Tο Περί Καφέ (Μητροπόλεως 1, Σύνταγμα) είναι από τα πρώτα καφέ στην Αθήνα που συνεργάστηκαν με επαγγελματίες roller skaters για to delivery. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Urban life

Τα rollers ξαναζoύν μέρες δόξας στην Αθήνα

Τα rollers, εκτός από διασκέδαση και άσκηση, χρησιμοποιούνται ακόμα και για delivery στο κέντρο της πόλης

Από το τέλος της δεκαετίας του '70 (αλλά κυρίως τα '80s), που τα rollers, τα πατίνια με δύο ρόδες μπροστά και δύο πίσω, έκαναν την εμφάνισή τους σε περιορισμένους χώρους στην Ελλάδα, έχουν περάσει πολλές μόδες, τα πατίνια έχουν εξελιχθεί, ενώ έχουν αλλάξει και οι επιφάνειες όπου μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει, ακόμα και μέσα στην πόλη. «Λόγω των επιφανειών και των δρόμων της Ελλάδας του '80, τα quads (έτσι λέγονται τα πατίνια) ήταν πιο διαδεδομένα σε ειδικά διαμορφωμένα εδάφη, πλατείες με μάρμαρο, γήπεδα με παρκέ, που κατόπιν μεταφέρθηκαν σε χώρους όπως η ντίσκο, συνδυάζοντας χορό και διασκέδαση» λέει ο Κωνσταντίνος Μαρτζέκης, πρόεδρος του συλλόγου «Ώθηση», που ασχολείται με τα πατίνια από παιδί. «Ξεκίνησα το 1994, στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοπόρος στα inline skates, αυτοδίδακτος. Για μένα, από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησε να μετράει η ζωή μου. Και κατάλαβα ότι όλες οι στιγμές είναι "ρόδες που γυρίζουν". Όσον αφορά τον λόγο που ξεκίνησα, πάντα με είλκυε το διαφορετικό και αυτό που αποφεύγει να κάνει ο "συνηθισμένος" κόσμος. Ήμουν εναλλακτικός από παιδί και παραμένω παιδί στα 37 μου χρόνια. Θεσσαλονίκη και Αθήνα ήταν οι δύο πιο δυνατές πόλεις. Η επαρχία ήταν και παραμένει λίγο απόμακρη σε αυτό το κομμάτι, με μια στάση, θα λέγαμε, ταμπού. Τη δεκαετία του '90 ήρθαν τα inline skates και πολλοί ξεκίνησαν να ασχολούνται τότε, ήταν μόδα. Από τότε ο τροχοπεδισμός περνάει περιόδους άνθησης και πτώσης ανά πέντε χρόνια περίπου. Αυτή την εποχή διανύουμε μια περίοδο άνθησης. To 60% αυτών που κάνουν roller skate είναι 18-35 χρονών, το 35% 6-17 χρονών και το υπόλοιπο ποσοστό είναι οι άνω των 35. Κυρίως στην Αθήνα, στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο».

 

H ομάδα Syeahskate απευθύνεται αποκλειστικά στην οικογένεια του aggressive skate.

 

Επίσημες ομάδες

Αυτήν τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τρεις ομάδες στο κομμάτι των αγωνιστικών πατινιών (αγώνες ταχύτητας με τροχοπέδιλα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες). Οι ομάδες είναι οι εξής: Ώθηση, ΟΚΑ Πρέβελη, Velo-City. Σε κάθε ομάδα ποικίλλουν τα άτομα και οι ηλικίες, ανάλογα με το ενδιαφέρον που εκφράζει ο καθένας για τα πατίνια και ανάλογα με την εποχή. Όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που ασχολούνται με τα τροχοπέδιλα, είναι πραγματικά μεγάλος, αν και υπάρχουν περίοδοι που κάνουν κοιλιά. Αγώνες γίνονται εντός και εκτός Ελλάδας, δύο φορές τον χρόνο, μία τον Σεπτέμβριο στον Διεθνή Μαραθώνιο του Βερολίνου και μία αρχές Ιουλίου, στον 24ωρο αγώνα του Le Man, στη Γαλλία. Στην Ελλάδα έχουμε το πανελλήνιο Grand Prix που διεξάγεται σε Αγρίνιο-Κρήτη-Ρέθυμνο και Αθήνα (αγώνες ταχύτητας). Παράλληλα, πραγματοποιούνται από την ομάδα Free Style Skaters επιδείξεις με σλάλομ μέσα από κώνους με τα πατίνια τους. Τα στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία. Όλες οι κοινότητες των τροχοπέδιλων έχουν τα δικά τους τοπικά σημεία, όπου μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει να δικτυωθεί στον χώρο των πατινιών. Αλλιώς, μπορεί να στείλει ένα e-mail στα παραπάνω γκρουπάκια που έχουν σελίδα στο Facebook. Υπάρχει, επίσης, η ομάδα Syeahskate που απευθύνεται αποκλειστικά στην οικογένεια του aggressive skate (ακροβατικά, επιδείξεις κ.λπ.). Δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια, όταν αρκετοί από τους skaters μπήκαν στη φάση του aggressive inline skating ή, πιο απλά, του rollerblading. «Αρκετοί από εμάς το χρησιμοποιούν για τις δικές τους καλλιτεχνικές ανησυχίες, όπως photo, video, film, art» λένε. «Τον Σεπτέμβριο η Syeahskate διοργάνωσε το ετήσιο event της στον καινούργιο της χώρο, μια μονοκατοικία μεταμορφωμένη σε skatepark. Το φρούριο της παντοδύναμης Syeahskate είναι αρματωμένο με ένα indoor bowl στο σαλόνι, ένα τεράστιο curved railbox στην ταράτσα, handrail για ακρότητες στην είσοδο και πολλά boxes διαφόρων σχημάτων που μετακινούνται ανάλογα με τις ορέξεις!».

 

 

 

Delivery πάνω σε 4 ρόδες

Τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίστηκαν αγόρια και κορίτσια με rollers, υπάλληλοι σε μαγαζιά του κέντρου, που κάνουν διανομή καφέδες ή φαγητό στα γραφεία ρολάροντας με στυλ πάνω στις ρόδες. Το παράδειγμα του Street Souvlaki, που το ξεκίνησε, σήμερα το ακολουθούν κι άλλοι ιδιοκτήτες café ή γρήγορου φαγητού. «Τα rollers δεν χρειάζονται ούτε βενζίνη ούτε τέλη κυκλοφορίας και έτσι καταφέρνω να πληρώνω τα παιδιά παραπάνω από το συνηθισμένο» λέει ο ιδιοκτήτης του Street Souvlaki. «Η διανομή με rollers γίνεται σε κοντινές αποστάσεις και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να κινούνται με ασφάλεια τα παιδιά».

 

Εξοπλισμός

Στην Αθήνα βρίσκεις πατίνια μόνο στην οδό Κολοκοτρώνη 50, στον Πειραιά, στο κατάστημα Powerskate ή στο ηλεκτρονικό κατάστημα Powerskate.eu. Ένα παιδικό σετ για αρχάριους κοστίζει από 50 έως 120 ευρώ. Για έναν ενήλικα αρχάριο, από 130 έως 150 ευρώ. Και αυτοί που ξέρουν τι ψάχνουν, ξέρουν και τις αντίστοιχες τιμές.

 

 

Ιnfo

Για το πρόγραμμα των συναντήσεων, των αγώνων και των επιδείξεων roller blading στην Αθήνα ενημερωθείτε απευθείας από τις σελίδες των ομάδων στο Facebook

Athens Roller Blading

Power Slide FSK Greece

City Skaters

Roller skates - Inline skates - Πατίνια "ΩΘΗΣΗ"

 

Πίστες για roller skating και χορό

Τρεις σύγχρονες πίστες όπου μπορείς να μάθεις και να κάνεις roller skating:

Super Bowl, Καναπιτσέρη 10, Ρέντη

Royal Bowling, Τεύθιδος 7, Περιστέρι

Disco Roller, Καραϊσκάκη 57 (είσοδος από Κερασούντος 24), Χαϊδάρι για πολύ χορό πάνω στα πατίνια σε ρυθμούς ντίσκο, με εντυπωσιακά φωτορρυθμικά και έμπειρους εκπαιδευτές

2 Σχόλια
Stefanos Aslanis 22.9.2016 | 21:07
... ααα μιας και το έφερε η κουβέντα για τα πατίνια, ελάτε το Σάββατο 22/9 στο ΟΑΚΑ, έχουμε Πατινοπανήγυρη! θα είναι μια ωραία ερασιτεχνική γιορτή με πατινοπαιχνίδια !
Ευκαιρία για άλλο ένα άρθρο με θέμα τα πατίνια!
Μαρτζέκης Κωνσταντίνος 23.9.2016 | 11:06
Καλημέρα σε όλους!καλημέρα #lifo !
Ευχαριστώ πολύ την μαρίνα για το υπέροχο κειμενο κ όλοι την ομάδα για την προσπάθεια τους (μας)

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

PRINT ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ