαν μνημόνια, ανθρωπιστική κρίση και τελικώς μια κυβέρνηση από την οποία το λιγότερο που θα απαιτούσε κάποιος, μέσα σε τόσο ασφυκτικές συνθήκες, είναι μια ξεκάθαρη ηθική διαφοροποίηση.


*Στίχος του Άλκη Αλκαίου από το «Κακόηθες Μελάνωμα»

Πλαγιομετωπικά
4 Σχόλια
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 17.3.2017 | 14:05
Ναταλι - θαυμαζω το τροπο γραφης σου αλλα δε θα συμφωνησω. Η ηθικη γεννιεται μεσα απο την κοινωνια στους πολιτικους, οχι το αναποδο. Μονο σε αυταρχικα μη-δημοκρατικα καθεστωτα τα ριχνουμε στην κεφαλη. Οι πολιτικοι μας ειναι τριτοκοσμικοι. Ολοι οι πιο πανω, που αναφερεις στο πανεμορφα γραμμενο αρθρο σου, ειναι εμετικοι. Κι αλλοι πολλοι.
Ομως στη δημοκρατια οταν ο πολιτικος δεν αποδιδει, συνηθως φευγει. Απεναντιας η ευθυνη για την πολιτικη των μη-πολιτικων στο επαγγελμα πολιτων, ειναι εφ ορου ζωης. Η ευθυνη ειναι καθημερινη, συμπεριλαμβανει και την ευθυνη εκλογης οπως του κ. Καμμενου, του κ. Τσοχατζοπουλου κοκ.

Οι πολιτικοι που ανεφερες δεν ειναι λιγοτερο ηθικοι απο την ελληνικη κοινωνια. Αυτοι ειμαστε, αυτους τους πολιτικους βγαζουμε.
Εαν με ρωτησεις γιατι, θα σου πω οι λογοι πολλοι : ανωμαλη μεταπολεμικη δημογραφια, κακιστα σχολεια, κακιστοι εκπαιδευτικοι, κακιστα μηντια, ελλειμμα γνωσης επικοινωνιας αφου δε διαβαζουμε σα λαος, με μια λεξη ελλειμμα υποδομων να γινουμε μια πιο ηθικη κοινωνια, Παρε λιγα τραγελαφικα παραδειγματα μηπως και συμφωνησεις οτι σε μια δημοκρατια η κοτα ειναι η κοινωνια και το αυγο οι αντιπροσωποι που γεννα, γαλουχει, εκπαιδευει, εκλεγει και συντηρει σε ποστα αποφασεων. Το ποιον της ηθικης των πολιτικων ειναι το ποιον των λογων που πολιτευεται η ιδια η κοινωνια. Ευχαριστω και καλη διασκεδαση :

1 ) Οι Ελληνες ανεχονται τη διαφθορα, αρκει να κανουν τη δουλεια τους.
90% προθυμο να παρανομησει αρκει να μη συλληφθει.
Κυραρουν λαδωμα για διπλωμα οδηγησης, φακελακι σε γιατρο, "βυσμα" για στρατιωτικη μεταθεση. Συμφωνα με στοιχεια ερευνας του Ελληνικου παραρτηματος της 'Διεθνους Διαφανειας", το 81% των Ελληνων που μετειχαν σε αυτην , απαντα πως δεν ενοχλειται απο τη διαφθορα, αν ειναι να κανει τη δουλεια του, το 89% πως κανει τα "στραβα ματια" , σε περιπτωση που δεν βλαπτονται τα προσωπικα του συμφεροντα και το 90% υποστηριζει πως δεν χρειαζεται να υπακους στους νομους, οταν δε σε βλεπει κανεις. Το 53% πιστευει οτι η Ελλαδα μπορει να γινει χωρα διχως διαφθορα, 43% διαφωνει μ αυτη την αποψη. Δειγμα 6105 ατομα απο Ιουλιο εως Δεκεμβριο του 2008 απο την Public Issue.
Πηγη : Ελευθεροτυπια - Τριτη 17 Φεβρουαριου 2009.

2 ) Συμβιβασμενοι με τη διαφθορα στο δημοσιο εμφανιζονται οι Ελληνες, αφου συμφωνα με στοιχεια ερευνας μονο 2 στους 10 δηλωσαν οτι οι παρανομες πραξεις θα πρεπει να καταγγελλονται, ενω το 30% αποδεχεται και εγκρινει σιωπηρα τις παρανομες συναλλαγες. Οπως προκυπτει απο ερευνα του Ελληνικου κεντρου πολιτικων Ερευνων του Παντειου Πανεπιστημιου, 3 στους 10 Ελληνες εγκρινουν και συμφωνουν με τις παρανομες συναλλαγες, οταν αυτες αφορουν μελη της οικογενειας τους 'η τη γρηγοροτερη εξυπηρετηση τους. Οι περισσοτεροι πιστευουν οτι "τιποτα δεν αλλαζει" και γι αυτο θεωρουν οτι μια απλη καταγγελια δεν μπορει να αλλαξει τα πραγματα.
Οι ερωτηθεντες εκτιμουν οτι η μεγαλυτερη διαφθορα γινεται στις πολυεθνικες εταιρειες ( 85%) και ακολουθουν:
Μεγαλοι επιχειρηματιες και προμηθευτες του Δημοσιου - 82%
Δημοσιος τομεας -52%
Κυβερνηση - 51%
Πολιτικα Κομματα - 42%
Τοπικη Αυτοδιοικηση - 32%
Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση - 29% . Στο Δημοσιο Τομεα, σκηπτρα διαφθορας κατεχουν οι εφοριες ( 62% ), πολεοδομια ( 58% ), τα νοσοκομεια ( 33% ).
Πηγη : BBCGreek.com - Κυριακη 23 Νοεμβριου 2003

3 ) "Λαδωνουμε" με 15 τρισ. δρχ τον χρονο την κρατικη μηχανη. Δεκα εκατομμυρια Ελληνες πληρωνουν 15 τρισ. δραχμες τον χρονο - σχεδον οσο ενας κρατικος προυπολογισμος - για να "λαδωσουν" την κρατικη μηχανη και τους λειτουργους της...Η Ελλαδα ειναι πρωταθλητρια στη διαφθορα, την παραοικονομια και εχει το χαμηλοτερο κατα κεφαλην εισοδημα στην Ευρωπαικη Ενωση, για την χρονια του 2002. 20 Νοεμβριου 2003 αρχισε τριημερο συνεδριο στο Παντειο Πανεπιστημιο για τη διαφθορα, παρουσια 50 ειδικων επιστημονων. Πρυτανης του Πανεπιστημιου ειναι ο Ιωαννης Βαβουρας. "Χρειαζεται αλλαγη πολιτικης κουλτουρας και απο πλευρας πολιτων και απο πλευρας πολιτικων αρχων, λειτουργων δημοσιας διοικησης λογω της στρεβλης τους αντιληψης για το τι καθιστα κρατικη εξουσια" ειπε ενας απ τους ομιλητες. Η διαφθορα εχει αρνητικες επιπτωσεις αλλου, πχ στις επενδυσεις και στο ΑΕΠ, στην ισοκατανομη του εισοδηματος, πραγματα τα οποια δημιουργουν μεγαλη παραοικονομια.
Πηγη : Ελευθεροτυπια - 21 Νοεμβριου 2003.

4 ) Καποτε ηταν ο "μπαρμπας στην Κορωνη", σημερα ειναι "ο κολλητος του δημαρχου". Για να γλυτωσεις το αυθαιρετο απο την κατεδαφιση, να ανοιξεις μαγαζι, να παρεις επιδοτηση για το κτημα, να παρεις αναπηρικο επιδομα, ειτε θα ακολουθησεις τον γολγοθα της απροσωπης γραφειοκρατιας ειτε θα κανεις ενα τηλεφωνημα στον συστημενο ανθρωπο με το καταλληλο ποστο στο Δημο της περιοχης σου. Αυτο που ολοι γνωριζουν επιβεβαιωνει εμμεσως και η τελευταια εκθεση του Σωματος Επιθεωρητων- Ελεγκτων Δημοσιας Διοικησης ( ΣΕΕΔΔ ). Ο ετησιος απολογισμος του ΣΕΕΔΔ για το 2003 περιλαμβανει δεκαδες περιπτωσεις παρανομιας.
Αυθαιρετα : Απο τις 1.198 τελεσιδικες αποφασεις κατεδαφισεων στη Θεσσαλονικη εκτελεστηκαν μολις οι...42.
Στελεχη Δημοτικων επιχειρησεων βεβαιωνουν ψευδως οτι ενα εργο ειναι επειγον ωστε να ανατεθει αρον αρον σε ιδιωτες ( Κορωπι ). Ξεφυτρωνουν καντινες και χημικες τουαλετες επανω στον αιγιαλο ( Αρτεμιδα ). Λειτουργουν περιπτερα που οι δικαιουχοι τους εχουν πεθανει εδω και χρονια ( Καβαλα ).Αλλοι ανοιγουν μαγαζι μονο με την εγγραφη στην αρμοδια ΔΟΥ, αφου, μεχρι να δωσει αδεια ο Δημος να γινει υγειονομικος ελεγχος, να παρουν μελετη πυρασφαλειας , αδειες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, περνανε μηνες. Αν οσο λειτουργει το μαγαζι παρανομα το μηνυσει ο Δημος, το δικαστηριο συνηθως αναβαλλεται και τελικα ματαιωνεται ωσπου να βγει η αδεια.
Πηγη : Ελευθεροτυπια - 10 Οκτωβριου 2004.

5 ) Εν μεσω παγκοσμιας οικονομικης κρισης, η μονη δραστηριοτητα που δεν αντιμετωπιζει υφεση στην Ελλαδα ειναι η διαφθορα. Δωσαμε το 2008, ουτε λιγο ουτε πολυ, 748 εκατ. ευρω " μαυρο χρημα", για να λαδωσουμε κρατικους 'η ιδιωτικους υπαλληλους ! Το ποσο αυτο ειναι αυξημενο κατα 109 εκατ. ευρω 'η 17% σε σχεση με το 2007 !
Πηγη : Ελευθεροτυπια - 18 Φεβρουαριου 2009.

6 ) Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν έχουν προσέλθει για να απογραφούν
30/09/2012 http://www.tanea.gr/news/greece/article/4755849/?iid=2

7 ) Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενας ιστορικός θησαυρός στο έλεος των... ποντικών
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4663357

8 ) Αθήνα: Ενα απέραντο πάρκινγκ- Ελευθεροτυπία, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009
1,6 ΕΚΑΤ. ΣΤΑΘΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ. ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΙ ΟΔΗΓΟΥΣ ΙΧ ΣΤΑΘΜΕΥΕΙ ΣΕ ΝΟΜΙΜΗ ΘΕΣΗ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=84752

9 ) Οικονομικές ατασθαλίες εκατομμυρίων ευρώ στο Γηροκομείο Αθηνών αποκάλυψε η Εισαγγελία Διαφθοράς
Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5261649/oikonomikes-atasthalies-ekatommyriwn-eyrw-sto-ghrokomeio-athhnwn-apokalypse-h-eisaggelia-diafthoras/

10 ) Αίνιγμα η κυβερνητική πολιτική για τα 28.000 καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5205062/ainigma-kybernhtikh-politikh-gia-ta-28-000-katapathmena-akinhta-toy-dhmosioy/

11 ) Και ταξιτζής με 5,7 εκατ. ευρώ ανάμεσα στις περιπτώσεις προκλητικής φοροδιαφυγής που απεκάλυψε το ΣΔΟΕ
Αλλά και φορολοκλοπή 7,7 εκατ. ευρώ από μάνατζερ ποδοσφαίρου
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5264154/nees-periptwseis-proklhtikhs-forodiafyghs-apekalypse-to-sdoe/

12 ) Πλαστά τιμολόγια 5 δις ευρώ ανακάλυψε το ΣΔΟΕ - Στο "πάρτι" συμμετείχαν ακόμη και μοναστήρια!
http://www.epikaira.gr/epikairo.phpid=65331&action=add_comment

13 ) Ξηλώνουν τη µισή Θεολογική Σχολή!
Λουκέτο λόγω οικογενειοκρατίας!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010
Ενα ολόκληρο πανεπιστηµιακό τµήµα ξηλώνει ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος, λόγω οικογενειοκρατίας, οι φοιτητές του οποίου θα µετεγγραφούν σε άλλο!

14 ) Και πανεπιστημιακοί πιάστηκαν στη φάκα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 16 Αυγούστου 2011
Τριακόσιοι καθηγητές πανεπιστημίου πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ με αδήλωτα εισοδήματα 1,8 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega. Πρόκειται για εισοδήματα τα οποία προήλθαν από συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα τη διετία 2009-2010 και δεν δηλώθηκαν στην Εφορία.

Έπαιρνε σύνταξη τυφλού, οδηγός ΙΧ φορτηγού! http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=44893&category_id=86

15 ) Για πλαστά διπλώματα οδήγησης συνελήφθησαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών Ηρακλείου
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4733328

16 ) Ιερείς παραποιούσαν έγγραφα μισθοδοσίας για μεγαλύτερες εισπράξεις!
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=45011&category_id=86

17 ) Ζητούσε δωρεές για ανύπαρκτη εκδήλωση
Υπάλληλος στο Δήμο Αθηναίων συνελήφθη για απάτη σε βάρος καταστηματάρχη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 05 Ιουλίου 2012
Μια 49χρονη υπάλληλος της ΔΕΗ, αποσπασμένη στο Δήμο Αθηναίων, συνελήφθη έπειτα από την καταγγελία καταστηματάρχη ότι του ζήτησε να συνεισφέρει οικονομικά σε ανύπαρκτη εκδήλωση του δήμου.

18 ) ΙΚΑ : Έως και 8 δισ . οι α πώλειες α πό «μαϊμού » συντάξεις
Σε 7 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία ανέρχονται οι α πώλειες του ΙΚΑ α πό τις ψεύτικες συντάξεις , σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή του Ιδρύματος Ροβέρτου Σ πυρό πουλου .
«Υ πάρχουν δύο γιγάντιες σ πατάλες , η μία αφορά τις δα πάνες υγείας , και εξοικονομήσαμε πάνω α πό 700 εκατ . ευρώ , και έχουμε και σημαντικές εξοικονομήσεις α πό τον έλεγχο των δα πανών συντάξεων .
Μέσα στο Νοέμβρη θα έχουμε πλήρη εικόνα για τις δα πάνες συντάξεων . Εκτιμώ ότι οι α πώλειες τα τελευταία 10 χρόνια α πό τις συντάξεις φτάνουν τα 7 – 8 δισ . ευρώ » δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας πως τα λεφτά αυτά θα αναζητηθούν .
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011
ΣΕ ΗΛΕΙΑ, ΑΧΑΪΑ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ξερίζωσαν κομπίνα με το ΦΠΑ
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Μεγάλη κομπίνα, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με πλαστά-εικονικά τιμολόγια και παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, από αγρότες έχουν εντοπίσει οι οικονομικοί επιθεωρητές της Δυτικής Ελλάδας.

19 ) Ο σοσιαλισμός της αστακομακαρονάδας
«Πρόεδρε, δεν υπάρχει πρόβλημα», λέει ο Γεράσιμος Αρσένης, μετέπειτα «τσάρος της οικονομίας», στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. «Το διεθνές σύστημα», επιμένει, «έχει μεγάλη ρευστότητα και θα βρούμε αρκετό χρήμα να φέρουμε στην Ελλάδα. Εξάλλου, τα επιτόκια είναι χαμηλά, όπως και το ελληνικό δημόσιο χρέος. Υπάρχουν έτσι περιθώρια να αντιμετωπίσουμε και αιτήματα για παροχές, αλλά και μία πιθανή φυγή κεφαλαίων στις ξένες τράπεζες από βιομηχάνους και μεγαλοεισαγωγείς…».

«Δηλαδή λεφτά υπάρχουν, Μάκη», τονίζει ευχαριστημένος ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Θα μπορέσουμε έτσι να δείξουμε στον λαό ότι μοιράζουμε χρήμα. Ποιος ποτέ θα μάθει ότι αυτό είναι δανεικό… Θα λέμε σε όλους τους τόνους ότι είναι το χρήμα του κατεστημένου, που τώρα ανήκει στους Έλληνες…», προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δείχνει να απολαμβάνει το ουίσκι που πίνει.
http://athensreviewofbooks.com/?p=486


20 ) Μπίζνες εκατ. ευρώ στα χωράφια, με σκοπό τις επιδοτήσεις και όχι μόνο
Οι Νομοί Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται από το 2005 στο στόχαστρο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι, έπειτα από έρευνες σε βάθος, βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν από τη σύνταξη πολυσέλιδου αναλυτικού πορίσματος το οποίο θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

21 ) "Το χειμωνα του 1998 ταξιδεψα στην πρωτη μου δημοσιογραφικη αποστολη στα "μπλοκα" των αγροτων στον κομβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, εξω απο τη Λαρισα.

Αφου τσακωθηκα με τους συνδικαλιστες του ΚΚΕ και της ΝΔ, με καλεσαν να παω το βραδυ στο σκυλαδικο "βαρελαδικο" LIVE. Ειχα μολις γυρισει απο τη Γερμανια και δε γνωριζα για τα ελεη του προσκυνηματος σε εναν τετοιο...ναο του νεοελληνικου πολιτισμου, τουλαχιστον κατα τη δεκαετια του '90.

Καποια στιγμη οι οικοδεσποτες μου με καλεσαν στην μπαρα. Εμφανισθηκε μια διμετρη Ουκρανεζα, ξαπλωσε μπροστα μας και στη συνεχεια ο μπαρμαν αρχισε να μας μοιραζει Nivea στο μπλε πλαστικο μπουκαλακι. Ολοι εμεις επρεπε να αλειψουμε με κρεμα τις ατελειωτες καμπυλες της κοπελας. Η ιεροτελεστια για τους καταληψιες συνεχιζοταν καθε βραδυ, στο μαγαζι δεν επεφτε καρφιτσα καθημερινες και Σαββατοκυριακα. Λεφτα υπηρχαν. Οι επιδοτησεις ας ειναι καλα.

Αυτα πριν το ευρω. Εκεινη την περιοδο, λιγες μερες μετα την επισκεψη στο σκυλαδικο της Λαρισας, αποφασισα να επισκεφθω τα χωρια απο τα οποια προερχονταν ολοι αυτοι οι αγροτες των "μπλοκων", για να δω πως ζουσαν και, το κυριοτερο, πως εβγαζαν τα προς το ζην. Βρεθηκα εξω απο την Καρδιτσα, στο σπιτι ενος αγροτοσυνδικαλιστη που ειχε κρεμασμενες στην κουζινα του την εικονα της Παναγιας και φωτογραφια του Ανδρεα Παπανδρεου. Αν και ΠΑΣΟΚ, μισουσε τον τοτε πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη, επειδη "σε αντιθεση με τον Ανδρεα, ηταν ανθρωπος του κεφαλαιου", καθως ειχε περικοψει τιμες και επιδοτησεις. Το βαμβακι που καλλιεργουσε ο συγκεκριμενος αγροτης δεν πουλιοταν πουθενα και οι μονοι που το αγοραζαν, δηλαδη το "συγκεντρωναν" εναντι των επιδοτησεων, ηταν οι συναιτεριστικες οργανωσεις, που θα χρησιμοποιουσαν για ζωοτροφη. Ακομη κι ετσι ομως τα χρηματα που κερδιζε δεν αρκουσαν για να θρεψει τα πεντε του παιδια.

Οταν τον ρωτησα τι σκοπευει να κανει γι αυτο, μου απαντησε οτι θα εφευγε στη Γερμανια, για να δουλεψει στο εθνικ μπιζνες, δηλαδη στο πλυσιμο των πιατων στο ελληνικο εστιατοριο ενος συγγενους του. Ο ανθρωπος γνωριζε ακριβως ποσο λιγο ανταγωνιστικο ηταν εκεινο που εκανε, αλλα εδινε τον δικο του " αγωνα οπισθοφυλακης". Οσο μπορουσε.

Το ιδιο εκανε και η υπολοιπη χωρα, που ξαφνικα με το ευρω βρεθηκε σε ποταμια φθηνου χρηματος. Στον αγροτη μου ειχαν διαγραφει δυο φορες τα χρεη και ειχε σχεδον συνηθισει στην ιδεα οτι μια καινουργια κυβερνηση θα εκανε το ιδιο. Στο χωριο υπηρχε μια απο τις μεγαλυτερες κατα κεφαλην συγκεντρωσεις τρακτερ στη Θεσσαλια, ο καθε αγροτης που σεβοταν τον εαυτο του ειχε το δικο του - συνηθως 2 'η και 3, κατι που καταλαβα οταν προσεξα οτι στα μπλοκα των συγκρουσεων με την αστυνομια επαιρναν τα παλια τρακτερ -, το νερο ηταν σχεδον δωρεαν, ενα "προβλημα" αυτων των χωριων ζουσαν σε ενα ειδος απολυτου κοινωνικου, οικονομικου, συνεπως και πολιτικου, αυτισμου, απο τον οποιο η πολιτικη εκανε ελαχιστα για να τους βγαλει.

Ακομη και σε αυτο το τοπικο επιπεδο η οικονομια ηταν αδιαφοροποιητη και τα προιοντα υψηλοτερης προστιθεμενης αξιας πολυ λιγα. Ο τροπος διανομης των κοινοτικων κονδυλιων, πχ της ΚΑΠ 'η για την ενισχυση αγροτουριστικων μοναδων, ηταν τελειως αδιαφανης και σχεδον παντα με τη μεσολαβηση λιγοτερο 'η περισσοερο ισχυρων τοπικων παραγοντων. Οι πολιτες της χωρας γνωριζαν οτι ζουσαν σε ενα ψεμα που επροκειτο να εξοστρακισει καθε σκεπτικισμο, με οπλο αυτο που ο Μανωλοπουλος ονομαζει "υπερβολικη αυτοπεποιθηση", που χαρακτηριζε ολες τις οικονομικες αναλυσεις που αφορουσαν τη χωρα.

Απο το 2000, δηλαδη απο την παραμονη της ενταξης της Ελλαδας στο ευρω, ως το 2008 οι αγορες επετρεψαν στην Ελλαδα να δανεισθει 180 δισεκατομμυρια ευρω, καθωςς αξιολογουσαν την πιστοληπτικη ικανοτητα της Ελλαδας οπως της Γερμανιας σε εναν παροξυσμο αρνησης της πραγματικοτητας.

( Πηγη : Απο την εισαγωγη του Τασου Τελλογλου σ- "ΤΟ ΕΠΑΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" του Ιασωνα Μανωλοπουλου - 2012 : σελ 12-15).

Και θα τελειωσω με ενα αγαπημενο μου απο την καταπληκτικη Τζουλια.
21+1 "Στοχος ειναι τα λεφτα"
https://www.youtube.com/watch?v=fwXRD-ix5mQ&feature=fvwp

Διογένης Κυνικός 17.3.2017 | 20:50
Η Αριστερά στην Ελλάδα είναι η κάτοχος της απόλυτης ηθικής, οπότε κάθε συζήτηση επ' αυτού παρέλκει.
Lucretius 18.3.2017 | 22:05
"να αυξήσει το εφάπαξ που δικαιούνταν κατά περίπου 100.000 ευρώ, φτάνοντας στα 258.000 ευρώ"

Θα αφήσουμε ασχολίαστο το οτι υπο κανονικές συνθήκες μια χρεοκοπημένη χώρα θα έδινε εφάπαξ 150.000 δωράκι σε ένα δημόσιο υπάλληλο; Τί διάλο αριστερούς έχουμε στην εξουσία;
St Beijinger 20.3.2017 | 08:23
Είτε ανέβηκε κατά 100 χιλιάδες όπως λέει η ΝΔ είτε κατα 27 χιλιάδες όπως λέει ο Τζανακόπουλος, προφανώς και είναι ατόπημα.. Γιατί τον καλύπτετε?
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

PRINT ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ