Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κρεμμυδόσουπα με γραβιέρα Νάξου και κρουτόν από πολύσπορο ψωμί

Από τον Χρήστο Αθανασιάδη, σεφ και συνιδιοκτήτη των εστιατορίων Nice'n'Easy

|
Εκτέλεση 10'
Ψήσιμο 38'
Δυσκολία 1
Μερίδες 4

ΥΛΙΚΑ

  • 10 κρεμμύδια λευκά ξερά
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 70 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1,5 λίτρο ζωμός μοσχαρίσιος ή νερό με 2 κύβους μοσχάρι
  • 4 φέτες ψωμί πολύσπορο
  • 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία με το βούτυρο και το αλάτι και τα σοτάρουμε για περίπου 8-10 λεπτά.
  2. Όταν απορροφήσουν τα υγρά τους ρίχνουμε και τα καθαρισμένα σκόρδα κομμένα σε λεπτές φέτες, λίγο ελαιόλαδο και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.
  3. Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον ζωμό, τα γαρίφαλα, το θυμάρι, το δαφνόφυλλο και βράζουμε για 20 λεπτά.
  4. Σε ταψί βάζουμε τις φέτες του ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο και την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C βαθμούς για 4-5 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κρουτόν.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα

ΓΕΥΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΓΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ