Ριζότο με καλαμαράκια, τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού

Από την Νίκη Μηταρέα

|
Εκτέλεση 10'
Ψήσιμο 35'
Δυσκολία 1
Μερίδες 4

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. καλαμαράκια
  • 500 γρ. ρύζι για ριζότο
  • ½ λίτρο ζωμός χορταρικών
  • ½ λίτρο ζωμός ψαριού
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • ½ λίτρο λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/3 κ.γ. τζίντζερ
  • 1/3 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • 4 κ.σ. φρέσκια κρέμα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε με άφθονο νερό τα καλαμαράκια και τα καθαρίζουμε.
  2. Τα μαρινάρουμε με ελαιόλαδο και το τζίντζερ για 5 λεπτά.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία τα καλαμαράκια με τη μαρινάδα και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε για 1 λεπτό και τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο-λίγο τον ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, τον κουρκουμά και την καυτερή πιπερίτσα.
  6. Στη μέση του βρασμού ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου το ρύζι να κρατάει (al dente). Η διαδικασία αυτή κρατά περίπου 20-25 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, τη φρέσκια κρέμα και ανακατεύουμε.
  8. Τέλος, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
  9. Σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα και γαρνίρουμε με λίγη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΓΕΥΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΓΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ